Προεδρικό διάταγμα 26/9/79 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Σύνθεση - μορφολογικά στοιχεία


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι οικοδομές δέον να καλύπτονται δια στέγης με κλίση και μορφήν όμοιας με τις παραδοσιακές στέγες.

 

Απαγορεύεται η κατασκευή μονόρριχτης ή δίρριχτης στέγης εις ελευθέρας από όλες τις πλευράς οικοδομές.

 

Εις τα σημεία κατά τα οποία η στέγη δύναται να προεκταθεί δέον να προεξέχει πέραν των όψεων των εξωτερικών τοίχων κατά 0,30 - 0,60 m δια την ομάδα Α και 0,50 - 0,80 m δια την ομάδα Β, με κορνίζωμα ξύλινο ή λίθινο συμφώνως προς τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Η επικάλυψις της στέγης δέον να γίνεται δια πλακών άσπρων ή μαύρων αναλόγως των επικρατούντων εις τον οικισμό.

 

Προκειμένου δια οικοδομές του ομάδας Β η επικάλυψις δύναται να γίνει και δια κεράμους.

 

Απαγορεύεται η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών αίτινες ακολουθούν τις τοιαύτας του φέροντος οργανισμού και των τοίχων διαμορφώσεως του εσωτερικού, προ της περατώσεως των εργασιών κατασκευής της στέγης.

 

Η στέγη είναι υποχρεωτική έστω και εάν άνωθεν του κατασκευαζόμενου τμήματος οικοδομής επιτρέπεται ή προβλέπεται η κατασκευή επί πλέον ορόφου.

 

2. Οι εξωτερικοί τοίχοι των ορατών, κατά τον χρόνον ανεγέρσεως της οικοδομής όψεων αυτής δέον να κατασκευάζονται, καθ' όλον το ύψος αυτών, εκ λιθοδομής με υλικά και μορφές ανάλογες προς τα παραδοσιακά πρότυπα, ήτοι:

 

Με ασβεστολιθικές πλακοειδείς πέτρας κατά σειρά ή με σχιστολιθικές (μαυροπράσινες) κατά σειράς ή και εις ελευθέρα δόμηση. Εις ουδεμίαν περίπτωσιν επιτρέπεται κατασκευή τοιχοποιιών με απολύτως λαξευμένες πέτρας ή μη μόνον με χοντρολάξευση.

 

Εις τις περιπτώσεις κατά τις οποίας οι τοιχοποιίες κατασκευάζονται με σχιστολιθικές πέτρας δέον, υποχρεωτικώς, εις το ύψος των ποδιών, τα πρέκια των ανοιγμάτων ή και ενδιαμέσως να κατασκευάζονται φανερά διαζώματα (σενάζ) από ξύλο ή κοινό τσιμέντο.

 

Ειδικώς δια τα κτίρια του Β ομάδας, δύναται οι εξωτερικοί τοίχοι εις το ύψος του τελευταίου επιτρεπομένου ορόφου, να χτίζονται και εξ άλλων, πλην των ως άνω αναφερομένων, υλικών υποχρεωτικώς όμως επενδεδυμένων εξωτερικώς δι' απλού σοβά ή ξύλινων ταβλών.

 

Για τους οικισμούς Κρύα, Λυκοτρίχι, Αμφιθέα, Πέραμα, Περίβλεπτο, Λιαπή Ιτέας, Ιτέα, Κρανούλα, Άγιοι Απόστολοι, Ανθρακίτη, Δεμάτι, Πέτρα, Καβαλάρι, Κρυόβρυση, Μάζια, Ασπράγγελοι, Μεσοβούνι, Χρυσοβίτσα, Καλλιθέα (Κόνιτσας) είναι δυνατή η ολική επίχριση των εξωτερικών όψεων των κτιρίων με τριπτό κονίαμα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του από 15-06-1995 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 423/Δ/1995).

 

3. Τα ανοίγματα των θυρών, παραθύρων και προθηκών καταστημάτων δέον, κατά το δυνατόν να διατάσσονται επί των αυτών κατακόρυφων αξόνων, το δε σχήμα τους δέον να είναι ορθογώνιο με αναλογίαν βάσεως προς ύψος: 1:1,5 1:2 και 1:1,5 περίπου.

 

Εξαιρούνται των ανωτέρω τα ανοίγματα των στάβλων και των αποθηκών.

 

Τα μεταξύ των ανοιγμάτων διαχωριστικά πλήρη στοιχεία δέον να είναι εκ λιθοδομής ελαχίστου πλάτους όψεως 0,40 m τουλάχιστον.

 

Στην περίπτωση που λόγω κλίσης εδάφους προκύπτει όροφος βοηθητικής χρήσης, οι όψεις του διαμορφώνονται με μικρά ανοίγματα βοηθητικού χαρακτήρα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 3 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του από 15-06-1995 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 423/Δ/1995).

 

4. α) Τα υαλοστάσια των κουφωμάτων δέον να είναι ξύλινα, που διαχωρίζονται δια καϊτίων εις τετράγωνα, περίπου, σχήματα υαλοστασίων.

 

Τα εξώφυλλα των παραθύρων δέον όπως είναι επίσης ξύλινα καρφωτά ή ταμπλαδωτά ή και περσιδωτά, αναδιπλούμενα κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

β) Κατ' εξαίρεση τα υαλοστάσια και εξώφυλλα των προθηκών καταστημάτων του ομάδας Β, δύναται να γίνονται μεταλλικά διατομής περίπου ξύλου, και χρώματος υποχρεωτικώς καφέ σκούρο.

 

5. Κατασκευή εξωστών εις πρόβολο επιτρέπεται μόνον εις τον τελευταίον επιτρεπόμενο ή προβλεπόμενο όροφο υπό την προϋπόθεση ότι:

 

α) Ομάδα Α'.

 

Εφ' εκάστης όψεως δέον να κατασκευάζεται μόνο ένας εξώστης, περιοριζόμενος εις ένα εκ των ανοιγμάτων και με διαστάσεις, πλάτους 0,70 m τουλάχιστον και 1,20 m το πολύ και μήκους το πολύ ενός μέτρου μεγαλυτέρου του ανοίγματος.

 

Η υποστήριξις του εξώστη δέον να γίνεται δια ξύλινων στηριγμάτων (φουρούσια), ή λίθινων ή τσιμεντένιων εις μορφές παραδοσιακές.

 

Η κατασκευή κλειστών εξωστών (έρκερ) απαγορεύεται.

 

β) Ομάδα Β'.

 

Ο εξώστης δέον να περιορίζεται μόνον εις ένα ή δύο ανοίγματα και με διαστάσεις, πλάτους τουλάχιστον 0,70 m και μήκους το πολύ 1 m μεγαλυτέρου του ανοίγματος.

 

Η υποστήριξης του εξώστη δέον να γίνεται δια ξύλινων στηριγμάτων (φουρούσια) ή λίθινων εις μορφές παραδοσιακές.

 

Επιτρέπεται η κατασκευή κλειστών εξωστών (έρκερ) μόνον εις τον τελευταίον επιτρεπόμενο όροφο με προεξοχή το πολύ 0,60 m.

 

Στους οικισμούς Κρύα, Λυκοτρίχι, Αμφιθέα, Πέραμα, Περίβλεπτος, Λιάπη Ιτέας, Ιτέα, Κρανούλα, Άγιοι Απόστολοι, Ανθρακίτης, Δεμάτι, Πέτρα, Καβαλάρι, Κρυόβρυση, Μάζια, Ασπράγγελοι, Μεσοβούνι, Χρυσοβίτσα, Καλλιθέα (Κόνιτσας), για την υποστήριξη των εξωστών επιτρέπεται η κατασκευή επιχρισμένου τσιμεντένιου στηρίγματος (φουρούσι).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 5 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του από 15-06-1995 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 423/Δ/1995).

 

6. Η κατασκευή προστεγασμάτων υπεράνω των εισόδων ή προθηκών καταστημάτων δέον να είναι ανεξάρτητη από τον εξώστη, εάν υπάρχει, να είναι ξύλινη κεκλιμένη, με κάλυψη εκ του αυτού υλικού της καλύψεως της οικοδομής.

 

Η υποστήριξις των προστεγασμάτων δέον να γίνεται δια ξύλινων στηριγμάτων (φουρούσια) ή ξύλινων κολονών.

 

Η προεξοχή τους δέον να είναι τουλάχιστον 0,80 m, ανεξαρτήτως του πλάτους του κοινοχρήστου χώρου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία.

 

7. Τα κάγκελα των εξωστών δέον να είναι ξύλινα απλής μορφής.

 

Τα μεταλλικά κάγκελα επιτρέπονται μόνον δια την ασφάλειαν ανοιγμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι είναι απλής μορφής αναλόγως προς τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

8. Ομάδα Α'.

 

Απαγορεύεται ο χρωματισμός των εξωτερικών όψεων των τοίχων του κτιρίου.

 

Δια την βαφή των στοιχείων αυτών επιτρέπεται η χρήσις μόνον των κάτωθι χρωμάτων.

 

α) του λευκού και γκρι δια τα υαλοστάσια.

β) του καφέ σκούρου, πρασίνου κυπαρισσί και γκρι σκούρου δια τα εξώφυλλα.

γ) του μαύρου δια τις μεταλλικές κατασκευές.

δ) του λευκού, του μπλε λουλακί, της ώχρας και χονδροκόκκινου εις μικράς επιφανείας και μόνον εις την βάσιν του κτιρίου εις το εσωτερικόν της αυλής.

 

Ομάδα Β'.

 

Απαγορεύεται ο χρωματισμός των εξωτερικών όψεων των λιθοδομών του κτιρίου.

 

Δια την βαφή των στοιχείων αυτών επιτρέπεται η χρήσις μόνον των κάτωθι χρωμάτων.

 

α) του λευκού δι' επιχρισμένες εξωτερικές επιφανείας τοίχων.

β) του λευκού και γκρι δια τα υαλοστάσια.

γ) του καφέ σκούρου, πρασίνου κυπαρισσί και γκρι σκούρου δια τα εξώφυλλα.

δ) του μαύρου δια τις μεταλλικές κατασκευές.

ε) του λευκού, του μπλε λουλακί, της ώχρας και χονδροκόκκινου εις μικράς επιφανείας και μόνον εις την βάσιν του κτιρίου εις το εσωτερικόν της αυλής.

 

Εις περίπτωσιν ετέρας εξωτερικής ξύλινης κατασκευής επιτρέπεται μόνον η χρήσις λαδιού με ώχρα και ομπράζ.

 

9. Απαγορεύεται απολύτως η εγκατάστασις φωτεινών επιγραφών ως και φωτεινών ή μη διαφημιστικών πινακίδων.

 

Επιτρέπεται μόνον η ανάρτησις απλών επιγραφών καταστημάτων, απολύτως περιορισμένων διαστάσεων και μόνον με σκούρο φόντο χρώματος μπλε, πρασίνου, καφέ, κόκκινου μαύρου και γκρι εις βασικούς τόνους.

 

10. Τα βοηθητικά κτίρια δέον να διαμορφώνονται συμφώνως προς τα ανωτέρω αναφερόμενα.

 

11. α) Κατά το πρόσωπον των οικοπέδων, εφ' όσον τούτο δεν καλύπτεται υπό οικοδομής, επιβάλλεται η κατασκευή μαντρότοιχου εξ απλής λιθοδομής με μορφήν και υλικά ανάλογα προς τα της οικοδομής. Το ύψος του περιφράγματος ορίζεται δια την ομάδα Α εις 2 m τουλάχιστον εκ της στάθμης του κοινοχρήστου χώρου δια την ομάδα Β εις 1,80 m εκ της στάθμης του κοινοχρήστου χώρου ή εις 1 m τουλάχιστον, συμπληρωμένου τούτου κατά το υπόλοιπον τμήμα με απλά ξύλινα κάγκελα.

 

β) Επίσης κατά το πρόσωπον του οικοπέδου και την θέσιν του ελευθέρου χώρου αυτού κατασκευάζεται, υποχρεωτικώς μόνον δια την ομάδα Α, αυλόθυρα ξύλινη ταμπλαδωτή στεγασμένη δια τετράρριχτης ξύλινης στέγης με πλάκες και με προεξοχή γύρωθεν 0,50 m τουλάχιστον.

 

Η μορφή της αυλόθυρας δέον να ακολουθεί κατά τα υπόλοιπα στοιχεία τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

12. Κάθε εργασία, που αφορά τη διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων (δρόμων - πλατειών, κρηπιδωμάτων κ.λ.π.) εκτελείται με τρόπο προσαρμοζόμενο στα παραδοσιακά πρότυπα και υλικά, μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Κάθε έργο υποδομής οργανισμών κοινής ωφέλειας (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) επιβάλλεται να είναι υπόγειο.

 

Η τοποθέτηση των μετρητών του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και η τοποθέτηση κάθε άλλου στοιχείου παροχών Οργανισμών κοινής ωφέλειας, γίνεται σε θέση, που δεν προβάλλεται σε κοινόχρηστους χώρους.

 

Οι Οργανισμοί κοινής ωφελείας (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.), υποχρεούνται να αναλαμβάνουν με δικές τους δαπάνες κατά την εγκατάσταση ή και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του κοινόχρηστου χώρου.

 

Επίσης, υποχρεούνται να αναλαμβάνουν την αποκατάσταση της αρχικής μορφής των δρόμων και κοινόχρηστων χώρων όπου επεμβαίνουν για την εγκατάσταση των δικτύων τους.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 12 τίθεται όπως αντικαταστήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του από 15-06-1995 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 423/Δ/1995).

 

13. Άδεια κατεδάφισης παλαιών κτισμάτων ή αφαίρεσης λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων απ' αυτά, όπως και κατεδάφισης εξοπλισμού ιδιωτικών και δημόσιων χώρων, (μάνδρες, λιθόστρωτα, βρύσες, κ.λ.π.) χορηγείται μόνο μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Πάσα αίτησις δι' άδεια κατεδαφίσεως κυρίας οικοδομής δέον υποχρεωτικώς να συνοδεύεται υπό τοπογραφικού διαγράμματος του οικοπέδου, σχεδίων και δύο τουλάχιστον φωτογραφιών της οικοδομής.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 13 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του από 15-06-1995 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 423/Δ/1995).

 

14. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστηλωμάτων (pilotis).

 

15. Για τη διαμόρφωση των ακάλυπτων χώρων των οικοπέδων επιτρέπονται μόνο οι απολύτως αναγκαίες εκσκαφές.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 15 προστέθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του από 15-06-1995 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 423/Δ/1995).

 

16. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ενσωματώνονται στη στέγη του κτιρίου, ενώ τα boiler αυτών στο εσωτερικό της στέγης, ή σε άλλο σημείο ώστε να μην είναι ορατά.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 16 προστέθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του από 15-06-1995 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 423/Δ/1995).

 

17. Σε περίπτωση κατασκευής τοίχων αντιστήριξης αυτοί διαμορφώνονται από απόψεως υλικών και τρόπου κατασκευής, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα και τις υποδείξεις της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 17 προστέθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του από 15-06-1995 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 423/Δ/1995).

 

18. Επιτρέπεται η αναστήλωση ερειπωμένων κτισμάτων έστω και αν οι απαιτούμενες να εκτελεστούν εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος, που αναφέρονται στο ποσοστό κάλυψης, τον αριθμό ορόφων και το συντελεστή δόμησης. Η αναστήλωση επιτρέπεται κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας, η οποία αποδεικνύει την ακριβή αρχική μορφή του κτίσματος.

 

Επίσης, επιτρέπεται η επισκευή και αποκατάσταση παλαιών κτιρίων αντιπροσωπευτικών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που αποδεικνύεται από φωτογραφίες θεωρημένες από τον Πρόεδρο της Κοινότητας ή την Αστυνομική Αρχή, κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, έστω και αν οι απαιτούμενες να εκτελεστούν εργασίες αντίκεινται στις παραπάνω αναφερόμενες διατάξεις του παρόντος. Κατά την επισκευή και αποκατάσταση των παραπάνω κτιρίων, επιτρέπεται προσθήκη περιορισμένων διαστάσεων για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του κτιρίου, όπως λουτρού, κουζίνας με έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 18 προστέθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του από 15-06-1995 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 423/Δ/1995).

 

19. (πρώην 15) Εντός των ορίων των δια του άρθρου 1 του παρόντος οικισμών απαγορεύεται η ανέγερσις βιομηχανικών κτιρίων, εγκαταστάσεων οργανωμένων κτηνοτροφικών μονάδων, εγκαταστάσεων κοπής μαρμάρων και παντός ετέρου κτιρίου, η χρήσις του οποίου οχλεί απαραδέκτως τον οικισμό, κατά την κρίσιν της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.