Προεδρικό διάταγμα 19/10/11b - Άρθρο 1

Άρθρο 1


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Εγκρίνεται η από Νοέμβριο 2006 Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Οριοθέτηση και Χαρακτηρισμός Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων τριτογενούς τομέα στην έκταση του πρώην κτήματος Καμπά στην περιοχή Κάντζα δήμου Παλλήνης (νομού Αττικής), με τους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος που καθορίζονται στην επόμενη παράγραφο 2 και με σύστημα παρακολούθησης των σημαντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του Σχεδίου που καθορίζεται στην επόμενη παράγραφο 3.

 

2.α. Για την πληρέστερη προστασία και την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος στο Σχέδιο της παραγράφου Α του παρόντος άρθρου ισχύουν οι ακόλουθοι όροι, περιορισμοί και κατευθύνσεις:

 

α)α) Η μέριμνα για το περιβάλλον αποτελεί βασική συνιστώσα στην εξειδίκευση και εφαρμογή της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων μαζί με τις οικονομικές και κοινωνικές επιδιώξεις. Για τον σκοπό αυτόν, κατά τον σχεδιασμό κάθε έργου και δραστηριότητας εντός της εν λόγω Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, ενσωματώνονται κατάλληλα κριτήρια, τα οποία προάγουν, κατά το δυνατόν, το περιβάλλον ως ένα εκ των τριών πυλώνων της αειφόρου ανάπτυξης.

 

β)β) Κατά τον σχεδιασμό κάθε έργου και δραστηριότητας εντός της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων εκπονείται ειδική φυτοτεχνική μελέτη / μελέτη πρασίνου και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, ώστε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των έργων πρασίνου να γίνονται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο επ' ωφέλεια του περιβάλλοντος.

 

γ)γ) Για την προστασία των εδαφών και την αποφυγή απώλειας, ρύπανσης ή υποβάθμισης τους, στο πλαίσιο των μηχανισμών εφαρμογής του σχεδίου της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων και, κατά τον σχεδιασμό κάθε έργου και δραστηριότητας εντός αυτής, ακολουθούνται οι παρακάτω κατευθύνσεις:

 

χρήση καθαρών τεχνολογιών, πρακτικών μείωσης των στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και αποφυγής διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, ελαιωδών ουσιών ή άλλων ρύπων στο έδαφος, τόσο κατά την φάση κατασκευής όσο και κατά την φάση λειτουργίας κάθε έργου και δραστηριότητας.
περιβαλλοντική διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, με λήψη υπόψη των πλέον σύγχρονων βέλτιστων πρακτικών.

 

δ)δ) Για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και την εξοικονόμηση νερού, κατά τον σχεδιασμό κάθε έργου και δραστηριότητας εντός της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων προωθούνται εκείνες οι προτάσεις που ενσωματώνουν, κατά το δυνατόν, μειωμένη κατανάλωση νερού, ανακύκλωσή του, καθώς και περιορισμένη παραγωγή υγρών αποβλήτων και ακολουθείται η χρήση καθαρών τεχνολογιών, πρακτικών μείωσης και επαναχρησιμοποίησης, κατά το δυνατόν, των υγρών αποβλήτων, καθώς και μείωσης της διάθεσης αποβλήτων στο υδάτινο περιβάλλον.

 

ε)ε) Για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, ενθαρρύνεται τόσο η χρήση καθαρών τεχνολογιών, όσο και καθαρότερων καυσίμων (όπως φυσικού αερίου) όπου και όποτε αυτό είναι εφικτό.

 

στ)στ) Για την αύξηση της συμβολής του σχεδίου της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εισάγονται, όπου είναι δυνατόν, κατά τον σχεδιασμό κάθε έργου και δραστηριότητας εντός της εν λόγω Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, προβλέψεις ορθής ενεργειακής διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας, με την παράλληλη εισαγωγή στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού των κτιρίων, καθώς και συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

 

β. Για την αειφορία και την πληρέστερη προστασία του περιβάλλοντος στο Σχέδιο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ορίζεται ότι στρατηγικός στόχος της κατά το άρθρο 4 του παρόντος διατάγματος πολεοδόμησης είναι η ανάπτυξη της υγιούς, αειφόρου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και η διασφάλιση των φυσικών, θεσμικών και οργανωτικών προϋποθέσεων που την εξυπηρετούν.

 

γ. Για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, διασφαλίζεται, εκ των προτέρων, ότι οι δράσεις που αφορούν την επιχειρηματική ανάπτυξη δεν ενέχουν κινδύνους για την υποβάθμιση θέσεων και ευρημάτων πολιτιστικού, ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Για τον σκοπό αυτόν, κατά την περιβαλλοντική αξιολόγηση κάθε έργου και δραστηριότητας εντός της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων επί των σχετικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γνωμοδοτούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

 

δ. Για την αποφυγή υποβάθμισης του τοπίου, στο πλαίσιο των μηχανισμών εφαρμογής του σχεδίου της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων:

 

α)α) κατά τον σχεδιασμό κάθε έργου και δραστηριότητας εντός της εν λόγω Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, λαμβάνονται υπόψη κριτήρια για την προσαρμογή αυτών στα τοπιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής,

 

β)β) γίνεται ενημέρωση - παροχή συμβουλών προς τους χρήστες και τους επισκέπτες των δραστηριοτήτων της εν λόγω Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, για την προστασία του τοπίου από την υποβάθμιση.

 

ε. Για τη διαχείριση της κυκλοφορίας που προκύπτει από την ανάπτυξη της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων γίνεται επικαιροποίηση και, κατά το δυνατόν, ασφαλής εκτίμηση των κυκλοφοριακών δεδομένων στο πλαίσιο των εξειδικευμένων μελετών (όπως της Μελέτης Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που απαιτούνται για την έγκριση κατασκευής και λειτουργίας κάθε έργου και δραστηριότητας εντός της εν λόγω Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων. Η κυκλοφοριακή οργάνωση του ευρύτερου χώρου περιλαμβάνει ρυθμίσεις που συμβάλουν, κατά το μέτρο του δυνατού, στην αποφυγή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε άμεση επαφή με τις περιοχές κατοικίας και εκπαίδευσης που βρίσκονται πλησίον της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων αυτής.

 

στ. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα θέματα που αφορούν την λειτουργία της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, λαμβάνονται υπόψη οι προβλέψεις της υπ' αριθμόν 1/16-09-2009 (συνεδρία 4) γνωμοδότησης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού της Αθήνας.

 

3. Το σύστημα παρακολούθησης των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου καθορίζεται ως εξής:

 

α. Η παρακολούθηση των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του Σχεδίου πραγματοποιείται με ευθύνη του Φορέα Ίδρυσης και Διαχείρισης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων υπό τον έλεγχο της αρμόδιας Αρχής Σχεδιασμού και με τη συνεργασία και υποστήριξη κάθε Υπηρεσίας Περιβάλλοντος με αρμοδιότητα παρακολούθησης περιβαλλοντικών μέσων και παραμέτρων στον τομέα της, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να εντοπισθούν εγκαίρως απρόβλεπτες δυσμενείς επιπτώσεις και να ληφθούν τα κατάλληλα επανορθωτικά μέτρα.

 

β. Η ως άνω παρακολούθηση διεξάγεται μέσω ετήσιων εκθέσεων, ώστε να επιτρέπεται η λήψη των απαραίτητων μέτρων. Κάθε ετήσια έκθεση παρακολούθησης έχει σκοπό την καταγραφή των δεικτών που συνδέονται με τα έργα και τις δραστηριότητες που υλοποιούνται εντός της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων και συνδέονται με περιβαλλοντικές μεταβολές. Για τον λόγο αυτόν, καταγράφεται η πορεία υλοποίησης κάθε έργου και δραστηριότητας εντός της εν λόγω Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, οι μεταβολές στις κυκλοφοριακές συνθήκες της περιοχής, οι μεταβολές στα περιβαλλοντικά μέσα και στις παραμέτρους της περιοχής ιδίως στο ατμοσφαιρικό και στο ακουστικό περιβάλλον, στην κατανάλωση νερού, σε στοιχεία (ποιοτικά και ποσοτικά) των υγρών αποβλήτων και της διάθεσης αυτών, καθώς και σε θέματα ανακύκλωσης απορριμμάτων. Αν διαπιστωθούν σημαντικές αποκλίσεις από τις εκτιμήσεις της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ή αν διαπιστωθεί η ανάγκη τήρησης νέων υποχρεώσεων που πηγάζουν από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, προτείνονται κατάλληλα επανορθωτικά μέτρα. Η ετήσια έκθεση συντάσσεται και υποβάλλεται εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους το οποίο αφορά.

 

γ. Οι εκθέσεις της προηγούμενης παραγράφου υποβάλλονται στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας και κοινοποιούνται στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος και την Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αξιολογηθούν από κοινού με τις αντίστοιχες εκθέσεις άλλων σχεδίων και προγραμμάτων.

 

4. Ο έλεγχος όλων των αναφερομένων στις προηγούμενες παραγράφους 1, 2 και 3 γίνεται από τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες, κατά τις κείμενες διατάξεις.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.