Νόμος 2742/99 - Άρθρο 21

Άρθρο 21: Καθορισμός ορίων ζωνών προστασίας του Όρους Αιγάλεω, καθώς και των χρήσεων και όρων δόμησης σε αυτές - Καθορισμός ειδικών χρήσεων και όρων δόμησης ζωνών στην περιφέρεια του ορεινού όγκου


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Ι. Αντικείμενο της ρύθμισης

 

Καθορίζονται τα όρια, οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης του Όρους Αιγάλεω, το οποίο έχει κηρυχθεί ως τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους με την 25683/27-03-1969 απόφαση του Υφυπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως Περί κηρύξεως ορέων Υμηττού, Πεντελικού, Πάρνηθας, Κορυδαλλού και Αιγάλεω ως τόπων χρηζόντων ειδικής προστασίας (ΦΕΚ 236/Β/1969) και βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή των Δήμων Περάματος, Κερατσινίου, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας Χαϊδαρίου, Περιστερίου,Πετρουπόλεως, Νέων Λιοσίων, Καματερού, Άνω Λιοσίων, Φυλής, Ασπροπύργου, όπως τα όρια αυτό φαίνονται με διακεκομμένη μαύρη γραμμή και το γράμμα Δ (-Δ-) στα 16 τοπογραφικά διαγράμματα σε κλίμακα 1:5.000 που δημοσιεύονται μαζί.

 

Καθορίζονται επίσης ζώνες ειδικών χρήσεων και όροι δόμησης στην περιφέρεια του ορεινού όγκου, όπως φαίνεται στα 6 τοπογραφικά διαγράμματα καθώς και σε ένα πρόσθετο που συνοδεύει το παρόν.

 

n.2742.99

 

ΙΙ. Καθορισμός ορίων ζωνών

 

Μέσα στα όρια του Όρους Αιγάλεω, όπως καθορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, ορίζονται ζώνες προστασίας αυτού, όπως φαίνονται με τα στοιχεία Α, Α1, Β, Γ, Δ και Ζ (Ζ1, Ζ2, Ζ3) στα διαγράμματα της προηγούμενης παραγράφου και καθορίζονται κατά ζώνη ειδικές χρήσεις γης, ως εξής:

 

1. Ζώνη Α:

 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή απόλυτης προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, στην οποία επιτρέπεται μόνο η εγκατάσταση υπαίθριων ή ημιυπαίθριων καθιστικών (περίπτερα αναψυχής).

 

Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται στη ζώνη αυτή η χρήση υφιστάμενων κτιρίων εκπαιδεύσεως και παρεμφερών κοινωφελών λειτουργιών, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το γήπεδο δεν εμπίπτει στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, έχει εμβαδόν τουλάχιστον 6.000 m2 και έχει πρόσωπο στην οριακή εγκεκριμένη οδό του σχεδίου πόλεως.

 

Για τα κτίρια των παραπάνω χρήσεων ορίζεται ο συντελεστής δόμησης 0,30 και συντελεστής κάλυψης 0,20.

 

Εγκαταστάσεις, που εξυπηρετούν την εθνική άμυνα και υφίστανται στη ζώνη αυτή διέπονται από το δικό τους νομικό καθεστώς.

 

Ζώνη Α1:

 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή εγκατάστασης μονής, στην οποία επιτρέπεται η ανέγερση καθολικού, καταλυμάτων μοναχών και λοιπών χώρων απαραίτητων για τη λειτουργία της μονής.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος ΙΙ.1 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 11 του άρθρου 99 του νόμου 4685/2020 (ΦΕΚ 92/Α/2020).

 

2. Ζώνη Β:

 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή περιαστικού πάρκου με λειτουργίες αναψυχής, αθλητισμού, ελευθέρου και οργανωμένου πρασίνου και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στην παραπάνω ζώνη επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων αναψυκτηρίων, καφενείων, εστιατορίων, πολιτιστικών χρήσεων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων.

 

Η χωροθέτηση των κτιρίων και εγκαταστάσεων γίνεται μετά από έγκριση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Για την έγκριση αυτή ζητείται η γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας. Στην έκταση κυριότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που βρίσκεται στην περιοχή Ριμινίτικα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας επιτρέπεται η κατασκευή Δημοτικού Σταδίου μετά από έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος ΙΙ.2 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 9 του νόμου 3044/2002 (ΦΕΚ 197/Α/2002).

 

3. Ζώνη Γ:

 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή γεωργικής χρήσης, στην οποία επιτρέπεται μόνο η ανέγερση γεωργικών αποθηκών και αντλιοστασίων.

 

4. Ζώνη Δ:

 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή του περιαστικού πάρκου της Βορειοδυτικής Πύλης της Αθήνας με λειτουργίες αναψυχής, παιδικής αναψυχής, αθλητισμού, ελευθέρου πρασίνου και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στη ζώνη αυτή επιτρέπεται η ανέγερση αναψυκτηρίων, καφενείων, εστιατορίων, μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων, κτιρίων πολιτιστικών χρήσεων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και εγκαταστάσεις ζωολογικού κήπου. Επίσης επιτρέπονται οι διαμορφώσεις του χώρου σε αισθητικές επεμβάσεις, που διευκολύνουν τη δημιουργία αδιάκοπης πορείας σύνδεσης του αστικού χώρου του Λεκανοπεδίου με το Ποικίλο Όρος και στη συνέχεια με την Πάρνηθα.

 

Οι εγκαταστάσεις αυτές χωροθετούνται ύστερα από ειδική μελέτη που εγκρίνεται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Για την έγκριση αυτή ζητείται γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας.

 

5. Ζώνη Ζ:

 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή του περιαστικού πάρκου της Δυτικής Πύλης της Αθήνας, στην οποία, περιλαμβάνονται οι υποζώνες Ζ1, Ζ2, Ζ3 ως εξής:

 

α. Υποζώνη Ζ1:

 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή περιαστικού πάρκου με λειτουργίες αναψυχής υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων, ελευθέρου πρασίνου, εκπαιδευτικών κατασκηνώσεις χωρίς μόνιμες εγκαταστάσεις και χώρων αθλοπαιδιών μικρής κλίμακας, στην οποία επιτρέπεται η ανέγερση περιπτέρων αναψυχής, περιπτέρων ιστορικής και περιβαλλοντικής ενημέρωσης για την περιοχή, καθώς και αναψυκτήρια.

 

β. Υποζώνη Ζ2:

 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων και επιτρέπονται οι εντελώς απαραίτητες εγκαταστάσεις για τη λειτουργία τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

 

γ. Υποζώνη Ζ3:

 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου μέσα στην οποία επιτρέπεται η ανέγερση Θερμοκηπίων, εργαστηρίων, χώρων ερευνών, μικρή ανθαγορά, καθώς και όλα τα κτίρια, έργα υποδομής και εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του και συνάδουν αυστηρά με το χαρακτήρα του Ιδρύματος αυτού.

 

δ. Οι εγκαταστάσεις, που επιτρέπονται στις υποζώνες Ζ1, Ζ3, χωροθετούνται ύστερα από ειδική μελέτη, που εγκρίνεται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας: Για την έγκριση αυτή ζητείται η γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας.

 

6. Σε όλες τις παραπάνω ζώνες επιτρέπονται επίσης.

 

α. Έργα κοινής ωφέλειας, αναγκαία για την εξασφάλιση και προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, καθώς και φυτώρια.

 

β. Τα απαραίτητα έργα τεχνικής υποδομής, δηλαδή έργα και εγκαταστάσεις ενέργειας (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού - Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου), τηλεπικοινωνιών (Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας), ύδρευσης (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας - Δήμοι), μεταφορών (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας, οδικά έργα), πεζοδρομήσεις και τις απαραίτητες για την εξυπηρέτηση του κοινού εγκαταστάσεις υγιεινής.

 

γ. Τα απαραίτητα έργα και εγκαταστάσεις για την αποκατάσταση του χώρου της πρώην χωματερής Σχιστού.

 

δ. Χώροι στάθμευσης και εξυπηρέτησης φορτηγών αυτοκινήτων σε κατάλληλα επιλεγμένες θέσεις, εκτός της Ζώνης Α και εκτός δασικών ή αναδασωτέων εκτάσεων, μετά από έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και σύμφωνη γνώμη του οικείου Οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

ε. Υπόγειες υδατοδεξαμενές και υπόγεια αντλιοστάσια για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων, μετά από έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, ως προς την αναγκαιότητα και τη χωρητικότητά τους σε περίπτωση ιδιωτικών κατασκευών και μετά από έγκριση αρμόδιων φορέων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις λοιπές περιπτώσεις και εφόσον προβλέπεται από εγκεκριμένες μελέτες.

 

στ. Επιτρέπονται επίσης κατά προτίμηση στη Ζώνη Α εγκαταστάσεις κεραιών τηλεπικοινωνιών, ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24Α του νόμου [Ν] 2075/1992 (ΦΕΚ 129/Α/1992),όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με τις διατάξεις του άρθρου 41 του νόμου 2145/1993 (ΦΕΚ 88/Α/1993), του άρθρου 34 του νόμου 2166/1993 (ΦΕΚ 137/Α/1993) και του άρθρου 5 του νόμου 2181/1994 (ΦΕΚ 10/Α/1994).

 

ζ. Ειδικότερα στις ζώνες Α, Β και Γ επιτρέπονται και εγκαταστάσεις μετεωρολογικών και γεωδυναμικών σταθμών, οι οποίες εγκρίνονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και του συναρμόδιου Υπουργού.

 

7. Δημόσιες εκτάσεις, που βρίσκονται μέσα στα όρια της Ζώνης Β και έχουν παραχωρηθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου από αρμόδιο δημόσιο φορέα για την ανέγερση κτιρίων κοινωφελών λειτουργιών, δηλαδή νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, εκπαιδευτηρίων, ασύλων και ορφανοτροφείων, μπορούν να διατηρήσουν τη χρήση, που προβλέπεται από την πράξη παραχώρησης. Οι εκτάσεις αυτές δομούνται με τις μέχρι την έκδοση του παρόντος νόμου ισχύουσες διατάξεις, χωρίς όμως τις παρεκκλίσεις του συντελεστή δόμησης, που ισχύουν στις περιοχές εκτός σχεδίου.

 

ΙΙΙ. Ελάχιστα όρια εμβαδού και λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης

 

1. Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων, που βρίσκονται στις παραπάνω ζώνες Α, Β. Γ, Δ και Ζ με εξαίρεση τα γήπεδα, που προορίζονται για τις χρήσεις, που αναφέρονται στην περίπτωση 6 της παραγράφου II του παρόντος άρθρου, καθορίζονται ως εξής:

 

α. Ελάχιστο εμβαδόν 20.000 m2.

 

β. Μέγιστη επιφάνεια των κτιρίων:

 

Περιπτέρων αναψυχής και περιπτέρων ιστορικής και περιβαλλοντικής ενημέρωσης, 30 m2 ανά ελάχιστο εμβαδόν αρτίου γηπέδου είκοσι χιλιάδων 20.000 m2. Σε περίπτωση μεγαλύτερων γηπέδων επιβάλλεται διάσπαση του όγκου των κτιρίων ανά 30 m2 κάθε είκοσι χιλιάδες 20.000 m2 με μέγιστη συνολική επιφάνεια 150 m2.
Εστιατορίων, αναψυκτηρίων, καφενείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών χρήσεων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης 160 m2.
Σε κάθε άρτιο, σύμφωνα με τα προηγούμενα, γήπεδο είναι δυνατή η δόμηση περισσότερων του ενός κτιρίων διαφορετικής χρήσης το καθένα, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτής της παραγράφου. Στην περίπτωση αυτή το άθροισμα των επιφανειών των κτιρίων για κάθε άρτιο γήπεδο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 200 m2.
Γεωργικών αποθηκών 20 m2,
Αντλιοστασίων 10 m2.
Μονής (στο σύνολο των κτιρίων) 400 m2 με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 4%.

 

γ. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων (που μετριέται από το γύρω φυσικό έδαφος):

 

Περιπτέρων αναψυχής και περιπτέρων ιστορικής και περιβαλλοντικής ενημέρωσης, 3,50 m.
Εστιατορίων, αναψυκτηρίων, καφενείων, κτιρίων αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών χρήσεων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, 4 m.
Γεωργικών αποθηκών, αντλιοστασίων, μόνο στη Ζώνη Γ, 3 m.
Μονής: 8 m.

 

δ. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων επιτρέπεται η κατασκευή στέγης με κεραμίδια βυζαντινού τύπου. Το ύψος της στέγης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1,50 m.

 

ε. Για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας ανέγερσης γεωργικών αποθηκών και αντλιοστασίων απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας.

 

στ. Για την κοπή δένδρων απαιτείται η άδεια της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας.

 

ζ. Για κάθε απαιτούμενη αλλαγή του φυσικού ανάγλυφου εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 40 παράγραφος 1 του νόμου 1337/1983 (ΦΕΚ 33/Α/1983).

 

η. Στις περιπτώσεις των ανενεργών λατομείων επιβάλλεται είτε η αποκατάσταση του φυσικού ανάγλυφου και η αναδάσωσή του, ύστερα από σχετική μελέτη (η οποία αποκατάσταση και αναδάσωση είναι υποχρεωτική για τη Ζώνη Α) είτε η μερική αποκατάσταση και διαμόρφωση του ανάγλυφου συγχρόνως με τη χωροθέτηση των επιτρεπόμενων χρήσεων (στις Ζώνες Β και Δ), ύστερα από σχετική μελέτη.

 

Θ. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των από 24-05-1985 (ΦΕΚ 270/Δ/1985) και από 05-12-1979 (ΦΕΚ 707/Δ/1979) προεδρικών διαταγμάτων χωρίς καμιά παρέκκλιση.

 

1. Οι αρχιτεκτονικές μελέτες των κτιρίων, που πρόκειται να ανεγερθούν, εγκρίνονται από την οικεία Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία εγκρίνει επίσης τη θέση των κτιρίων μέσα στο γήπεδο.

 

2. Τα κτίρια, που υφίστανται σήμερα νόμιμα και τα οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, δεν επιτρέπονται, είναι δυνατόν να διατηρούν τη χρήση τους για 30 έτη μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Σε αυτό τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις επιτρέπονται επισκευές, διαρρυθμίσεις και προσθήκες, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για τη λειτουργία τους, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις και εγκρίνονται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Από το χρονικό αυτόν περιορισμό εξαιρούνται τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις, που έχουν σχέση με την Εθνική Άμυνα.

 

3. Σε περίπτωση γηπέδου, που εμπίπτει σε περισσότερες της μιας ζώνης ή τέμνεται από το όριο προστασίας του Όρους Αιγάλεω, η αρτιότητα υπολογίζεται σε ολόκληρο το γήπεδο, το κτίριο, όμως κατασκευάζεται σε εκείνο το τμήμα του γηπέδου, που είναι δυνατή η ανέγερση κτιρίου και σύμφωνα με τις χρήσεις και τους όρους δόμησης της περιοχής, που εμπίπτει αυτό.

 

IV. Όρια ζωνών ειδικών χρήσεων στην περιφέρεια του ορεινού όγκου

 

1. Στην περιφέρεια του ορεινού όγκου καθορίζονται τα όρια ζωνών ειδικών χρήσεων, που βρίσκονται στην εκτός σχεδίου περιοχή των Δήμων Περάματος, Κερατσινίου, Πετρουπόλεως, Άνω Λιοσίων, Νίκαιας, Κορυδαλλού, όπως τα όρια αυτό φαίνονται με διακεκομμένη μαύρη γραμμή και το γράμμα Ε στα 7 διαγράμματα της παραγράφου 1, που φέρουν στη σχετική διανομή τους αριθμούς 6453,2, 6444,1, 6444,3, 6444,4, 6444,7, 6445,1, 6454,3, όπως αναγράφεται στο υπόμνημά τους.

 

2. Μέσα στα όρια, που καθορίζονται με το προηγούμενο εδάφιο, ορίζονται ζώνες, όπως φαίνονται με τα στοιχεία Ε, Ε1, Ε2, Ε3, Ε4 στα παραπάνω διαγράμματα και καθορίζονται κατά ζώνη ειδικές χρήσεις γης, ως εξής:

 

α. Ζώνη Ε:

 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων, μέσα στην οποία επιτρέπονται οι εγκαταστάσεις. που εξυπηρετούν τις χρήσεις αυτές.

 

β. Ζώνη Ε1:

 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή νεκροταφείου, μέσα στην οποία επιτρέπονται μόνο εγκαταστάσεις, που εξυπηρετούν τη χρήση αυτή.

 

γ. Ζώνη Ε2:

 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως βιομηχανική περιοχή Σχιστού, σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας [Α] 2671/48224-01-1988 (ΦΕΚ 100/Β/1988).

 

δ. Ζώνη Ε3:

 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή εγκαταστάσεων σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και κτηνιατρείου.

 

ε. Ζώνη Ε4:

 

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή για τις εγκαταστάσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου

 

στ α. Ζώνη Η:

 

Η περιοχή Δήμου Κορυδαλλού και Νίκαιας, που οριοθετείται στα συνοδευτικά διαγράμματα ως Ζώνη Η, χαρακτηρίζεται ως περιοχή ήπιας ανάπτυξης πρώτης κατοικίας με πυκνότητα που δεν θα υπερβαίνει τα 60 άτομα σε κάθε εκτάριο.

 

στ. β. Ζώνη Η1:

 

Η περιοχή του Δήμου Νίκαιας, που οριοθετείται στο συνοδευτικό διάγραμμα ως Ζώνη Η1, χαρακτηρίζεται ως περιοχή ανάπτυξης οργανωμένων προγραμμάτων στέγασης για πρώτη κατοικία με πυκνότητα που δεν θα υπερβαίνει τα 100 άτομα σε κάθε εκτάριο.

 

3. Είναι δυνατή η ανταλλαγή ίσων εκτάσεων μεταξύ των ζωνών Ε και Α, όπως καθορίστηκαν στο άρθρο 21 του νόμου 2742/1999, εντός των ορίων οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Φυλής και Άνω Λιοσίων. Η ανταλλαγή πραγματοποιείται με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, ύστερα από γνώμη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής και των Δημοτικών Συμβουλίων Άνω Λιοσίων και Φυλής.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος IV.3 προστέθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 13 του νόμου 3044/2002 (ΦΕΚ 197/Α/2002).

 

V. Όροι και περιορισμοί δόμησης ζωνών στην περιφέρεια του ορεινού όγκου

 

Οι όροι και περιορισμοί των ζωνών, που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, καθορίζονται ως εξής:

 

α. Ζώνη Ε:

 

Μέσα στη ζώνη αυτή ισχύουν οι διατάξεις του από 31-03-1987 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 303/Δ/1987), που αφορούν στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

 

β. Ζώνες Ε1 και Ε3:

 

Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των ζωνών αυτών καθορίζονται με την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του νόμου 1337/1983.

 

γ. Ζώνη Ε2:

 

Οι όροι και περιορισμοί δόμησης στη ζώνη αυτή καθορίζονται με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2545/1997 (ΦΕΚ 254/Α/1997).

 

δ. Ζώνη Ε4:

 

Οι όροι και περιορισμοί δόμησης στη ζώνη αυτή καθορίζονται από τις σχετικές ειδικές διατάξεις για τις εγκαταστάσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

 

ε. Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων, που βρίσκονται στη Ζώνη Η, καθορίζονται ως εξής:

 

ε.α. μέγιστος συντελεστής δόμησης 0,4 στο σύνολο της έκτασης.

ε.β. μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 7,5 m,

ε.γ. οι οικίες θα πρέπει να καλύπτονται με στέγη μέγιστου ύψους 1,5 m,

ε.δ. μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια όλων των ορόφων ανά κτίριο 200 m2.

 

Κατά τα λοιπά ισχύει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός.

 

στ. Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων που βρίσκονται στη Ζώνη Η1, καθορίζονται ως εξής:

 

στ. α. μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης 0,8 στο σύνολο της έκτασης,

στ. β μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 10,5 m,

στ. γ μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια ανά κτίριο 300 m2,

 

Κατά τα λοιπά ισχύει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός.

 

VI. Μεταβατικό καθεστώς

 

1. Οικοδομικές άδειες, που έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ή άδειες για τις οποίες έχει υποβληθεί ο πλήρης φάκελος στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος, εκτελούνται, όπως εκδόθηκαν, ή εκδίδονται μέχρι το πολύ 6 μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις και με βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί. Για τις άδειες αυτές έχουν εφαρμογή και οι διατάξεις του άρθρου 6 του από 08-07-1993 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 795/Δ/1993) Τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών και έλεγχος των ανεγειρόμενων οικοδομών, όπως ισχύει.

 

2. Ως προς τη χρήση των κτιρίων του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται η διάταξη της περίπτωσης 2 της παραγράφου ΙΙΙ του παρόντος.

 

3. Οι λοιποί όροι, η διαδικασία εφαρμογής και η οικιστική οργάνωση των Ζωνών Η και Η1 θα γίνει με προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και του Υπουργού Γεωργίας και γνώμη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.