Νόμος 4600/19 - Άρθρο 143

Άρθρο 143: Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης αποβλέπουν στην κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση και επαγγελματική ένταξη:

 

α) των ατόμων με προβλήματα εξάρτησης που έχουν ενταχθεί και παρακολουθούν προγράμματα κοινωνικής επανένταξης των εγκεκριμένων φορέων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων του άρθρου 51 του νόμου 4139/2013 (ΦΕΚ 74/Α/2013),

 

β) των ατόμων που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση θεραπευτικού προγράμματος των ανωτέρω φορέων και τους έχει χορηγηθεί αντίστοιχη βεβαίωση απεξάρτησης.

 

2. Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης είναι αστικοί συνεταιρισμοί και αποτελούν μονάδες κοινωνικής ένταξης. Μονάδα κοινωνικής ένταξης νοείται η μονάδα που στοχεύει στην κοινωνική ενσωμάτωση και την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων των περιπτώσεων α' και β' της παραγράφου 1.

 

3. Η μέριμνα για την ανάπτυξη των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης και η εποπτεία τους ανήκουν στον Υπουργό Υγείας και ασκούνται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και η επιστημονική εποπτεία ως προς τη λειτουργία τους ως μονάδων κοινωνικής ένταξης ανήκει στον φορέα ή τους φορείς που συμμετέχουν ως μέλη της.

 

4. Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης μπορεί να είναι ταυτόχρονα παραγωγικές, καταναλωτικές, εμπορικές, προμηθευτικές, μεταφορικές, τουριστικές, οικοδομικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές μονάδες και να αναπτύσσουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, όπως αγροτική, κτηνοτροφική, μελισσοκομική, αλιευτική, δασική, βιομηχανική, βιοτεχνική, ξενοδοχειακή, εμπορική, παροχής υπηρεσιών και κοινωνικής ανάπτυξης.

 

5. Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης μπορεί να:

 

α) ιδρύουν και να διατηρούν καταστήματα πώλησης και υποκαταστήματα οπουδήποτε,

 

β) συμμετέχουν σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εφόσον η συμμετοχή αυτή επιτρέπεται από τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις που διέπουν τις επιχειρήσεις αυτές. Επίσης, μπορεί να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκούς ομίλους οικονομικού σκοπού (ΕΟΟΣ), κοινοπραξίες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, ανώνυμες εταιρείες και δημοτικές επιχειρήσεις,

 

γ) συμμετέχουν σε αναπτυξιακά προγράμματα ή, με άλλες επιχειρήσεις ή εταιρείες, στην πραγματοποίησή τους και να συνεργάζονται μέσω κοινοπραξιών ή προγραμματικών συμβάσεων με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εταιρείες ή άλλες ενώσεις κάθε τύπου.

 

6. Η επωνυμία των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον όρο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Ένταξης και την έδρα, ενώ μπορεί να περιλαμβάνει και διακριτικό τίτλο. Η επωνυμία των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης δεν επιτρέπεται να ταυτίζεται ή να έχει ουσιώδεις ομοιότητες με την επωνυμία άλλων συνεταιρισμών, οι οποίοι εδρεύουν στον ίδιο δήμο, αναπτύσσουν ίδια ή παρεμφερή δραστηριότητα και έχουν τον ίδιο ή παρεμφερή σκοπό. Στην επωνυμία των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνονται ονόματα φυσικών προσώπων ή επωνυμίες άλλων νομικών προσώπων.

 

7. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συνιστάται και λειτουργεί αποκλειστικά ένας Κοινωνικός Συνεταιρισμός Ένταξης, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου μπορεί να συνιστώνται και να λειτουργούν μέχρι 3 Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης.

 

8. Η σύσταση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης ρυθμίζεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του νόμου [Ν] 1667/1986 (ΦΕΚ 196/Α/1986), χωρίς τον περιορισμό για υπογραφή του καταστατικού από 100 τουλάχιστον πρόσωπα, αν πρόκειται για καταναλωτικό συνεταιρισμό.

 

9. Για τη σύσταση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης απαιτείται απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας, η οποία εκδίδεται από τον Υπουργό Υγείας, ύστερα από εισήγηση ενός από τους εγκεκριμένους φορείς του άρθρου 51 του νόμου 4139/2013 (επισπεύδοντες φορείς) που βασίζεται κυρίως στο προτεινόμενο από την ιδρυτική ομάδα καταστατικό και στο επιχειρησιακό σχέδιο του υπό σύσταση Κοινωνικού Συνεταιρισμού Ένταξης.

 

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού όταν ο επισπεύδων φορέας εποπτεύεται από άλλο Υπουργείο χορηγείται η έγκριση σκοπιμότητας των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 4 έως 8 του άρθρου 1 του νόμου [Ν] 1667/1986 (ΦΕΚ 196/Α/1986), εκτός από τις περιπτώσεις δ' και ε' της παραγράφου 4.

 

10. Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης πρέπει να έχουν ως μέλος τους έναν τουλάχιστον από τους εγκεκριμένους φορείς του άρθρου 51 του νόμου 4139/2013 (ΦΕΚ 74/Α/2013).

 

Μέλη των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης μπορούν να γίνουν:

 

α) φυσικά πρόσωπα, άνω των 18 ετών, τα οποία είναι είτε άτομα με προβλήματα εξάρτησης που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης στους εγκεκριμένους φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων του άρθρου 51 του νόμου 4139/2013 είτε άτομα που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση θεραπευτικού προγράμματος των ανωτέρω φορέων και τους έχει χορηγηθεί αντίστοιχη βεβαίωση απεξάρτησης. Σε περίπτωση υποτροπής μέλους της κατηγορίας αυτής, η οποία βεβαιώνεται με γνωμάτευση του επισπεύδοντος φορέα, η ιδιότητα του μέλους χάνεται. Όσον αφορά στη συνεταιριστική μερίδα των μελών που διαγράφηκαν από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Ένταξης λόγω υποτροπής, εφαρμόζεται το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του νόμου 2716/1999 (ΦΕΚ 96/Α/1999). Τα μέλη αυτής της κατηγορίας αποτελούν το 35% τουλάχιστον του συνόλου των μελών,

 

β) ενήλικες εργαζόμενοι στους εγκεκριμένους φορείς του άρθρου 51 του νόμου 4139/2013 και δημόσιοι υπάλληλοι.

 

Τα ανωτέρω μέλη, μαζί με τον εγκεκριμένο φορέα του άρθρου 51 του νόμου 4139/2013, δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνουν το 45% του συνόλου των μελών.

 

γ) Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πανεπιστημιακά νοσοκομεία, δήμοι, κοινότητες ή άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφόσον προβλέπεται από το καταστατικό των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης. Τα μέλη αυτής της κατηγορίας δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνουν το 20% του συνόλου των μελών.

 

Μέλη των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης δεν μπορεί να γίνουν νομικά ή φυσικά πρόσωπα τα οποία μετέχουν σε άλλον συνεταιρισμό, ο οποίος έχει τον ίδιο ή παρεμφερή σκοπό και έχει την έδρα του στον ίδιο Δήμο.

 

11. Τα μέλη των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης μπορούν να απασχολούνται ως εξής :

 

α) τα μέλη της περίπτωσης α' της παραγράφου 10 μπορούν να παρέχουν εργασία στους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Ένταξης και να αμείβονται ανάλογα με την παραγωγικότητά τους και το χρόνο της εργασίας τους, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας του κατά περίπτωση Κοινωνικού Συνεταιρισμού Ένταξης. Αν τα απασχολούμενα μέλη της κατηγορίας αυτής λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή οποιασδήποτε μορφής παροχή, δεν χάνουν αυτές τις παροχές, αλλά συνεχίζουν να τις εισπράττουν ταυτόχρονα και αθροιστικά με την αμοιβή τους από τον συνεταιρισμό. Για τους έχοντες συννοσηρότητα εξάρτησης και ψυχοπαθολογίας, ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου 23 του νόμου [Ν] 4488/2017 (ΦΕΚ 137/Α/2017),

 

β) τα μέλη της περίπτωσης β' της παραγράφου 10 μπορούν να παρέχουν εργασία στους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Ένταξης, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται από το καταστατικό και τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας τους. Ειδικότερα, εργαζόμενοι στους εγκεκριμένους φορείς του άρθρου 51 του νόμου 4139/2013 και δημόσιοι υπάλληλοι με τους οποίους οι συνεταιρισμοί συνεργάζονται για επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς μπορούν να απασχολούνται παράλληλα, να μετακινούνται ή να αποσπώνται με τη συναίνεσή τους στους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Ένταξης. Τα απασχολούμενα μέλη αυτής της περίπτωσης δεν αμείβονται από τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Ένταξης.

 

12. Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Ένταξης οφείλει να τηρεί Μητρώο Εθελοντών, στο οποίο καταγράφονται τα μη μέλη που λειτουργούν ως εθελοντές και υποστηρίζουν τις δράσεις του συνεταιρισμού.

 

13. Οι πόροι των συνεταιρισμών μπορεί να προέρχονται από:

 

α) επιχορήγηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, οι όροι και οι προϋποθέσεις της οποίας καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας,

 

β) χρηματοδότηση από εθνικούς οργανισμούς, από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς,

 

γ) κληροδοτήματα, δωρεές και παραχωρήσεις της χρήσης περιουσιακών στοιχείων,

 

δ) έσοδα από την άσκηση των δραστηριοτήτων των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης,

 

ε) έσοδα από την εκμετάλλευση περιουσιακών τους στοιχείων,

 

στ) επιχορήγηση από τους συμμετέχοντες φορείς του άρθρου 51 του νόμου 4139/2013,

 

ζ) το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας του άρθρου 10 του νόμου 4430/2016 (ΦΕΚ 205/Α/2016), το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με την περίπτωση γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του άρθρου δεύτερου του Κεφαλαίου Α' του νόμου 3912/2011 (ΦΕΚ 17/Α/2011) και μπορεί να υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 3908/2011 (ΦΕΚ 8/Α/2011).

 

Το κεφάλαιο των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης απαρτίζεται από:

 

α) τις συνεταιριστικές μερίδες,

 

β) το τακτικό αποθεματικό,

 

γ) το έκτακτο αποθεματικό,

 

δ) τα ειδικά αποθεματικά του παρόντος άρθρου και τα ειδικά αποθεματικά που αποφασίζει η Γενική Συνέλευση.

 

14. Τακτικό αποθεματικό σχηματίζεται από την παρακράτηση του ενός εικοστού (1/20) τουλάχιστον των καθαρών κερδών χρήσης. Η συγκεκριμένη παρακράτηση δεν είναι υποχρεωτική, όταν το ύψος του αποθεματικού έχει εξισωθεί με τη συνολική αξία των συνεταιριστικών μερίδων. Στο τακτικό αποθεματικό περιέρχεται και κάθε άλλο έσοδο για το οποίο δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον παρόντα και στο καταστατικό.

 

Ειδικό αποθεματικό σχηματίζεται από την εισφορά νέων μελών ανάλογη προς την καθαρή περιουσία των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης, όπως αυτή προκύπτει από τον ισολογισμό της τελευταίας χρήσης. Το καταστατικό μπορεί να ορίζει την καταβολή μικρότερης εισφοράς.

 

Τα μέλη που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημοσίου τομέα ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορεί να μην εισπράττουν τα καθαρά κέρδη χρήσης, με απόφαση του διοικούντος οργάνου τους, για το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού. Το ποσό αυτό χρησιμοποιείται όταν το αποθεματικό είναι ανεπαρκές για την κάλυψη ζημιών των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης και κυρίως για την ανταλλαγή από έκτακτη εισφορά των συγκεκριμένων μελών που δεν εισέπραξαν τα διανεμηθέντα καθαρά κέρδη.

 

Οι επιχορηγήσεις από τον Τακτικό Κρατικό Προϋπολογισμό καθώς και τα έσοδα από χαριστική αιτία, εφόσον ο σκοπός τους δεν ορίζεται ειδικά, αποτελούν ειδικό αποθεματικό για την κάλυψη των προγραμμάτων, των εργασιών, των δαπανών και των αναγκών των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης.

 

Σε περίπτωση διάλυσης των συνεταιρισμών, το ειδικό αυτό αποθεματικό δεν διανέμεται εξίσου στα μέλη του, αλλά διατίθεται για παρεμφερείς σκοπούς. Εκτός από τα αποθεματικά που προβλέπονται στον παρόντα και στο καταστατικό, η Γενική Συνέλευση μπορεί να αποφασίζει για το σχηματισμό έκτακτων και ειδικών αποθεματικών.

 

15. Μετά την αφαίρεση των αποθεματικών, το υπόλοιπο των καθαρών κερδών διανέμεται μεταξύ των μελών.

 

Ειδικότερα, αν το καταστατικό δεν ορίζει διαφορετικά, τα μισά καθαρά κέρδη διανέμονται ανάλογα με τις συνεταιριστικές μερίδες, με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος και του καταστατικού και τα άλλα μισά ανάλογα με την ποσοστιαία συμμετοχή τους στις εργασίες του συνεταιρισμού. Το καταστατικό καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της ποσοστιαίας συμμετοχής.

 

16. Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης διέπονται συμπληρωματικά από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, του νόμου [Ν] 1667/1986 και του νόμου 4139/2013 και αναγνωρίζονται αυτοδικαίως ως Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης της περίπτωσης α' της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 4430/2016 (ΦΕΚ 205/Α/2016).

 

17. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 6 έως 11 και 13 έως 17 του άρθρου 12 του νόμου 2716/1999.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.