Απόφαση 14858/93 - Άρθρο 3

2.3. Αποθήκευση υγραερίου υπό πίεση


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

2.3.1. Υπολογισμός

 

2.3.1.1. Οι δεξαμενές αποθήκευσης υγραερίου πρέπει να υπολογίζονται, να κατασκευάζονται και να δοκιμάζονται, σύμφωνα με αναγνωρισμένο κανονισμό δοχείων υπό πίεση. Αναγνωρισμένος Κανονισμός είναι ο σχετικός Εθνικός Κανονισμός (ή Προδιαγραφές) ή σχετικό Πρότυπο ΕΛΟΤ ή σε έλλειψη τούτων σχετικός Κανονισμός ή σχετικό Πρότυπο μιας των χωρών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας ή των ΗΠΑ.

 

2.3.1.2. Η πίεση υπολογισμού της δεξαμενής πρέπει να μην είναι μικρότερη από την τάση κεκορεσμένων ατμών του υγραερίου που θα αποθηκευθεί, υπό την μεγίστη θερμοκρασία που θα φθάσει το περιεχόμενο της δεξαμενής κατά την λειτουργία, η οποία πρέπει να λαμβάνεται ίση με 50 °C.

 

2.3.1.3. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα υλικά κατασκευής, έχοντας υπόψη την ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία θα φθάσει το υλικό της δεξαμενής κατά την λειτουργία. Σε περίπτωση μικρών δεξαμενών με ταχείς ρυθμούς εκκένωσης, η θερμοκρασία αυτή μπορεί να είναι κατώτερη της ελάχιστης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

 

2.3.1.4. Οι δεξαμενές αποθήκευσης υπό ψύξη και υπό πίεση πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της χαμηλής θερμοκρασίας. Οι δεξαμενές αποθήκευσης υγραερίου υπό ψύξη και χαμηλή πίεση πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 2.4.

 

2.3.1.5. Για αποθήκευση υπό ψύξη και υπό πίεση, η δυναμικότητα του συστήματος ψύξης ή των διατάξεων διάθεσης της αέριας φάσης του υγραερίου πρέπει να είναι επαρκής για να διατηρήσει το υγραέριο στην δεξαμενή σε θερμοκρασία τέτοια, ώστε η αντίστοιχη τάση ατμών του υγραερίου να είναι μικρότερη από την πίεση ρύθμισης των ανακουφιστικών βαλβίδων της δεξαμενής.

 

2.3.2. Εξαρτήματα δεξαμενών.

 

2.3.2.1. Κάθε δεξαμενή πρέπει να φέρει τουλάχιστον από ένα από τα παρακάτω εξαρτήματα, τα οποία πρέπει να είναι κατάλληλα για χρήση του προς αποθήκευση υγραερίου σε μια πίεση όχι μικρότερη από την πίεση υπολογισμού της δεξαμενής, στην οποία θα προσαρμοστούν και σε θερμοκρασίες κατάλληλες για τα χαρακτηριστικά του υγραερίου και τις συνθήκες λειτουργίας:

 

(α) Ανακουφιστική βαλβίδα πιέσεως (ασφαλιστικό) συνδεδεμένη άμεσα με τον χώρο αέριας φάσης του υγραερίου.

 

(β) Αποστράγγιση ή άλλα μέσα αφαίρεσης των ακαθαρσιών του υγρού υγραερίου.

 

(γ) Όργανο ένδειξης ποσότητας περιεχομένου (ή στάθμης) ή και δείκτη μέγιστης στάθμης.

 

(δ) Όργανο ένδειξης πίεσης (μανόμετρο) συνδεδεμένο άμεσα με τον χώρο αέριας φάσης του υγραερίου.

 

(ε) Σε περίπτωση μη προσαρμογής δείκτη μέγιστης στάθμης υγρού, διατάξεις για την μέτρηση της θερμοκρασίας του περιεχομένου της δεξαμενής. Για δεξαμενές χωρητικότητας άνω των 70 m3 συνιστάται η τοποθέτηση οργάνου μέτρησης θερμοκρασίας ανεξάρτητα από την ύπαρξη δείκτη μέγιστης στάθμης.

 

Παρατήρηση: Σε περίπτωση τοποθέτησης διάταξης δειγματοληψίας, θα πρέπει να υπάρχουν 2 βάνες εν σειρά, εκ των οποίων η δεύτερη πρέπει να είναι σφαιρική.

 

2.3.2.2. Δεδομένου ότι το υγραέριο δεν είναι διαβρωτικό, δεν απαιτείται κανονικά η εσωτερική επιθεώρηση στις μικρές δεξαμενές και επομένως γι' αυτές δεν απαιτούνται και ανθρωποθυρίδες ή χειροθυρίδες. Για δεξαμενές ολικής χωρητικότητας πάνω από 9 m3 πρέπει να υπάρχουν ανθρωποθυρίδες ή χειροθυρίδες για διευκόλυνση του περιοδικού ελέγχου.

 

2.3.3. Συνδέσεις δεξαμενών.

 

Οι συνδέσεις των δεξαμενών πρέπει να υπολογίζονται και να εκτελούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού της παραγράφου 2.3.1.

 

2.3.4. Ανακούφιση της πίεσης.

 

Οι απαιτήσεις του κανονισμού της παραγράφου 2.3.1 ακολουθούνται και εδώ. Οι ανακουφιστικές βαλβίδες (ασφαλιστικά) πρέπει να λειτουργούν με ελατήριο ή να διεγείρονται από βαλβίδα οδηγό (pilot-operated).

 

2.3.5. Δυναμικότητα των ανακουφιστικών βαλβίδων

 

Η δυναμικότητα πλήρους παροχής των ανακουφιστικών βαλβίδων πρέπει να είναι επαρκής για την προστασία των δεξαμενών υπό συνθήκες έκθεσης σε πυρκαγιά (Βλέπε Παράρτημα Ι).

 

2.3.6. Σήμανση ανακουφιστικών βαλβίδων

 

Κάθε ανακουφιστική βαλβίδα πρέπει να φέρει μόνιμη σήμανση με τα παρακάτω στοιχεία:

 

(α) Όνομα του κατασκευαστή, αριθμό και τύπο κατασκευής.

(β) Πίεση έναρξης εκτόνωσης (λειτουργίας).

(γ) Βεβαιωμένη δυναμικότητα σε παροχή αέρα στους 15,6 °C και 1,01 bar απόλυτη πίεση.

 

2.3.7. Εγκατάσταση ανακουφιστικών βαλβίδων

 

2.3.7.1. Σε περίπτωση ανακουφιστικών βαλβίδων πολλαπλής ασφάλειας, εάν προβλέπεται η δυνατότητα απομόνωσης μιας βαλβίδας για έλεγχο ή συντήρηση, πρέπει να εξασφαλισθεί ότι οι υπόλοιπες ανακουφιστικές βαλβίδες, που είναι συνδεδεμένες στη δεξαμενή, παρέχουν την πλήρη δυναμικότητα που απαιτείται από την παράγραφο 2.3.5. Σε περίπτωση δεξαμενών που φέρουν ανακουφιστική βαλβίδα, πρέπει να διασφαλίζεται ότι μπορεί να αφαιρεθεί αυτή για έλεγχο ή συντήρηση με την χρήση αυτόματης βαλβίδας διακοπής, υπό τον όρο ότι η τελευταία αυτή βαλβίδα θα διατηρείται στην θέση τελείως ανοικτή, όταν η ανακουφιστική βαλβίδα είναι εγκατεστημένη και θα είναι στην θέση κλειστή, όταν η ανακουφιστική βαλβίδα έχει αφαιρεθεί. Όταν ακολουθείται αυτή η διαδικασία, δεν πρέπει η δεξαμενή να αφήνεται απροστάτευτη, αλλά να συνδέεται αμέσως σ' αυτή μία άλλη ανακουφιστική βαλβίδα.

 

2.3.7.2. Σε δεξαμενές ολικής χωρητικότητας μεγαλύτερης από 9 m3, οι ανακουφιστικές βαλβίδες πρέπει να προσαρμόζονται μέσω σωλήνων εξαερισμού με κατάλληλη στήριξη και με στόμια εξόδου σε ύψος τουλάχιστον 1.8 m πάνω από την κορυφή της δεξαμενής και 3 m πάνω από την στάθμη του εδάφους. Οι σωλήνες εξαερισμού πρέπει να υπολογίζονται και να σχεδιάζονται έτσι ώστε να επιτρέπουν την αποστράγγιση του νερού και να εξασφαλίζουν, σε περίπτωση ανάφλεξης των εκτονούμενων προϊόντων, ότι θα αποφευχθεί η πρόσκρουση της φλόγας πάνω στη δεξαμενή, ή οποιαδήποτε γειτονική δεξαμενή, σωλήνωση ή εξοπλισμό. Οι σωλήνες εξαερισμού πρέπει να φέρουν χαλαρό κάλυμμα προστασίας από την βροχή. Σε μικρότερες δεξαμενές που φέρουν προστατευτικά καλύμματα εξαρτημάτων πρέπει να υπάρχει ικανός αριθμός εξαεριστικών σωλήνων που να επιτρέπουν την ελεύθερη εκτόνωση του υγραερίου από την ανακουφιστική βαλβίδα ή από κάθε προστατευτικό κάλυμμα που είναι προσαρμοσμένο στις δεξαμενές. Οι σωλήνες εξαερισμού πρέπει να είναι σε τέτοια θέση ώστε να μην απλώνεται το υγραέριο πάνω από το κέλυφος της δεξαμενής.

 

2.3.8. Βαλβίδες (βάνες) διακοπής και βαλβίδες διακοπής έκτακτης ανάγκης

 

2.3.8.1. Όλες οι συνδέσεις των δεξαμενών στην υγρή και την αέρια φάση, εκτός των συνδέσεων των ανακουφιστικών βαλβίδων (παράγραφος 2.3.7), των ταπωμένων ανοιγμάτων, και εκείνων όπου η σύνδεση προς το κέλυφος της δεξαμενής δεν είναι μεγαλύτερη από 1.4 mm, πρέπει να φέρουν βαλβίδες διακοπής τοποθετημένες όσο το δυνατόν (πρακτικά) πλησιέστερα προς την δεξαμενή. Οι συνδέσεις των μανομέτρων πρέπει να προσαρμόζονται μέσω εξαρτήματος μείωσης της διατομής σε διάμετρο όχι μεγαλύτερη από 1.4 mm ή με μία κατάλληλη βαλβίδα διακοπής υπερβολικής ροής (excess flow valve).

 

2.3.8.2. Στις συνδέσεις των δεξαμενών στην υγρή φάση του υγραερίου πρέπει να υπάρχουν βαλβίδες διακοπής έκτακτης ανάγκης (π.χ. βαλβίδα διακοπής υπερβολικής ροής, αυτόματη βαλβίδα ή αυτόματη τηλεχειριζόμενη βαλβίδα), εκτός από τις θέσεις αποστράγγισης και δειγματοληψίας μικρής διαμέτρου.

 

2.3.8.3. Οι συνδέσεις αποστράγγισης πρέπει να φέρουν βαλβίδα διακοπής σύμφωνα με την παράγραφο 2.3.8.1 και κατά προτίμηση να μην υπερβαίνουν σε ονομαστική διάμετρο τα 50 mm (2 in). Αυτή η βαλβίδα διακοπής πρέπει να είναι εφοδιασμένη με σωλήνα επαρκούς μήκους που να καταλήγει σε μια δεύτερη βαλβίδα διακοπής, κατά προτίμηση ονομαστικής διαμέτρου όχι μεγαλύτερης από 25 mm (2 in).

 

Η πρώτη βαλβίδα είναι τύπου ταχείας διακοπής (π.χ. σφαιρική) και η δεύτερη πρέπει να είναι στραγγαλιστική βαλβίδα.

 

2.3.8.4. Το μήκος της σωλήνωσης μεταξύ των δύο παραπάνω βαλβίδων αποστράγγισης πρέπει να είναι τέτοιο ώστε ο κίνδυνος ταυτόχρονης έμφραξής τους από ψύξη νερού που τυχόν υπάρχει στο υγραέριο να είναι ελάχιστος. Πρέπει να υπάρχει ικανό μήκος σωλήνωσης προς το κατάντη της ροής της δεύτερης βαλβίδας, ώστε να διασφαλίζεται ότι η εκτόνωση του υγραερίου κ.λ.π., δεν γίνεται κάτω από την δεξαμενή. Η δεύτερη βαλβίδα και η σωλήνωση πρέπει να στηρίζονται σταθερά και να ασφαλίζονται ώστε να αποφεύγονται οι μηχανικές ζημίες ή η θραύση από δυνάμεις εκτόνωσης (jet forces).

 

Και οι δύο βαλβίδες στο σύστημα αποστράγγισης πρέπει να φέρουν μηχανισμό χειρισμού που να μην μπορεί να αφαιρεθεί ή να μετατοπισθεί από την θέση κλειστό παρά μόνον μετά από σκόπιμο χειρισμό.

 

2.3.8.5. Η πρόσθετη σωλήνωση και η χειροκίνητη βαλβίδα των παραγράφων 2.3.8.3 και 2.3.8.4 μπορούν να προσαρμοστούν κατά τον χρόνο της αποστράγγισης υπό την προϋπόθεση ότι η βαλβίδα αποστράγγισης της παραγράφου 2.3.8.3 είναι προστατευμένη κατά τα ανάντη της ροής με μια βαλβίδα διακοπής, έκτακτης ανάγκης (π.χ. βαλβίδα διακοπής υπερβολικής ροής, αυτόματη ή τηλεχειριζόμενη βαλβίδα).

 

2.3.9. Χωρητικότητα πλήρωσης

 

Η μέγιστη ποσότητα υγραερίου που μπορεί να εισαχθεί στη δεξαμενή πρέπει να είναι τέτοια, ώστε η δεξαμενή να μην πληρωθεί πέραν του 97% με υγρό υγραέριο μετά την διαστολή του περιεχομένου με την αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι την μέγιστη θερμοκρασία των 50 oC στην οποία επιτρέπεται να φτάσει το περιεχόμενο κατά την λειτουργία (Βλέπε Παράρτημα ΙΙ). Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί το Παράρτημα μπορεί πρακτικά να θεωρηθεί ως μέγιστος όγκος πλήρωσης το 82% του ολικού όγκου της δεξαμενής για περιεχόμενο προπάνιο και το 85% για περιεχόμενο μείγμα ή βουτάνιο.

 

Σημείωση: Ο όγκος του προϊόντος εξαρτάται από την μέση θερμοκρασία του περιεχομένου.

 

2.3.10. Μόνωση και θέρμανση των βαλβίδων

 

2.3.10.1. Η μόνωση των βαλβίδων σε ψυχόμενες δεξαμενές πρέπει:

 

α) Να αντέχει, μαζί με την επένδυση σε άμεση πρόσκρουση του προϊόντος που εκτονώνεται σε ελαστικά ακροφύσια.

 

β) Να είναι στεγανή έναντι του υδρατμού, μέσω κατάλληλης διαμόρφωσης (κυψελική κατασκευή, φράγματα υδρατμών).

 

γ) Να είναι ανθεκτική σε ελαφρές μηχανικές καταπονήσεις.

 

δ) Να είναι άκαυστη.

 

2.3.10.2. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνωση, θέρμανση με ατμό ή άλλα μέσα για την αποφυγή σχηματισμού πάγου στις βαλβίδες ή τα λοιπά εξαρτήματα, εάν το είδος του προϊόντος, οι συνθήκες λειτουργίας και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ευνοούν τον σχηματισμό πάγου.

 

2.3.11. Προστασία κατά της διάβρωσης

 

Οι δεξαμενές και τα στηρίγματά τους πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικά από την διάβρωση, με βαφή ή άλλα μέσα.

 

Σημείωση: Οι δεξαμενές πρέπει να βάφονται με ανοικτό χρώμα για να αυξάνεται η ανάκλαση της ακτινοβολίας και να ελαχιστοποιείται η άνοδος της θερμοκρασίας του περιεχομένου τους. Συνιστάται η βαφή με λευκό χρώμα. Να αποφεύγεται η χρήση αλουμινοχρώματος.

 

2.3.12. Συντήρηση - Επανέλεγχος δεξαμενών

 

Όλες οι δεξαμενές πρέπει να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως προβλέπεται στον αντίστοιχο Κανονισμό Κατασκευής και η ημερομηνία του τελευταίου ελέγχου πρέπει να σημειώνεται (χαράσσεται) πάνω στην δεξαμενή. Για τον επανέλεγχο των δεξαμενών βλέπε παράγραφο 3.3.13.

 

2.3.13. Σήμανση των δεξαμενών

 

Κάθε δεξαμενή αποθήκευσης υγραερίου υπό πίεση πρέπει να αναγράφει σε ορατή και αναλλοίωτη πινακίδα τα ακόλουθα:

 

α) Τον κανονισμό κατασκευής δοχείων υπό πίεση βάσει του οποίου έχει υπολογιστεί.

β) Το όνομα του κατασκευαστή και τον αριθμό κατασκευής.

γ) Την χωρητικότητα σε λίτρα (Lt) ή κυβικά μέτρα (m3).

δ) Την μέγιστη ασφαλή πίεση λειτουργίας (πίεση υπολογισμού).

ε) Στις ψυχόμενες δεξαμενές υπό πίεση, την ελάχιστη θερμοκρασία υπολογισμού.

στ) Το έτος κατασκευής.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.