Απόφαση 339899/93 - Άρθρο 2

Άρθρο 2: Ορισμοί


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Για την εφαρμογή του Κανονισμού 1992/2328/ΕΟΚ του Συμβουλίου οι ακόλουθοι όροι έχουν την εξής έννοια:

 

1. Γεωργός κατά κύρια απασχόληση είναι:

 

α) Το φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης, λαμβάνει τουλάχιστον το 50% του συνολικού του εισοδήματος από την απασχόληση του στη γεωργική εκμετάλλευση και απασχολείται αυτοπροσώπως και επαγγελματικά τουλάχιστον κατά το 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησης του.

 

β) Το μη φυσικό πρόσωπο το οποίο:

 

α)α) Είναι κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης, ασκεί γεωργική δραστηριότητα και τα εισοδήματα που προέρχονται απ' αυτή είναι ίσα ή μεγαλύτερα από τυχόν άλλα εισοδήματα του,

 

β)β) η πλειοψηφία των μελών ή μετόχων καθώς και ο εκπρόσωπος αυτού ασκούν γεωργία κατά κύρια απασχόληση, σύμφωνα με την περίπτωση α) του παρόντος και καλύπτουν την προϋπόθεση της επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 της παρούσας,

 

γ)γ) διαθέτει τουλάχιστον τρία μέλη,

 

δ)δ) εμφανίζεται με μία από τις παρακάτω μορφές:

 

δ)α. εταιρίας με νομική προσωπικότητα,

 

δ)β. ενώσεως φυσικών προσώπων σε:

 

Ομάδες Κοινής Εκμετάλλευσης
Οργανώσεις Παραγωγής Αγροτικού Συνεταιρισμού,

 

δ)γ. αγροτικού συνεταιρισμού του νόμου [Ν] 1541/1985, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

 

Στην περίπτωση των εταιρειών με νομική προσωπικότητα θα πρέπει:

 

(1) το καταστατικό τους να απαγορεύει τη μεταβίβαση μετοχών σε πρόσωπα που δεν ασκούν γεωργία κατά κύρια απασχόληση στο βαθμό που ανατρέπεται ο περιοριστικός όρος της πλειοψηφίας της υποπερίπτωσης β)β) της παρούσας περίπτωσης,

(2) να λειτουργούν 2 τουλάχιστον χρόνια την γεωργική τους εκμετάλλευση.

 

2. Συνεργαζόμενη εκμετάλλευση (ΣΕ) είναι: η εκμετάλλευση που απαρτίζεται από 3 τουλάχιστον μεμονωμένες εκμεταλλεύσεις που συνεργάζονται, μέσα από ένα κοινό σχέδιο βελτίωσης, στα πλαίσια του οποίου συγχωνεύεται το σύνολο ή μέρος κάθε μιας από τις επί μέρους εκμεταλλεύσεις για τη δημιουργία μιας νέας παραγωγικής μονάδας.

 

Η συνεργαζόμενη εκμετάλλευση δύναται να έχει τη μορφή:

 

α)α) ομάδας κοινής εκμετάλλευσης,

 

β)β) κλαδικής οργάνωσης παραγωγής αγροτικού συνεταιρισμού,

 

γ)γ) αγροτικού συνεταιρισμού. Η ελάχιστη διάρκεια λειτουργίας της συνεργαζόμενης εκμετάλλευσης είναι 6 έτη.

 

Σε ότι αφορά το εταιρικό κεφάλαιο και τη συμμετοχή των μελών στη διαχείριση ισχύουν τα οριζόμενα στα άρθρα 18 και επόμενα του νόμου [Ν] 1541/1985, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

 

Όλοι οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην συνεργαζόμενη εκμετάλλευση πρέπει απαραίτητα να καλύπτουν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 

α)α) να είναι γεωργοί κατά κύρια απασχόληση,

 

β)β) να έχουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 της παρούσας,

 

γ)γ) το εισόδημα εργασίας κατά μονάδα ανθρώπινης εργασίας στην εκμετάλλευση τους να είναι κατώτερο του εισοδήματος αναφοράς.

 

3. Απασχόληση στη Γεωργία: η εργασία για την επίτευξη οικονομικού αποτελέσματος που παρέχεται από φυσικό πρόσωπο συστηματικά και είναι είτε χειρωνακτικής φύσης, στη δική του ή ξένη γεωργική εκμετάλλευσης, είτε διοικητικής ή διαχειριστικής φύσης, είτε χειρωνακτικής και διοικητικής φύσης.

 

4. Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας: η εργασία που προσφέρεται στη γεωργία 1750 ωρών κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους και σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Η εργασία αυτή παρέχεται από τον αρχηγό της εκμετάλλευσης τα μέλη της οικογένειας και εργάτες.

 

5. Συγκρίσιμο εισόδημα: η μέση ετήσια αμοιβή των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στους κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητας, εκτός της γεωργίας, η οποία καθορίζεται κατ' έτος, με βάση στοιχεία που παρέχονται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

 

6. Εισόδημα αναφορά: είναι το εισόδημα προς το οποίο συγκρίνεται το εισόδημα εργασίας του γεωργού από την εκμετάλλευση και είναι ίσο ή κατώτερο του συγκρίσιμου εισοδήματος.

 

7. Γεωργία: είναι ο τομέας της παραγωγικής δραστηριότητας ο οποίος περιλαμβάνει εν γένει τις δραστηριότητες που αποσκοπούν στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 22 του νόμου [Ν] 992/1979 (ΦΕΚ 280/Α/1979), πλην των τοιούτων της θαλάσσιας αλιείας και των δασών.

 

8. Αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης: είναι το φυσικό πρόσωπο με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, το οποίο είναι οικονομικά υπεύθυνο για τη γεωργική εκμετάλλευση και συμμετέχει ενεργά στην κανονική λειτουργία της.

 

9. Κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης. Ως κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης θεωρείται:

 

α) Ο ιδιοκτήτης γεωργικής εκμετάλλευσης,

 

β) Ο μισθωτής ή αγρολήπτης της γεωργικής εκμετάλλευσης, εφόσον η μίσθωση ή η αγροληψία έχει συναφθεί εγγράφως.

 

10. Γεωργική εκμετάλλευση: είναι η μονάδα παραγωγής προς πώληση γεωργικών προϊόντων, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 22 του νόμου [Ν] 992/1979 με ενιαία διοίκηση και διαχείριση.

 

Στις δραστηριότητες της γεωργικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται παράλληλα με την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία, εν γένει τοποθέτηση μέχρι του σταδίου της χονδρικής πώλησης, αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια γεωργική εκμετάλλευση καθώς και η πρώτη χωρική μεταποίηση τους.

 

11. Ευρύτερη περιοχή εκμετάλλευσης: είναι η περιοχή στα πλαίσια της οποίας οι αποστάσεις μεταξύ μονίμου κατοικίας και εκμετάλλευσης είναι τόσο μικρές ώστε να δικαιολογούν μέχρι και καθημερινές μεταβάσεις για προσωπική παρακολούθηση και ασχολίες σ' αυτή. Οι αποστάσεις μετρώνται από Κοινότητα σε Κοινότητα.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.