Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 9 - Άρθρο 3

Κεφάλαιο 3: Ηλεκτροφωτισμός υπαίθριων οδικών έργων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Πρότυπα μελέτης - κανονισμοί και αναφορές

 

(1) Υπουργική Απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων [Α] ΕΗ1/0/481/02-07-1986 (ΦΕΚ 573/Β/1986)

(2) Υπουργική Απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων [Α] ΕΗ1/0/123/08-03-1988 (ΦΕΚ 177/Β/1988)

(3) Υπουργική Απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων [Α] Δ13Β/0/5781/21-12-1994 (ΦΕΚ 967/Β/1994)

(4) CIE (COMMISSION INTERNATIONALE DE L' ECLAIRAGE). Διάφορες εκδόσεις για θέματα ηλεκτροφωτισμού οδών.

(5) DIN 5044 (TEIL 2), για τους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς.

(6) Κανονισμός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων ((ΦΕΚ 539/Α/1955) και όλες οι μετέπειτα τροποποιήσεις και συμπληρώσεις).

(7) Θα τηρηθούν επίσης όλες οι σχετικές διατάξεις, Νόμοι και κανονισμοί του Ελληνικού Κράτους.

(8) Για όσα θέματα δεν καλύπτονται από τους Ελληνικούς Κανονισμούς θα ακολουθούνται αναγνωρισμένοι διεθνείς κανονισμοί, όπως CIE, VDE, DIN κ.λ.π.

 

2. Μελέτη

 

2.1. Γενικά

 

Ηλεκτροφωτισμός προβλέπεται στα εξής οδικά έργα:

 

(1) Τμήματα αυτοκινητοδρόμων (όπου προβλέπεται ηλεκτροφωτισμός τους, σύμφωνα με τους Ειδικούς Όρους Μελέτης ή / και Κατασκευής)

(2) Ανισόπεδοι κόμβοι (προβλέπεται ηλεκτροφωτισμός όλων των ανισόπεδων κόμβων)

(3) Κύριοι ισόπεδοι κόμβοι (βλέπε παράγραφο 2.4)

(4) Πλατύσματα στάθμευσης αυτοκινητοδρόμων

(5) Περιοχές Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) ή Σταθμών Εισόδου Πόλης (ΣΕΠ)

(6) Τμήματα Δευτερευουσών υπεραστικών οδών, σε επαφή με αυτοκινητόδρομο

(7) Τμήματα Δευτερευουσών αστικών ή προαστιακών οδών, σε επαφή με αυτοκινητόδρομο.

 

Ο Μελετητής Η/Μ θα γνωστοποιήσει στους μελετητές της γέφυρας τις απαιτήσεις υποδομής για τις Η/Μ εγκαταστάσεις της γέφυρας και για σωληνώσεις μέλλουσας χρήσεως.

 

Σε περίπτωση στερέωσης πλευρικών ιστών σε γέφυρες (αυτοκινητοδρόμων, κλάδων κόμβων, δευτερευουσών οδών κ.λ.π.) οι ιστοί θα τοποθετούνται έξω από τα στηθαία ασφαλείας της γέφυρας, ή με κατάλληλη άλλη διάταξη της έγκρισης της Υπηρεσίας (π.χ. διαπλάτυνση της γέφυρας με απευθείας θεμελίωση των ιστών πάνω στη γέφυρα, επιμήκυνση του ιστού για θεμελίωση του πάνω στο έδαφος, αν αυτό είναι δυνατό κ.λ.π.). Για την περίπτωση στερέωσης ιστών ηλεκτροφωτισμού κεντρικής νησίδας στον φορέα γεφυρών δεν γίνεται δεκτή διάταξη βάσης που να είναι υπερυψωμένη σχετικά με τις άλλες βάσεις των ιστών εκτός γέφυρας.

 

Σε κάθε περίπτωση, η θέση των ιστών θα είναι έξω από την επενδεδυμένη τάφρο υ:β = 1:6 (πάνω στην πλευρική φυτική λωρίδα) ή έξω από τα στηθαία ασφάλειας. Μόνο για οδούς κατηγορίας Ζ επιτρέπεται τοποθέτηση του ιστού στο πρανές της τάφρου υ:β = 1:3. Τοποθέτηση ιστών ηλεκτροφωτισμού όπως στην διατομή Ζ, επιτρέπεται να γίνεται κατ' εξαίρεση και σε οδούς κατηγορίας Ε, Δ ή Γ όταν σε μικρά τμήματα τους (π.χ. της τάξης των 100 m) προσαρμόζονται προς την τυπική διατομή υπάρχουσας οδού η οποία μπορεί να είναι κατασκευασμένη με τριγωνική τάφρο με υ:β = 1:3.

 

Το μέγιστο μήκος (dMAX) (οριζόντιας προβολής) του βραχίονα φωτιστικών (μεταξύ ιστού και κέντρου φωτιστικού) δεν θα είναι μεγαλύτερο του 0,27 x H ή το πολύ 3 m, όπου:

 

Η = Το ύψος του ιστού μετρούμενο μεταξύ κέντρου του φωτιστικού και της επιφάνειας κύλισης της οδού

 

(1) Στις εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού τόσο για τοποθέτηση στην κεντρική νησίδα, όσο και για πλευρική τοποθέτηση (στο έρεισμα των οδών) για οδούς κατηγορίας Ε και ανώτερης και για κλάδους κόμβων είναι υποχρεωτική η κατασκευή συνεχούς στηθαίου ασφάλειας σε όλο το μήκος της εγκατάστασης και σε επιπλέον μήκος αγκύρωσης 12,00 m πριν και μετά τους ακραίους στύλους. Για την ενίσχυση των στηθαίων στις περιοχές των στύλων ηλεκτροφωτισμού απαιτούνται πρόσθετοι ορθοστάτες.

 

(2) Προκειμένου περί οδών αστικού τύπου (με πεζοδρόμια) επιτρέπεται η τοποθέτηση των ιστών οδοφωτισμού επί των πεζοδρομίων οδού χωρίς προστασία από στηθαία ασφάλειας για οδό με λειτουργική κατάταξη κατηγορίας συλλεκτήριας οδού και κατώτερης.

 

Ομοίως επιτρέπεται τοποθέτηση ιστών οδοφωτισμού επί των πεζοδρομίων σε αστικές οδούς λειτουργικής κατάταξης κατηγορίας αρτηρίας για ταχύτητα μελέτης Ve ≤ 70 km/h.

 

Η απόσταση μεταξύ των ιστών, που θα προκύψει από τους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς θεωρείται δεσμευτικά σαν μέγιστη η μέγιστη δυνατή και θα προσαρμόζεται στις τοπικές συνθήκες, όσον αφορά τη δυνατότητα θεμελίωσης, την αποφυγή δημιουργίας σκιάς, την αποφυγή πρόκλησης δυσχερειών στην μόρφωση ή/και λειτουργία συστημάτων αποχέτευσης, άρδευσης, τηλεφωνοδότησης κ.λ.π. (Γέφυρες, άνω και κάτω διαβάσεις, οχετοί στέψης, φρεάτια αποχέτευσης, άρδευσης, τηλεφωνοδότησης κ.λ.π.).

 

Συμπληρωματικά, προς όσα καθορίζονται στο παρόν για τους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι εξής υποχρεώσεις:

 

(1) Η κλίση του βραχίονα Φωτιστικού Σώματος δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από 15° λαμβανομένων πάντοτε υπόψη και των συστάσεων του κατασκευαστή.

 

(2) Για την περίπτωση ενιαίου οδικού άξονα στον οποίο υπάρχει μεταβολή του πλάτους της οδού που θα μπορούσε να απαιτήσει την υιοθέτηση και εφαρμογή ιστών με διαφορετικό ύψος, σημειώνεται ότι απαγορεύεται η διαφοροποίηση του ύψους των ιστών σε μήκη δρόμου μικρότερα από 500 m.

 

(3) Οι θέσεις των ιστών οδοφωτισμού πρέπει να προσδιορίζονται με βασική κατεύθυνση την εξασφάλιση υψηλής στάθμης καθοδηγητικής ικανότητας των φωτιστικών σωμάτων και αισθητικής προβολής της εγκατάστασης (γεωμετρική τοποθέτηση των φωτιστικών από πλευράς υψομετρίας και οριζοντιογραφίας).

 

Για την περίπτωση που τυχόν ήθελαν αντιμετωπισθεί ειδικές περιπτώσεις στην εγκατάσταση οδοφωτισμού που δεν έχουν καλύπτονται στις επόμενες παραγράφους του παρόντος, τότε η διαμόρφωση των έργων θα γίνεται κάτω από το ίδιο πνεύμα καθοδηγητικής ικανότητας και αισθητικής προβολής της εγκατάστασης.

 

Στην περίπτωση αυτοκινητοδρόμων με μη συνεχή φωτισμό κατά την οποία ο ηλεκτροφωτισμός επί μέρους τμημάτων του αυτοκινητόδρομου από τις οποιεσδήποτε απαιτήσεις (κόμβων, Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, σηράγγων, γεφυρών, κ.λ.π.) αφήσει ενδιάμεσο αφώτιστο τμήμα μικρότερο των 500 m, τότε στο τμήμα αυτό θα εφαρμόζεται ηλεκτροφωτισμός σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις των υπόλοιπων τμημάτων του αυτοκινητόδρομου.

 

Για ειδικές περιπτώσεις, όπου υπάρχουν δεσμεύσεις από τυχόν υπάρχουσα κατάσταση, είναι δυνατόν να επιβληθούν διαφοροποιήσεις σε όσα αναφέρονται στο παρόν, εάν γίνεται σχετική αναφορά στους Ειδικούς Όρους Μελέτης ή / και Κατασκευής.

 

Όπου στο παρόν κεφάλαιο 3, αναφέρεται πλάτος νησίδας Β νοείται το πλάτος που μετράται μεταξύ των οριογραμμών των εσωτερικών λωρίδων κυκλοφορίας αυτοκινητόδρομου.

 

Οι αναφερόμενοι στις παρακάτω παραγράφους τύποι οδοστρώματος (CLASS R3) και οι αντίστοιχοι συντελεστές συνολικού ποσοστού ανακλώμενης ακτινοβολίας (Q0 = 0,07) αντιστοιχούν σε εφαρμογή ασφαλτικού οδοστρώματος, εφόσον δεν γίνει σχετική ειδική εργαστηριακή έρευνα προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες.

 

Αν γίνει μια τέτοια εργαστηριακή έρευνα και προκύψουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αυτά θα μπορούν να εφαρμοσθούν στη σχετική μελέτη του έργου.

 

Για τη χρησιμοποίηση οδοστρώματος από σκυρόδεμα ή άλλου τύπου οδοστρώματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα χαρακτηριστικά του οδοστρώματος για τη μελέτη του ηλεκτροφωτισμού σύμφωνα με τις συστάσεις της CIE, ή τα χαρακτηριστικά που θα προκύψουν από σχετική ειδική εργαστηριακή έρευνα προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες.

 

Για έργα τα οποία ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος να τα κατασκευάσει (π.χ. σε δευτερεύουσες οδούς, παράπλευρες οδού κ.λ.π.) αλλά η λειτουργία και συντήρησή τους θα αποτελεί ευθύνη του Κυρίου του Έργου, ως Συντελεστές Συντήρησης πρέπει να εφαρμοσθούν οι αναφερόμενοι στις παρακάτω παραγράφους του παρόντος.

 

2.2. Αυτοκινητόδρομοι με συνεχή ηλεκτροφωτισμό

 

2.2.1. Γενικά θα προβλέπεται συνεχής ηλεκτροφωτισμός των αυτοκινητοδρόμων στις περιοχές των κυκλοφοριακών κόμβων. Στις περιοχές όπου οι αυτοκινητόδρομοι κατασκευάζονται ως αυτοκινητόδρομοι αστικού τύπου, ή όταν διασχίζουν προαστιακές περιοχές, ή στα τμήματα στα οποία ένας υπεραστικός αυτοκινητόδρομος εγγίζει την περιοχή μιας μεγάλης πόλης, αποκτώντας χαρακτήρα έργου ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΟΛΗΣ ή ακόμη όταν διασχίζουν περιοχές δυσμενών καιρικών συνθηκών (π.χ. συχνές ομίχλες ή παγετούς), τότε είναι δυνατόν να εφαρμόζεται συνεχής ηλεκτροφωτισμός εφ' όλου του μήκους (ακόμη και στα μακράν των κόμβων τμήματα του αυτοκινητόδρομου).

 

Παρομοίως σε τμήματα αυτοκινητόδρομου, στα οποία, λόγω δυσχερειών του εδαφικού ανάγλυφου, η για άλλους λόγους έχει εφαρμοσθεί γεωμετρικός σχεδιασμός που κρίνεται ότι παρουσιάζει προβλήματα για την οδική ασφάλεια (π.χ. αιφνίδια εφαρμογή καμπύλων μικρών ακτίνων μετά από τμήμα στο οποίο ο σχεδιασμός του έργου επέτρεπε την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων) τότε θα είναι δυνατόν να απαιτηθεί εφαρμογή συνεχούς ηλεκτροφωτισμού εφ' όλου του δυσχερούς τμήματος.

 

Για την ανάγκη εφαρμογής συνεχούς ηλεκτροφωτισμού θα γίνεται αναφορά στους Ειδικούς Όρους Μελέτης ή / και Κατασκευής.

 

2.2.2. Ο ηλεκτροφωτισμός των αυτοκινητοδρόμων αποτελείται από μικρές εγκαταστάσεις κάθε μια των οποίων εξυπηρετεί ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου. Κάθε τέτοια μικρή εγκατάσταση, αρχίζει από τον Πίνακα Ηλεκτρικής Διανομής (Pillar) που τροφοδοτείται από το δίκτυο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ή από κοντινό υποσταθμό τροφοδότησης σηράγγων.

 

2.2.3. Η μελέτη ηλεκτροφωτισμού για αυτοκινητόδρομους ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α, σύμφωνα με τον ΠΙΝΑΚΑ 1 της [Α] ΕΗ1/0/481/1986 Αποφάσεως που έχει δημοσιευθεί στο (ΦΕΚ 573/Β/1986) (δηλαδή δρόμος με διαχωριστική νησίδα, χωρίς ισόπεδους κόμβους αλλά μόνον ανισόπεδους κόμβους και ανισόπεδες διασταυρώσεις, τελείως κλειστός εκατέρωθεν, καθόλου πεζοί) θα βασίζεται στα εξής δεδομένα:

 

(1) Φωτιστικά σώματα: Νατρίου υψηλής πίεσης

(2) Τύπος οδοστρώματος: CLASS R3

(3) Συντελεστής συνολικού ποσοστού ανακλώμενης ακτινοβολίας: Q0 = 0,07

(4) Συντελεστής συντήρησης εγκατάστασης: MF = 0,70

 

3.2.2. Τα αποτελέσματα των φωτοτεχνικών υπολογισμών θα καλύπτουν τις παρακάτω απαιτήσεις:

 

(1) Μέση λαμπρότητα: Lav ≥ 2,00 cd/m2

(2) Διαμήκης ομοιομορφία για κάθε λωρίδα: U1 ≥ 0,70

(3) Συνολική ομοιομορφία: U0 ≥ 0,40

(4) Φυσιολογική θάμβωση (*): TI < 10

(5) Συντελεστής περιβάλλοντος (**): SR > 0,5

 

* (threshold increment)

** (surround ratio)

 

2.2.5. Κατά τα λοιπά οι φωτοτεχνικοί υπολογισμοί θα γίνουν σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στις σχετικές εκδόσεις της CIE. Διευκρινίζεται εδώ ότι στους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς θα λαμβάνονται υπόψη μόνον οι λωρίδες κυκλοφορίας (και οι τυχόν λωρίδες αλλαγής ταχύτητας για την περίπτωση των κόμβων). Δηλαδή δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) (ή τα ερείσματα) και οι λωρίδες καθοδήγησης.

 

2.2.6. Αυτοκινητόδρομος διατομής 2 x 3 Λ με κεντρική νησίδα πλάτους Β 4,0 ÷ 5,0 m

 

(1) Γι' αυτήν την κατηγορία αυτοκινητόδρομου διακρίνονται δύο τρόποι κατασκευής των εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού:

 

α. Τοποθέτηση φωτιστικών στην κεντρική νησίδα

 

Τα φωτιστικά των δύο κλάδων θα τοποθετούνται στην κεντρική νησίδα πάνω σε κοινό ιστό για τους δύο κλάδους, με αμφίπλευρη διάταξη. Οι ιστοί θα είναι τοποθετημένοι στον άξονα της νησίδας και θα προστατεύονται εκατέρωθεν με δύο συνεχή στηθαία ασφάλειας.

 

β. Πλευρική τοποθέτηση φωτιστικών

 

Τα φωτιστικά του κάθε κλάδου τοποθετούνται στην εξωτερική του πλευρά πάνω σε ιστούς που ο καθένας φέρει ένα φωτιστικό.

Οι ιστοί θα είναι τοποθετημένοι έξω από την Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης / έρεισμα, θα είναι τοποθετημένοι σε αντικριστή (αμφίπλευρη) διάταξη και θα προστατεύονται με συνεχές στηθαίο ασφάλειας.

 

(2) Η χρησιμοποίηση του ενός ή του άλλου συστήματος ηλεκτροφωτισμού θα καθορίζεται στους Ειδικούς Όρους Μελέτης ή/και Κατασκευής. Αν δεν υπάρχει σχετική αναφορά για τη χρησιμοποίηση ενός συστήματος, τότε ο μελετητής μπορεί να επιλέξει σύστημα της προτίμησής του με βάση κριτήρια φωτοτεχνικά, οικονομικά και τοπικών συνθηκών. Η επιλογή του συστήματος από τον Μελετητή θα υπόκειται στην έγκριση της Υπηρεσίας.

 

(3) Το αναφερόμενο παραπάνω ΚΑΤΩ ΟΡΙΟ Β = 4,00 m αντιστοιχεί στο ελάχιστο πλάτος που γίνεται δεκτή, στην κατηγορία των αυτοκινητοδρόμων, τοποθέτηση εγκατάστασης ηλεκτροφωτισμού στην κεντρική νησίδα, σύμφωνα με το παρόν, προκειμένου να εξασφαλισθεί περιθώριο (μεταξύ της όψης των στηθαίων ασφάλειας της κεντρικής νησίδας και του άξονα των ιστών) περίπου ίσο προς 1,00 m

 

(4) Το αναφερόμενο παραπάνω ΑΝΩ ΟΡΙΟ Β = 5,0 m αντιστοιχεί στο μέγιστο κανονικό πλάτος, στο οποίο μπορεί να εφαρμοσθεί κεντρική εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού με μία σειρά ιστών (με δύο φωτιστικά σώματα του κάθε ιστού προς τους εκατέρωθεν κλάδους) ώστε να τηρείται το επίταγμα της παραπάνω παραγράφου 2.1.5 του παρόντος.

 

Πράγματι για ύψος ιστών 15,00 m και μέγιστη προβολή του κέντρου του φωτιστικού μέσα στο κυκλοφορούμενο οδόστρωμα 0,50 m από την εσωτερική οριογραμμή, προκύπτει:

 

Μέγιστο μήκος βραχίονα (από άξονα ιστού μέχρι κέντρο φωτιστικού): dmax = 3,0 m
Μέγιστο πλάτος νησίδας: Βmax = 2 x (3,0 - 0,50) = 5,0 m

 

(5) Για την περίπτωση τοπικών διαπλατύνσεων της κεντρικής νησίδας σε πλάτος Β > 5,00 m (π.χ. σε περιπτώσεις τοποθέτησης μεσόβαθρων γεφυρών Ανισόπεδων Διαβάσεων υπέρ τον αυτοκινητόδρομο) θα κατασκευάζονται δύο ιστοί με μήκος βραχιόνων μέχρι 3,0 m, κατά τρόπον ώστε να διατηρείται σταθερή η θέση του φωτιστικού σώματος μέσα στο κυκλοφορούμενο οδόστρωμα, από την αντίστοιχη εσωτερική οριογραμμή κάθε κλάδου.

 

(6) Απαιτήσεις για εγκατάσταση φωτιστικών στην κεντρική νησίδα

 

Για την περίπτωση εγκατάστασης φωτιστικών στην κεντρική νησίδα ορίζονται, συμπληρωματικά, οι παρακάτω απαιτήσεις:

 

α. Φωτιστικά σώματα: Νατρίου υψηλής πίεσης 400W ή Νατρίου υψηλής πίεσης 250W

β. Ύψος ιστών (Η) (κέντρο φωτιστικών από την επιφάνεια του οδοστρώματος): 12,0 ή 15,0 m

γ. Τοποθέτηση ιστών: Στον άξονα της κεντρικής νησίδας

δ. Θέση φωτιστικών ως προς τις οριογραμμές των εσωτερικών λωρίδων κυκλοφορίας: ≤ 0,50 m (Μέσα στο κυκλοφορούμενο οδόστρωμα)

ε. Μήκος βραχιόνων (d) (οριζόντια προβολή): (Β/2) + 0,50 m ή το πολύ 3,0 m (Αναφέρεται στην οριζόντια απόσταση του κέντρου του φωτιστικού από τον άξονα του ιστού)

στ. Κλίση βραχιόνων:        >5°, <15°

ζ. Απόσταση (e) μεταξύ ιστών: Σύμφωνα με τους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς

η. Ελάχιστη απόσταση (emin) μεταξύ ιστών: Η παραπάνω απόσταση (e) που θα προκύψει από τους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς είναι επιθυμητό να είναι emin ≥ 40,0 m

 

H παρούσα υποχρέωση συνεπάγεται την ανάγκη επιλογής κατάλληλου τύπου φωτιστικών σωμάτων

 

(7) Απαιτήσεις για πλευρική εγκατάσταση φωτιστικών

 

Για την περίπτωση πλευρικής εγκατάστασης φωτιστικών ορίζονται, συμπληρωματικά, οι παρακάτω απαιτήσεις:

 

α. Φωτιστικά σώματα: Νατρίου υψηλής πίεσης 400W ή Νατρίου υψηλής πίεσης 250W

β. Ύψος ιστών (Η) (κέντρο φωτιστικών από την επιφάνεια του οδοστρώματος): 12,0 ή 15,0 m

γ. Τοποθέτηση ιστών: Στην πλευρική φυτική ζώνη έξω από τις τάφρους και έξω από τα στηθαία ασφάλειας

δ. Θέση φωτιστικών ως προς άκρο της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης ή του ερείσματος (Απόσταση D)        Σύμφωνα με την επιλογή του Μελετητή. Η απόσταση D θα διατηρείται σταθερή σε όλες τις θέσεις αυτοκινητοδρόμου και των συνεχόμενων κλάδων κόμβων. (Είναι δυνατόν, κατ' εξαίρεση, να διαφοροποιείται η D μεταξύ των ορυγμάτων και επιχωμάτων του αυτοκινητοδρόμου, εφόσον επιτρέπεται, σύμφωνα με τους Ειδικούς Όρους Μελέτης ή / και Κατασκευής)

ε. Μήκος βραχιόνων (d) (οριζόντια προβολή): Σύμφωνα με την επιλογή του Μελετητή εις τρόπον ώστε να τηρείται ο περιορισμός της παραγράφου 2.1.5 και τα αναφερόμενα στην παραπάνω παράγραφο 2.2.6.(7).δ

στ. Κλίση βραχιόνων: >5°, <15°

ζ. Απόσταση (e) μεταξύ ιστών: Σύμφωνα με τους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς

η. Ελάχιστη απόσταση (emin) μεταξύ ιστών: Όπως απαιτείται για την επίτευξη των φωτοτεχνικών αποτελεσμάτων με τη μέγιστη οικονομία σε αριθμό στύλων.

 

Η παρούσα υποχρέωση είναι δυνατόν να συνεπάγεται την ανάγκη επιλογής κατάλληλου τύπου φωτιστικών σωμάτων

 

2.2.7 Αυτοκινητόδρομος διατομής 2 x 3 Λ με κεντρική νησίδα πλάτους Β > 7,00 m

 

(1) Γι' αυτήν την κατηγορία αυτοκινητοδρόμων διακρίνονται δύο τρόποι κατασκευής των εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού:

 

α. Τοποθέτηση φωτιστικών στην κεντρική νησίδα

 

Τα φωτιστικά των δύο κλάδων θα τοποθετούνται στην κεντρική νησίδα, σε ανεξάρτητους ιστούς για κάθε κλάδο. Οι ιστοί θα είναι τοποθετημένοι έξω από το κυκλοφορούμενο οδόστρωμα προς την νησίδα και θα προστατεύονται εκατέρωθεν, με δύο συνεχή στηθαία ασφάλειας.

 

β. Πλευρική τοποθέτηση φωτιστικών

 

Τα φωτιστικά του κάθε κλάδου τοποθετούνται στην εξωτερική του πλευρά επί ιστών που ο καθένας φέρει ένα φωτιστικό.

Οι ιστοί θα είναι τοποθετημένοι έξω από τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης / έρεισμα, και θα προστατεύονται με συνεχές στηθαίο ασφάλειας.

 

(2) Η χρησιμοποίηση του ενός ή του άλλου συστήματος ηλεκτροφωτισμού θα καθορίζεται στους Ειδικούς Όρους Μελέτης ή / και Κατασκευής. Αν δεν υπάρχει σχετική αναφορά για τη χρησιμοποίηση ενός συστήματος, τότε ο μελετητής μπορεί να επιλέξει σύστημα της προτίμησής του με βάση κριτήρια φωτοτεχνικά, οικονομικά και τοπικών συνθηκών. Η επιλογή του συστήματος από τον Μελετητή θα υπόκειται στην έγκριση της Υπηρεσίας.

 

(3) Για την παρούσα περίπτωση πλάτους Β > 5,00 m, προκύπτει ως αναγκαία η κατασκευή δύο σειρών ιστών οδοφωτισμού, όταν κατασκευασθεί εγκατάσταση στην κεντρική νησίδα (Βλέπε και παράγραφο 2.2.6.(4)).

 

(4) Απαιτήσεις για εγκατάσταση φωτιστικών στην κεντρική νησίδα

 

Για την περίπτωση εγκατάστασης φωτιστικών στην κεντρική νησίδα ορίζονται, συμπληρωματικά, οι παρακάτω απαιτήσεις:

 

α. Φωτιστικά σώματα: Νατρίου υψηλής πίεσης 400W ή Νατρίου υψηλής πίεσης 250W

β. Ύψος ιστών (Η) (κέντρο φωτιστικών από την επιφάνεια του οδοστρώματος): 12,0 ή 15 m

γ. Τοποθέτηση κάθε σειράς ιστών: Πλησίον της αντίστοιχης εσωτερικής οριογραμμής, με προστασία από το κυκλοφορούμενο οδόστρωμα με συνεχή στηθαία ασφάλειας και απόσταση του άξονα του ιστού από την όψη του στηθαίου ασφάλειας ίση προς 1,00 m

δ. Θέση φωτιστικών ως προς στις οριογραμμές των εσωτερικών λωρίδων κυκλοφορίας: ≤ 0,50 m (Μέσα στο κυκλοφορούμενο οδόστρωμα). (Με την υποχρέωση η απόσταση του κέντρου του φωτιστικού από την εσωτερική οριογραμμή να διατηρείται σταθερά)

ε. Μήκος βραχιόνων (d) (οριζόντια προβολή): d = 3,0 m max. (Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με επιλογή του μελετητή, κατά τρόπο ώστε να τηρούνται οι απαιτήσεις των παραπάνω παραγράφων 2.2.7.(4).γ και δ)

στ. Κλίση βραχιόνων: >5°, <15°

         

ζ. Απόσταση (e) μεταξύ ιστών: Σύμφωνα με τους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς

η. Ελάχιστη απόσταση (emin) μεταξύ ιστών: Όπως απαιτείται για την επίτευξη των φωτοτεχνικών αποτελεσμάτων με τη μέγιστη οικονομία σε αριθμό στύλων. Η παρούσα υποχρέωση είναι δυνατόν να συνεπάγεται την ανάγκη επιλογής κατάλληλου τύπου φωτιστικών σωμάτων.

 

(5) Απαιτήσεις για πλευρική εγκατάσταση φωτιστικών

 

Για την περίπτωση πλευρικής εγκατάστασης φωτιστικών οι οριζόμενες, συμπληρωματικά, απαιτήσεις ταυτίζονται με τις απαιτήσεις της παραπάνω παραγράφου 2.2.6.(7).

 

2.2.8. Αυτοκινητόδρομος διατομής 2 x 3 Λ με κεντρική νησίδα Β < 4,00 m

 

(1) Γι' αυτήν την κατηγορία αυτοκινητοδρόμων προβλέπεται μόνον ο τρόπος πλευρικής τοποθέτησης φωτιστικών (στις εξωτερικές πλευρές των δύο κλάδων). Τα φωτιστικά του κάθε κλάδου τοποθετούνται στην εξωτερική του πλευρά επί ιστών που ο καθένας φέρει ένα φωτιστικό. Οι ιστοί θα είναι τοποθετημένοι έξω από τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης / έρεισμα και θα είναι τοποθετημένοι σε αντικριστή (αμφίπλευρη) διάταξη.

 

(2) Για την περίπτωση αυτή οι οριζόμενες, συμπληρωματικά, απαιτήσεις ταυτίζονται με τις απαιτήσεις της παραπάνω παραγράφου 3.2.2.6.(7).

 

2.2.9. Αυτοκινητόδρομος διατομής 2 x 2 Λ με κεντρική νησίδα πλάτους Β 4,0 ÷ 5,0 m

 

(1) Γι' αυτήν την κατηγορία αυτοκινητοδρόμων διακρίνονται δύο τρόποι κατασκευής των εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού:

 

α. Τοποθέτηση φωτιστικών στην κεντρική νησίδα

 

Τα φωτιστικά των δύο κλάδων θα τοποθετούνται στην κεντρική νησίδα επί κοινού ιστού για τους δύο κλάδους, με αμφίπλευρη διάταξη. Οι ιστοί θα είναι τοποθετημένοι στον άξονα της νησίδας και θα προστατεύονται εκατέρωθεν με δύο συνεχή στηθαία ασφάλειας.

 

β. Πλευρική τοποθέτηση φωτιστικών

 

Τα φωτιστικά του κάθε κλάδου τοποθετούνται στην εξωτερική του πλευρά επί ιστών που ο καθένας φέρει ένα φωτιστικό.

 

Οι ιστοί θα είναι τοποθετημένοι έξω από την Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης / έρεισμα, θα είναι τοποθετημένοι σε αντικριστή (αμφίπλευρη) διάταξη και θα προστατεύονται με συνεχές στηθαίο ασφάλειας.

 

(2) Το αναφερόμενο παραπάνω ΑΝΩ ΟΡΙΟ Β = 5,0 m αντιστοιχεί στο μέγιστο κανονικό πλάτος, στο οποίο μπορεί να εφαρμοσθεί εσωτερική εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού με μια σειρά ιστών (με δύο φωτιστικά σώματα του κάθε ιστού προς τους εκατέρωθεν κλάδους) ώστε να τηρείται το επίταγμα της παραπάνω παραγράφου 2.1.5 του παρόντος.

 

Πράγματι για ύψος ιστών 12,0 m (που προβλέπεται για οδούς διατομής 2 x 2 Λ) και προβολή του κέντρου του φωτιστικού, μέσα στο κυκλοφορούμενο οδόστρωμα σε απόσταση 0,50 m από την εσωτερική οριογραμμή, προκύπτει:

 

Μέγιστο μήκος βραχίονα (από άξονα ιστού μέχρι κέντρο φωτιστικού): dmax = 3,0 m
Μέγιστο πλάτος νησίδας: Βmax = 2 x (3,0 - 0,50) = 5,0 m

 

(3) Κατά τα λοιπά ισχύουν, κατ' αναλογίαν, όσα αναφέρθηκαν στις παραπάνω παραγράφους 2.2.6.(2), (3) και (5).

 

(4) Απαιτήσεις για εγκατάσταση φωτιστικών στη κεντρική νησίδα

 

Για την περίπτωση εγκατάστασης φωτιστικών στην κεντρική νησίδα ορίζονται, συμπληρωματικά, οι παρακάτω απαιτήσεις:

 

α. Φωτιστικά σώματα: Νατρίου υψηλής πίεσης 400W ή Νατρίου υψηλής πίεσης 250W ή Νατρίου χαμηλής πίεσης 180W σε περιοχές με συχνή ομίχλη

β. Ύψος ιστών (Η) (κέντρο φωτιστικών από την επιφάνεια του οδοστρώματος): 12,00 ή 15 m

γ. Τοποθέτηση ιστών: Στον άξονα της κεντρικής νησίδας

δ. Θέση φωτιστικών ως προς τις οριογραμμές των εσωτερικών λωρίδων κυκλοφορίας: ≤ 0,50 m (Μέσα στο κυκλοφορούμενο οδόστρωμα).

ε. Μήκος βραχιόνων (d) (οριζόντια προβολή): (Β/2) + 0,50 m ή dmax = 3,0 m (Αναφέρεται στην οριζόντια απόσταση του κέντρου των φωτιστικών από τον άξονα του ιστού)

στ. Κλίση βραχιόνων: >5°, <15°

ζ. Απόσταση (e) μεταξύ ιστών: Σύμφωνα με τους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς

η. Ελάχιστη απόσταση (emin) μεταξύ ιστών: Εάν δεν αναφέρεται σχετική απαίτηση σε Ειδικούς Ορούς Μελέτης ή / και Κατασκευής, είναι επιθυμητό να είναι emin ≥ 44,0 m. H παρούσα υποχρέωση συνεπάγεται την ανάγκη επιλογής κατάλληλου τύπου φωτιστικών σωμάτων Νατρίου υψηλής πίεσης. Για σύστημα Νατρίου χαμηλής πίεσης η ελάχιστη απόσταση θα προκύπτει από τους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή επιτρέπεται η πρόβλεψη διπλών φωτιστικών για τη μείωση των απαιτούμενων ιστών.

 

(5) Απαιτήσεις για πλευρική εγκατάσταση φωτιστικών

 

Για την περίπτωση πλευρικής εγκατάστασης φωτιστικών ορίζονται, συμπληρωματικά, οι παρακάτω απαιτήσεις:

 

α. Φωτιστικά σώματα: Νατρίου υψηλής πίεσης 400W ή Νατρίου υψηλής πίεσης 250W ή Νατρίου χαμηλής πίεσης 180W σε περιοχές με συχνή ομίχλη

β. Ύψος ιστών (Η) (κέντρο φωτιστικών από την επιφάνεια του οδοστρώματος): 12,00 ή 15,0 m

γ. Τοποθέτηση ιστών: Στην πλευρική φυτική ζώνη έξω από τις τάφρους και έξω από τα στηθαία ασφάλειας

δ. Θέση φωτιστικών ως προς άκρο της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης ή του ερείσματος (Απόσταση D): Σύμφωνα με την επιλογή του Μελετητή. Η απόσταση D θα διατηρείται σταθερή σε όλες τις θέσεις αυτοκινητοδρόμου και των συνεχόμενων κλάδων κόμβων. Είναι δυνατόν, κατ' εξαίρεση, να διαφοροποιείται η D μεταξύ των ορυγμάτων και επιχωμάτων του αυτοκινητοδρόμου, εφόσον επιτρέπεται, σύμφωνα με τους Ειδικούς Όρους Μελέτης ή / και Κατασκευής.

ε. Μήκος βραχιόνων (d) (οριζόντια προβολή): Σύμφωνα με την επιλογή του Μελετητή εις τρόπον ώστε να τηρείται ο περιορισμός της παραγράφου 2.1.5 και τα αναφερόμενα στην παραπάνω παραγράφου 2.2.9.(5).δ

στ. Κλίση βραχιόνων: >5°, <15°

ζ. Απόσταση (e) μεταξύ ιστών: Σύμφωνα με τους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς

η. Ελάχιστη απόσταση (emin): Όπως απαιτείται για την επίτευξη των φωτοτεχνικών αποτελεσμάτων με τη μέγιστη οικονομία σε αριθμό στύλων. H παρούσα υποχρέωση συνεπάγεται την ανάγκη επιλογής κατάλληλου τύπου φωτιστικών σωμάτων Νατρίου υψηλής πίεσης. Για σύστημα Νατρίου χαμηλής πίεσης η ελάχιστη απόσταση θα προκύπτει από τους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή επιτρέπεται η πρόβλεψη διπλών φωτιστικών για τη μείωση των απαιτούμενων ιστών.

 

2.2.10. Αυτοκινητόδρομος διατομής 2 x 2 Λ με κεντρική νησίδα Β > 5,00 m

 

(1) Γι' αυτήν την κατηγορία αυτοκινητοδρόμων διακρίνονται δύο τρόποι κατασκευής των εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού:

 

α. Τοποθέτηση φωτιστικών στην κεντρική νησίδα

 

Τα φωτιστικά των δύο κλάδων θα τοποθετούνται στην κεντρική νησίδα, σε ανεξάρτητους ιστούς για κάθε κλάδο. Οι ιστοί θα είναι τοποθετημένοι έξω από το κυκλοφορούμενο οδόστρωμα προς την νησίδα και θα προστατεύονται εκατέρωθεν, με δύο συνεχή στηθαία ασφάλειας.

 

β. Πλευρική τοποθέτηση φωτιστικών

 

Τα φωτιστικά του κάθε κλάδου τοποθετούνται στην εξωτερική του πλευρά επί ιστών που ο καθένας φέρει ένα φωτιστικό.

 

Οι ιστοί θα είναι τοποθετημένοι έξω από τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης / έρεισμα, και θα προστατεύονται με συνεχές στηθαίο ασφάλειας.

 

(2) Ισχύουν και εδώ κατ' αναλογίαν, όσα αναφέρθηκαν στις παραπάνω παραγράφους 2.2.7.(2) και (3).

 

(3) Απαιτήσεις για εγκατάσταση φωτιστικών στην κεντρική νησίδα

 

Για την περίπτωση εγκατάστασης φωτιστικών στην κεντρική νησίδα ορίζονται, συμπληρωματικά, οι παρακάτω απαιτήσεις:

 

α. Φωτιστικά σώματα: Νατρίου υψηλής πίεσης 400W ή Νατρίου υψηλής πίεσης 150W ή Νατρίου χαμηλής πίεσης 180W σε περιοχές με συχνή ομίχλη

β. Ύψος ιστών (Η) (κέντρο φωτιστικών από την επιφάνεια του οδοστρώματος): 12,00 ή 15,0 m

γ. Τοποθέτηση ιστών: Πλησίον της αντίστοιχης εσωτερικής οριογραμμής, με προστασία από το κυκλοφορούμενο οδόστρωμα με συνεχή στηθαία ασφάλειας και απόσταση του άξονα του ιστού από την όψη του στηθαίου ασφάλειας ίση προς 1,00 m

δ. Θέση φωτιστικών ως προς τις οριογραμμές των εσωτερικών λωρίδων κυκλοφορίας: ≤ 0,50 m (Μέσα στο κυκλοφορούμενο οδόστρωμα). (Με την υποχρέωση η απόσταση του κέντρου του φωτιστικού από την εσωτερική οριογραμμή να διατηρείται σταθερά)

ε. Μήκος βραχιόνων (d) (οριζόντια προβολή): (Β/2) + 0,50 m ή dmax = 3,0 m. (Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με επιλογή του μελετητή, κατά τρόπο ώστε να τηρούνται οι απαιτήσεις των παραπάνω παραγράφων 2.2.10.(3).γ και δ)

στ. Κλίση βραχιόνων: >5°, <15°        

ζ. Απόσταση (e) μεταξύ ιστών: Σύμφωνα με τους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς

η. Ελάχιστη απόσταση (emin) μεταξύ ιστών: Όπως απαιτείται για την επίτευξη των φωτοτεχνικών αποτελεσμάτων με τη μέγιστη οικονομία σε αριθμό στύλων. Η παρούσα υποχρέωση είναι δυνατόν να συνεπάγεται την ανάγκη επιλογής κατάλληλου τύπου φωτιστικών σωμάτων. Για σύστημα Νατρίου Χαμηλής Πίεσης η ελάχιστη απόσταση θα προκύπτει από τους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή επιτρέπεται η πρόβλεψη διπλών φωτιστικών για τη μείωση των απαιτούμενων ιστών.

 

(4) Απαιτήσεις για πλευρική εγκατάσταση φωτιστικών

 

Για την περίπτωση πλευρικής εγκατάστασης φωτιστικών οι οριζόμενες, συμπληρωματικά, απαιτήσεις ταυτίζονται με τις απαιτήσεις της παραπάνω παραγράφου 2.2.9.(5).

 

2.2.11. Αυτοκινητόδρομος διατομής 2 x 2 Λ με κεντρική νησίδα Β < 4,00 m

 

(1) Γι' αυτήν την κατηγορία αυτοκινητοδρόμων προβλέπεται μόνον ο τρόπος πλευρικής τοποθέτησης φωτιστικών (στις εξωτερικές πλευρές των δύο κλάδων).

 

Τα φωτιστικά του κάθε κλάδου θα τοποθετούνται στην εξωτερική του πλευρά επί ιστών που ο καθένας φέρει ένα φωτιστικό. Οι ιστοί θα είναι τοποθετημένοι έξω από τις Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης / ερείσματα, θα είναι τοποθετημένοι σε αντικριστή (αμφίπλευρη) διάταξη και θα προστατεύονται με συνεχές στηθαίο ασφάλειας.

 

(2) Για την περίπτωση αυτή, οι οριζόμενες, συμπληρωματικά, απαιτήσεις ταυτίζονται με τις απαιτήσεις της παραπάνω παραγράφου 2.2.9.(5).

 

2.3. Ανισόπεδοι κόμβοι

 

2.3.1. Γενικά

 

Στην περιοχή των ανισόπεδων κόμβων ηλεκτροφωτίζονται:

 

(1) Τμήμα αυτοκινητόδρομου

(2) Οι λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης

(3) Οι κλάδοι του ανισόπεδου κόμβου (ανάλογα με την περίπτωση)

(4) Η δευτερεύουσα οδός (με άνω ή κάτω διάβαση) που συνδέεται μέσω των κλάδων προς τον αυτοκινητόδρομο (ανάλογα με την περίπτωση).

 

2.3.2. Κατασκευή - λειτουργία ηλεκτροφωτισμού κόμβων:

 

(1) Για την κατασκευή και την λειτουργία του ηλεκτροφωτισμού των κόμβων προβλέπονται τα εξής:

 

α. Καθολικός ηλεκτροφωτισμός των κόμβων

β. Μερικός ηλεκτροφωτισμός των κόμβων

γ. Συνδυασμός των παραπάνω

 

(2) Συγκεκριμένα κάθε κόμβος κατατάσσεται, σύμφωνα με τους Ειδικούς Όρους Μελέτης ή / και Κατασκευής, από πλευράς ηλεκτροφωτισμού, σε μια κατηγορία από τις τρεις που ακολουθούν:

 

α. Κατηγορία καθολικού ηλεκτροφωτισμού: Προβλέπεται καθολικός ηλεκτροφωτισμός του κόμβου, όσον αφορά την κατασκευή αλλά και την λειτουργία. Η κατασκευή στην περίπτωση αυτή ακολουθεί τις παραγράφους 2.3.3 μέχρι και 2.3.6.

 

β. Κατηγορία καθολικού - μερικού ηλεκτροφωτισμού: Προβλέπεται καθολικός ηλεκτροφωτισμός του κόμβου όσον αφορά την κατασκευή, αλλά δυνατότητα μερικής λειτουργίας αυτού σε ορισμένες χρονικές περιόδους.

 

Η κατασκευή και στην περίπτωση αυτή ακολουθεί τις παραγράφους 2.3.3 μέχρι και 2.3.6. Όσον αφορά την λειτουργία, θα προβλέπεται η δυνατότητα (μέσω χρονοδιακόπτη και κατάλληλης κυκλωματικής σύνδεσης των φωτιστικών σωμάτων) μερικού ηλεκτροφωτισμού του κόμβου κάποια χρονική περίοδο της επιλογής της Υπηρεσίας. Στην περίπτωση αυτή θα παραμένουν συνεχώς σε λειτουργία:

 

I. Το τμήμα του αυτοκινητόδρομου στον κόμβο

II. Οι λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης

III. Ένα ή δύο φωτιστικά σώματα στους κλάδους

IV. Το καλυμμένο τμήμα της κάτω διάβασης (εφόσον υπάρχει)

 

γ. Κατηγορία μερικού ηλεκτροφωτισμού: Προβλέπεται μερικός ηλεκτροφωτισμός του κόμβου όσον αφορά την κατασκευή και την λειτουργία. Έτσι, στην περίπτωση αυτή προβλέπεται ηλεκτροφωτισμός για τα εξής τμήματα του κόμβου:

 

I. Για το τμήμα του αυτοκινητόδρομου στο κόμβο, σύμφωνα με την παράγραφο 2.3.3

II. Για τις λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης, σύμφωνα με την παράγραφο 2.3.4.

III. Για τους κλάδους του ανισόπεδου κόμβου (ράμπες) θα προβλέπονται ένα ή δύο φωτιστικά σώματα. Δεν ισχύει δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση η παράγραφος 2.3.5.(3).

IV. Για τις κάτω διαβάσεις, σύμφωνα με την παράγραφο 2.3.6.(5).

 

(3) Η παρούσα προδιαγραφή για τον ηλεκτροφωτισμό των ανισόπεδων κόμβων δεν καλύπτει την περίπτωση ηλεκτροφωτισμού με υψηλούς ιστούς. Στην περίπτωση που γίνει τέτοια εγκατάσταση, τότε ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παρούσα προδιαγραφή φωτιστικών σωμάτων φωτομετρικά μεγέθη, συντελεστές συντήρησης της εγκατάστασης, τύπος (Νατρίου υψηλής πίεσης) και χαρακτηριστικά οδοστρώματος(3) (CLASS R3, Q0 = 0,07). Τέτοιος τύπος οδοφωτισμού θα μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο σε κόμβους που φωτίζονται με κατηγορία καθολικού φωτισμού.

 

2.3.3. Τμήμα αυτοκινητόδρομου σε κόμβο

 

(1) Εφόσον ο αυτοκινητόδρομος ηλεκτροφωτίζεται με συνεχή ηλεκτροφωτισμό και στα τμήματά του έξω από τον κόμβο, ισχύει η παραπάνω παράγραφος 2.2

 

(2) Εφόσον στον αυτοκινητόδρομο δεν προβλέπεται εγκατάσταση συνεχούς ηλεκτροφωτισμού, αλλά προβλέπεται να εφαρμοσθεί ηλεκτροφωτισμός με εγκατάσταση στην κεντρική νησίδα, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους μελέτης ή / και κατασκευής, θα προβλέπεται ηλεκτροφωτισμός (του διπλού κλάδου) ενός τμήματός του στην περιοχή του κόμβου, σύμφωνα με την παραπάνω παράγραφο 2.2. και σύμφωνα με τα παρακάτω:

 

α. Το τμήμα που θα ηλεκτροφωτίζεται θα αρχίζει 200 m περίπου πριν από την πλέον απομεμακρυσμένη ζώνη διεύρυνσης (των λωρίδων επιτάχυνσης ή / και επιβράδυνσης) προς την μια πλευρά του κόμβου και θα τελειώνει ανάλογα προς την άλλη πλευρά. Για λόγους καθοδήγησης ο πλευρικός φωτισμός της λωρίδας επιβράδυνσης θα αρχίζει 200 m περίπου πριν το taper, όπως και κεντρικός φωτισμός. Ο πλευρικός φωτισμός της λωρίδας επιτάχυνσης θα σταματάει στο taper της λωρίδας αυτής. Ο κεντρικός φωτισμός του αυτοκινητοδρόμου θα συνεχίζεται για 200 m πέραν του taper αυτού. (Σημειώνεται γενικά ότι σ' αυτή την προδιαγραφή το μήκος της ζώνης διεύρυνσης περιλαμβάνεται στο μήκος της φωτιζόμενης λωρίδας επιτάχυνσης-επιβράδυνσης, οπότε το μήκος των 200 m μετράται επιπλέον του μήκους της ζώνης διεύρυνσης).

 

β. Για την περίπτωση κατασκευής ανισόπεδου ημικόμβου, όπου παρουσιάζεται η κατασκευή κλάδων μόνο προς την μία πλευρά του αυτοκινητόδρομου σε σχέση με την άνω ή κάτω διάβαση, τότε το ηλεκτροφωτισμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου θα καλύπτει το μήκος μεταξύ του τεχνικού έργου και του πιο απομακρυσμένου σημείου της ζώνης διεύρυνσης από τις λωρίδες επιτάχυνσης-επιβράδυνσης και επιπλέον μήκους 2 x 200 m (200 m προς κάθε άκρο). Οι λωρίδες επιτάχυνσης / επιβράδυνσης θα φωτίζονται σε μήκος που ορίζεται στην ανωτέρω παράγραφο (α).

 

γ. Σε κάθε περίπτωση όμως για οποιοδήποτε ανισόπεδο κόμβο ή ημικόμβο θα γίνεται ηλεκτροφωτισμός του αυτοκινητόδρομου σε ελάχιστο μήκος σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα 3-1.

 

omoe.9.1

Σχήμα 3-1: Ελάχιστο μήκος φωτισμού αυτοκινητοδρόμου σε κόμβους με κεντρική εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού

 

(3) Εφόσον στον αυτοκινητόδρομο δεν προβλέπεται εγκατάσταση συνεχούς ηλεκτροφωτισμού, αλλά προβλέπεται να εφαρμοσθεί ηλεκτροφωτισμός με πλευρική εγκατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους μελέτης ή / και κατασκευής, θα προβλέπεται ηλεκτροφωτισμός (του διπλού κλάδου) ενός τμήματός του στην περιοχή του κόμβου, σύμφωνα με την παραπάνω παράγραφο 2.2 και σύμφωνα με τα παρακάτω:

 

α. Τα φωτιστικά θα τοποθετούνται πλευρικά, στις λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης κάθε κατεύθυνσης κυκλοφορίας. Κάθε ιστός θα φέρει ένα φωτιστικό σώμα.

 

β. Ο ηλεκτροφωτισμός του αυτοκινητόδρομου, προς κάθε κατεύθυνση, θα αρχίζει 200 m περίπου πριν από το άκρο του taper της λωρίδας επιβράδυνσης και θα τελειώνει στο άκρο της ζώνης διεύρυνσης της λωρίδας επιτάχυνσης. (Σημειώνεται γενικά ότι σ' αυτή την προδιαγραφή το μήκος της ζώνης διεύρυνσης περιλαμβάνεται στο μήκος της φωτιζόμενης λωρίδας επιτάχυνσης - επιβράδυνσης).

 

γ. Στο ενδιάμεσο τμήμα του αυτοκινητόδρομου μεταξύ των λωρίδων επιβράδυνσης και επιτάχυνσης, θα προβλέπονται φωτιστικά πλευρικά του αυτοκινητόδρομου ως συνέχεια αυτών των λωρίδων επιτάχυνσης και επιβράδυνσης.

 

δ. Για την περίπτωση κατασκευής ανισόπεδων ημικόμβων θα γίνεται πλευρικός ηλεκτροφωτισμός του αυτοκινητόδρομου μέχρι και το τεχνικό έργο Άνω ή Κάτω διάβασης και επιπλέον μήκος 150 m

 

ε. Οι ιστοί στην περιοχή των λωρίδων επιτάχυνσης - επιβράδυνσης θα έχουν το ίδιο ύψος με το αντίστοιχο ύψος που προβλέπεται στην παράγραφο 2.2 για τα τμήματα κανονικής τυπικής διατομής του αυτοκινητόδρομου.

 

στ. Το μήκος των βραχιόνων των φωτιστικών θα είναι τέτοιο ώστε το κέντρο του φωτιστικού να βρίσκεται σε θέση του άκρου του οδοστρώματος.

 

(4) α. Επισημαίνεται ότι στην κατηγορία αυτή υπάγονται, και τυχόν μεμονωμένοι ανισόπεδοι κόμβοι στους οποίους κατασκευάζεται διατομή αυτοκινητόδρομου με κεντρική νησίδα (ή κεντρικό στηθαίο) που συναρμόζεται εκατέρωθεν με την υπάρχουσα διατομή της εθνικής οδού χωρίς κεντρική νησίδα. Στις περιπτώσεις των μεμονωμένων κόμβων ο ηλεκτροφωτισμός θα καλύπτει όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου από την αρχή της πρώτης χοάνης συναρμογής (της υπάρχουσας διατομής με τη νέα διατομή) μέχρι και το τέλος της δεύτερης χοάνης συναρμογής (της νέας διατομής με την υπάρχουσα διατομή).

 

β. Στην περίπτωση που προβλέπεται, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους μελέτης ή / και κατασκευής, πλευρική εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στον αυτοκινητόδρομο (στην περιοχή του κόμβου), τότε ο ηλεκτροφωτισμός θα γίνεται σύμφωνα με την υποπαράγραφο (4).a και κατά τα λοιπά σύμφωνα με την υποπαράγραφο (3).

 

γ. Στην περίπτωση που προβλέπεται, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους μελέτης ή/και κατασκευής, εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στην κεντρική νησίδα, του αυτοκινητόδρομου (στην περιοχή του κόμβου), τότε αυτός ο τύπος ηλεκτροφωτισμού θα εφαρμόζεται στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου που κατασκευάζεται σύμφωνα με την τελική γεωμετρική διαμόρφωση του διπλού κλάδου, ενώ για τα τμήματα των εκατέρωθεν χοανών θα εφαρμόζεται πλευρική εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού.

 

2.3.4. Λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης

 

(1) Οι λωρίδες αυτές κατασκευάζονται στις συνδέσεις των κλάδων των ανισόπεδων κόμβων καθώς και στην είσοδο και έξοδο από τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) και Σταθμούς Εισόδου Πόλης (ΣΕΠ).

 

(2) Για τον ηλεκτροφωτισμό των λωρίδων επιτάχυνσης και επιβράδυνσης, στην περίπτωση που προβλέπεται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους μελέτης ή / και κατασκευής, εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού του αυτοκινητόδρομου στην κεντρική νησίδα, ισχύουν τα εξής δεδομένα:

 

α. Φωτιστικά σώματα: Νατρίου υψηλής πίεσης 250 W ή 150W

β. Τοποθέτηση φωτιστικών: Πλευρικά

γ. Μήκος βραχιόνων: Τέτοιο ώστε το κέντρο του φωτιστικού να βρίσκεται σε σταθερή απόσταση από το άκρο του οδοστρώματος

δ. Κλίση βραχιόνων: >5°, <15°

ε. Ύψος ιστών        : 10,0 ή 12,0 ή 15,0 m, σύμφωνα με επιλογή του μελετητή, συνεκτιμώμενων των απαιτήσεων ομοιομορφίας ύψους προς τους ιστούς του κύριου έργου

στ. Τύπος οδοστρώματος: CLASS R3(4)

ζ. Συντελεστής συνολικού ποσοστού ανακλώμενης ακτινοβολίας: Q0 = 0,074

η. Συντελεστής συντήρησης εγκατάστασης: MF = 0,70

θ. Συντελεστής περιβάλλοντος: SR> 0,50

 

(3) Τα αποτελέσματα των φωτοτεχνικών υπολογισμών θα καλύπτουν τις παρακάτω απαιτήσεις (τόσο για τη λωρίδα αλλαγής ταχύτητας όσο και για τις λωρίδες διερχόμενης κυκλοφορίας):

 

α. Μέση λαμπρότητα: LAV ≥ 2,0 cd/m2

β. Διαμήκης ομοιομορφία: UI ≥ 0,70

γ. Συνολική ομοιομορφία: U0 ≥ 0,40

δ. Φυσιολογική θάμβωση: ΤΙ < 10

ε. Συντελεστής περιβάλλοντος: SR >0,5

 

Σημειώνεται, ότι οι φωτοτεχνικοί υπολογισμοί, που θα γίνουν, θα προκύψουν από τη σύνθετη επιρροή, τόσο των φωτιστικών που είναι τοποθετημένα στην κεντρική νησίδα του αυτοκινητόδρομου, όσο και των φωτιστικών των λωρίδων επιβράδυνσης - επιτάχυνσης. Σημειώνεται επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχει απόκλιση των φωτομετρικών μεγεθών για όλο το φωτιζόμενο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου μεγαλύτερη από +10%.

 

(4) Στην περίπτωση αυτοκινητόδρομου, στον οποίο προβλέπεται, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους μελέτης ή / και κατασκευής, να γίνει πλευρική εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού, το τμήμα αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή του κόμβου θα φωτίζεται από τα φωτιστικά που τοποθετούνται πλευρικά των λωρίδων επιτάχυνσης και επιβράδυνσης, σύμφωνα με την παραπάνω παράγραφο 2.2, όπου όμως στην περίπτωση αυτή θα περιλαμβάνονται στην επιφάνεια που θα παίρνεται υπόψη στους υπολογισμούς, τόσο οι λωρίδες διερχόμενης κυκλοφορίας, όσο και οι λωρίδες αλλαγής ταχύτητας. Στην περίπτωση αυτή οι λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης θα φωτίζονται από τα ίδια φωτιστικά και θα υπολογίζονται μαζί με τις λωρίδες του αυτοκινητόδρομου.

 

2.3.5. Κλάδοι των ανισόπεδων κόμβων των αυτοκινητόδρομων:

 

(1) Οι κλάδοι αυτοί, αποτελούν συνέχεια των λωρίδων επιτάχυνσης και επιβράδυνσης του κόμβου. Οι κλάδοι αυτοί μπορεί να είναι μιας ή δύο λωρίδων κυκλοφορίας μιας κατεύθυνσης κυκλοφορίας, ή ακόμη και δύο (και πλέον) λωρίδων κυκλοφορίας δύο κατευθύνσεων κυκλοφορίας.

 

α. Φωτιστικά σώματα: Νατρίου υψηλής πίεσης ισχύος όπως θα προκύψει από τους υπολογισμούς

β. Τοποθέτηση φωτιστικών: Αμφίπλευρη ή μονόπλευρη, ανάλογα με το πλάτος της οδού

γ. Μήκος βραχιόνων: Τέτοιο ώστε το κέντρο φωτιστικού να βρίσκεται σε σταθερή απόσταση από το άκρο του οδοστρώματος αλλά dmax = 3,0 m

δ. Κλίση βραχιόνων: >5°, <15°

ε. Ύψος ιστών        : 10,0 m ή 12,0 m

στ. Τύπος οδοστρώματος: CLASS R3(6)

ζ. Συντελεστής συνολικού ποσοστού ανακλώμενης ακτινοβολίας: Q0 = 0,07(6)

η. Συντελεστής συντήρησης εγκατάστασης: MF = 0,70

θ. Φυσιολογική θάμβωση: ΤΙ < 20

 

(2) Σε όλες τις περιπτώσεις, (ακόμα και της παραπάνω παραγράφου 2.3.4.(4)) ο ηλεκτροφωτισμός των κλάδων αυτών θα γίνεται σύμφωνα με τις παραγράφους 2.3.4.(2) και (3). Οι ιστοί τοποθετούνται στην μια πλευρά του δρόμου ή στις δύο πλευρές όπου αυτό απαιτείται.

 

α. Φωτιστικά σώματα: Νατρίου υψηλής πίεσης 100W, 150W ή 250 W, ειδικού τύπου αποκλειστικά για υπόγειες διαβάσεις (σήραγγες), συμμετρικού φωτισμού

β. Τοποθέτηση φωτιστικών: Επίτοιχα στην μια ή στις δύο πλευρές της υπόγειας διάβασης (ανάλογα με το πλάτος της διάβασης) ή στην οροφή της υπόγειας διάβασης, σε μη συνεχή σειρά

γ. Συντελεστής συντήρησης εγκατάστασης: MF = 0,60

δ. Τα αποτελέσματα των φωτοτεχνικών υπολογισμών θα δίνουν, για ημερήσιο φωτισμό, επίπεδα όπως προκύπτουν από τις απαιτήσεις των οδηγιών της τελευταίας έκδοσης της CIE για το φωτισμό σηράγγων και κάτω διαβάσεων για την επιφάνεια που ορίζεται στην παραπάνω παράγραφο 2.2.5 του παρόντος

ε. Η ηλεκτρική σύνδεση των φωτιστικών αυτών θα είναι κατά τρόπο ώστε για τον νυκτερινό φωτισμό να λειτουργούν τα αναγκαία φωτιστικά σώματα ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις φωτισμού 2 cd/m2 με εξαίρεση την περίπτωση όπου η κυκλοφοριακή διάταξη θα προβλέπει κατασκευή ισόπεδου κόμβου σε επαφή με την Κάτω Διάβαση οπότε θα εξασφαλίζεται απαίτηση φωτισμού 3,5 cd/m2 (Βλέπε σχετικά και παρακάτω παράγραφο 2.4.4).

 

(3) Οι κλάδοι, για τις κατηγορίες καθολικού και καθολικού-μερικού ηλεκτροφωτισμού κόμβων (βλέπε προηγούμενες παραγράφους 2.3.2.(2) και (3)) θα ηλεκτροφωτίζονται σε όλο τους το μήκος (μέχρι το σημείο συμβολής σε άλλο κλάδο ή μέχρι το σημείο κατασκευής ισόπεδου κόμβου μορφής ταυ ή σταυρού).

 

2.3.6. Δευτερεύουσες οδοί στην περιοχή Ανισόπεδων Κόμβων

 

(1) Οι δευτερεύουσες οδοί στην περιοχή των ανισόπεδων κόμβων διαμορφώνονται κατάλληλα ως κλάδος του κόμβου και διασταυρώνουν ανισόπεδα τον αυτοκινητόδρομο με τεχνικό έργο Άνω ή Κάτω διάβασης.

 

(2) Ο ηλεκτροφωτισμός των δευτερευουσών οδών που αποτελούν τμήμα των ανισόπεδων κόμβων, σύμφωνα με την παραπάνω παράγραφο θα γίνεται εκατέρωθεν του αυτοκινητόδρομου σε τμήμα τους που προσδιορίζεται σύμφωνα με τα παρακάτω:

 

α. Θα ηλεκτροφωτίζεται τμήμα τουλάχιστον 150 m πέραν του σημείου συμβολής (ή διχασμού) ή ισόπεδου κόμβου με τις ράμπες του κόμβου (μορφής ταυ ή σταυρού).

 

β. Στην περίπτωση που βρίσκεται ισόπεδος κόμβος με παράπλευρη οδό ή άλλος κύριος ισόπεδος κόμβος σε απόσταση μικρότερη ή ίση προς 300 m από το σημείο συμβολής (ή διχασμού) ή ισόπεδου κόμβου με τις ράμπες του κόμβου (μορφής ταυ ή σταυρού) τότε ο ηλεκτροφωτισμός θα επεκτείνεται ώστε να καλύψει και το ενδιάμεσο αυτό τμήμα μέχρι και τον ισόπεδο κόμβο.

 

(3) Για την περίπτωση δευτερευουσών οδών σε ανισόπεδο κόμβο με Άνω Διάβαση (πάνω από τον αυτοκινητόδρομο) τα δεδομένα των υπολογισμών για την περίπτωση αυτή θα είναι:

 

(4) Τα αποτελέσματα των φωτοτεχνικών υπολογισμών θα καλύπτουν τις απαιτήσεις που καθορίζονται στην παράγραφο 2.3.4.(3).

 

(5) Για την περίπτωση δευτερευουσών οδών σε ανισόπεδο κόμβο με Κάτω Διάβαση (κάτω από τον αυτοκινητόδρομο) τα δεδομένα του υπολογισμού για την περίπτωση αυτή θα είναι, για το μεν υπαίθριο τμήμα της δευτερεύουσας οδού ίδια με τα δεδομένα της προηγούμενης παραγράφου 2.3.6.(3) και (4), ενώ για το τμήμα της οδού κάτω από την γέφυρα (καλυμμένο τμήμα) θα ισχύουν τα παρακάτω δεδομένα:

 

2.3.7. Φωτισμός Ανισόπεδων Κόμβων με εφαρμογή υψηλών ιστών

 

Κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία, είναι δυνατόν να προταθεί και να μελετηθεί λύση καθολικού φωτισμού Ανισόπεδου Κόμβου, συμπεριλαμβανομένων και των κλάδων και δευτερευουσών οδών της περιοχής του Ανισόπεδου Κόμβου, με εφαρμογή περιορισμένου αριθμού υψηλών ιστών και χρήση υψηλής ισχύος φωτιστικών σωμάτων Νατρίου υψηλής πίεσης (600 - 1000 W). Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τηρούνται οι ελάχιστες φωτοτεχνικές απαιτήσεις που αναφέρονται στις παραπάνω παραγράφους. Οι λεπτομέρειες τέτοιας λύσης θα προκύψουν ύστερα από πρόταση του μελετητή και έγκριση της Υπηρεσίας.

 

2.4. Κύριοι ισόπεδοι κόμβοι

 

2.4.1. Για τις ανάγκες αυτής της προδιαγραφής ως κύριοι ισόπεδοι κόμβοι χαρακτηρίζονται:

 

(1) Όλοι οι ισόπεδοι κόμβοι κλάδων κόμβων (ραμπών) με την δευτερεύουσα οδό που αποτελεί μέρος του ανισόπεδου κόμβου (δεν νοείται ως ισόπεδος κόμβος η πλέξη κλάδου και δευτερεύουσας οδού με λωρίδα επιτάχυνσης / επιβράδυνσης και ζώνη διεύρυνσης).

 

(2) Όλοι οι ισόπεδοι κόμβοι δευτερεύουσας οδού (παράπλευρης κ.λ.π.) που συμβάλλει ή διασταυρώνει δευτερεύουσα οδό που συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο με ανισόπεδο κόμβο και βρίσκονται σε απόσταση ίση το πολύ προς 300 m από τους ισόπεδους κόμβους της προηγούμενης παραγράφου.

 

(3) α. Όλοι οι ισόπεδοι κόμβοι σε υπεραστική οδό κατηγορίας Γ και ανώτερης

β. Όλοι οι ισόπεδοι κόμβοι με ειδική διαμόρφωση (διαπλάτυνση, λωρίδα αριστερών στροφών) σε υπεραστική οδό κατηγορίας Ε και Δ.

γ. Όλοι οι ισόπεδοι κόμβοι σε αστικές οδούς λειτουργικής κατάταξης αρτηρίας και ανώτερης.

δ. Όλοι οι ισόπεδοι κόμβοι με ειδική διαμόρφωση (διαπλάτυνση, λωρίδα αριστερών στροφών) σε αστικές οδούς λειτουργικής κατάταξης συλλεκτήριας οδού.

ε. Τυχόν άλλοι ισόπεδοι κόμβοι που χαρακτηρίζονται σε ειδικούς όρους μελέτης ή / και κατασκευής ως κύριοι.

 

2.4.2. Ο ηλεκτροφωτισμός των κλάδων των κύριων ισόπεδων κόμβων θα γίνεται σε μήκος αυτών σύμφωνα με τα παρακάτω.

 

(1) Για κλάδους που έχουν διαμόρφωση με λωρίδα αριστερής στροφής ο ηλεκτροφωτισμός θα καλύπτει τουλάχιστον όλο το τμήμα με τη διατομή μεταβαλλόμενου πλάτους.

(2) Για κλάδους διατομής Δ ή Γ ή ανωτέρας ο ηλεκτροφωτισμός θα καλύπτει μήκος τουλάχιστον 150 m. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και αστικές οδοί λειτουργικής κατάταξης κατηγορίας αρτηρίας και ανωτέρας.

(3) Για κλάδους διατομής Ε, ο ηλεκτροφωτισμός θα καλύπτει μήκος τουλάχιστον 100 m. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και αστικές οδοί λειτουργικής κατάταξης κατηγορίας συλλεκτήριας οδού.

(4) Για κλάδους διατομής Ζ ο ηλεκτροφωτισμός θα καλύπτει μήκος τουλάχιστον 30 m. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και αστικές οδοί λειτουργικής κατάταξης κατηγορίας χαμηλότερης από συλλεκτήρια οδό.

 

2.4.3. Στην περίπτωση αυτή ισχύουν τα εξής δεδομένα:

 

(1) Φωτιστικά σώματα: Νατρίου υψηλής πίεσης ισχύος όπως θα προκύψει από τους υπολογισμούς

(2) Τοποθέτηση φωτιστικών: Αμφίπλευρα ή μονόπλευρα, ανάλογα με το πλάτος της οδού

(3) Μήκος βραχιόνων (οριζόντια προβολή): dmax = 3,00 m

(4) Κλίση βραχιόνων: >5°, <15°

(5) Ύψη ιστών: 10,0, 12,0 ή 15,0 m σύμφωνα με επιλογή του μελετητή

(6) Τύπος οδοστρώματος: CLΑSS R3(9)

(7) Συντελεστής συνολικού ποσοστού ανακλώμενης ακτινοβολίας: Q0 = 0,07(9)

(8) Συντελεστής συντήρησης εγκατάστασης: MF = 0,70

 

2.4.4. Η εγκατάσταση θα πρέπει να δίνει μέσο φωτισμό για τον ισόπεδο κόμβο, συμπεριλαμβανομένου τμήματος μήκους 20 m κάθε οδού που συνέρχεται στον κόμβο, E = 50 lux για δε τα υπόλοιπα τμήματα των συνερχομένων δρόμων Lav = 2 cd/m2. Για τους υπολογισμούς θα λαμβάνεται υπόψη το μέσο πλάτος των τμημάτων αυτών.

 

2.5. Πλατύσματα στάθμευσης στον αυτοκινητόδρομο

 

2.5.1. Στους χώρους αυτούς θα προβλέπεται φωτισμός για την εξυπηρέτηση αυτών που σταθμεύουν (π.χ. βλάβες, ξεκούραση, φαγητό κ.λ.π.).

 

Ο φωτισμός αυτός είναι υποχρεωτικός ακόμη και στα τμήματα που δεν προβλέπεται γενικά ηλεκτροφωτισμός του αυτοκινητοδρόμου.

 

2.5.2. Στην περίπτωση αυτή θα ισχύουν τα παρακάτω:

 

α. Θα προβλέπονται επαρκή φωτιστικά ώστε να εξασφαλίζεται κανονικός φωτισμός όπως προβλέπεται για αυτοκινητόδρομο.

β. Τα φωτιστικά θα είναι Νατρίου υψηλής πίεσης ισχύος 150W ή 250 W.

 

2.6. Περιοχές Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ή / και Σταθμών Εισόδου Πόλης)

 

2.6.1. Σε Κύρια Οδικά Έργα (αυτοκινητόδρομοι, υπεραστικές κατηγορίας Γ και ανώτερης και αστικές οδοί λειτουργικής κατάταξης αρτηρίας και ανώτερης) στις περιοχές των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών ή / και Σταθμών Εισόδου Πόλης θα κατασκευάζονται λωρίδες επιβράδυνσης και επιτάχυνσης για την είσοδο και έξοδο απ' αυτούς, σύμφωνα με την παράγραφο 2.3.4.

 

2.6.2. Εφόσον το Κύριο Οδικό Έργο, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν φωτίζεται στο τμήμα που υπάρχει ο Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ή Σταθμός Εισόδου Πόλης) τότε θα τηρηθούν τα παρακάτω:

 

(1) Για Κύριο Οδικό Έργο στο οποίο προβλέπεται, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους μελέτης ή / και κατασκευής, εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στην κεντρική νησίδα:

 

α. Θα γίνεται ηλεκτροφωτισμός του οδοστρώματος και των δύο κλάδων αυτού με τοποθέτηση ιστών στην κεντρική νησίδα και μονόπλευρα φωτιστικά (προς την πλευρά του οδοστρώματος που βρίσκεται ο Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων / Σταθμός Εισόδου Πόλης) στις λωρίδες επιτάχυνσης - επιβράδυνσης του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων / Σταθμού Εισόδου Πόλης.

β. Τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης θα είναι σύμφωνα με τις παραγράφους 2.2.3, 2.2.4 και 2.2.5.

γ. Το μήκος του Κύριου Οδικού Έργου που θα ηλεκτροφωτιστεί θα καλύπτει όλο το μήκος μέχρι των άκρων των λωρίδων επιτάχυνσης, επιβράδυνσης (περιλαμβανομένων των ζωνών διεύρυνσης) και επιπλέον μήκος 200 m πριν το taper της λωρίδας επιβράδυνσης.

 

(2) Για Κύριο Οδικό Έργο, σύμφωνα με τα παραπάνω για το οποίο προβλέπεται, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους μελέτης ή / και κατασκευής πλευρική εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού, θα γίνεται ηλεκτροφωτισμός του οδοστρώματος και προς τις δύο πλευρές με τοποθέτηση ιστών πλευρικά, σύμφωνα με τις παραγράφους 2.3.3.(3), 2.3.4.

 

2.7. Δευτερεύουσες υπεραστικές οδοί σε επαφή με αυτοκινητόδρομο

 

2.7.1. Όπου δευτερεύουσες υπεραστικές οδοί με διατομή Ε, Δ, Γ ή ανώτερη πλησιάζουν τον αυτοκινητόδρομο, ώστε η απόσταση των ορίων των οδοστρωμάτων, να είναι μικρότερη των 30,0 m και επί πλέον η υψομετρική διαφορά των δύο οδοστρωμάτων να είναι μικρότερη των 5,0 m, τότε οι δευτερεύουσες υπεραστικές οδοί θα φωτίζονται στα τμήματά τους αυτά, για αποφυγή σύγχυσης στους οδηγούς, λόγω της γειτνίασης των δύο οδικών έργων.

 

2.7.2. Η μελέτη του ηλεκτροφωτισμού αυτών των τμημάτων θα βασίζεται στα εξής δεδομένα:

 

(1) Φωτιστικά σώματα: Νατρίου Υψηλής Πίεσης ισχύος όπως θα προκύψει από τους υπολογισμούς

(2) Τύπος οδοστρώματος: CLASS R3(11)

(3) Συντελεστής συνολικού ποσοστού ανακλώμενης ακτινοβολίας: Q0 = 0,07 (11)

(4) Συντελεστής συντήρησης εγκατάστασης: MF = 0,70 (11)

 

2.7.3. Το αποτέλεσμα των φωτοτεχνικών υπολογισμών θα καλύπτουν τις παρακάτω απαιτήσεις:

 

(1) Μέση λαμπρότητα:

- Για διατομή Δ και ανώτερη LAV ≥ 2,00 cd/m2

- Για διατομή Ε: LAV ≥ 1,50 cd/m2

(2) Διαμήκης ομοιομορφία για κάθε λωρίδα: UI ≥ 0,70

(3) Συνολική ομοιομορφία: U0 ≥ 0,40

(4) Φυσιολογική θάμβωση

- Για διατομή Δ και ανώτερη ΤΙ < 10

- Για διατομή Ε: ΤΙ < 20

 

2.7.4. Κατά τα λοιπά οι φωτοτεχνικοί υπολογισμοί θα γίνουν σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο CIE 140/2000. Διευκρινίζεται και εδώ ότι στους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς θα παίρνονται υπόψη μόνον οι λωρίδες κυκλοφορίας (και οι τυχόν λωρίδες αλλαγής ταχύτητας για την περίπτωση των κόμβων). Δεν θα παίρνονται υπόψη τα ερείσματα, ή λωρίδες έκτακτης ανάγκης ούτε οι λωρίδες καθοδήγησης.

 

2.7.5. Η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού σ' αυτούς τους δρόμους θα τηρεί τα παρακάτω:

 

(1) Τοποθέτηση φωτιστικών: Στη μια πλευρά, ή στις δύο πλευρές αντικριστά, ή τέλος και χιαστί ανάλογα με το πλάτος της οδού. Για τοποθέτηση ιστών στη μια πλευρά οι ιστοί θα τοποθετούνται προς την πλευρά του αυτοκινητόδρομου. Για την περίπτωση μεγάλου μήκους οδού με κεντρική νησίδα μπορεί να γίνεται και τοποθέτηση ιστών στην νησίδα με αμφίπλευρα φωτιστικά σώματα.

(2) Ύψος ιστών: Σύμφωνα με επιλογή του μελετητή

(3) Κλίση βραχιόνων: Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του μελετητή

(4) Μήκος βραχιόνων (οριζόντια προβολή): Τέτοιο ώστε η θέση του κέντρου του φωτιστικού να βρίσκεται σε σταθερή απόσταση από το άκρο του οδοστρώματος.

 

2.7.6. Εφόσον δευτερεύουσες υπεραστικές οδοί που ηλεκτροφωτίζονται σύμφωνα με τα παραπάνω (ή σύμφωνα με ειδικούς όρους μελέτης) καταλήγουν σε κύριο ισόπεδο κόμβο, τότε η τυχόν αλλαγή των φωτιστικών από Νάτριο Χαμηλής Πίεσης σε Νάτριο Υψηλής Πίεσης θα γίνεται σε απόσταση 150 m από τον κόμβο.

 

2.7.7. Στην περίπτωση δρόμων με διατομή Ε ή Δ και εφόσον δεν υπάρχουν δυσμενείς γεωμετρικές συνθήκες που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα σύγχυσης στους οδηγούς, τότε θα είναι δυνατόν να γίνει αντιμετώπιση του προβλήματος με κατασκευή (αντί για εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού) κατάλληλου αντιθαμβωτικού πετάσματος μεταξύ των δύο οδών (εφόσον δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές αντενδείξεις) ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας.

 

2.8. Δευτερεύουσες αστικές ή προαστιακές οδοί σε επαφή με αυτοκινητόδρομο

 

2.8.1. Όπου:

 

Δευτερεύουσες αστικές ή προαστιακές οδοί (με διατομή αστικού τύπου με πεζοδρόμιο(α)) με διατομή Ε, Δ, Γ, ή ανώτερη, ή
Αστικές οδοί κατατασσόμενες λειτουργικά σε κατηγορία συλλεκτήριας οδού ή ανώτερης πλησιάζουν στον αυτοκινητόδρομο ώστε η απόσταση των ορίων των οδοστρωμάτων να είναι μικρότερη των 30,0 m και επιπλέον η υψομετρική διαφορά των δύο οδοστρωμάτων να είναι μικρότερη των 5,0 m, τότε οι δευτερεύουσες οδοί θα φωτίζονται στα τμήματά τους αυτά για αποφυγή σύγχυσης στους οδηγούς, λόγω της γειτνίασης των δύο οδικών έργων.

 

2.8.2. Η μελέτη του ηλεκτροφωτισμού αυτών των τμημάτων θα βασίζεται στα εξής δεδομένα:

 

(1) Φωτιστικά σώματα: Νατρίου Υψηλής Πίεσης ισχύος όπως θα προκύψει από τους υπολογισμούς

(2) Τύπος οδοστρώματος: CLASS R3 (13)

(3) Συντελεστής συνολικού ποσοστού ανακλώμενης ακτινοβολίας: Q0 = 0,07 (13)

(4) Συντελεστής συντήρησης εγκατάστασης: MF = 0,70 (14)

 

2.8.3. Τα αποτελέσματα των φωτοτεχνικών υπολογισμών θα καλύπτουν τις παρακάτω απαιτήσεις:

 

(1) Μέση λαμπρότητα:

- Για διατομή Δ και ανώτερη ή λειτουργική κατάταξη αρτηρίας και ανώτερης LAV ≥ 2,00 cd/m2

- Για διατομή Ε ή λειτουργική κατάταξη συλλεκτήριας οδού: LAV ≥ 1,50 cd/m2

(2) Διαμήκης ομοιομορφία για κάθε λωρίδα: UI ≥ 0,70

(3) Συνολική ομοιομορφία: U0 ≥ 0,40

(4) Φυσιολογική θάμβωση

- Για διατομή Δ και ανώτερη ή λειτουργική κατάταξη αρτηρίας και ανώτερης ΤΙ < 10

- Για διατομή Ε ή λειτουργική κατάταξη συλλεκτήριας οδού: ΤΙ < 20

 

2.8.4. Κατά τα λοιπά οι φωτοτεχνικοί υπολογισμοί θα γίνουν σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο DIN 5044. Διευκρινίζεται και εδώ ότι στους φωτοτεχνικούς υπολογισμούς θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι λωρίδες κυκλοφορίας (και οι τυχόν λωρίδες αλλαγής ταχύτητας για την περίπτωση των κόμβων).

 

Δεν θα λαμβάνονται υπόψη τα ερείσματα, οι λωρίδες καθοδήγησης και τα πεζοδρόμια.

 

2.8.5. Η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού σ' αυτές τις οδούς θα τηρεί τα παρακάτω:

 

(1) Τοποθέτηση φωτιστικών: Στη μία πλευρά ή στις δύο πλευρές ανάλογα με το πλάτος της οδού. Για τοποθέτηση ιστών στη μία πλευρά οι ιστοί θα τοποθετούνται προς την πλευρά των ιδιοκτησιών (ώστε να επιτυγχάνεται και καλύτερος φωτισμός του πεζοδρομίου κίνησης πεζών). Για την περίπτωση μεγάλου μήκους οδού με κεντρική νησίδα μπορεί να γίνεται και τοποθέτηση ιστών στη νησίδα με αμφίπλευρα φωτιστικά σώματα.

 

(2) Ύψη ιστών: Σύμφωνα με επιλογή του Μελετητή

 

(3) Κλίση βραχιόνων: Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μελετητή

 

(4) Μήκος βραχιόνων (οριζόντια προβολή): Τέτοιο ώστε η θέση του κέντρου των φωτιστικών να βρίσκεται σε σταθερή απόσταση από το άκρο του οδοστρώματος, λαμβανομένων υπόψη των τυχόν υπαρχόντων περιορισμών τοποθέτησης του ιστού επί του πεζοδρομίου.

 

2.8.6. Στην περίπτωση δρόμων με αστική διατομή Ε ή Δ, ή λειτουργική κατάταξη συλλεκτήριας οδού και εφόσον δεν υπάρχουν δυσμενείς γεωμετρικές συνθήκες που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα σύγχυσης στους οδηγούς, τότε θα είναι δυνατόν να γίνει αντιμετώπιση του προβλήματος με κατασκευή (αντί για εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού) κατάλληλου αντιθαμβωτικού πετάσματος μεταξύ των δύο δρόμων (εφόσον δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές αντενδείξεις) ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.