Προεδρικό διάταγμα 16/6/93 - Άρθρο 2

Άρθρο 2


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Ι. 1. Στις περιοχές του άρθρου 1 δεν επιτρέπεται:

 

η δημιουργία πολυκαταστημάτων και υπεραγορών.
η εγκατάσταση λυόμενων οικισμών και τροχοβιλών.
η δημιουργία camping.

 

2. Στις περιοχές αυτές είναι δυνατόν να επιτραπούν, σε θέσεις που θα υποδειχθούν από τον αρμόδιο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης και μετά από γνώμη του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Πάρου και της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου οι παρακάτω χρήσεις και δραστηριότητες:

 

στέγαστρα σφαγής ζώων
γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
λατόμευση και εξόρυξη καθώς και εναπόθεση εξορυκτικών η οικοδομικών υλικών
βιομηχανικές - βιοτεχνικές εγκαταστάσεις
δεξαμενές καυσίμων (πλην των πρατηρίων βενζίνης)
χώροι απόρριψης ή καύσης σκουπιδιών
μαρίνα ή μώλος.

 

ΙΙ. 1. α. Το κατώτερο όριο κατάτμησης και αρτιότητας των γηπέδων ορίζεται σε 8 στρέμματα.

 

β. Κατά παρέκκλιση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα εφόσον κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος έχουν ελάχιστο εμβαδόν 4 στρέμματα.

 

γ. Ισχύουν οι λοιπές παρεκκλίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης για την αρτιότητα των γηπέδων.

 

2. Για την ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων ορίζεται όριο αρτιότητας των γηπέδων 15 στρέμματα.

 

ΙΙΙ. Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των επιτρεπόμενων χρήσεων ορίζονται κατά χρήση ως εξής:

 

1. Τουριστικές εγκαταστάσεις.

 

α. Συντελεστής δόμησης: 0,08.

 

2. Κτίρια καταστημάτων, γραφείων και χώρων αναψυχής:

 

Μέγιστη συνολική επιφάνεια ορόφων των κτιρίων 200 m2.

 

3. Γεωργικές αποθήκες:

 

α. Μέγιστη συνολική επιφάνεια ορόφων των κτιρίων 40 m2.

 

β. Αριθμός ορόφων: 1 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 2,50 m μετρούμενο από κάθε σημείο του γύρου φυσικού εδάφους.

 

γ. Κατά παρέκκλιση των παραπάνω οριζομένων επιτρέπεται η ανέγερση γεωργικών αποθηκών μέγιστης συνολικής επιφάνειας 200 m2 και ύψους 4 m με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας νομού Αιγαίου μετά από γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος και της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

δ. Στις περιοχές του άρθρου 1 του παρόντος διατάγματος δεν εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του από 24-05-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 270/Δ/1985).

 

4. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων των κτιρίων, πλην των γεωργικών αποθηκών, ορίζεται σε 2.

 

Η επιφάνεια του δευτέρου ορόφου του κτιρίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του πραγματοποιημένου συντελεστή δόμησης.

 

5. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου και του ύψους του συμπαγούς στηθαίου ορίζεται σε 4 m για μονώροφη οικοδομή ή μονώροφη τμήμα αυτής και σε 7,5 m για διώροφη οικοδομή ή διώροφο τμήμα αυτής.

 

6. Το ύψος των οικοδομών μετράται από τη φυσική στάθμη του περιβάλλοντος εδάφους στο περίγραμμα του κτιρίου. Τα κτίρια σε κανένα σημείο τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον μέγιστο αριθμό ορόφων και το μέγιστο καθοριζόμενο ύψος κλιμακούμενα αναλόγως της κλίσεως του εδάφους.

 

7. Η οροφή του υπογείου δεν επιτρέπεται σε κανένα σημείο του κτιρίου να βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο των 0,80 m από τη στάθμη του γύρω φυσικού εδάφους. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση προς το υπόγειο από τον εξωτερικό χώρο του κτιρίου.

 

8. Για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης των επιτρεπόμενων χρήσεων εφαρμόζονται κατά χρήση οι διατάξεις των από 24-05-1985 (ΦΕΚ 270/Δ/1985) και 20-01-1988 (ΦΕΚ 61/Δ/1988) προεδρικών διαταγμάτων όπως ισχύουν.

 

IV. Ειδικοί όροι και Περιορισμοί Δόμησης

 

1. Η ογκοπλαστική διαμόρφωση του κτιρίου, η διάταξή του μέσα στο γήπεδο και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά προσαρμόζονται στα παραδοσιακά πρότυπα.

 

2. Η σύνθεση του κτιριακού όγκου που προκύπτει από την εκμετάλλευση του γηπέδου διέπεται από τους παρακάτω όρους:

 

α. Επιβάλλεται η διάσπαση ενιαίου κτιριακού όγκου έτσι ώστε να δημιουργούνται επιμέρους κτιριακοί όγκοι - πτέρυγες, η διάκριση των οποίων επιτυγχάνεται ογκοπλαστικά με τη δημιουργία υψομετρικής διαφοράς της άνω στάθμης των δωματίων τους καθώς και μετάθεσή τους σε κάτοψη κατά την μία ή την άλλη κύρια κατεύθυνση.

 

Οι κατ' αυτόν τον τρόπο διαμορφούμενοι όγκοι μπορούν να βρίσκονται είτε σε επαφή μεταξύ τους ή να συνδέονται με ημιυπαίθριους χώρους ή αυλές, δημιουργώντας όμως απαραίτητα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο με ενότητα και συνοχή σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα των κατοικιών μη επιτρεπομένης κατ' αυτόν τον τρόπο της δημιουργίας ίσου όγκου ανεξάρτητων και διάσπαρτων κτιρίων στο γήπεδο.

 

Επιτρέπεται όμως η δημιουργία στο ίδιο γήπεδο δύο ή περισσοτέρων διακεκριμένων αρχιτεκτονικών συνόλων, που σχεδιάζονται κατά τα προηγούμενα, ή ο συνδυασμός αρχιτεκτονικών συνόλων και μεμονωμένων κτιρίων, τοποθετούνται σε κατά τέτοιο τρόπο στο γήπεδο ώστε να διαφυλάσσεται το φυσικό περιβάλλον, μη τηρούμενης για τον λόγο αυτό απαραιτήτως κατά τον σχεδιασμό εκάστου αρχιτεκτονικού συνόλου της αποστάσεως Δ της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του νόμου 1577/1985 όταν δεν υπάρχουν ανοίγματα χώρων κύριας χρήσης και μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

β. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος όγκος των κατά τα παραπάνω δημιουργουμένων αρχιτεκτονικών συνόλων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3.000 m2 προκειμένου για τουριστικές εγκαταστάσεις και τα 1.500 m3 για τις λοιπές χρήσεις.

 

γ. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος όγκος των επί μέρους κτιριακών όγκων - πτερυγίων, με ενιαία στάθμη δώματος ενός αρχιτεκτονικού συνόλου και τα 400 m3 πάνω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους στην περίπτωση μονώροφου κτιρίου ή μονώροφης πτέρυγας.

 

δ. Οι όψεις των κτιρίων διαμορφώνεται σε επί μέρους τμήματα που πλησιάζουν τον κάναβο και τις διατάσεις των παραδοσιακών προτύπων και οπωσδήποτε δεν θα δημιουργείται ενιαίο και συνεχές μήκος όψης που να υπερβαίνει τα 10 m.

 

3. Απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων με την μορφή των ανεμόμυλων.

 

Επιτρέπεται η αναστήλωση, στατική ενίσχυση, επισκευή ή εσωτερική διαρρύθμιση των ήδη υπαρχόντων και άλλοτε λειτουργούντων και άλλοτε λειτουργούντων ανεμόμυλων του νησιού.

 

4. Οι εξωτερικοί τοίχοι των κτιρίων κατασκευάζονται, είτε από οποιαδήποτε υλικό επιχρισμένο υποχρεωτικά εξωτερικά με σοβά, χωρίς οδηγούς, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα, αποκλειομένου του αρτιφισιέλ, ρελιέφ πεταχτού, κ.λ.π. είτε λίθινοι ανεπίχριστοι, χωρίς τονισμένους αρμούς.

 

Απαγορεύονται οποιουδήποτε είδους επενδύσεις των εξωτερικών όψεων.

 

Απαγορεύεται στις όψεις του ίδιου επί μέρους κτιριακού όγκου κτιρίου η εμφάνιση ταυτόχρονα ανεπίχριστης λιθοδομής και επιχρισμένων υλικών φέροντος οργανισμού ή στοιχείων πληρώσεως.

 

Ο χρωματισμός των κτιρίων γίνεται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα και ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Όταν οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου κατασκευάζονται από λιθοδομή επιχρισμένη ή ανεπίχριστη πάχους τουλάχιστον 50 cm τότε η καταλαμβανόμενη απ' αυτούς επιφάνεια δεν προσμετράται στην κάλυψη και τον συντελεστή δόμησης.

 

5. Η στέγαση των κτιρίων γίνεται με επίπεδο δώμα, φέροντα θόλο ή τύμπανο κατά τα παραδοσιακά πρότυπα. Το δώμα έχει υποχρεωτικά συμπαγές στηθαίο με ύψος από 0,20 έως 0,80 m και ίση ή κυρτή απόληξη.

 

Σε περίπτωση κυρτής απόληξης το πάχος του στηθαίου επιβάλλεται να είναι τουλάχιστον 0,40.

 

6. Απαγορεύεται κάθε εκσκαφή ή επιχωμάτωση στο γήπεδο εκτός από τις απολύτως αναγκαίες για την εφαρμογή του περιγράμματος της οικοδομής.

 

Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους επιτρέπεται η διαμόρφωση του ακάλυπτου χώρου του γηπέδου με αναλημματικούς τοίχους ή πρανή μεγίστου ύψους 0,80 cm μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Οι αναλημματικοί τοίχοι διαμόρφωσης του ακάλυπτου χώρου των γηπέδων προσαρμόζονται από άποψη υλικού και τρόπου κατασκευής στα παραδοσιακά πρότυπα.

 

7. Απαγορεύεται η δημιουργία τόξων, αψίδων, βολτών διακοσμητικών εκτός του σώματος του κτιρίου και στις περιφράξεις των γηπέδων, Τοξωτές κατασκευές, επιτρέπονται μόνο κατά τα παραδοσιακά πρότυπα σε επαφή με τον όγκο του κτιρίου για την δημιουργία στοών, στεγασμένων βεραντών, τη σύνδεση κτιριακών όγκων κ.λ.π. και πρέπει να έχουν πάχος τουλάχιστον 0,40 m.

 

8. Πάνω από το ανώτερο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή πλην καπνοδόχου.

 

9. Ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να τοποθετηθούν μόνο στον ακάλυπτο χώρο του γηπέδου.

 

10. Οι περιφράξεις των γηπέδων κατασκευάζονται από ξερολιθιά ή αργολιθοδομή χωρίς τονισμένους αρμούς, παραμένουν ανεπίχριστες και έχουν μέγιστο ύψος 1,20 m. Ύψος μεγαλύτερο του 1,20 και οπωσδήποτε μικρότερο του 1,80 m μπορεί να επιτραπεί λόγω κλίσεων του εδάφους μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

11. Επιβάλλεται η κατασκευή δεξαμενών νερού περιορισμένων διαστάσεων, η επικάλυψη των οποίων δεν μπορεί να εξέχει πλέον των 0,80 m από την πέριξ φυσική στάθμη του εδάφους. Οι δεξαμενές νερού δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης και την κάλυψη του γηπέδου.

 

12. Σε περίπτωση κατασκευής στεγασμένου - κλειστού χώρου στάθμευσης (garage) η επιφάνεια αυτού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 25 m2 ανά άρτιο γήπεδο.

 

Ο χώρος στάθμευσης είτε τοποθετείται σε τέτοια θέση στο γήπεδο ώστε να εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα κτίσματα και έχει μέγιστο ύψος 2,20 m ή εντάσσεται στον όγκο του κτιρίου.

 

13. Τα ανοίγματα των κτιρίων πρέπει να είναι περιορισμένων διαστάσεων σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα. Τα κουφώματα των κτιρίων επιβάλλεται να είναι ξύλινα και βάφονται μονόχρωμα σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα. Απαγορεύεται να μείνουν στο φυσικό τους χρώμα με βαφή λαδιού ή παρεμφερούς υλικού.

 

14. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών σε πρόβολο, μεγίστου πλάτους 1 m και συνολικού μήκους όχι μεγαλύτερου του 1/3 του μήκους της όψης του κτιρίου και εν πάση περιπτώσει όχι μεγαλυτέρου των 2,5 m.

 

Απαγορεύονται οι γωνιακοί εξώστες σε πρόβολο.

 

15. Επιτρέπεται η δημιουργία μη μόνιμων ξύλινων ή σιδηρών σκιάδων και τεντών με επικάλυψη με καλάμι ή ύφασμα μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Οι κατασκευές αυτές επιβάλλεται να είναι οριζόντιες.

 

Απαγορεύονται ρητά τα καμπύλα προστεγάσματα και η χρήση πλαστικού, αλουμινίου, ετερνίτ ή παρεμφερούς υλικού.

 

16. Τα στηθαία σε σκάλες και μπαλκόνια κατασκευάζονται είτε συμπαγή ή από ξύλο ή σίδερο απλής κατασκευής.

 

V. Γενικοί Όροι

 

1. Επί των γηπέδων που έχουν πρόσωπο στο κύριο επαρχιακό δίκτυο καθώς και τους κοινοτικούς και δημοτικούς δρόμους τα κτίρια τοποθετούνται σε απόσταση 20 m τουλάχιστον από τον άξονα του δρόμου.

 

2. Τα κτίρια κατοικίας πρέπει να απέχουν από τη γραμμή αιγιαλού τουλάχιστον 50 m. Για τα κτίρια άλλων επιτρεπομένων χρήσεων η απόσταση αυτή ορίζεται σε 70 m. Ως γραμμή αιγιαλού για την εφαρμογή του παρόντος διατάγματος νοείται το προς την ξηρά όριο του αιγιαλού και αν η οριογραμμή αυτή δεν έχει προσδιορισθεί κατά τις κείμενες διατάξεις, νοείται η διαχωριστική γραμμή ξηράς - θάλασσας και τότε η απόσταση των κτιρίων ορίζεται 60 m για τα κτίρια κατοικίας και 100 m για τις λοιπές χρήσεις.

 

3. Στη γήπεδα των οποίων η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 30% επιτρέπεται η ανέγερση μόνο:

 

α. γεωργικών αποθηκών συνολικής επιφάνειας 10 m2 και μεγίστου ύψους 2,5 m κατασκευασμένων με εμφανή λιθοδομή και

β. Ιερών Ναών μικρών διαστάσεων (εξωκλήσια).

 

Στην περίπτωση όπου σε τμήμα μόνο της επιφανείας του γηπέδου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 30% τότε επιτρέπεται η δόμηση στο λοιπό τμήμα του γηπέδου σύμφωνα με τα οριζόμενα κεφάλαια Ι και ΙΙΙ του παρόντος άρθρου.

 

Τότε η αρτιότητα υπολογίζεται στο σύνολο του γηπέδου, ο δε συντελεστής δόμησης, η κάλυψη και οι λοιποί όροι δόμησης υπολογίζονται μόνο επί του τμήματος του γηπέδου όπου η κλίση του εδάφους δεν υπερβαίνει το 30%.

 

4. Απαγορεύεται η διάνοιξη οδών παραλλήλων προς την ακτή ή την καθορισμένη γραμμή αιγιαλού σε απόσταση μικρότερη των 100 m από αυτή, επιτρέπεται όμως η δημιουργία κοινοτικών πεζοδρόμων προσπέλασης κάθετα προς την παραλία μεγίστου πλάτους 1,20 m μετά από έγκριση του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης και της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

5. Δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση βιομηχανικών - βιοτεχνικών εγκαταστάσεων που δεν σχετίζονται με την γεωργική παραγωγή, χώρων απόθεσης προϊόντων εξόρυξης και οικοδομικών υλικών και η λατομική - εξορυκτική δραστηριότητα σε απόσταση μικρότερη των 2.500 m από την ακτή, ούτε σε σημεία που είναι ορατά ή βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 1.000 m από το περιφερειακό οδικό δίκτυο (δακτύλιο) της νήσου Πάρου και τον άξονα Αντίπαρο - Σπήλαιο. Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα καρνάγια και οι μονάδες αφαλάτωσης.

 

6. Για την ανέγερση βιομηχανικών εγκαταστάσεων οι οποίες μπορούν να χωροθετηθούν στην περιοχή με τις προϋποθέσεις και περιορισμούς του παρόντος είναι δυνατόν να δοθεί παρέκκλιση από τις διατάξεις αυτού με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας νομού Αιγαίου μετά από γνώμη του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και σύμφωνη γνώμη του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης και της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Η παρέκκλιση αφορά το ύψος και τον αριθμό ορόφων των κτιρίων, όταν αυτή είναι αναγκαία για την τοποθέτηση και την διέξοδο μηχανημάτων και εν γένει τη λειτουργία της βιομηχανικής εγκατάστασης, την κατανομή του συντελεστή δόμησης στους ορόφους, την διάσπαση των όγκων των κτιρίων και την τοποθέτησή τους στο γήπεδο. Οι παρεκκλίσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα καθοριζόμενα από την παράγραφο 5 του άρθρου 4 του από 24-05-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 270/Δ/1985).

 

7. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστηλωμάτων (pilotis) καθώς και η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών στον όροφο πριν την ολοκλήρωση των εξωτερικών επιχρισμάτων και την τοποθέτηση κουφωμάτων στο ισόγειο.

 

8. Απαγορεύεται η ανέγερση κτιρίων με λυόμενα στοιχεία.

 

9. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων.

 

Επιτρέπεται μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η εγκατάσταση επιγραφών και διαφημίσεων οι οποίες δεν επηρεάζουν τον άμεσο χαρακτήρα της περιοχής. Οι επιγραφές εφόσον τοποθετούνται πάνω από πόρτες ή παράθυρα, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες του ανοίγματος στο οποίο αντιστοιχούν.

 

10. Κάθε έργο υποδομής που εκτελείται από Οργανισμό Κοινής Ωφελείας (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, τοπική Αυτοδιοίκηση, κ.λ.π.) και γενικά κάθε εργασία που αφορά στην διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα και εκτελείται μετά από έγκριση της σχετικής μελέτης από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας αναλαμβάνουν με δαπάνες τους την αναμόρφωση και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους ώστε να μη προσβάλλεται το περιβάλλον.

 

11. Νομίμως υφιστάμενα κτίρια ή δραστηριότητες, των οποίων η χρήση αντίκειται στα προβλεπόμενα από το παρόν προεδρικό διάταγμα διατηρούνται. Για τα κτίρια και τις δραστηριότητες αυτές δεν χορηγείται οποιαδήποτε άδεια επέκτασης ή εντατικοποίησης του και άδεια μόνο μπορεί να δοθεί για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων τους, επισκευές κ.λ.π. σύμφωνα με τις υποδείξεις της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

12. Για την επισκευή και αποκατάσταση παλαιών κτιρίων αντιπροσωπευτικών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (τούτου αποδεικνυόμενου από φωτογραφίες, θεωρημένες από τον Πρόεδρο της Κοινότητας ή την Αστυνομική Αρχή) κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου χορηγείται άδεια οικοδομής έστω και αν οι αιτούμενες να εκτελεσθούν εργασίες αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος.

 

Ειδικά προκειμένου για ερειπωμένα κτίσματα επιτρέπεται η αναστήλωσή τους έστω και εάν οι αιτούμενες να εκτελεσθούν εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος. Η αναστήλωση επιτρέπεται κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας, η οποία θα αποδεικνύει την ακριβή αρχική μορφή του κτίσματος.

 

13. Η ανέγερση οποιουδήποτε κτιρίου υπόκειται στον έλεγχο της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία μπορεί να επιβάλλει πρόσθετες δεσμεύσεις ως προς την μορφολογία και το ύψος των κτιρίων καθώς και την τοποθέτησή τους μέσα στο γήπεδο προκειμένου για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προσαρμογή των κτιρίων σ' αυτό.

 

Η Πολεοδομική Υπηρεσία διαβιβάζει υποχρεωτικά στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, τον φάκελο οποιουδήποτε θέματος προκειμένου αυτή να γνωμοδοτήσει.

 

Οι υποβαλλόμενες στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μελέτες προς έγκριση εμπεριέχουν τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:

 

α. Μια σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων (ή προσχεδίων).

 

β. Τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:200 έως 1:1000 με υψομετρικές καμπύλες όπου σημειώνεται με ακρίβεια η υπάρχουσα κατάσταση με τα υψόμετρα, τα διαγράμματα κάλυψης (υπάρχον και προτεινόμενο), τα όμορα γήπεδα όπου σημειώνεται τυχόν υπάρχοντα κτίσματα σε αυτά, οι όροφοι τους, η παλαιότητά τους και η χρήση τους.

 

Σε περίπτωση μικροεπισκευών δεν είναι απαραίτητη η υποβολή τοπογραφικού.

 

γ. Φωτογραφίες του γηπέδου όπου τα όριά του σημειώνονται με κόκκινη γραμμή.

 

δ. Δειγματολόγιο χρωμάτων σε περίπτωση χρωματισμού.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.