Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 11 - Άρθρο 4

3.1.4. Ειδικοί Θεματικοί Χάρτες


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Χάρτης Τεχνική γεωμορφολογίας και προβληματικών περιοχών

 

1.1. Γενικά - Μεθοδολογία

 

1.1.1. Ο χάρτης αυτός έχει συνθετικό και εποπτικό χαρακτήρα. Εντοπίζονται οι χαρακτηριστικές γεωμορφίες του αναγλύφου, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τα προβλεπόμενα έργα και διαχωρίζονται οι περιοχές κατά μήκος της χάραξης ή των εναλλακτικών χαράξεων ανάλογα με την τεχνικογεωλογική εκτίμηση της δυσκολίας κατασκευής.

 

1.1.2. Ο χάρτης αυτός σε αναγνωριστικό και οριστικό στάδιο της γεωλογικής μελέτης αποτελεί ένα εργαλείο, προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη λύση, σύμφωνα με τεχνικογεωλογικά κριτήρια.

 

1.1.3. Η κατηγοριοποίηση κατά μήκος της χάραξης ή των χαράξεων σε τμήματα ανάλογα με τα αναμενόμενα προβλήματα κατά την κατασκευή, γίνεται με βάση την συναξιολόγηση όλων των στοιχείων της γεωλογικής χαρτογράφησης, της τεκτονικής, της υδρογεωλογίας, της γεωμορφολογίας, των συνθηκών αστάθειας της περιοχής καθώς επίσης και της τεχνικογεωλογικής συμπεριφοράς των σχηματισμών.                

 

Τα ανωτέρω γεωλογικά κριτήρια συνεξετάζονται ανάλογα με το προτεινόμενο είδος έργων (π.χ. όρυγμα, επίχωμα, τεχνικό κ.λ.π.)

 

1.1.4. Οι κατηγορίες που διαχωρίζονται είναι:

 

Κατασκευή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα (Κατηγορία Ι).
Μέτρια προβλήματα (Κατηγορία ΙΙ).
Έντονα προβλήματα. Αναμενόμενες τοπικές αστοχίες, υδρογεωλογικά προβλήματα κ.λ.π. (Κατηγορία ΙΙΙ).
Σύνθετα προβλήματα. Προτείνεται η επανεξέταση της χάραξης ή του είδους του έργου (Κατηγορία ΙV).

 

1.1.5. Η κάθε κατηγορία παρουσιάζεται με διαφορετικό χρώμα, όπως προτείνεται παρακάτω: Κατηγορία Ι - πράσινο, Κατηγορία ΙΙ - καφέ, Κατηγορία ΙΙΙ - πορτοκαλί, Κατηγορία ΙV - κόκκινο.

 

1.1.6. Για την σύνταξη του χάρτη προαπαιτείται να έχουν ολοκληρωθεί η γεωλογική οριζοντιογραφία, η γεωλογική μηκοτομή και οι γεωλογικές διατομές (με στοιχεία γεωτρήσεων, εάν υπάρχουν) καθώς και οι θεματικοί χάρτες (εάν υπάρχουν).

 

1.2. Περιεχόμενο χάρτη

 

Στον χάρτη αυτό θα παρουσιάζονται ενδεικτικά τα παρακάτω στοιχεία:

 

1.2.1. Οι κατηγοριοποιήσεις κατά μήκος της χάραξης ή των εναλλακτικών χαράξεων με διαφορετικό χρώμα και σύμβολο για κάθε κατηγορία, όπως αναφέρθηκε στην παράγραφο 1.1. Για κάθε κατηγορία προτείνεται να δίδεται επιγραμματικά η αιτιολόγηση της προβληματικότητάς της.

 

1.2.2. Χαρακτηριστικά της μορφολογίας του ανάγλυφου όπως κλίση πρανών, χάσματα, ρωγμές εφελκυσμού, απότομες αλλαγές κλίσης πρανών, παρουσία υβωμάτων και αναβαθμών, επιφάνειες επιπέδωσης, ανώμαλες εμφανίσεις υποβάθρου. Μορφολογικά στοιχεία των πρανών (κοίλα, κυρτά, απότομα ή αποστρογγυλευμένα, κυματοειδή κ.τ.λ.).

 

1.2.3. Περιοχές έντονης διάβρωσης των γεωλογικών σχηματισμών, σχετικές αποθέσεις και μορφολογικά χαρακτηριστικά (π.χ. καρστικά). Παρουσία κορηματικών και κολλουβιακών υλικών. Περιοχές βαθιάς αποσάθρωσης. Περιοχές με αναμενόμενα έντονα προβλήματα επιφανειακού και υπόγειου νερού όπου θα απαιτηθούν μέτρα αποχέτευσης και αποστράγγισης (χείμαρροι με μεγάλες παροχές και στερεοπαροχές, έλη, εποχιακά λιμνάζοντα νερά κ.λ.π.).

 

1.2.4. Εκδηλωμένες αστάθειες όπως ερπυσμοί, κατολισθήσεις, λασποροές, καταπτώσεις βράχων. Αστοχίες πρανών. Ενδείξεις διατάραξης των γεωλογικών σχηματισμών, του εδάφους, του υδρογραφικού δικτύου, της φυτοκάλυψης ή των ανθρώπινων κατασκευών (φράχτες, κτίσματα κ.τ.λ.). Εντοπισμός θέσεων για τις οποίες αξιολογείται ότι υπάρχει επικινδυνότητα εκδήλωσης ασταθειών με την κατασκευή του έργου.

 

Για την διευκόλυνση της παρουσίασης της αστάθειας του φυσικού ανάγλυφου (εκδηλωμένης ή δυνητικής) μπορούν να διαχωριστούν οι παρακάτω κατηγορίες:

 

Εκδηλωμένη αστάθεια (Α). Η κατηγορία αυτή οριοθετεί περιοχές σχετικά πρόσφατων κατολισθημένων μαζών ή περιοχές, όπου οι ενδείξεις για εκδήλωση παλιών κατολισθήσεων είναι σημαντικές.
Κατηγορία μεγάλης δυνητικής αστάθειας (Δ3). Η κατηγορία αυτή χαρακτηρίζει περιοχές, όπου δημιουργούνται οι γεωλογικές προϋποθέσεις για εκδήλωση κατολίσθησης μεγάλου κατακόρυφου βάθους (> 10 m).
Περιοχή μέτριας δυνητικής αστάθειας (Δ2). Η κατηγορία αυτή χαρακτηρίζει περιοχές, στις οποίες αφ' ενός δεν αναμένεται συχνή εκδήλωση αστάθειας αφ' ετέρου η αστάθεια εκτιμάται να επηρεάσει μικρό βάθος (< 10 m).
Περιοχή μικρής δυνητικής αστάθειας (Δ1). Η κατηγορία αυτή χαρακτηρίζει σταθερές περιοχές με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων αστάθειας.

 

2. Τεχνικογεωλογικός χάρτης και γεωλογικής επικινδυνότητας

 

2.1. Γενικά - Μεθοδολογία

 

Ο χάρτης αυτός περιλαμβάνει την ομαδοποίηση ή διαχωρισμό των γεωλογικών σχηματισμών σε τεχνικογεωλογικές ενότητες ανάλογα με την συμπεριφορά τους στα τεχνικά έργα. Επίσης εντοπίζονται όλοι οι γεωλογικοί κίνδυνοι που μπορεί να προέρχονται από παλαιές και νέες, κατολισθήσεις, ερπυσμούς, καταπτώσεις βράχων κ.λ.π.

 

2.1.1. Ο χάρτης γίνεται στο στάδιο της οριστικής γεωλογικής μελέτης με βάση την συναξιολόγηση όλων των υπαρχόντων στοιχείων από τις διάφορες ερευνητικές εργασίες, γενικά δε προαπαιτείται να έχουν ολοκληρωθεί η γεωλογική οριζοντιογραφία, η γεωλογική μηκοτομή και οι γεωλογικές διατομές (με στοιχεία γεωτρήσεων εάν υπάρχουν) καθώς και τυχόν άλλοι θεματικοί χάρτες.

 

2.2. Περιεχόμενο χάρτη

 

Στο χάρτη αυτό παρουσιάζονται ενδεικτικά τα παρακάτω στοιχεία.

 

2.2.1. Ζωνοποίηση της περιοχής έρευνας σε τεχνικογεωλογικές ενότητες οι οποίες παρουσιάζουν ομοιόμορφη συμπεριφορά σε σχέση με τα προβλεπόμενα έργα όσον αφορά στη λιθολογική σύσταση, φυσική κατάσταση (αποσάθρωση διάρρηξη- κερματισμός, συνεκτικότητα), υδροπερατότητα - διάβρωση και φυσικά - μηχανικά χαρακτηριστικά.

 

2.2.2. Εκτιμήσεις για την εκσκαψιμότητα των γεωλογικών σχηματισμών,την καταλληλότητα των γεωλογικών υλικών που έχουν χαρτογραφηθεί για διάφορες χρήσεις και έργα οδοποιίας, τις συνθήκες ευστάθειας των σχηματισμών σε τεχνητές εκσκαφές και το είδος των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν με την πάροδο του χρόνου.

 

2.2.3. Κατάταξη των τεχνικογεωλογικών ενοτήτων σε κατηγορίες σεισμικής επικινδυνότητας εδαφών σύμφωνα με τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό.

 

3. Χάρτης υπεδαφικών ισοϋψών

 

3.1. Ο χάρτης αυτός συντάσσεται στην οριστική γεωλογική μελέτη προκειμένου να βρεθεί με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια η επαφή δύο διαφορετικών γεωλογικών σχηματισμών. Τα αποτελέσματα του χάρτη υπεδαφικών ισοϋψών μεταφέρονται στις γεωλογικές διατομές. Η σύνταξη του χάρτη αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση κατολισθημένων μαζών προκειμένου να προσδιορισθεί η επιφάνεια ολίσθησης ή για τον εντοπισμό του γεωλογικού υποβάθρου.

 

3.2. Απαραίτητα στοιχεία για την σύνταξη του χάρτη υπεδαφικών ισοϋψών είναι η γεωλογική χαρτογράφηση και η τεχνικογεωλογική αξιολόγηση των ερευνητικών γεωτρήσεων.

 

3.3. Η ισοδιάσταση που θα επιλεγεί για την σχεδίαση των υπεδαφικών ισοϋψών εξαρτάται συνήθως από την κλίμακα του τοπογραφικού υπόβαθρου.

 

3.4. Στην οριζοντιογραφία τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι τα παρακάτω:

 

Ερευνητικές γεωτρήσεις, όπου σημειώνονται το βάθος του σχηματισμού από την επιφάνεια και το απόλυτο υψόμετρο της επιφάνειας.
Απόλυτα υψόμετρα της επαφής στην επιφάνεια.
Οι υπεδαφικές ισοϋψείς και τα απόλυτα υψόμετρά τους.

 

Εφόσον υπάρχουν ρήγματα τα οποία θεωρούνται ότι μετατοπίζουν την επαφή θα πρέπει να σημειώνονται και να διακόπτονται οι υπεδαφικές ισοϋψείς ώστε να δημιουργείται αντίστοιχη μετάπτωση.

 

4. Χάρτης δανείων υλικών και αποθεσιοθαλάμων

 

4.1. Γενικά - Μεθοδολογία

 

4.1.1. Ο χάρτης αυτός συντάσσεται με σκοπό τον εντοπισμό περιοχών, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν κατά την φάση κατασκευής του έργου ως δανειοθάλαμοι (για διάφορες χρήσεις στα έργα οδοποιίας) και ως αποθεσιοθάλαμοι.

 

4.1.2. Η έρευνα μπορεί να επεκταθεί και σε ζώνη μεγαλύτερη από αυτή της γεωλογικής χαρτογράφησης στην ευρύτερη περιοχή ανάλογα με τις απαιτήσεις του έργου.

 

4.1.3. Η κλίμακα σύνταξης του χάρτη αυτού που συντάσσεται στο στάδιο της προμελέτης οδοποιίας είναι 1:5.000 έως 1:20000.

 

4.1.4. Οι εργασίες για την σύνταξη του χάρτη είναι ενδεικτικά οι παρακάτω: Επέκταση της γεωλογικής χαρτογράφησης (εάν απαιτείται) στα όρια της περιοχής διερεύνησης.

 

Καταγραφή προϋπαρχουσών θέσεων που έχουν λειτουργήσει ως δανειοθάλαμοι για άλλα τεχνικά έργα καθώς και υφιστάμενων λατομείων αδρανών υλικών, ενεργών και μη.

 

Χαρακτηρισμός των γεωλογικών σχηματισμών ως προς την καταλληλότητα τους για την χρήση ως δάνεια υλικά για τα διάφορα έργα οδοποιίας. Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται κατ' εκτίμηση σύμφωνα με μακροσκοπικά κριτήρια. Επίσης υποβοηθητικό στοιχείο για την επιλογή της θέσης είναι ο χαρακτηρισμός της εκσκαψιμότητας των γεωλογικών σχηματισμών.

Υπόδειξη περιοχών στις οποίες θα επικεντρωθεί η γεωτεχνική έρευνα προκειμένου να προταθούν για την λειτουργία δανειοθαλάμου, αποθεσιοθαλάμου και λατομείου αδρανών. Θα δίδονται στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το είδος της βλάστησης και καλλιέργειας.

 

Φωτογραφική τεκμηρίωση για κάθε θέση.

 

Εφόσον ο χάρτης αυτός συντάσσεται μετά την εκτέλεση της γεωτεχνικής έρευνας συμπεριλαμβάνει τα αποτελέσματα και την αξιολόγησή τους, το όριο της χωροθέτησης του δανειοθαλάμου ή του αποθεσιοθαλάμου, του όγκου απόληψης ή απόθεσης υλικών κ.λ.π.

 

4.2. Περιεχόμενο χάρτη

 

4.2.1. Με διαφορετικό χρώμα παρουσιάζεται ο χαρακτηρισμός των γεωλογικών σχηματισμών ως προς την καταλληλότητα τους για τις διάφορες χρήσεις:

 

Ο χαρακτηρισμός γίνεται ανάλογα με το στάδιο προσέγγισης.

 

4.2.2. Με διαφορετική διαγράμμιση παρουσιάζεται ο χαρακτηρισμός των γεωλογικών σχηματισμών ως προς την εκσκαψιμότητά τους.

 

4.2.3. Θέσεις υφιστάμενων δανειοθαλάμων ή λατομείων σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής.

 

4.2.4. Θέσεις γεωτεχνικής έρευνας που προτείνεται ή που εκτελέσθηκε.

 

4.2.5. Στοιχεία ογκομετρήσεων υλικών απόληψης ή απόθεσης.

 

4.2.6. Χαρακτηρίζονται οι υπάρχοντες δρόμοι προσπέλασης στις περιοχές των δανειοθαλάμων σε:

 

Ασφαλτοστρωμένους

• Χωματόδρομους καλής βατότητας

• Χωματόδρομους κακής βατότητας.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.