Νόμος 4339/15 - Άρθρο 39

Άρθρο 39: Μεταθέσεις στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, των δημοσιογράφων, των υπαλλήλων του κλάδου ή ειδικότητας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Διοικητικός ή Διοικητικός - Οικονομικός ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Διοικητικός - Λογιστικός ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διοικητικός ή των ειδικών επιστημόνων από και προς τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ενεργούνται με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού μετά από σύμφωνη γνώμη του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η εν λόγω απόφαση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο δύο τουλάχιστον μήνες πριν από την ημέρα της μετακίνησής του, με εξαίρεση τις περιπτώσεις έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 1 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του νόμου 4563/2018 (ΦΕΚ 169/Α/2018).

 

2. Η μετάθεση των υπαλλήλων της προηγούμενης παραγράφου, οι οποίοι υπηρετούν σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, ενεργείται, εφόσον έχουν συμπληρώσει τετραετή τουλάχιστον υπηρεσία στο ίδιο Γραφείο. Η μετάθεση υπαλλήλου μπορεί να γίνει και πριν από την παρέλευση της τετραετίας είτε μετά από αίτησή του είτε για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, οι οποίες προσδιορίζονται, επί ποινή ακυρότητας, με ειδική και συγκεκριμένη αιτιολογία στο σώμα της απόφασης μετάθεσης, είτε εάν έχει ασκηθεί δίωξη για πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο επισύρει ποινή τουλάχιστον προστίμου μεγαλύτερου από τις αποδοχές δεκαπέντε ημερών. Ανώτατο όριο συνεχούς παραμονής στο ίδιο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ορίζεται η τετραετία. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας στο ίδιο Γραφείο κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπαλλήλου δεν επιτρέπεται να υπερβεί την οκταετία.

 

3. Οι υπάλληλοι της παραγράφου 1, που υπηρετούν σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ή είναι αποσπασμένοι σε ελληνικές διπλωματικές αρχές, μετατίθενται ή μετακινούνται υποχρεωτικά σε οργανική μονάδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Ελλάδα χωρίς άλλη διατύπωση και χωρίς γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, όταν συμπληρώσουν οκταετή συνεχή υπηρεσία στο εξωτερικό ή όταν λήξει ο χρόνος απόσπασής τους αντίστοιχα.

 

4. Σε κάθε περίπτωση νέα μετάθεση ή απόσπαση σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας και ελληνική διπλωματική ή άλλη αρχή του εξωτερικού δεν επιτρέπεται πριν από την παρέλευση δύο ετών υπηρεσίας στην Ελλάδα μετά την επιστροφή του υπαλλήλου από το εξωτερικό.

 

Η διετία υπολογίζεται από την ημερομηνία επιστροφής στην Ελλάδα έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για μετακίνηση. Από την υποχρέωση διετούς παραμονής στην Ελλάδα για νέα μετάθεση ή απόσπαση εξαιρούνται:

 

α) οι υπάλληλοι που αποσπώνται έως 1 έτος σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας για κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών και

β) οι υπάλληλοι που υπηρετούν έως 1 έτος σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας και επιστρέφουν στην Κεντρική Υπηρεσία για κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 19 του νόμου 4563/2018 (ΦΕΚ 169/Α/2018).

 

5. Από τα ανώτατα χρονικά όρια υπηρεσίας των παραγράφων 2 και 3 μπορεί να εξαιρούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από ειδικά αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου έως τρεις υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι γνωρίζουν αποδεδειγμένα με αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών μια από τις γλώσσες αραβική, κινεζική και ιαπωνική και υπηρετούν σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας χώρας, στην οποία ομιλείται η αντίστοιχη γλώσσα.

 

6. Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβεί τα είκοσι χρόνια κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους και των λοιπών υπαλλήλων δεν μπορεί να υπερβεί τα δέκα τέσσερα χρόνια.

 

Μετά τη συμπλήρωση των ορίων αυτών δεν επιτρέπεται νέα μετάθεση ή απόσπαση σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ή σε ελληνική διπλωματική αρχή του εξωτερικού.

 

7. Υπάλληλοι, οι οποίοι συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο υπηρεσίας για αυτοδίκαιη απόλυση λόγω συνταξιοδότησης σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δυο ετών δεν επιτρέπεται να μετατίθενται ή να αποσπώνται για υπηρεσία στο εξωτερικό.

 

8. Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων της παραγράφου 1 από και προς τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο.

 

Ειδικά για το νότιο ημισφαίριο πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Νοέμβριο έως και Ιανουάριο. Για εξαιρετικούς λόγους και μετά από γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μπορεί να γίνει μετάθεση υπαλλήλων εκτός των ανωτέρω ορίων.

 

9. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των μεταθέσεων των υπαλλήλων από και προς το εξωτερικό η αρμόδια για την υποστήριξη της λειτουργίας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δημοσιοποιεί εγγράφως μέχρι 15 Ιανουαρίου εκάστου έτους τις θέσεις των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας, που προβλέπεται να κενωθούν και να καλυφθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Οι αιτήσεις υπαλλήλων για συμπλήρωση των προς κάλυψη θέσεων υποβάλλονται μέχρι 15 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Η παράλειψη τήρησης της υποχρέωσης της παρούσας παραγράφου συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 9 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο τρίτο του νόμου 4506/2017 (ΦΕΚ 191/Α/2017).

 

10. Το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τη διαμόρφωση της γνώμης για τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις στο εξωτερικό λαμβάνει υπόψη του τα εξής κριτήρια, όπως αναλύονται και μοριοδοτούνται σύμφωνα με το Παράρτημα II για τους υπαλλήλους του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας και το παράρτημα ΙΙΙ για τους δημοσιογράφους και τους λοιπούς υπαλλήλους, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος νόμου:

 

α) την αίτηση του υπαλλήλου,

 

β) τις υπηρεσιακές ανάγκες,

 

γ) την ανάγκη εναλλαγής σε θέσεις, ώστε ο υπάλληλος να αποκτά γενικότερη εμπειρία,

 

δ) την ιδιαιτερότητα της προς πλήρωση θέσης,

 

ε) τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου, όπως προκύπτουν από το φάκελό του και από δομημένη συνέντευξη, για τη διεξαγωγή και τις λεπτομέρειες της οποίας ισχύει αναλογικά η οίκοθεν ΔΙΔΑΔ/Φ.35.46/2267/32096/2016 (ΦΕΚ 4123/Β/2016) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 10 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 19 του νόμου 4563/2018 (ΦΕΚ 169/Α/2018).

 

11. Η αίτηση του υπαλλήλου συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα που συντάσσεται με ευθύνη του και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Σε περίπτωση αναντιστοιχίας των όσων υπεύθυνα δηλώνει ο υπάλληλος στην αίτηση και στο βιογραφικό σημείωμα με όσα τηρούνται στον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου και στο αρχείο της Υπηρεσίας, λαμβάνονται υπόψη όσα βεβαιώνει η Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, αφού προηγουμένως έχει καλέσει τον αιτούντα για την προσκόμιση των επιπλέον εκείνων στοιχείων που υπεύθυνα δηλώνει ότι κατέχει.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 11 προστέθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 19 του νόμου 4563/2018 (ΦΕΚ 169/Α/2018).

 

12. (πρώην 11) Οι Γραμματείς Επικοινωνίας Β' αμέσως μετά το διορισμό τους υπηρετούν υποχρεωτικά τουλάχιστον για δυο έτη σε οργανική μονάδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Ελλάδα.

 

13. (πρώην 12) Οι διαδικασίες του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα και στις αποσπάσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 28.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.