Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος διατάγματος με το οποίο καθορίζονται όροι και περιορισμοί δόμησης στο τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Συκεών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, που χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακό σύνολο, ορίζονται δύο τομείς, ο τομέας Ι και ο τομέας ΙΙ.
Οι τομείς οριοθετούνται ως εξής:
i) Ο τομέας Ι περικλείεται μεταξύ των οδών Ακρίτα - Έβρου - Φερών - Δαβάκη - Λασκαράτου - Γ. Παπαδοπούλου - Δραγούμη και τα Βυζαντινά τείχη και αποτελεί τον πυρήνα του προστατευόμενου παραδοσιακού συνόλου
ii) Ο τομέας ΙΙ περικλείεται μεταξύ των οδών Δαβάκη - Γερμανού Καραβαγγέλη - Γ. Παπαδοπούλου και Π. Λασκαράτου
2. α. Ως ελάχιστα όρια εμβαδού και διαστάσεων των οικοπέδων των τομέων Ι και ΙΙ ορίζονται:
i) Ελάχιστο πρόσωπο: 8 m
ii) Ελάχιστο εμβαδόν: 150 m2
β. Κατά παρέκκλιση, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα με τις διαστάσεις και το εμβαδόν που έχουν, με βάση νόμιμους τίτλους μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος.
Ειδικότερα τα οικόπεδα τα οποία σύμφωνα με τα παραπάνω έχουν εμβαδόν μικρότερο των 40 m2 ή η μια διάσταση είναι μικρότερη των 4 m θεωρούνται μεν άρτια πλην όμως η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί να μην επιτρέπει τη δόμηση των ως άνω κατά παρέκκλιση αρτίων οικοπέδων όταν αιτιολογημένα κρίνει ότι τα οικόπεδα αυτά λόγω σχήματος ή εμβαδού και διαστάσεων δεν προσφέρονται για την ανάπτυξη οικοδομής ανταποκρινόμενης προς το περιβάλλον. Σε τέτοια περίπτωση η αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας αρχή προβαίνει κατά τις κείμενες διατάξεις πρωτίστως σε ανάλογη τακτοποίηση.
γ. Δεν επιτρέπεται η συνένωση οικοπέδων, όταν το οικόπεδο που προκύπτει, μετά τη συνένωση, έχει εμβαδόν μεγαλύτερο των 150 m2.
3. Το ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων των τομέων Ι και ΙΙ καθορίζεται ανάλογα με την επιφάνεια του οικοπέδου ως εξής:
• | Για οικόπεδα με επιφάνεια από 0 - 200 m2 το ποσοστό κάλυψης ορίζεται σε 60% της επιφανείας αυτών |
• | Για οικόπεδα με επιφάνεια μεγαλύτερη των 200 m2 το ποσοστό κάλυψης ορίζεται σε 50% της επιφανείας αυτών |
4. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται:
Για τα οικόπεδα του τομέα Ι σε 1,2
Για τα οικόπεδα του τομέα ΙΙ σε 1.2 δυνάμενος να αυξηθεί σε 1.5 λόγω κλίσης του εδάφους
Σε περίπτωση κατά την οποία, μετά την εξάντληση του ποσοστού κάλυψης, του συντελεστή δόμησης και του αριθμού των ορόφων, προκύπτει συνολική δομημένη επιφάνεια μικρότερη των 120 m2, επιτρέπεται, αφού αφεθεί ελάχιστος ακάλυπτος χώρος 6 m2 και χωρίς υπέρβαση του μεγίστου ύψους, η ανέγερση κτιρίου συνολικής επιφάνειας 120 m2, εφ' όσον η δευτεροβάθμια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου αιτιολογημένα κρίνει ότι το κτίριο που προκύπτει δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
5. Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των οικοδομών ορίζεται σε 2.
6. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ορίζεται ως εξής:
α. Για τα οικόπεδα του τομέα Ι το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ορίζεται σε 6,00 m, μετρούμενο από το υψηλότερο σημείο της φυσικής στάθμης του εδάφους του οικοπέδου και δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει τα 7.50 m στο χαμηλότερο σημείο αυτού, για τις περιπτώσεις των οικοπέδων που παρουσιάζουν κλίσεις κατά την έννοια του βάθους ή του προσώπου τους.
β. Για τα οικόπεδα του τομέα ΙΙ το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ορίζεται σε 6,00 m, μετρούμενο από το υψηλότερο σημείο της φυσικής στάθμης του εδάφους του οικοπέδου και δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει τα 8.50 m στο χαμηλότερο σημείο αυτού, για τις περιπτώσεις των οικοπέδων που παρουσιάζουν κλίσεις κατά την έννοια του βάθους ή του προσώπου τους.
γ. Υπεράνω του μεγίστου ύψους των οικοδομών επιτρέπεται μόνον η κατασκευή στέγης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφος 2 του παρόντος διατάγματος.
δ. Το ελεύθερο ύψος κάθε ορόφου δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο των 2,50 m όταν πρόκειται για όροφο κύριας χρήσης, των 3,00 m όταν πρόκειται για ισόγειο κατάστημα και των 2,20 m όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους που κατασκευάζονται στο υπόγειο.
7. α. Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο. Επιτρέπεται να οπισθοχωρεί από την οικοδομική γραμμή σε οποιαδήποτε απόσταση, να εφάπτεται στα πλάγια ή στα πίσω όρια του οικοπέδου ή να απέχει από αυτά κατά 2,50 m τουλάχιστον.
β. Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου χορηγεί προέγκριση σε ότι αφορά στη θέση και στη διάταξη του όγκου της οικοδομής μέσα στο οικόπεδο σε σχέση προς τις όμορες ιδιοκτησίες, στα αρχιτεκτονικά προσχέδια και τα τοπογραφικά διαγράμματα που υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι.
γ. Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου δύναται να αλλάξει τη θέση της οικοδομής εντός του οικοπέδου ως και τις αποστάσεις επί το μείζον, εφόσον τούτο κριθεί απαραίτητο για λόγους γειτνίασης με τα βυζαντινά τείχη ή με διατηρητέο κτίσμα, για λόγους σύνθεσης των όγκων, διατήρησης των ελεύθερων χώρων (αυλών κ.τ.λ.), και εν γένει διατήρησης του παραδοσιακού και ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής και του πολεοδομικού ιστού.
8. Δεν είναι υποχρεωτική η καθετότητα των πλευρών του κτίσματος στα όρια του οικοπέδου, μετά από έγκριση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι υποχρεωτική και η τήρηση των ελαχίστων πλαγίων αποστάσεων των 2,50 m από τα όρια του οικοπέδου.
9. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστυλωμάτων (pilotis).