Προεδρικό διάταγμα 90/18 - Άρθρο 6

Άρθρο 6: Ειδικά Χωρικά Σχέδια


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η διαδικασία και οι προθεσμίες που ορίζονται και πρέπει να τηρούνται: α) για την εκπόνηση των μελετών που κατά τη νομοθεσία είναι τυχόν αναγκαίες για την έγκριση, αναθεώρηση και τροποποίηση των ειδικών χωρικών σχεδίων και β) για την ίδια την έγκριση, αναθεώρηση και τροποποίησή τους, είναι οι εξής:

 

α. Η έγκριση των ειδικών χωρικών σχεδίων πραγματοποιείται το αργότερο εντός 12 μηνών, προθεσμία η οποία αρχίζει από την επομένη της υποβολής αιτήματος προέγκρισης από τον φορέα προώθησης και υλοποίησης του ειδικού χωρικού σχεδίου στην αρμόδια υπηρεσία και ολοκληρώνεται με την επίσημη έγκριση των ειδικών χωρικών σχεδίων. Στον χρόνο αυτό δεν περιλαμβάνεται ο χρόνος εκπόνησης των σχετικών μελετών κατάρτισης του ειδικού χωρικού σχεδίου. Το σύνολο των απαιτούμενων μελετών, που είναι η κύρια μελέτη του ειδικού χωρικού σχεδίου και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτελούν, για λόγους ενότητας αντικείμενο ενιαίας ανάθεσης.

 

β. Η έγκριση των ειδικών χωρικών σχεδίων γίνεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 παράγραφος 4 του νόμου 4447/2016, ήτοι με την έκδοση προεδρικού διατάγματος, μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών και ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και γνώμη του αρμοδίου κατά περίπτωση Συμβουλίου όπως ο νόμος 4447/2016 άρθρο 8 παράγραφος 4)γ.

 

γ. To ίδιο προεδρικό διάταγμα συνιστά παράλληλα και περιβαλλοντική έγκριση των ειδικών χωρικών σχεδίων μέσω της διαδικασίας ΣΠΕ. Η εγκρινόμενη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων επηρεάζει το πρότυπο χωρικής ανάπτυξης και καθορίζει τις αναγκαίες περιβαλλοντικές κατευθύνσεις και όρους.

 

δ. Με την έγκριση των ειδικών χωρικών σχεδίων εγκρίνεται και το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής αυτού, όπου αυτό απαιτείται, όπως και οι οριογραμμές των υδατορεμάτων, που υφίστανται εντός της περιοχής για την οποία συντάσσεται το ειδικό χωρικό σχέδιο.

 

ε. Η έγκριση των ειδικών χωρικών σχεδίων ειδικά για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται τροποποίηση προϋφιστάμενων εγκεκριμένων τοπικών χωρικών σχεδίων, ζωνών οικιστικού ελέγχου, και άλλων τυχόν ισχυουσών για τη συγκεκριμένη περιοχή γενικών και ειδικών πολεοδομικών ρυθμίσεων, γίνεται, μόνο κατόπιν σχετικής προέγκρισης που χορηγείται σύμφωνα με την περιγραφόμενη στο άρθρο 8 παράγραφος 5 του νόμου 4447/2016 διαδικασία, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:

 

α)α) Υποβολή σχετικής αίτησης προέγκρισης, με την απαιτούμενη τεχνική έκθεση, από τον φορέα υλοποίησης του έργου προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

β)β) Υποβολή σχετικής τεκμηριωμένης εισήγησης από την αρμόδια υπηρεσία προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων εντός προθεσμίας 4 μηνών από την υποβολή της αίτησης.

 

γ)γ) Διατύπωση σχετικής γνώμης από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, η οποία επέχει θέση σύμφωνης γνώμης, εντός προθεσμίας 1 μήνα από την υποβολή της εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας. Η γνώμη αυτή τεκμηριώνει την αναγκαιότητα της αιτούμενης τροποποίησης, όπως και τη μη ανατροπή της πολεοδομικής και χωροταξικής λειτουργίας της ευρύτερης περιοχής και εκδίδεται υποχρεωτικώς εντός εξαμήνου από την υποβολή της αίτησης προέγκρισης από τον φορέα υλοποίησης του έργου.

 

δ)δ) Έκδοση σχετικής απόφασης από το γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος εντός 7 εργάσιμων ημερών από τη διατύπωση της γνώμης του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

 

στ) Η τροποποίηση των ειδικών χωρικών σχεδίων διενεργείται, όπως και η έγκρισή τους με την έκδοση προεδρικού διατάγματος, μετά την παρέλευση πενταετίας από την έκδοση του αρχικού προεδρικού διατάγματος. Η τροποποίηση προϋποθέτει διαδοχικά: α) τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης αξιολόγησης που θα τεκμηριώνει την ανάγκη της τροποποίησης, β) στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γ) σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και δ) γνώμη του τελευταίου. Ειδικά στην περίπτωση των δήμων που εμπίπτουν χωρικά στις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου διαβιβάζεται στο Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, το οποίο στις περιπτώσεις αυτές είναι το αρμόδιο όργανο για τη διατύπωση γνώμης. Κατ' εξαίρεση η τροποποίηση δεν προϋποθέτει την προηγούμενη εκπόνηση και έγκριση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περίπτωση που πρόκειται για επουσιώδεις αλλαγές, γεγονός το οποίο τεκμηριώνεται από την αρμόδια υπηρεσία με βάση την τεχνική έκθεση αξιολόγησης.

 

2. Με βάση το πεδίο εφαρμογής και το σκοπό των ειδικών χωρικών σχεδίων όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 8 παράγραφος 1 του νόμου 4447/2016, το περιεχόμενο τους οφείλει κατ' ελάχιστον να περιέχει τα εξής:

 

α) Προσδιορισμό του προτύπου χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης της περιοχής για την οποία συντάσσεται το ειδικό χωρικό σχέδιο, των τυχόν στρατηγικών επιλογών και βασικών στόχων, της πρότασης χωροταξικής οργάνωσης και προστασίας περιβάλλοντος και της πρότασης πολεοδομικής οργάνωσης της περιοχής. Ειδικότερα στοιχεία των, κατά τα ανωτέρω, προτάσεων είναι ενδεικτικά ο καθορισμός:

 

α)α) των περιοχών που θα γίνουν υποδοχείς των σχεδίων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τους λοιπούς όρους ανάπτυξης τους,

β)β) των ορίων των πολεοδομικών ενοτήτων,

γ)γ) των πυκνοτήτων ανά πολεοδομική ενότητα ή μέρους της ή ανά επί μέρους περιοχή του σχεδίου,

δ)δ) των κατάλληλων συντελεστών δόμησης,

ε)ε) του οδικού δικτύου (πρωτεύοντος, δευτερεύοντος κ.λ.π.),

στ)στ) των οριογραμμών των υδατορεμάτων,

ζ)ζ) των ακατάλληλων προς δόμηση περιοχών κ.λ.π.

 

β) Του πολεοδομικού σχεδίου εφαρμογής, όπου αυτό απαιτείται, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει μορφολογικούς και αρχιτεκτονικούς περιορισμούς, καθώς και όρους σχετικά με τα χρησιμοποιούμενα δομικά υλικά και τον τρόπο κατασκευής των κτιρίων.

 

γ) Προσδιορισμό των αναγκαίων ενεργειών και μέτρων και εν γένει του προγράμματος εφαρμογής του ειδικού χωρικού σχεδίου,με τον απαραίτητο χρονικό προγραμματισμό.

 

3. Το περιεχόμενο των εγκρινόμενων ή αναθεωρούμενων ειδικών χωρικών σχεδίων οφείλει να :

 

α) Να συμμορφώνεται προς τις άμεσα εφαρμόσιμες ρυθμίσεις των περιφερειακών και ειδικών χωροταξικών πλαισίων.

 

β) Εναρμονίζεται προς τις κατευθύνσεις της οικείας αναπτυξιακής πολιτικής, το επιλεγόμενο πρότυπο χωρικής ανάπτυξης, τις στρατηγικές κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης, καθώς και τις κατευθυντήριες ρυθμίσεις των περιφερειακών και ειδικών χωροταξικών πλαισίων.

 

γ) Να λαμβάνουν υπ' όψιν τις κατευθύνσεις των εγκεκριμένων τοπικών χωρικών σχεδίων και ζωνών οικιστικού ελέγχου.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.