Προεδρικό διάταγμα 595/84 - Άρθρο 21

Άρθρο 21: Μέτρα ασφαλείας, έκτακτης ανάγκης και πυρασφάλειας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Μέτρα που λαμβάνονται απέναντι στον κίνδυνο της πυρκαϊάς και τα οποία κρίνονται αναγκαία για τη λειτουργία του πρατηρίου είναι τα παρακάτω:

 

{α) Πάνω από τις ανθρωποθυρίδες της δεξαμενής υγραερίου σε ύψος όχι μεγαλύτερο των 0,60 m, εγκαθίσταται αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, τοπικής εφαρμογής, χημικού τύπου ή άλλου κατασβεστικού υλικού, εγκεκριμένου από την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία. Το ανωτέρω σύστημα κατασκευάζεται σύμφωνα με τα ελληνικά πρότυπα ή κανονισμούς και αν δεν υπάρχουν τέτοια, με υπόδειξη της πυροσβεστικής αρχής, σύμφωνα με αυτά που ισχύουν διεθνώς. Το σύστημα αυτό συνδέεται με τον κεντρικό πίνακα ελέγχου εφεδρικής τροφοδοσίας, ώστε σε περίπτωση ενεργοποίησης του συστήματος, να δίνεται εντολή για ενεργοποίηση της σειρήνας αναγγελίας κινδύνου και του φωτεινού επαναλήπτη. Οι αυτοδιεγειρόμενοι πυροσβεστήρες οροφής δεν αποτελούν αυτόματο σύστημα τοπικής εφαρμογής.

 

β) Στις θέσεις των ανθρωποθυρίδων της δεξαμενής, στις θέσεις των αντλιών και συμπιεστή υγραερίου, πλησίον του στομίου (σημείου) πλήρωσης της / των δεξαμενής / ων και πλησίον των συσκευών διανομής, εγκαθίσταται αυτόματο σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών αερίων (μείγματος υγραερίου - αέρα). Με την ανίχνευση ύπαρξης εκρηκτικού μείγματος σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημεία, ενεργοποιείται το ανωτέρω σύστημα, μέσω του πίνακα κεντρικού ελέγχου, με συνέπεια το κλείσιμο των βανών ασφαλείας των δεξαμενών και των συσκευών διανομής καθώς επίσης διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση (μέσω του γενικού διακόπτη), ενώ συγχρόνως τίθεται σε λειτουργία σειρήνα αναγγελίας κινδύνου.

 

Το ανωτέρω περιγραφόμενο σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών αερίων λειτουργεί σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση και εφόσον το ανιχνευόμενο μείγμα έχει περιεκτικότητα από 20% έως 50% του Κατώτερου Ορίου Εκρηκτικότητας (LΕL), ενεργοποιείται η σειρήνα. Μόλις υπερβεί το 50% του Κατώτερου Ορίου Εκρηκτικότητας, τότε κλείνουν οι κατωτέρω βάνες ασφαλείας και διακόπτεται το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι τιμές του Κατώτερου Ορίου Εκρηκτικότητας δίνονται στον πίνακα 1.3 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Δ3/14858/1993.

 

Οι ανωτέρω αναφερόμενες τηλεχειριζόμενες βάνες ασφαλείας τοποθετούνται στις εξής θέσεις στην περιοχή της δεξαμενής και όσο το δυνατό πιο κοντά σ' αυτή:

 

α)α) στο σωλήνα πλήρωσης της δεξαμενής,

 

β)β) στο σωλήνα παροχής (αναρρόφησης) υγρής φάσης υγραερίου από δεξαμενή προς αντλίες,

 

γ)γ) στο σωλήνα επιστροφής αέριας φάσης των συσκευών διανομής.

 

Επίσης, τοποθετείται μια τηλεχειριζόμενη βάνα ασφαλείας στο σωλήνα παροχής υγραερίου στη συσκευή διανομής.

 

Οι ανωτέρω βάνες κλείνουν με την ενεργοποίηση είτε του συστήματος πυρόσβεσης, είτε του συστήματος ανίχνευσης εκρηκτικού μείγματος, είτε με το χειρισμό ενός κομβίου έκτακτης ανάγκης που ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 20 του παρόντος διατάγματος. Στο στόμιο πλήρωσης της δεξαμενής πρέπει να υπάρχει σύστημα που να μην επιτρέπει το άνοιγμα της τηλεχειριζόμενης βάνας, αν δεν έχει γειωθεί το βυτιοφόρο.

 

γ) Η εγκατάσταση του πρατηρίου υγραερίου για αυτοκίνητα, έχει τουλάχιστον 5 φορητούς πυροσβεστήρες ξηράς σκόνης βάρους περιεχομένου 12 kg ο καθένας ή άλλου κατασβεστικού υλικού εγκεκριμένου από την κατά τόπο αρμόδια πυροσβεστική αρχή αναλόγου κατασκευαστικής ικανότητας. Οι πυροσβεστήρες κατανέμονται στο χώρο του πρατηρίου ως εξής:

 

α)α) Ένας (1) στην πόρτα εισόδου του χώρου της δεξαμενής υγραερίου

β)β) Ένας (1) στο φρεάτιο αντλιών.

γ)γ) Ένας (1) σε κάθε συσκευή διανομής υγραερίου.

δ)δ) Ένας (1) σε απόσταση 10 m από τις συσκευές διανομής σε εμφανές και προσιτό σημείο.

 

Για την καταλληλότητα των παραπάνω πυροσβεστήρων ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση του νομοθετικού διατάγματος 105/1969 του προμηθευτού στην οποία φαίνεται ότι οι πυροσβεστήρες είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με τις ελληνικές ή ξένες προδιαγραφές και ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του προβλέπονται απ' αυτές.

 

δ) Σε εμφανή θέση κρέμονται πινακίδες με τις φράσεις Απαγορεύεται το κάπνισμα καθώς και κάθε άλλη χρήση φωτιάς και Απαγορεύεται η στάθμευση γύρω από το χώρο της δεξαμενής υγραερίου.

 

ε) Στο κιβώτιο προστασίας των στομίων πλήρωσης, τοποθετείται πινακίδα, με οδηγίες για τους οδηγούς βυτιοφόρων αυτοκινήτων, σχετικά με τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή μετάγγιση υγραερίου από το

όχημα στη δεξαμενή αποθήκευσης.

 

στ) Στο χώρο των συσκευών διανομής τοποθετείται πινακίδα με οδηγίες για υπενθύμιση βασικών κανόνων ασφάλειας στους κατόχους υγραεριοκινήτων οχημάτων.

 

ζ) μεταξύ του συστήματος ασφαλείας του πρατηρίου και του συστήματος ασφαλείας του βυτιοφόρου πρέπει να τοποθετείται σύστημα διαμανδάλωσης (interlock), ώστε σε περίπτωση ανάγκης, η ενεργοποίηση του ενός συστήματος να συνεπάγεται την ενεργοποίηση και του άλλου συστήματος.

 

η) Απαγορεύεται μέσα στο κατάστημα του πρατηρίου να αποθηκεύονται δοχεία με υγρά καύσιμα

 

θ) Απαγορεύεται η χρήση θερμαστρών πετρελαίου ή θερμαστρών ηλεκτρικής πυράκτωσης ή φλόγας εν γένει, για θέρμανση του διαμερίσματος του πρατηρίου.

 

ι) Η πλήρωση της δεξαμενής του υγραερίου συντελείται παρουσία υπευθύνου προσώπου του πρατηρίου και με ευθύνη του μεταφορέα, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να έχει σε ετοιμότητα τους πυροσβεστήρες του βυτιοφόρου κοντά στο σημείο στο οποίο συντελείται η πλήρωση της δεξαμενής με υγραέριο.

 

ι)α) Απαγορεύεται η ύπαρξη οχετών αποχέτευσης φρεατίων, ανοιγμάτων ή αεραγωγών που οδηγούν σε υπόγειους χώρους της εγκατάστασης του πρατηρίου σε απόσταση μικρότερη των 10 m από την πλησιέστερη συσκευή διανομής υγραερίου ή το περίβλημα της δεξαμενής υγραερίου ή στο στόμιο πλήρωσης της δεξαμενής.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 1 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 4 του προεδρικού διατάγματος 282/1999 (ΦΕΚ 242/Α/1999) και με τις παραγράφους 1-7 του άρθρου 19 του προεδρικού διατάγματος 269/1998 (ΦΕΚ 196/Α/1998)

 

2. Η ύπαρξη των συστημάτων που αναφέρονται στις περιπτώσεις α, β και γ της προηγούμενης παραγράφου ελέγχεται από την οικεία πυροσβεστική υπηρεσία η οποία θεωρεί τις σχετικές μελέτες και τα σχέδια κάτοψης πριν υποβληθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης του πρατηρίου. Η καταλληλότητα και η καλή λειτουργία των παραπάνω συστημάτων βεβαιώνεται με υπεύθυνες δηλώσεις του νομοθετικού διατάγματος 105/1969 (ΦΕΚ 28/Α/1969) των μελετητών και εγκαταστατών μετά την αποπεράτωση των εργασιών.

 

3. Η τήρηση των παραπάνω μέτρων ελέγχεται οποτεδήποτε από την πυροσβεστική υπηρεσία και με μέριμνα των εκμεταλλευτών των πρατηρίων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 3 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 19 του προεδρικού διατάγματος 269/1998 (ΦΕΚ 196/Α/1998)

 

4. (πρώην 5) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από την Πυροσβεστική Αρχή, ότι ορισμένα από τα προληπτικά ή κατασταλτικά μέσα και μέτρα πυροπροστασίας δεν τηρούνται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του παρόντος, υποβάλλει σχετική αναφορά στην εκδίδουσα την άδεια λειτουργίας του πρατηρίου αρχή και προτείνει αιτιολογημένα την προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας του πρατηρίου. Η αρμόδια για την έκδοση της άδειας λειτουργίας αρχή προβαίνει στην προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου και σφράγιση των εγκαταστάσεών του.

 

Με την απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 5 του παρόντος, καθορίζεται η διαδικασία, οι λοιπές προϋποθέσεις, καθώς και κάθε άλλη τεχνική λεπτομέρεια για την σφράγιση των εγκαταστάσεων των αμιγώς ή μικτών, πρατηρίων υγραερίου (LPG).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 26 του νόμου 4439/2016 (ΦΕΚ 222/Α/2016) και τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 69 του νόμου 4530/2018 (ΦΕΚ 59/Α/2018).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.