Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Η ενίσχυση της αποκέντρωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων και της περιφερειακής ανάπτυξης πραγματοποιείται με την κατανομή του Ελληνικού χώρου σε ευρείες περιοχές ανάπτυξης.
1 . Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος σε επιχειρήσεις του άρθρου 2, εκτός εκείνων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, η Επικράτεια διαιρείται στις παρακάτω περιοχές.
Περιοχή Α
Ο νομός Αττικής (εκτός από τις επαρχίες Τροιζηνίας, Κυθήρων και της ζώνης Λαυρεωτικής) το τμήμα του νομού Κορινθίας που συνορεύει με τον νομό Αττικής και μέχρι τον Ισθμό Κορίνθου, ο νομός Θεσσαλονίκης, εκτός από το τμήμα δυτικά του ποταμού Αξιού και της επαρχίας Λαγκαδά.
Περιοχή Β
Οι νομοί Βοιωτίας Μαγνησίας, Λάρισας, Κορινθίας (εκτός από το τμήμα που συνορεύει με το νομό Αττικής και μέχρι τον Ισθμό Κορίνθου), Αχαΐας (πλην της επαρχίας Καλαβρύτων), Ηρακλείου, η περιοχή της πόλης της Ρόδου που καθορίζεται σε ακτίνα 15 km με κέντρο το Νομαρχιακό κατάστημα της πόλης, η ζώνη Λαυρεωτικής της οποίος τα όρια για την εφαρμογή αυτού του νόμου καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και δημοσίων Έργων και Εσωτερικών) και η επαρχία Τροιζηνίας, το τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης δυτικά του ποταμού Αξιού, η επαρχία Λαγκαδά και η πόλη της Χαλκίδας.
Περιοχή Γ
Οι νομοί Ημαθίας, Κοζάνης, Καβάλας, Φωκίδας, Τρικάλων, Καρδίτσας Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας (πλην της πόλης της Χαλκίδας), Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Πέλλης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ηλείας, Χανίων, Κέρκυρας, Φθιώτιδας, Πιερίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λευκάδας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Γρεβενών, Φλώρινας, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων και οι επαρχίες Κυθήρων και Καλαβρύτων. Επίσης τα τμήματα της Επικράτειας που δεν εμπίπτουν στις λοιπές περιοχές .
Περιοχή Δ
Οι νομοί Λέσβου, Χίου, Σάμου, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου πλην της περιοχής της πόλης Ρόδου που καθορίζεται σε ακτίνα 15 km με κέντρο το νομαρχιακό κατάστημα της πόλης, οι ακριτικές περιοχές των διαφόρων νομών (πλην της νήσου Κέρκυρας) σε απόσταση 20 km από τα σύνορα, καθώς και οι Δήμοι ή Κοινότητες των οποίων τα διοικητικά όρια τέμνονται, από τη ζώνη των 20 km.
Θράκη
Οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.
2. α. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης λιμένων σκαφών αναψυχής (μαρίνες), συνεδριακών κέντρων, γηπέδων γκολφ και ιαματικών πηγών, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα τουρισμού υγείας και χιονοδρομικά κέντρα, η Επικράτεια κατανέμεται στις ακόλουθες περιοχές:
Περιοχή Α
Ο νομός Αττικής (εκτός από την Επαρχία Τροιζηνίας, τα νησιά Αίγινα, Σπέτσες, Ύδρα και την επαρχία Κυθήρων) και ο νομός Θεσσαλονίκης.
Περιοχή Β
Τα νησιά Κέρκυρα (εκτός από την περιοχή Λευκίμμης από το γεφύρι Μεσογγής μέχρι Κάβο, καθ' όλο το τμήμα του νησιού), Μύκονος, Σκιάθος, Αίγινα, Σπέτσες, Ύδρα, η επαρχία Τροιζηνίας, οι επαρχίες Τεμένους και Πεδιάδας του νομού Ηρακλείου, η επαρχία Μιραμπέλλου του νομού Λασιθίου, η περιοχή της πόλης Ρόδου που καθορίζεται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων με κέντρο το νομαρχιακό κατάστημα της πόλης και η πόλη της Χαλκίδας.
Περιοχή Γ
Οι νομοί Βοιωτίας, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Άρτας, Τρικάλων, Κοζάνης, Ημαθίας, Ηλείας, Λακωνίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας (πλην της νήσου Σκιάθου), Λάρισας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Εύβοιας (εκτός από την πόλη Χαλκίδας), Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Καβάλας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας και Γρεβενών, το υπόλοιπο του νομού Κέρκυρας, οι νομοί Λευκάδας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, οι Κυκλάδες (πλην Μυκόνου), το υπόλοιπο της Κρήτης και η επαρχία Κυθήρων.
Περιοχή Δ
Οι ακριτικοί νομοί Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας. Οι νομοί Μεσσηνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου (εκτός της πόλης Ρόδου που καθορίζεται σε ακτίνα 10 km με κέντρο το νομαρχιακό κατάστημα της πόλης).
Θράκη
Οι Νομοί Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.
β. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Τουρισμού, που δεν είναι δυνατόν να τροποποιούνται πριν από την παρέλευση διετίας από την έναρξη της ισχύος τους, μπορεί να καθορίζονται ζώνες της Επικράτειας που παρουσιάζουν υπερσυγκέντρωση τουριστικής δραστηριότητας στις οποίες δεν έχουν εφαρμογή τα κίνητρα επιχορήγησης και επιδότησης επιτοκίου του παρόντος νόμου ή καθορίζεται ποσοστό επιχορήγησης και επιδότησης επιτοκίου άλλων δυσμενέστερων από άποψη κινήτρων περιοχών, ανάλογα με το βαθμό συγκέντρωσης τουριστικής δραστηριότητας και το είδος της επένδυσης.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος δημοσιευόμενη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μετά από γνώμη των περιφερειακών οργάνων προγραμματισμού, είναι δυνατόν να ορίζονται ζώνες μέσα σε κάθε επιχορηγούμενη περιοχή της παραγράφου 1 ή και 2 του άρθρου αυτού, που παρουσιάζει έντονο αναπτυξιακό πρόβλημα σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή. Στις επιχειρήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 που εγκαθίστανται μέσα στα όρια των ζωνών αυτών, δίνεται με την ίδια απόφαση η ενίσχυση, όσον αφορά τις επιχορηγήσεις επενδύσεων του άρθρου 4 και επιδότηση επιτοκίου του άρθρου 11, άλλων ευνοϊκότερων από άποψη κινήτρων περιοχών, εκτός από εκείνες που εγκαθίστανται στις παραπάνω ζώνες της περιοχής Δ ή της Θράκης για τις οποίες ισχύει το καθεστώς των άρθρων 7 παράγραφος 1 περίπτωση γ και 11 παράγραφος 1.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εργασίας, που δεν είναι δυνατόν να τροποποιείται πριν από την παρέλευση διετίας από την έναρξη της ισχύος της, καθορίζονται τα τμήματα των νομών της Επικράτειας που χαρακτηρίζονται ως φθίνουσες βιομηχανικές περιοχές. Στις επενδύσεις ύψους μέχρι 5.000.000.000 δραχμές που πραγματοποιούνται στις περιοχές αυτές και υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος μετά την 01-05-1995, παρέχεται με την ίδια απόφαση ποσοστό επιχορήγησης και επιδότησης επιτοκίου μέχρι 45% του κόστους της παραγωγικής επένδυσης κατά περίπτωση.
4. Με όμοια απόφαση με συμμετοχή και του Υπουργού Γεωργίας, κατά περίπτωση, μπορεί να ορίζονται ζώνες για την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης ή και ειδικών προγραμμάτων αξιοποίησης γεωργικών προϊόντων ως και προγραμμάτων εκθάμνωσης και εκχέρσωσης εκτάσεων, που προσφέρονται για καλλιέργεια και διανομή σε ακτήμονες ή αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Στις επιχειρήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 που εγκαθίστανται μέσα στα όρια των ζωνών αυτών ή μέσα σε βιομηχανικές περιοχές (Βιομηχανική Περιοχή της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης) ή βιοτεχνικά κέντρα του Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας ή βιοτεχνικά κέντρα και κτίρια επιχειρήσεων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή συνεταιρισμών, της περίπτωσης ι)στ της παραγράφου 1 του άρθρου 2, δίνονται με την ίδια απόφαση οι ενισχύσεις της επόμενης ευνοϊκότερης από άποψη κινήτρων περιοχής, όσον αφορά την επιχορήγηση και επιδότηση επιτοκίου, από εκείνη στην οποία οι επιχειρήσεις αυτές εγκαθίστανται.
Στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις στις βιομηχανικές περιοχές της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης ή βιοτεχνικά κέντρα του Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας ή βιοτεχνικά κέντρα και κτίρια επιχειρήσεων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής Δ ή της Θράκης, ισχύει το καθεστώς των άρθρων 7 παράγραφος 1 περίπτωση (γ) και 11 παράγραφος 1. Για τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται μέσα σε τεχνολογικά πάρκα, όπως αυτά καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εφαρμόζεται το καθεστώς ενισχύσεων που ισχύει για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις στις Βιομηχανικές Περιοχές Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης. Για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων μέσα στα τεχνολογικά πάρκα και την παροχή σε αυτές των ενισχύσεων του παρόντος εδαφίου, απαιτείται και γνώμη του φορέα διαχείρισης του τεχνολογικού πάρκου.
5. α) Στις επιχειρήσεις των περιπτώσεων (α) και (γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 2 που μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 1262/1982 ήταν εγκατεστημένες στην Βιομηχανική Περιοχή Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, παρέχονται τα κίνητρα της Β περιοχής για τις πραγματοποιούμενες παραγωγικές επενδύσεις τους για επέκταση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους. Επίσης στις επιχειρήσεις των ως άνω περιπτώσεων (α) και (γ) που εγκαθίστανται και πραγματοποιούν επενδύσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, παρέχονται τα κίνητρα της περιοχής Β.
β) Στις επιχειρήσεις των περιπτώσεων (α) και (γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 2 που μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 1262/1982 ήταν εγκατεστημένες ή είχαν ημιτελείς εγκαταστάσεις στην επαρχία Θεσσαλονίκης του Νομού Θεσσαλονίκης, παρέχονται τα κίνητρα της περιοχής Β για παραγωγικές επενδύσεις τους για επέκταση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους που εγκρίνονται για υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου, μέχρι 31-12-1999.
γ) Στις επιχειρήσεις των περιπτώσεων (α) και (γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 2 που μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 1262/1982 ήταν εγκατεστημένες στο τμήμα του Νομού Κορινθίας που συνορεύει με το Νομό Αττικής και μέχρι τον Ισθμό, παρέχονται τα κίνητρα της περιοχής Β για παραγωγικές επενδύσεις τους, για επέκταση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους.
δ) Στις επιχειρήσεις των περιπτώσεων (α) και (γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 2 που είναι εγκατεστημένες στις λοιπές, πλην της Βιομηχανική Περιοχή Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, Βιομηχανική Περιοχή της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης, καθώς και σε βιοτεχνικά κέντρα του Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας, ή σε βιοτεχνικά κέντρα και κτίρια Επιχειρήσεων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Συνεταιρισμών του άρθρου 2, παράγραφος 1 περίπτωση (ι)στ), παρέχονται τα κίνητρα της επόμενης ευνοϊκότερης από άποψη κινήτρων περιοχής από εκείνης στην οποία ευρίσκονται, για τις πραγματοποιούμενες παραγωγικές επενδύσεις τους για επέκταση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους.
7. Στους νομούς όπου λειτουργούν Βιομηχανική Περιοχή σύμφωνα με το νόμο 4458/1965, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 742/1977, η εγκατάσταση εντός αυτών νέων βιομηχανικών επιχειρήσεων που θα υπαχθούν στον παρόντα νόμο είναι υποχρεωτική, εκτός εάν η κατά περίπτωση αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή αποφανθεί αιτιολογημένα ότι είναι αναγκαία ή σκόπιμη η εγκατάσταση εκτός Βιομηχανικής Περιοχής.