Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Ι. Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου καθώς και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης καθορίζονται ως εξής:
1. Η αρτιότητα καθορίζεται από το εμβαδόν των οικοδομικών τετραγώνων, όπως φαίνεται στα σχετικά διαγράμματα του άρθρου 1.
2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης: 40% της επιφανείας των οικοδομικών τετραγώνων.
3. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται ανά οικοδομικό τετράγωνο ως εξής:
3.1 Στα οικοδομικά τετράγωνα 6, 9, 13, 17, 26, 30, 31, 35, 39Α και 41Α: 0,5
3.2 Στο οικοδομικό τετράγωνο 8: 0,55
3.3 Στα οικοδομικά τετράγωνα 10, 12, 21Α, 25Α, 32, 34, 36, 38Β και 40: 0,6
3.4 Στα οικοδομικά τετράγωνα 14, 16, 18Α, 20, 22Α, 24, 27 και 29: 0,70
3.5 Στα οικοδομικά τετράγωνα 1, 2 και 5Α: 0,40
3.6 Στα οικοδομικά τετράγωνα 3Α και 4: 0,60
3.7 Στα οικοδομικά τετράγωνα 11Α, 25Β, 33Γ και 39Β (χώροι βρεφονηπιακών σταθμών): 0,35
3.8 Στα οικοδομικά τετράγωνα 11Β, 21Β, 33Β και 41Β (χώροι νηπιαγωγείων): 0,20
3.9 Στα οικοδομικά τετράγωνα 7Α και 37Β (χώροι δημοτικών σχολείων): 0,50
3.10 Στο οικοδομικό τετράγωνο 3Β (χώρος γυμνασίου, λυκείου): 0,45
3.11 Στο οικοδομικό τετράγωνο 18Δ (χώρος διοίκησης): 0,35
3.12 Στο οικοδομικό τετράγωνο 18Γ (χώρος Ιερού Ναού): 0,20
3.13 Στο οικοδομικό τετράγωνο 5Β (χώρος Υγειονομικού Κέντρου): 0,70
3.14 Στο οικοδομικό τετράγωνο 42Β (χώρος Πυροσβεστικού Σταθμού): 0,45
3.15 Στο οικοδομικό τετράγωνο 42Α (χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων): 0,06
3.16 Στο οικοδομικό τετράγωνο 42Ε (χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων): 0,01
4. α. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων και όλων των εγκαταστάσεων, στύλων φωτισμού κ.λ.π. στα οικοδομικά τετράγωνα 36, 37Β, 38Β, 39Α, 40, 41Α, 41Β, 39Β: 11,00 m από το φυσικό έδαφος.
β. Στα υπόλοιπα οικοδομικά τετράγωνα και χώρους το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων καθορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 παράγραφος 7 του νόμου 1577/1985 Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 7 παράγραφος 5 του νόμου 2831/2000.
5. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 9 του νόμου 1577/1985, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρου 7 του νόμου 2831/2000 η τοποθέτηση των κτιρίων γίνεται ελεύθερα μέσα στα οικοδομικά τετράγωνα και με τα παρακάτω κριτήρια:
α) Να τηρούνται οι αρχές του ενεργειακού και βιοκλιματικού σχεδιασμού της παραγράφου ΙΙ του παρόντος άρθρου.
β) Να μη βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός των οικιστικών πυρήνων.
γ) Να προστατεύονται βασικά σημεία θέας των κοινοχρήστων χώρων.
δ) Να διασφαλίζεται, κατά το δυνατόν, η θέα των ομόρων οικοδομικών τετραγώνων και των κτιρίων τους.
ε) Να μην δημιουργούνται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι μεταξύ όμορων ιδιοκτησιών.
στ) Να εξασφαλίζεται η πρόσβαση και η στάθμευση των αυτοκινήτων για κάθε κατοικία.
6. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστυλωμάτων (Pilotis) και για την μεταολυμπιακή χρήση η τοποθέτηση βοηθητικών κτιρίων και λυομένων οικίσκων.
7. Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων στα ακίνητα και τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού.
Ειδικά στα κτίρια κατοικίας επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών περιορισμένων διαστάσεων και έντασης φωτός μόνο στο ισόγειο και σε θέση που να μην διαταράσσονται οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.
8. Για την οριστική μελέτη των κτιρίων και τη διάταξη τους μέσα στα οικοδομικά τετράγωνα γνωμοδοτεί το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί η μελέτη διάταξης των κτιρίων μέσα στα οικοδομικά τετράγωνα και πάντως προ της έκδοσης των οικοδομικών αδειών.
Σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις για την προστασία του Αδριάνειου Υδραγωγείου γνωμοδοτεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
ΙΙ. Για την επίτευξη βελτιωμένου μικροκλίματος, εξοικονόμησης ενέργειας και αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι προδιαγραφές που επιβάλλονται στο σχεδιασμό, τόσο του περιβάλλοντα χώρου όσο και των κτιρίων, ακολουθούν τις αρχές της οικολογικής δόμησης και ειδικότερα:
α) Σε επίπεδο περιβάλλοντος χώρου:
Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την τοπογραφία της περιοχής, τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων και τη χωροθέτηση των γειτονικών κτιρίων πρέπει να εξασφαλίζουν:
• | τον ηλιασμό και την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας σε μέγιστο βαθμό το χειμώνα και σε ελάχιστο το καλοκαίρι, |
• | την αξιοποίηση των χαρακτηριστικών ροής των ανέμων για ενίσχυση του φυσικού δροσισμού. Προτείνεται η βέλτιστη μορφή κελύφους (γεωμετρία κτιρίων: σχήμα, μέγεθος) ώστε σε συνδυασμό με τα γειτονικά κτίρια να εξασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών. |
Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και παθητικά ή / και ενεργητικά ηλιακά συστήματα.
Τα υλικά κατασκευής των διαφανών και αδιαφανών τμημάτων του κελύφους πρέπει να έχουν τον κατάλληλο συντελεστή θερμοδιαπερατότητας και μεγάλο συντελεστή απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας.
Πρέπει να εξασφαλίζεται θερμική και οπτική άνεση όλο το χρόνο καθώς και άριστη ποιότητα του εσωτερικού αέρα (ρύθμιση κατάλληλης θερμοκρασίας, υγρασίας, ανανέωση αέρα, αποφυγή συγκέντρωσης ρύπων) με την επιλογή των κατάλληλων οικοδομικών υλικών.
Πρέπει να εξασφαλίζεται, στο μέγιστο δυνατό, φυσικός φωτισμός και αερισμός.
Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αποσκοπεί στην δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος, ευχάριστου αισθητικά, και εναρμονισμένου με το ευρύτερο περιβάλλον, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση βέλτιστης προστασίας των κτιρίων από την ηλιακή ακτινοβολία και από τους βόρειους ανέμους. Οι επιφάνειες πρασίνου, κοινόχρηστες και μη, πρέπει να φυτευθούν με δένδρα ως εξής:
1. Στις Νότιες, Νοτιοανατολικές και Νοτιοδυτικές πλευρές γύρω από τα κτίρια με ψηλά φυλλοβόλα δένδρα (π.χ. λεύκες κ.λ.π.).
2. Στις Βόρειες, Βορειοανατολικές και Βορειοδυτικές πλευρές γύρω από τα κτίρια με ψηλά αειθαλή δένδρα.
3. Στους υπόλοιπους χώρους πρέπει να διατηρηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι υφιστάμενοι ελαιώνες και τυχόν άλλα σημαντικά δένδρα, να προβλεφθεί η ανάμιξη ταχυαναπτυσσόμενων και ιθαγενών φυτών και η επιλογή φυτών και δένδρων ίδιων ή συνδυαζόμενων με την υφιστάμενη χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής.
Πρέπει να εξετάζεται σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα χρησιμοποίησης του νερού με χρήση συστήματος συγκέντρωσης και ανακύκλωσης αυτού, (υδάτινες επιφάνειες).
Για τη μείωση των θερμικών φορτίων που προκαλούνται από την ακτινοβολούμενη θερμότητα του ήλιου στα κτίρια και της αντίστοιχης επίδρασης στον περιβάλλοντα χώρο, οι επιφάνειες των υλικών επίστρωσης των πεζοδρόμων, πεζοδρομίων κ.λ.π, αποκλειόμενων των συνήθων λευκών πλακών πεζοδρομίου, μαρμάρων, γρανιτών κ.λ.π. πρέπει να είναι μεγάλης (υψηλής) ανακλαστικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία (ανοιχτόχρωμα υλικά) ώστε να έχουμε μείωση της θερμοκρασίας των επιφανειών, και μείωση της θερμοκρασίας του αέρα του περιβάλλοντος. Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να έχει προηγμένα οπτικά χαρακτηριστικά και να είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Για το φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου, πρέπει να χρησιμοποιηθούν φωτιστικά σώματα με αυτόνομους φωτοβολταϊκούς συλλέκτες σε ποσοστό που να συμπληρώνει καθοριστικά την απαιτούμενη ένταση φωτισμού αλλά να μην δημιουργεί πρόβλημα έλλειψης φωτεινότητας σε περίπτωση δυσλειτουργίας.
Επίσης η λειτουργία των υπόλοιπων φωτιστικών σωμάτων θα είναι αυτοματοποιημένη, με χρονικό προγραμματισμό για την αφή και τη σβέση τους.
β) Σε επίπεδο σχεδιασμού κτιρίων:
Για τον περιορισμό των ενεργειακών καταναλώσεων ο σχεδιασμός των κτιρίων λαμβάνει υπόψη του τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής:
Για τη μείωση των επιπτώσεων των εξωτερικών συνθηκών στο εσωτερικό των κτιρίων και την μέγιστη αξιοποίηση των θετικών παραμέτρων του κλίματος (ηλιακή ενέργεια, άνεμοι κ.λ.π.) επιδιώκεται κατά το δυνατό ο κατάλληλος προσανατολισμός των κτιρίων.
Πρέπει να προβλέπεται η κατά το δυνατόν μείωση των επιφανειών των κουφωμάτων στις βόρειες πλευρές των κτιρίων και αύξησή τους στις νότιες.
Σε όλα τα κουφώματα τα υαλοστάσια πρέπει να έχουν διπλούς υαλοπίνακες με μειωμένη θερμοπερατότητα.
Τα μονωτικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι σε όλες τις περιπτώσεις τα πλέον σύγχρονα και αποτελεσματικά και ταυτόχρονα οικολογικά, χωρίς εκπομπές επιβλαβών ουσιών ή άλλες επιπτώσεις.
Σε όσα κτίρια κατοικιών εγκαθίστανται συλλέκτες ηλιακής ενέργειας για το θερμό νερό χρήσης, πρέπει να διασφαλίζεται η μορφολογική ένταξη των συλλεκτών χωρίς αισθητική επιβάρυνση στα κτίρια.
Πρέπει να προβλέπεται χρήση φυσικού αερίου για οικιακή χρήση καθώς και για οποιοδήποτε συμβατικό σύστημα θέρμανσης.
Για την αποφυγή επιβαρυντικών για το περιβάλλον επιπτώσεων στην κατασκευή των κτιρίων απαγορεύεται η χρήση υλικών με αυξημένη τοξικότητα, εκπομπές επιβλαβών ουσιών κ.λ.π. όπως π.χ. προϊόντα που περιέχουν αμίαντο, χρώματα ή υλικά επιστρώσεων κ.λ.π. με μεγάλη τοξικότητα, δάπεδα και εκπομπές VOC (π.χ. συνθετικές μοκέτες) κ.α.
Σε αυτή την κατεύθυνση αποφεύγονται επίσης, όπου υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, τα υλικά PVC.
Πρέπει να προβλέπονται συστήματα ελέγχου ροής νερού και τεχνικές εξοικονόμησης νερού.
ΙΙΙ. Άλλοι Όροι και Προϋποθέσεις
1. Απομακρύνονται οι γραμμές υψηλής τάσης της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, υπογειοποιούνται οι 3 γραμμές Μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος τάσης 150 KV που διατρέχουν την περιοχή με κατεύθυνση από βορρά προς νότον σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 25801/5819/1999 Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΦΕΚ 76/Δ/1999). Ο υποσταθμός της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού θα χωροθετηθεί σε έκταση που γειτνιάζει με την έκταση ανάπτυξης του Ολυμπιακού Χωριού.
2. Τηρούνται οι αποστάσεις των ρυμοτομικών γραμμών του Ολυμπιακού Χωριού από την ζώνη δουλείας του Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) κατά την εκτέλεση των έργων πασσάλωσης του Αγωγού και απαγορεύεται η φύτευση δένδρων με ριζικό σύστημα μεγαλύτερο των 60 cm σε ζώνη 4 m εκατέρωθεν του άξονα του Αγωγού Φυσικού Αερίου, οι υπόγειες εγκαταστάσεις, η τοποθέτηση παράλληλα ή κάθετα κάθε είδους σωληνώσεων οι οποίες απαιτούν εκσκαφή πάνω από 0,50 m καθώς και οποιαδήποτε δόμηση 10 m εκατέρωθεν του Αγωγού Φυσικού Αερίου.
3. Η αντιπλημμυρική προστασία και η αποχέτευση των ομβρίων υδάτων του Ολυμπιακού Χωριού γίνεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και ειδικότερα με την τοποθέτηση δύο αγωγών:
α) Κατά μήκος του δυτικού ορίου του Ολυμπιακού Χωριού στη θέση της σημερινής μισγάγγειας, όπου αυτή υπάρχει και με απόληξη κατάντη στον Κηφισό ποταμό ακολουθώντας την μελετώμενη χάραξη της Λεωφόρου Κύμης. Στον αγωγό αυτό θα καταλήγουν οι απορροές του εσωτερικού δικτύου και
β) Στο βόρειο τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού με κατεύθυνση από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά και με δύο έργα εισόδου των δύο μισγαγγειών που βρίσκονται εκτός του Ολυμπιακού Χωρίου και λόγω έλλειψης αποδεκτή κατακλύζουν το χώρο του Ολυμπιακού Χωριού, ώστε να οδηγηθούν όλα τα νερά στον αγωγό του δυτικού ορίου.
Κατασκευή δεξαμενής από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας όγκου 20.000 m3 στη βόρεια υψηλότερη πλευρά της έκτασης του Ολυμπιακού Χωριού.
4. Τα έργα απορροής των ομβρίων θα υπολογισθούν για περίοδο επαναφοράς πλημμυρικής παροχής Τ= 100 έτη.
5. Πλήρης αποκάλυψη, προστασία και ανάδειξη του επιφανειακού αγωγού του Αδριάνειου Υδραγωγείου με την επίβλεψη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Στα σημεία που αυτός διέρχεται μέσα από οικοδομικά τετράγωνα η απόσταση των κτισμάτων από τον υπόγειο αγωγό και τα φρεάτια καθαρισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,50 m εκατέρωθεν.
IV. 1. Για τις εκτάσεις που κρίνονται από την γεωλογική μελέτη ως κατάλληλες υπό προϋποθέσεις και φαίνονται με μπλε διακεκομμένη γραμμή στο σχετικό πρωτότυπο διάγραμμα, σε κλίμακα 1:2.000 που θεωρήθηκε από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών με την 3722/2001 πράξη του και που αντίτυπό του σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύεται με τον παρόν διάταγμα, ισχύουν τα εξής:
α) Η θεμελίωση όλων των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων γίνεται με την χρήση εσχάρας πεδιλοδοκών με μέση επιτρεπόμενη τάση 200 KN/m2, σε βάθος 1,50 m (κτίρια χωρίς υπόγειο) ή 4,50 m (κτίρια με ένα υπόγειο).
β) Οι εδαφικές παραμορφώσεις από τη μέθοδο θεμελίωσης των νέων κτιρίων δεν αναμένεται να υπερβούν τα 2,0 cm και ο κατακόρυφος δείκτης εδάφους λαμβάνεται στην τάξη KS= 20.000 KN/m3. Η μέγιστη τάση διογκώσεως του υπεδάφους δεν υπερβαίνει την τιμή 68= 63 KN/m2 και υπερκαλύπτεται από την μέση τάση έδρασης.
γ) Οι προσωρινές εκσκαφές για τη θεμελίωση των νέων εγκαταστάσεων μέχρι μέγιστου βάθους 10 m (για το 10% των εγκαταστάσεων) γίνονται με κλίση πρανών 45ο (1:1) και αναβαθμούς μέγιστου ύψους 5,0 m. Εφόσον απαιτείται, το πλάτος της ενδιάμεσης αναβαθμίδας θα είναι της τάξης των 4,0 m ή ανάλογα με τα στοιχεία ειδικής γεωτεχνικής μελέτης (για εκσκαφές μεγαλύτερες των 4,5 m).
δ) Τα προϊόντα εκσκαφών χρησιμοποιούνται για την κατασκευή επιχώσεων σε διάφορες περιοχές κοινόχρηστων χώρων και μισγαγγειών με την προϋπόθεση να τηρούνται αυστηρά οι απαιτήσεις της ΠΤΠ ΧΙ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων σχετικά με τη διάστρωση και συμπύκνωση των υλικών αυτών, καθώς και σχετικά με τον ποιοτικό έλεγχο του ποσοστού συμπύκνωσης.
ε) Πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν το άρθρο 5 παράγραφος 4 (εδαφοτεχνικά στοιχεία) του ισχύοντος κτιριοδομικού κανονισμού.
2. Η έκταση της ζώνης πλάτους 20 m εκατέρωθεν του ρέματος που βρίσκεται στα κατάντη του Βορειοδυτικού ορίου του Ολυμπιακού Χωριού και φαίνεται περικλειόμενη με εστιγμένη γραμμή στο παραπάνω διάγραμμα δεν μπορεί να δομηθεί.
Η μελέτη κατασκευής οποιουδήποτε τεχνικού έργου υποδομής μέσα στην περιοχή αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από αντίστοιχη εδαφοτεχνική μελέτη η οποία θα περιλαμβάνει και μελέτη ευστάθειας των κατάντη του κάθε έργου πρανών της όχθης του ρέματος αυτού, καθώς και των απαιτούμενων έργων αντιστήριξης τους.
3. Οι τεχνητές αποθέσεις (μπάζα) που υφίστανται στο χώρο του Ολυμπιακού Χωριού σε όποιες θέσεις και να υπάρχουν πρέπει να απομακρυνθούν από τις θέσεις εκσκαφής και θεμελίωσης των δομημάτων πριν από την έναρξη των σχετικών έργων.
V. 1. Για τον στατικό υπολογισμό των κτιρίων λαμβάνονται υπόψη και εφαρμόζονται τα συμπεράσματα της Σεισμικής Μικροζωνικής Μελέτης που έγινε ειδικά για το Ολυμπιακό Χωριό.
Σύμφωνα με την μελέτη αυτή οι σεισμικοί συντελεστές θα προκύψουν από τα φάσματα ΦeH ΦeV (που δίδονται αναλυτικά στη μελέτη) αφού ληφθεί υπόψη:
• | το είδος του φέροντος οργανισμού |
• | η ύπαρξη ή μη τοιχοπληρώσεων |
• | η ύπαρξη ή μη υπογείων και ο τρόπος θεμελίωσης |
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι σεισμικοί συντελεστές δεν θα είναι μικρότεροι από τους αντίστοιχους συντελεστές του ισχύοντος Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού.
2. Η ανάπτυξη του Πολεοδομικού Κέντρου για την μεταολυμπιακή χρήση θα πρέπει να γίνει με βάση ειδική Πολεοδομική Μελέτη που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για έγκριση.