Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Στο τέλος του άρθρου 1 του νόμου [Ν] 2525/1997 (ΦΕΚ 188/Α/1997) προστίθεται παράγραφος 13 ως ακολούθως:
{13. α) Στους αποφοίτους του Ενιαίου Λυκείου, εκτός του απολυτηρίου της παραγράφου 5, χορηγείται και Βεβαίωση, στην οποία αναφέρονται οι βαθμοί του αποφοίτου που λαμβάνονται υπόψη για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο βαθμός πρόσβασης κάθε μαθήματος των δύο τελευταίων τάξεων του Ενιαίου Λυκείου, που εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο, προσδιορίζεται από τον προφορικό βαθμό και το γραπτό βαθμό των τελικών εξετάσεων και με συντελεστές βαρύτητας για κάθε βαθμό. Ο μέσος όρος των βαθμών πρόσβασης των μαθημάτων αυτών αποτελεί το βαθμό πρόσβασης της τάξης για τον απόφοιτο. Ο γενικός βαθμός πρόσβασης προσδιορίζεται κατά 30% από το βαθμό πρόσβασης της προτελευταίας τάξης και κατά 70% από το βαθμό πρόσβασης της τελευταίας τάξης. Στην περίπτωση που ο βαθμός πρόσβασης της προτελευταίας τάξης είναι μικρότερος ή ίσος του βαθμού πρόσβασης της τελευταίας τάξης δεν λαμβάνεται υπόψη και γενικός βαθμός πρόσβασης είναι ο βαθμός πρόσβασης της τελευταίας τάξης.
β) Ο κάτοχος απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου, ο οποίος επιθυμεί να συμμετάσχει στις γραπτές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του Ενιαίου Λυκείου, που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, για να διαμορφώσει νέο γενικό βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταθέτει στο οικείο λύκειο μαζί με τη σχετική αίτηση και τη Βεβαίωση, η οποία αντικαθίσταται κάθε φορά με νέα. Ο γενικός βαθμός πρόσβασης της νέας Βεβαίωσης προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών πρόσβασης των ανωτέρω μαθημάτων, για τον υπολογισμό των οποίων λαμβάνεται υπόψη σε κάθε περίπτωση η επίδοση στις τελευταίες αυτές γραπτές εξετάσεις.
γ) Ο τύπος και το περιεχόμενο της Βεβαίωσης, η διάρκεια ισχύος της, οι συντελεστές βαρύτητας προφορικού και γραπτού βαθμού, ειδικότερα σχετικά θέματα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2. Οι παράγραφοι 1 έως 5 του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2525/1997 αντικαθίστανται ως ακολούθως:
{1. α) Οι κάτοχοι απολυτηρίου ημερήσιου ή εκκλησιαστικού Ενιαίου Λυκείου μπορούν να εισάγονται, το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από το σχολικό έτος που αποφοίτησαν, στα τμήματα και στις σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Ανώτερη Σχολή Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών / Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
β) Οι κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινού Ενιαίου Λυκείου μπορούν να εισάγονται, το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από το σχολικό έτος που αποφοίτησαν, στα τμήματα και στις σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, της Ανώτερη Σχολή Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών / Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και σε ποσοστό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων, το οποίο ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ειδικά, προκειμένου για εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης, εφόσον:
i) Έχουν φοιτήσει και στις δύο τελευταίες τάξεις του εσπερινού Ενιαίου Λυκείου ή
ii) Εγγράφηκαν ή μετεγγράφηκαν στην τελευταία τάξη του εσπερινού Ενιαίου Λυκείου ως εργαζόμενοι από βιοποριστική ανάγκη, που οφείλεται στους εξής λόγους που προέκυψαν μετά την αποφοίτησή τους από την προτελευταία τάξη του Λυκείου: α)α) θάνατο του ενός τουλάχιστον των γονέων, β)β) αναπηρία του ενός τουλάχιστον των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλειά του, σε ποσοστό άνω του 67%.
iii) Εγγράφηκαν στην τελευταία τάξη του εσπερινού Ενιαίου Λυκείου είτε μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους ηλικίας είτε λόγω ένταξης, ως εξαρτημένων ατόμων, σε πρόγραμμα απεξάρτησης που λειτουργεί κατά τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας.
γ) Κατ' εξαίρεση των διατάξεων των περιπτώσεων α' και β' της παραγράφου αυτής, εξετάσεις σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες διενεργούνται στα ειδικά μαθήματα και μόνο για τις σχολές ή τα τμήματα, για τα οποία, λόγω της φύσης του γνωστικού αντικειμένου που θεραπεύουν, απαιτείται τέτοια εξέταση ή πρακτική δοκιμασία.
δ) Κατά την εφαρμογή του άρθρου αυτού δεν θίγονται οι κείμενες ειδικές διατάξεις περί προϋποθέσεων και όρων εισαγωγής στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και τις Σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
ε) Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του συναρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού είναι δυνατή η επέκταση της εφαρμογής του συνόλου ή μέρους των διατάξεων του άρθρου αυτού και σε άλλες σχολές αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων. Με όμοιες αποφάσεις ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής σπουδαστών που προσιδιάζουν στην ιδιαιτερότητα των σχολών αυτών και οι αναγκαίες λεπτομέρειες, με την επιφύλαξη των διατάξεων του προηγούμενου στοιχείου δ' που εφαρμόζονται αναλόγως.
2. α) Οι υποψήφιοι για εισαγωγή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απόλυσης από το Λύκειο, καταθέτουν δήλωση προτίμησης για δύο κατ' ανώτατο όριο επιστημονικά πεδία και για συγκεκριμένα τμήματα ή σχολές των πεδίων αυτών. Ως επιστημονικό πεδίο νοείται ένα σύνολο ομοειδών ή συγγενών γνωστικών αντικειμένων, που θεραπεύονται από αντίστοιχα τμήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ο υποψήφιος που μεταξύ των τμημάτων που επέλεξε περιέλαβε και τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα ή δοκιμασίες, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, πρέπει να έχει εξεταστεί το ίδιο έτος στα απαιτούμενα ειδικά μαθήματα ή δοκιμασίες και να έχει επιτύχει βαθμολογία στο καθένα από αυτά τουλάχιστον ίση με το μισό της προβλεπόμενης μέγιστης δυνατής.
β) Η επιλογή των υποψηφίων για τα τμήματα που δήλωσαν προτίμηση γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από το άθροισμα των γινομένων του γενικού βαθμού πρόσβασης της Βεβαίωσης, των βαθμών πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας και του βαθμού της δοκιμασίας δεξιοτήτων, εφόσον διεξάγεται, με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας και κατά φθίνουσα σειρά μέχρι να καλυφθεί ο αριθμός θέσεων κάθε τμήματος που ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 1 του νόμου [Ν] 1351/1983 (ΦΕΚ 56/Α/1983), με την επιφύλαξη των παραγράφων 5 περίπτωση α' στοιχείο i και 7 του παρόντος άρθρου. Για τα τμήματα ή τις σχολές για τις οποίες απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, στο ανωτέρω σύνολο μορίων προστίθενται και τα μόρια που προκύπτουν από το γινόμενο του βαθμού των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών με τον αντίστοιχο συντελεστή.
3. α) i) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα επιστημονικά πεδία, τα τμήματα που εντάσσονται σε καθένα από αυτά, τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας της τελευταίας
τάξης του Ενιαίου Λυκείου, οι συντελεστές βαρύτητας για τον υπολογισμό του συνολικού αριθμού μορίων, ο τρόπος, ο τόπος και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης προτίμησης των υποψηφίων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα δικαιολογητικά απόδειξης της συνδρομής των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 περίπτωση β' του άρθρου αυτού, ο τρόπος και η διαδικασία συγκέντρωσης των βαθμών και των δηλώσεων προτίμησης των υποψηφίων, ο τρόπος επεξεργασίας των βαθμολογικών στοιχείων και των προτιμήσεων, η κατάρτιση των πινάκων εισαγομένων, ο τρόπος ανακοίνωσής τους στους υποψηφίους και στα οικεία τμήματα εισαγωγής, ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία εγγραφής των εισαγομένων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αναφέρεται στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υπαγομένων στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
ii) Οι κάτοχοι απολυτηρίου: α)α) Λυκείου ή άλλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαφορετικού από αυτό του Ενιαίου Λυκείου και β)β) Ενιαίου Λυκείου, που τους χορηγήθηκε με ενδοσχολικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα, μπορούν, μετά από τη συμμετοχή τους στις γραπτές εξετάσεις στα μαθήματα της Γ' τάξης Ενιαίου Λυκείου που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, να αποκτήσουν τη βεβαίωση της παραγράφου 13 του άρθρου 1 για την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με βάση τη γραπτή επίδοσή τους στις εξετάσεις αυτές. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως για όσους υπάγονται στην περίπτωση αυτήν.
β) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μετά από πρόταση των οικείων τμημάτων και σχολών, καθορίζονται τα τμήματα και οι σχολές για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα, πρακτικές δοκιμασίες ή υγειονομικές εξετάσεις, τα ειδικά αυτά μαθήματα, οι πρακτικές δοκιμασίες ή οι υγειονομικές εξετάσεις που απαιτούνται, ο τρόπος, ο τόπος και ο χρόνος εξέτασης και βαθμολόγησής τους, η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης των υποψηφίων για συμμετοχή τους στις εξετάσεις αυτές και εκδήλωσης της προτίμησης των υποψηφίων, η ανακοίνωση της επίδοσης στους υποψηφίους και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη των οικείων Σχολών ή Τμημάτων, μπορεί, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα και της φύσης του γνωστικού αντικειμένου συγκεκριμένων τμημάτων, όπως του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να εξαιρούνται ως προς την εισαγωγή φοιτητών από τις διατάξεις του παρόντος και να ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι, οι διαδικασίες εισαγωγής και εγγραφής φοιτητών στα τμήματα αυτά και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
δ) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων συγκροτούνται τα αναγκαία ατομικά και συλλογικά όργανα για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.
4. α) Κατ' εξαίρεση των διατάξεων του παρόντος άρθρου και σε ποσοστά θέσεων ανά κατηγορία επιπλέον του αριθμού εισακτέων παρέχεται δυνατότητα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: i) των τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού, αποφοίτων ελληνικών λυκείων, ii) των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων σε ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες στο εξωτερικό ή σε Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, αποφοίτων ελληνικών λυκείων, iii) Ελλήνων αποφοίτων ξένων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων που λειτουργούν στο εξωτερικό, iv) των αλλοδαπών - αλλογενών, v) των υποτρόφων του Ελληνικού Κράτους αλλοδαπών - αλλογενών και ομογενών, (vi) των Κυπρίων, στην κατηγορία των οποίων υπάγονται και οι ελληνικής καταγωγής απόφοιτοι λυκείων της Κύπρου, εφόσον δεν επιλέξουν την συμμετοχή τους στην ανωτέρω iii κατηγορία), vii) των υπαγομένων στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2341/1995 (ΦΕΚ 208/Α/1995), viii) των υπαγομένων στις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2621/1998 (ΦΕΚ 136/Α/1998), όπως αντικαταστάθηκε με τη παράγραφο 6 του άρθρου 15 του νόμου 2640/1998 (ΦΕΚ 206/Α/1998) και ix) των υπαγομένων στις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου [Ν] 1351/1983, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο vii του άρθρου 46 του νόμου [Ν] 1946/1991 (ΦΕΚ 69/Α/1991) και του άρθρου 12 του νόμου 2640/1998. Οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου [Ν] 1351/1983, όπως συμπληρώθηκε με το εδάφιο β' της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του νόμου [Ν] 1771/1988 (ΦΕΚ 71/Α/1988),διατηρούνται σε ισχύ για την εφαρμογή της ανωτέρω ix περίπτωσης.
β) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στις κατηγορίες, τα ποσοστά των θέσεων ανά κατηγορία, τα αναγκαία δικαιολογητικά, οι διαδικασίες επιλογής, ο τρόπος και οι διαδικασίες εξέτασης στην περίπτωση που υποβάλλονται σε ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις, η ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων, ο τρόπος και η διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων,τα τυχόν ελάχιστα όρια βαθμολογίας, τα αναγκαία ατομικά και συλλογικά όργανα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων και την έκδοση των αποτελεσμάτων και την επιλογή των εισαγομένων, οι σχολές και τα τμήματα πρόσβασης ανά κατηγορία, τα εξεταζόμενα μαθήματα όταν υποβάλλονται σε ειδικές εξετάσεις, οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου. Με την απόφαση μπορεί να ορίζονται χρονικά διαστήματα που παρέχονται για την άσκηση του δικαιώματος αυτού σε όσους υπάγονται στις ειδικές αυτές κατηγορίες συνολικώς ή ανά κατηγορία, ως και χωριστό ποσοστό θέσεων για τους υποψηφίους των κατηγοριών iii και iv της ανωτέρω περίπτωσης α', οι οποίοι αποφοίτησαν από λύκεια με πρόγραμμα σπουδών χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
γ) Οι διατάξεις της παραγράφου Α' του άρθρου 12 του νόμου [Ν] 2552/1997 (ΦΕΚ 266/Α/1997) εφαρμόζονται ανάλογα, προκειμένου για την εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τις στρατιωτικές σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών των στοιχείων i, ii και iii της ανωτέρω περίπτωσης α'.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3)β του άρθρου 13 του νόμου 3404/2005 (ΦΕΚ 260/Α/2005).
|
5. α) Κατ' εξαίρεση των διατάξεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, οι κάτοχοι απολυτηρίου ημερήσιου ή εκκλησιαστικού Ενιαίου Λυκείου ή άλλου τύπου λυκείου, που επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε τμήμα ή σχολή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, οποιοδήποτε άλλο ακαδημαϊκό έτος από αυτό που έπεται της αποφοίτησής τους από το Ενιαίο Λύκειο ή αυτού που εξετάστηκαν στα μαθήματα της Γ' τάξης του Ενιαίου Λυκείου την τελευταία φορά, μπορούν, όσες φορές το επιθυμούν:
i) Είτε να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε τμήματος ή σχολής της παραγράφου 1 του παρόντος, χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα
μαθήματα της Γ' τάξης του Ενιαίου Λυκείου και στα τυχόν ειδικά μαθήματα, ως και στις πρακτικές δοκιμασίες, στις οποίες υποβάλλονται κάθε φορά που είναι υποψήφιοι
ii) Είτε να επανεξεταστούν, όποιο έτος επιθυμούν, σε όλα τα μαθήματα της Γ' τάξης του Ενιαίου Λυκείου που εξετάζονται το αντίστοιχο έτος σε εθνικό επίπεδο, διατηρώντας τους προφορικούς τους βαθμούς, ώστε να διαμορφώσουν νέους μέσους όρους κατά μάθημα για τον υπολογισμό του βαθμού της βεβαίωσης της παραγράφου 13 του άρθρου 1 του νόμου [Ν] 2525/1997 και κρίνονται μαζί με τους αποφοίτους του Ενιαίου Λυκείου του έτους επανεξέτασής τους. Επίσης επανεξετάζονται κάθε φορά στα ειδικά μαθήματα ή δοκιμασίες που απαιτούνται για τις σχολές που δηλώνουν προτίμηση. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί που προκύπτουν από την τελευταία εξέτασή τους.
β) Οι διατάξεις της ανωτέρω περίπτωσης α' στοιχείο ii ισχύουν αναλόγως και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της ανωτέρω παραγράφου 1 περίπτωση β' και για τους κατόχους απολυτηρίου εσπερινού Ενιαίου Λυκείου, για οποιοδήποτε άλλο ακαδημαϊκό έτος από αυτό που έπεται της αποφοίτησής τους, ως και τους κατόχους απολυτηρίου παλαιού τύπου εσπερινού Λυκείου.}
3. Στο τέλος της παραγράφου 9 του άρθρου 1 του νόμου [Ν] 2525/1997 προστίθεται η φράση καθώς και τα αναγκαία ατομικά και συλλογικά όργανα και ο τρόπος συγκρότησής τους.
4. α) Όσοι αποφοίτησαν από ημερήσιο Ενιαίο Λύκειο το σχολικό έτος 1999 - 2000 μπορούν να επανεγγραφούν και για το σχολικό έτος 2000-2001 στο λύκειο που αποφοίτησαν και να παρακολουθήσουν από την αρχή την τελευταία τάξη του λυκείου αυτού ή να μετεγγραφούν σε άλλο ημερήσιο λύκειο, προκειμένου να αποκτήσουν νέο τίτλο λυκείου. Στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται ο προσωρινός τίτλος που τους είχε χορηγηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 246/1998 (ΦΕΚ 183/Α/1998).
β) Οι διατάξεις της προηγούμενης περίπτωσης α' εφαρμόζονται αναλόγως και όταν πρόκειται για εσπερινά ή εκκλησιαστικά Ενιαία Λύκεια κατά περίπτωση.
γ) Απόφοιτοι ή μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιου ή εκκλησιαστικού Ενιαίου Λυκείου, που έχουν τυχόν μετεγγραφεί από την έναρξη του σχολικού έτους 2000 - 2001 στη Δ' τάξη εσπερινού Ενιαίου Λυκείου, επιλέγουν με δήλωσή τους, που υποβάλλεται στο οικείο λύκειο εντός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου: i) είτε την κατάταξή τους στη Γ' τάξη εσπερινού Ενιαίου Λυκείου, ii) είτε την ανάκληση της μετεγγραφής τους και τη φοίτησή τους στην Γ' τάξη ημερήσιου ή εκκλησιαστικού Ενιαίου Λυκείου, iii) είτε τη συνέχιση της φοίτησής τους στη Δ' αυτή τάξη χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την επιφύλαξη των διατάξεων της περίπτωσης ii του στοιχείου β' της παραγράφου 1, iv) είτε, αν πρόκειται για αποφοίτους, τη χορήγηση από το λύκειο αποφοίτησής τους οριστικού απολυτηρίου με βάση το προσωρινό που τους είχε αρχικά χορηγηθεί.
δ) Η επιλογή για τις αντίστοιχες θέσεις των υποψηφίων της παραγράφου 5 περίπτωση α' στοιχείο i του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2525/1997, όπως αυτή τροποποιήθηκε ανωτέρω με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, γίνεται με βάση τα μόρια που είχαν συγκεντρώσει κατά το έτος αποφοίτησης τους από το Ενιαίο Λύκειο, αν πρόκειται για αποφοίτους του σχολικού έτους 1999 - 2000 ή του έτους κτήσης της πιο πρόσφατης Βεβαίωσης, αν ο υποψήφιος έχει επανεξεταστεί ή είναι απόφοιτος επόμενων σχολικών ετών. Τυχόν θέσεις του προβλεπόμενου ποσοστού που δεν καλύπτονται από τους υποψηφίους αυτούς του στοιχείου i που προαναφέρθηκε μπορούν να μεταφέρονται και να προστίθενται στις θέσεις των υποψηφίων της περίπτωσης β' της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2525/1997, όπως αυτή τροποποιήθηκε ανωτέρω με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού και να προστίθενται στις θέσεις των υποψηφίων του επόμενου στοιχείου ii της ίδιας περίπτωσης α' της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2525/1997, όπως αυτή τροποποιήθηκε ανωτέρω με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.
ε) Κατά το έτος 2001 οι υποψήφιοι της παραγράφου 5 περίπτωση α' στοιχείο i του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2525/1997, όπως αυτή τροποποιήθηκε ανωτέρω με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, μπορούν να εξεταστούν μόνο στα ειδικά μαθήματα που απαιτούνται σε σχολές προτίμησής τους. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί που προκύπτουν από την τελευταία αυτή εξέτασή τους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 22 του άρθρου 2 του νόμου 3027/2002 (ΦΕΚ 152/Α/2002).
|
5. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης Ενιαίου Λυκείου, ημερήσιου, εσπερινού ή εκκλησιαστικού, που δεν έλαβαν απολυτήριο λυκείου το σχολικό έτος 1999 - 2000 επειδή υστέρησαν σε ορισμένα μαθήματα, μπορούν το σχολικό έτος 2000 - 2001:
i) Να λάβουν μέρος στις εξετάσεις όλων των μαθημάτων της τελευταίας τάξης που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο και σε όσα, από αυτά που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, υστέρησαν. Όσοι από αυτούς αποκτήσουν απολυτήριο μπορούν να είναι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2525/1997, όπως αυτή τροποποιήθηκε ανωτέρω με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.
ii) Χωρίς να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να λάβουν μέρος για την απόκτηση του απολυτηρίου στις τελικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2000 - 2001 και μόνο στα μαθήματα στα οποία υστέρησαν. Οι εξετάσει αυτές διενεργούνται από το σύλλογο διδασκόντων του Λυκείου που φοίτησαν. Ο τίτλος που χορηγείται στους αποφοίτους της περίπτωσης αυτής αναγράφει ότι εκδίδεται σύμφωνα με την παρούσα διάταξη. Όσοι λάβουν απολυτήριο με τις διατάξεις της περίπτωσης αυτής έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 περίπτωση α' στοιχείο ii του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2525/1997,όπως αυτή τροποποιήθηκε ανωτέρω με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.
6. Στους μαθητές της Β' και Γ' τάξης των Ενιαίων Λυκείων, που εξετάζονται σε άλλο λύκειο από αυτό στο οποίο φοιτούν επειδή το λύκειο τους δεν χρησιμοποιείται ως εξεταστικό κέντρο κατά τη διεξαγωγή των προαγωγικών ή απολυτηρίων εξετάσεων που διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο, μπορεί να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής αυτών και ενός συνοδού τους. Η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται εφόσον η απόσταση των δύο σχολείων και οι συγκοινωνιακές συνθήκες επιβάλλουν τη διαμονή τους στην έδρα του σχολείου που εξετάζονται. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και το ύψος των καλυπτόμενων ημερησίως δαπανών ανά μαθητή και συνοδό και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.
7. α) Στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν στις εν γένει διαδικασίες των πανελλαδικών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων του λυκείου και των κάθε φύσης εξετάσεων για την εισαγωγή αποφοίτων των λυκείων και των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά τη λήξη του διδακτικού έτους, χορηγείται αποζημίωση για τη μη χρήση μέρους των θερινών διακοπών τους, που ορίζεται ίση με το 1/30 των μηνιαίων τακτικών αποδοχών τους για κάθε ημέρα απασχόλησής τους.
β) Στους εκπαιδευτικούς και στους διοικητικούς υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στους επιστάτες και στις καθαρίστριες σχολείων που απασχολούνται στις προαναφερόμενες διαδικασίες τα Σάββατα και τις Κυριακές κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο καταβάλλεται πρόσθετη αποζημίωση ίση με το 75% του 1/30 των τακτικών μηνιαίων αποδοχών τους για κάθε ημέρα απασχόλησής τους.
γ) Στις διατάξεις της παρούσας παραγράφου εμπίπτουν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στις ανωτέρω διαδικασίες. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
δ) Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αναλόγως και για τις πανελλαδικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του σχολικού έτους 1999-2000, καθώς και για τις ίδιες εξετάσεις του ίδιου σχολικού έτους που διενεργήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2000.
ε) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την καταβολή των ανωτέρω αποζημιώσεων και ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.
στ) Οι διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 7 του νόμου [Ν] 1865/1989 (ΦΕΚ 210/Α/1989), όπως ισχύουν, καταργούνται.
8. Στο τέλος της παραγράφου 6 του άρθρου 19 του νόμου [Ν] 2470/1997 (ΦΕΚ 40/Α/1997), όπως προστέθηκε με τη διάταξη του άρθρου 7 του νόμου [Ν] 2517/1997 (ΦΕΚ 160/Α/1997), προστίθενται τα ακόλουθα:
{Μηνιαίως το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται σύμφωνα με την παρούσα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των συνολικών αποδοχών του προσωπικού αυτού, όπως αυτές προκύπτουν από τις τακτικές αποδοχές και το κίνητρο απόδοσης τον αντίστοιχο μήνα.}
9.1. α) Από το σχολικό έτος 2000 - 2001 στους αποφοίτους Β' κύκλου σπουδών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων χορηγείται κατόπιν εξετάσεων πτυχίο επιπέδου 3 του άρθρου 6 παράγραφος 1 περίπτωση γ' του νόμου 2009/1992 (ΦΕΚ 18/Α/1992). Οι εξετάσεις διενεργούνται με ευθύνη του συλλόγου διδασκόντων του οικείου Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου.
β) Για τα ακαδημαϊκά έτη 2001 - 2002 έως και 2004 - 2005 η εισαγωγή κατόχων πτυχίου Β' κύκλου σπουδών ημερήσιων Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων και πτυχίου ειδικότητας των πρώην Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εμπίπτουν στη διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2525/1997, όπως αντικαταστάθηκε με τη διάταξη του εδαφίου β' της παραγράφου 36 του άρθρου 14 του νόμου 2817/2000 σε αντίστοιχα τμήματα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων γίνεται ύστερα από εισιτήριες εξετάσεις σε τρία μαθήματα, από αυτά που διδάσκονται στο Β' κύκλο σπουδών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, από τα οποία τα δύο είναι γενικής παιδείας και το τρίτο μπορεί να είναι γενικής παιδείας ή ειδικότητας.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 και εφεξής οι υποψήφιοι της παρούσας παραγράφου εξετάζονται επιπλέον και στα ειδικά μαθήματα που τυχόν απαιτούνται για τμήματα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων επιλογής τους, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων του εδαφίου γ' της παραγράφου 1 και της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2525/1997, όπως αντικαταστάθηκαν ανωτέρω με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του νόμου αυτού.
Οι αντίστοιχοι κάτοχοι πτυχίου Β' κύκλου σπουδών εσπερινών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων εξετάζονται σε δύο μαθήματα γενικής παιδείας. Οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται με κοινά θέματα σε εθνικό επίπεδο. Η εισαγωγή τους στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα γίνεται, (εφόσον έχουν επιτύχει σύνολο μορίων τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού), κατά φθίνουσα σειρά μορίων και σε ποσοστό θέσεων του αριθμού εισακτέων στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χωριστό για τους υποψηφίους από ημερήσια και εσπερινά Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τυχόν θέσεις που δεν πληρώνονται με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής μεταφέρονται και προστίθενται στις θέσεις των υποψηφίων της περίπτωσης β' της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2525/1997, όπως αυτή τροποποιήθηκε ανωτέρω με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού.
Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή της περίπτωσης αυτής και ειδικότερα: τα αντίστοιχα τμήματα Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων κατά ειδικότητα Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, τα εξεταζόμενα μαθήματα, ο τρόπος και η διαδικασία εξέτασής τους, ο τρόπος και η διαδικασία βαθμολόγησης και αναβαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων, οι συντελεστές βαρύτητας κατά εξεταζόμενο μάθημα για τον υπολογισμό του συνολικού αριθμού μορίων, ο τρόπος, ο τόπος και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης προτίμησης των υποψηφίων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος και η διαδικασία συγκέντρωσης των βαθμών και των δηλώσεων προτίμησης των υποψηφίων, ο τρόπος επεξεργασίας των βαθμολογικών στοιχείων και των προτιμήσεων, η κατάρτιση των πινάκων εισαγομένων, ο τρόπος ανακοίνωσής τους στους υποψηφίους και στα οικεία τμήματα εισαγωγής, ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία εγγραφής των εισαγομένων, ειδικότερα θέματα και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται η συγκρότηση των αναγκαίων εξεταστικών και βαθμολογικών κέντρων και των αναγκαίων ατομικών και συλλογικών οργάνων για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου. Οι διατάξεις του άρθρου 53 του νόμου 2721/1999 (ΦΕΚ 112/Α/1999) ισχύουν αναλόγως και για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.
δ) Οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του νόμου 2640/1998, όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση α' της παραγράφου 37 του άρθρου 14 του νόμου 2817/2000 (ΦΕΚ 78/Α/2000) καταργούνται. Όσοι εισήχθησαν στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενεγράφησαν και παρακολούθησαν το Ειδικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας του ακαδημαϊκού έτους 2000 - 2001, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές που καταργούνται, εγγράφονται στο αντίστοιχο Τμήμα Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων το εαρινό εξάμηνο του ίδιου ακαδημαϊκού έτους.
ε) Το στοιχείο β' της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του νόμου 2638/1998 (ΦΕΚ 204/Α/1998), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 4 στοιχείο δ' του άρθρου 19 του νόμου 2819/2000 (ΦΕΚ 84/Α/2000) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
β) Σε κάθε περίπτωση στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού εισάγονται κάτοχοι απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου ισότιμου τίτλου ή κάτοχοι πτυχίου του ενιαίου τριετούς κύκλου σπουδών Ναυτικού και Ναυτιλιακού τομέα ή Β' κύκλου σπουδών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων.
9.2. Η παράγραφος 7 του άρθρου 2 του νόμου 2640/1998 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
{7. Οι μαθητές των Ενιαίων Λυκείων που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές σε αυτά μπορούν να εγγραφούν στο Α' έτος του Α' κύκλου σπουδών των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων.}
Η διάταξη της παραγράφου αυτής ισχύει από το σχολικό έτος 2001-2002.
10. Η αληθής έννοια της διάταξης της παραγράφου 15 του άρθρου 34 του νόμου 2725/1999 (ΦΕΚ 121/Α/1999) είναι ότι τα κριτήρια προτεραιότητας της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται για την εισαγωγή στα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ενώ για την εισαγωγή στα λοιπά τμήματα ή σχολές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου ii της παραγράφου 13 του ίδιου άρθρου, εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση ισοβαθμίας με τον τελευταίο εισαγόμενο στα τμήματα ή τις σχολές αυτές.
11. Οι απόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου του σχολικού έτους 1999 - 2000, που απέκτησαν το απολυτήριό τους σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 28 του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 246/1998 (ΦΕΚ 183/Α/1998), εισάγονται σε σχολή ή τμήμα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή της Ανώτερη Σχολή Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών / Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης ως υπεράριθμοι του ακαδημαϊκού έτους 2000 - 2001, κατόπιν αιτήσεώς τους σε σχολή ή τμήμα της προτίμησής τους, υπό την προϋπόθεση ότι συγκεντρώνουν αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με αυτόν του τελευταίου εισαχθέντος το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στη σχολή ή το τμήμα αυτό. Ο υπολογισμός των μορίων για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 3 της Φ.152/Β6/198/2000 (ΦΕΚ 472/Β/2000) κοινής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υφυπουργού Οικονομικών. Όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις της παρούσας παραγράφου εγγράφονται στο τμήμα επιλογής τους το ακαδημαϊκό έτος 2001 - 2002, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ο τόπος και ο χρόνος υποβολής της σχετικής αίτησης, η προθεσμία εγγραφής τους στη σχολή ή το τμήμα επιτυχίας τους και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
12. Μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων εσπερινών ενιαίων λυκείων, κατ' εξαίρεση των οικείων διατάξεων, μπορούν, μετά από αίτησή τους που υποβάλλεται στο οικείο λύκειο το αργότερο μέχρι 20 Απριλίου, να εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα μαθήματα της τελευταίας τάξης ή και των δύο τελευταίων τάξεων που εξετάζονται γραπτό, χωρίς να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όσοι αποκτούν το line απολυτήριο σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας και πληρούν τις προ υποθέσεις του εδαφίου β' της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2525/1997, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού του παρόντος νόμου, μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον λάβουν μέρος στις εξετάσεις όλων των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των εσπερινών ενιαίων λυκείων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, οποιοδήποτε άλλο έτος από αυτό της αποφοίτησής τους. Οι διατάξεις της περίπτωσης ii του εδαφίου α' της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2525/1997, όπως αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 2 του παρόντος νόμου, εφαρμόζονται αναλόγως στην περίπτωση αυτήν.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 12 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 12 του νόμου [Ν] 2986/2002 (ΦΕΚ 24/Α/2002).
|
13. Μαθητές της τελευταίας τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων από το σχολικό έτος 2010 - 2011, προκειμένου να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αποφοίτησης τους μπορούν μετά από αίτηση τους που κατατίθεται στο οικείο Λύκειο, να εξετάζονται γραπτώς σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου σε θέματα που ορίζονται από τον οικείο Σύλλογο Διδασκόντων. Για τη διαδικασία Αξιολόγησης των ανωτέρω ενδοσχολικά εξεταζόμενων μαθημάτων εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 60/2006 (65/Α/2006).
Στους αποφοίτους της παραγράφου αυτής χορηγείται απολυτήριο στο σώμα του οποίου αναγράφεται ότι χορηγήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.
Όσοι αποκτούν απολυτήριο Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου, μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον λάβουν μέρος στις γραπτές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων, που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο, οποιοδήποτε άλλο έτος εκτός από αυτό της αποφοίτησης τους. Οι διατάξεις της περίπτωσης ϋ του εδαφίου α' της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του νόμου [Ν] 2525/1997 (188/Α/1997), όπως αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου, οι οποίες αφορούν στη διαδικασία απόκτησης της βεβαίωσης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή.