Απόφαση 59388/88 - Άρθρο 1

Άρθρο 1


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η διαπίστωση της πρόκλησης ρύπανσης ή άλλης υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή της παράβασης των διατάξεων του νόμου 1650/1986 ή των κατ' εξουσιοδότηση αυτού εκδιδομένων διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων ή νομαρχιακών αποφάσεων γίνεται με αυτοψία που διενεργούν είτε η κατά το άρθρο 6 παράγραφος 1 του νόμου 1650/1986 υπηρεσία, είτε η κατά την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου αρχή είτε τέλος τα κατά το άρθρο 26 του ίδιου νόμου Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος.

 

Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας συντάσσεται επί τόπου σχετική έκθεση. Σ' αυτήν αναφέρονται όλα τα αναγκαία για τον καθορισμό της ταυτότητας της συγκεκριμένης παράβασης στοιχεία και ιδίως το είδος της παράβασης, η χρονολογία διαπίστωσής της και ο φορέας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που ευθύνεται γι' αυτή. Ειδικότερα προκειμένου για ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αναφέρονται το περιστατικό ρύπανσης ή υποβάθμισης του περιβάλλοντος, η έκταση και οι άμεσες τουλάχιστον επιπτώσεις του, ο χρόνος και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε και κάθε άλλη διαθέσιμη και χρήσιμη πληροφορία. Η έκθεση αυτή υπογράφεται από τον υπάλληλο ή τους υπαλλήλους που διενεργούν την αυτοψία και αποτελεί τη βεβαίωση της παράβασης.

 

Η έκθεση αυτή με την κατά το άρθρο 30 παράγραφος 1 του νόμου 1650/1986 εισήγηση για επιβολή, ως διοικητικής κύρωσης, προστίμου στην συγκεκριμένη παράβαση, διαβιβάζεται στον αρμόδιο νομάρχη.

 

2. Σε περίπτωση εξαιρετικά σοβαρής ρύπανσης κατά το άρθρο 30 παράγραφος 1 του νόμου 1650/1986, ο Νομάρχης διαβιβάζει την έκθεση, την εισήγηση και ολόκληρο τον φάκελλο της συγκεκριμένης υπόθεσης στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για την επιβολή του προστίμου.

 

3. Αντίγραφο της έκθεσης επιδίδεται στον παραβάτη ή τοιχοκολλείται στο χώρο όπου αναπτύσσει τη δραστηριότητα του. Σε περίπτωση τοιχοκόλλησης συντάσσεται σχετική πράξη στη συνέχεια του κειμένου της έκθεσης, σημειώνεται η χρονολογία της τοιχοκόλλησης και υπογράφεται από τον ή τους υπαλλήλους που έκαναν την αυτοψία.

 

Στην έκθεση περιλαμβάνεται επίσης κλήση προς τον παραβάτη να υποβάλλει τις απόψεις του, προφορικά με αυτοπρόσωπη εμφάνιση ή εγγράφως με σύνταξη και υποβολή υπομνήματος, μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται για τον σκοπό αυτό στο άρθρο 30 παράγραφος 4 του νόμου 1650/1986. Κατά την προβολή των απόψεών του, ο παραβάτης έχει την ευχέρεια να προσκομίσει κάθε στοιχείο που μπορεί να ανατρέψει την σε βάρος του έκθεση. Στην περίπτωση όμως που οι ισχυρισμοί του είναι αβάσιμοι, αναληθείς ή ανεπαρκείς ο οικείος νομάρχης ή σε περίπτωση παραπομπής της υπόθεσης, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο 2, στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, οι περισσότεροι συναρμόδιοι Υπουργοί με αιτιολογημένη απόφασή τους επιβάλλουν το προβλεπόμενο, κατά περίπτωση, από τις διατάξεις του άρθρου 30 παράγραφος 1 ή 2 του νόμου 1650/1986 πρόστιμο.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.