Προεδρικό διάταγμα 122/14 - Άρθρο 9

Άρθρο 9: Γενικές προϋποθέσεις ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Κάθε ειδικό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, το οποίο δύναται να αποτελεί υποσύνολο προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης κατά το άρθρο 2 παράγραφος 2 του παρόντος, πληροί τις εξής προϋποθέσεις ανάλογα με τις βαθμίδες επαγγελματικών προσόντων των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που προσδιορίζονται από τα προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του νόμου 3982/2011:

 

α) Αποτελείται από πρακτικό και θεωρητικό μέρος και σχεδιάζεται με γνώμονα τις απαιτήσεις άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας στις εγκαταστάσεις ή εργασίες του πρώτου εδαφίου του άρθρου 1 του παρόντος, που σχετίζονται με αντίστοιχα πιστοποιημένα επαγγελματικά περιγράμματα, όπως εκάστοτε ισχύουν, από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

 

β) Η ελάχιστη διάρκεια του είναι 30 ώρες και περιλαμβάνει 24 ώρες πρακτικής και 6 ώρες θεωρίας. Ως ώρα για τις ανάγκες του παρόντος λογίζεται διδακτική ώρα 45 λεπτών πλέον διαλείμματος 15 λεπτών.

 

γ) Η διάρκεια του θεωρητικού μέρους δεν δύναται να υπερβαίνει τη διάρκεια του πρακτικού μέρους. Το θεωρητικό μέρος δύναται να περιλαμβάνει ειδικά θέματα, εφόσον δεν υπερβαίνουν το 20% της συνολικής διάρκειας του προγράμματος, τα οποία αφορούν την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, τη χρήση εφαρμογών ηλεκτρονικών υπολογιστών, τεχνική ορολογία συναφή με την ασκούμενη δραστηριότητα σε ξένες γλώσσες και οικονομικές γνώσεις.

 

δ) Το πρακτικό μέρος διεξάγεται σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον εγκεκριμένου φορέα επαγγελματικής κατάρτισης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 17 του παρόντος ή σε κατάλληλες εγκαταστάσεις επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων φορέων του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, υπό μορφή πρακτικής άσκησης. Η διενέργεια του πρακτικού μέρους προϋποθέτει τη φυσική παρουσία του καταρτιζόμενου και ως εκ τούτου εξ αποστάσεως κατάρτιση ή τηλεκατάρτιση κατά την έννοια του άρθρου 2 της κοινής υπουργικής απόφασης υπ' αριθμόν οίκοθεν 15188/3.968/2011 Τροποποίηση της με αριθμό οίκοθεν 55582/1933/2008 (ΦΕΚ 1491/Β/2008) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπως τροποποιήθηκε με τη με αριθμό 0.15968/3.2570/2010 (ΦΕΚ 1503/Β/2010) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Έλεγχου των Ενεργειών Επαγγελματικής Κατάρτισης συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΚΤ ή το ΕΤΠΑ βάσει του άρθρου 34, παράγραφος 2 του Γενικού Κανονισμού 1083/2006, όπως ισχύει, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2007-2013) για όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που εμπεριέχουν δράσεις κατάρτισης (ΦΕΚ 915/Β/2011) δεν είναι αποδεκτή.

 

ε) Ο αριθμός των καταρτιζομένων δεν υπερβαίνει την εγκεκριμένη δυναμικότητα κατά τη διαδικασία του άρθρου 17 του παρόντος και σε κάθε περίπτωση τα 25 άτομα.

 

στ) Το θεωρητικό μέρος καθώς και το πρακτικό μέρος που διεξάγεται σε εργαστηριακό περιβάλλον κατά την ανωτέρω παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, πραγματοποιείται μέσω εκπαιδευτών οι οποίοι προέρχονται από το Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

 

Κάθε εκπαιδευτής διδάσκει μόνο επιμέρους ειδικότητες / ενότητες του προγράμματος για τις οποίες είναι πιστοποιημένος κατά τη Στατιστική Ταξινόμηση Επαγγελμάτων (ΣΤΕΠ - 92). Οι παρεκκλίσεις επιτρέπονται με τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού κατ' αντιστοιχία με τα οριζόμενα στο Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης της Επαγγελματικής Κατάρτισης - ΕΣΔΕΚ (ΦΕΚ 915/Β/2011) στις κάτωθι περιπτώσεις:

 

στ)α) όταν δεν υπάρχει δυνατότητα άντλησης πιστοποιημένων εκπαιδευτών από το Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού,

 

στ)β) όταν οι απαιτούμενες ειδικότητες δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού,

 

στ)γ) όταν οι εκπαιδευτές ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και έχουν τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εμπειρία σχετική με το αντικείμενο κατάρτισης.

 

ζ) Το πρακτικό μέρος που διεξάγεται υπό μορφή πρακτικής άσκησης σε εγκαταστάσεις επιχείρησης κατά τα οριζόμενα στην ανωτέρω παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

ζ)α) Η πρακτική άσκηση σχεδιάζεται μετά από έγκριση του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης και του επιβλέποντος. Ο σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει και τον καθορισμό των εκπαιδευτών.

 

ζ)β) Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης είναι υποχρεωτική η παρουσία εκπαιδευτή κατόχου αναγγελίας ή άδειας σε ισχύ, κατάλληλης ειδικότητας ή ομάδας ή βαθμίδας για την άσκηση των δραστηριοτήτων, κατά τα οριζόμενα στα προεδρικά διατάγματα του άρθρου 1 του παρόντος.

 

ζ)γ) Παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας της πρακτικής άσκησης σε περισσότερα του ενός τμήματα καταρτιζομένων. Σε κάθε τμήμα απαιτείται η ύπαρξη ενός εκπαιδευτή ανά 10 καταρτιζόμενους, με την επιφύλαξη αυστηρότερων προϋποθέσεων που διέπουν την άσκηση δραστηριοτήτων ή εκτέλεση εργασιών των ανωτέρω προεδρικών διαταγμάτων.

 

η) Η συνολική διάρκεια της κατάρτισης για κάθε ημέρα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 8 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των διαλειμμάτων. Η ημερήσια εκπαίδευση ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 22η ώρα.

 

θ) Επιτρέπεται η απουσία των καταρτιζομένων σε ποσοστό 10% επί της συνολικής διάρκειας των ωρών του προγράμματος. Ειδικά για τα προγράμματα κατάρτισης στα οποία συμμετέχουν καταρτιζόμενοι οι οποίοι είναι άτομα με αναπηρίες, το ποσοστό απουσιών αυξάνεται στο 20% μετά από αιτιολογία και σε συνεννόηση με τον καταρτιζόμενο. Το ίδιο ποσοστό 20% ισχύει για τους καταρτιζόμενους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος έχουν αποδεδειγμένη νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, όπως επίσης για τις εγκυμονούσες γυναίκες και τις γυναίκες που διανύουν περίοδο λοχίας. Σε καταρτιζόμενους που έχουν πραγματοποιήσει απουσίες άνω των αναφερομένων επιτρεπτών ορίων απουσιών δεν χορηγείται βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης.

 

ι) Οι καταρτιζόμενοι υποβάλλονται σε αξιολόγηση κατά την διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και σε αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση αυτού μέσω γραπτών εξετάσεων. Η παρουσία και η συμμετοχή των καταρτιζομένων στην αξιολόγηση είναι υποχρεωτική.

 

Μετά την επιτυχή αξιολόγηση χορηγείται στον καταρτιζόμενο βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης, κατ' αντιστοιχία με τα οριζόμενα στο άρθρο 4, παράγραφος 6 του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης της Επαγγελματικής Κατάρτισης - ΕΣΔΕΚ (ΦΕΚ 915/Β/2011).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.