Προεδρικό διάταγμα 9/10/82 - Άρθρο 1

Άρθρο 1: Όροι και περιορισμοί δομήσεως


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι όροι και περιορισμοί δομήσεως των οικοπέδων που βρίσκονται μέσα στο ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού Βαθύ Νομού Ιθάκης που κηρύχθηκε σαν παραδοσιακός με το από 19-10-1978 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 594/Δ/1978) ορίζονται ως εξής:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 8 m.

Ελάχιστο βάθος: 14 m.

Ελάχιστο εμβαδόν: 200 m2.

 

2. Κατά παρέκκλιση της προηγουμένης παραγράφου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα με τις διαστάσεις και το εμβαδόν που είχαν κατά το χρόνο δημοσιεύσεως του παρόντος διατάγματος.

 

3. Οικοδομικό σύστημα δομήσεως ορίζεται το των πτερύγων. Η Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου δύναται να αλλάξει τη θέση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο είτε για λόγους προβολής υφισταμένης παλαιάς αξιόλογης οικοδομής είτε με σκοπό να εξασφαλισθεί η διατήρηση της παραδοσιακής κλίμακας ή τυχόν διαμορφωμένου μετώπου του οικισμού. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου υποχρεώνεται να χορηγεί προέγκριση σε τυχόν υποβαλλόμενα προσχέδια.

 

4. Το μέγιστο ποσοστό καλύψεως ορίζεται σε 70% της συνολικής επιφάνειας του οικοπέδου.

 

5. Ο συντελεστής δομήσεως ορίζεται σε 1,4. Ανεξάρτητα του συντελεστή δομήσεως και του ποσοστού καλύψεως του οικοπέδου επιτρέπεται η δόμηση κτιρίου συνολικού εμβαδού μέχρι 100 m2, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση ο συντελεστής δομήσεως να υπερβεί τα 2,4.

 

6. Στο συντελεστή δομήσεως των οικοπέδων προσμετρώνται οι χώροι που η οροφή τους υπέρκειται της στάθμης του περιβάλλοντος εδάφους τους (φυσικού ή προϋφιστάμενου τεχνητώς διαμορφωμένου) άνω του 1,20 m.

 

7. Οι στέρνες δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και το συντελεστή δομήσεως είτε αυτές βρίσκονται στο σώμα του κτιρίου είτε εκτός αυτού.

 

8. Δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δομήσεως και την κάλυψη οι ανοικτές βεράντες σε στύλους και δοκούς που εξέχουν του κυρίως κτιριακού όγκου, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

9. Ο αριθμός των ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε 2 ανεξάρτητα του πλάτους της οδού.

 

10. Το μέγιστο ύψος των διωρόφων ορίζεται ως εξής:

 

α) Σε καμία θέση των όψεων του κτιρίου δεν επιτρέπεται να υφίσταται ύψος που να υπερβαίνει τα 7,5 m, μετρούμενα από το φυσικό ή το προϋφιστάμενο τεχνητώς διαμορφωμένο έδαφος και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η στέγη.

 

β) Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους το κτίριο δύναται να κλιμακωθεί έτσι ώστε κανένα σημείο του να μην εξέχει από το επίπεδο που άγεται παράλληλα με το έδαφος σε απόσταση 10,50 m από αυτό. Εάν λόγω κλίσης προκύπτει 3ος όροφος, αυτός δύναται να κατασκευασθεί χωρίς υπέρβαση του συντελεστή.

 

Η Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου δύναται κατά την κρίση της να αυξομειώσει τα παραπάνω οριζόμενα ύψη, εφόσον κρίνεται απαραίτητο:

 

α) Για την προσαρμογή του κτιρίου στα παραδοσιακά πρότυπα του άμεσου περιβάλλοντος χωρίς υπέρβαση του συντελεστή δομήσεως και

 

β) Για να επιτευχθεί το ελάχιστο απαιτούμενο ελεύθερο ύψος επιτρεπομένης προσθήκης ορόφου σε υφιστάμενο παλαιό ισόγειο κτίσμα.

 

11. Υπεράνω του μεγίστου επιτρεπομένου ύψους του κτιρίου απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή πλην κεραμοσκεπούς στέγης, καπνοδόχου, αεραγωγού.

 

Οι εξαιρούμενες αυτές κατασκευές επιβάλλεται να έχουν μορφή, διαστάσεις, κλίσεις απόλυτα σύμφωνες με τα παραδοσιακά πρότυπα. Οι καπνοδόχοι και αεραγωγοί τοποθετούνται σε απόσταση τουλάχιστο 1 m εσωτερικότερα της πρόσοψης του κτιρίου. Επίσης επιτρέπεται η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων με την προϋπόθεση ότι οι μεν ηλιακοί συλλέκτες ενσωματώνονται στη στέγη και εφ' όσον αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό τοποθετούνται στη στέγη ακολουθώντας απόλυτα την κλίση της, το δε δοχείο αποθήκευσης θερμού νερού τοποθετείται κάτω από τη στέγη.

 

12. Απαγορεύονται οι κατασκευές:

 

α) Κτιρίων σε υποστηλώματα (sur pilotis).

 

β) Λυομένων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.