Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Εγκρίνεται περιβαλλοντικά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης με την ονομασία ELOUNDA HILLS με τους ακόλουθους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις, που θα πρέπει να τηρούνται κατά την εξειδίκευση και υλοποίηση του σχεδίου, με μέριμνα του φορέα του έργου, καθώς και του συνόλου των φυσικών και νομικών προσώπων που θα συμμετάσχουν στις ως άνω ενέργειες.
1. Κατά την εκπόνηση του επενδυτικού σχεδίου σε επίπεδο γενικής διάταξης (master plan) να ληφθούν υπόψη τα εξής:
α. Να επιδιωχθεί η υλοποίηση των χρήσεων σε γήπεδα επιφάνειας μεγαλύτερης των 500 m2, προκειμένου να αποφευχθεί η πυκνή δόμηση στην πολεοδομούμενη έκταση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης.
β. Να διερευνηθεί το είδος των μικρών ρεμάτων που διατρέχουν την έκταση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης και εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας τους να προηγηθεί η διαδικασία οριοθέτησής τους ώστε να ληφθούν υπόψη οι απαραίτητες ζώνης προστασίας και τυχόν λοιπές δεσμεύσεις κατά την εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης.
γ. Να προηγηθεί της εκπόνησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης ενδελεχής διερεύνηση σε ότι αφορά τις τεχνικές δεσμεύσεις που θα προκύψουν για το ακίνητο λόγω των μεγάλων κλίσεων του εδάφους και των ειδικών γεωλογικών παραμέτρων.
δ. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να εξασφαλίζει το ενιαίο της έκτασης και ειδικότερα την λειτουργική ενοποίηση των επιμέρους τμημάτων της έκτασης του ακινήτου που προορίζεται για την ανάπτυξη του παραθεριστικού -τουριστικού χωριού.
2. Κατά το σχεδιασμό και υλοποίηση της ανάπτυξης του ακινήτου, να υιοθετηθούν οι αρχές της αειφόρου ή πράσινης δόμησης, ιδίως μέσω συστημάτων ανάπτυξης πράσινων κτιρίων, ενσωματώνοντας τουλάχιστον τις ακόλουθες πρόνοιες:
α. Οι λειτουργικές απαιτήσεις σε ενέργεια κάθε κτιρίου να ελαχιστοποιείται με το βέλτιστο κάθε φορά τρόπο, μέσω κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων που αναφέρονται τόσο στο παθητικό επίπεδο (ιδίως βιοκλιματικός σχεδιασμός, μονώσεις, ψυχρά υλικά, σκιάσεις κ.ά.) όσο και στο ενεργητικό επίπεδο (εξοπλισμός υψηλής απόδοσης, έξυπνο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης στα μεγάλα κτίρια, δυνατότητα χρήσης φυσικού αέρα στα συστήματα κλιματισμού, τεχνολογία γεωθερμικών αντλιών θερμότητας).
β. Να επιδιωχθεί η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την ανεξάρτητη κατά το δυνατόν παραγωγή ενέργειας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κτιριακών μονάδων, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση ανεμογεννητριών.
γ. Η κατανάλωση νερού εντός και γύρω από τα νέα κτίρια να είναι πλήρως εξορθολογισμένη, μέσω κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων που αφορούν σε ελαχιστοποίηση κατανάλωσης, δίκτυα δεύτερης χρήσης (γκρι νερό), συστήματα αποτελεσματικής άρδευσης και αξιοποίηση όμβριων υδάτων.
δ. Για την επιλογή υλικών κατασκευής να συνεκτιμάται η απόσταση της πηγής προέλευσής τους, με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις συνολικές επιπτώσεις του κύκλου παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης των υλικών.
Ταυτόχρονα, να εξασφαλίζεται, μέσω της κατάλληλης κάθε φορά μεθόδου (ιδίως πιστοποίηση, δοκιμές.) η περιβαλλοντική συμβατότητα των υλικών, η απουσία επικίνδυνων ουσιών και η κατά το δυνατόν φυσική προέλευση των συστατικών τους. Οι μέθοδοι κατασκευής να διαμορφώνονται συνεκτιμώντας με αυξημένη βαρύτητα την περιβαλλοντική διάσταση, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές προς την ατμόσφαιρα, η παραγωγή αποβλήτων και η πρόκληση ρύπανσης.
ε. Να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί ένα λεπτομερές πρόγραμμα εκσκαφών, κατεδαφίσεων και επιχώσεων που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή επαναξιοποίηση των εκχωμάτων, τη μείωση των προς διάθεση ποσοτήτων τους και την ανακύκλωση στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό των υλικών από τις κατεδαφίσεις.
3. Οποιαδήποτε επέμβαση απαιτηθεί εντός δασικής έκτασης που ενδεχομένως προκύψει εντός των ορίων του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης, όπως αυτά καθορίζονται στο παρόν προεδρικό διάταγμα, πραγματοποιείται κατόπιν χορήγησης έγκρισης επέμβασης στο πλαίσιο έκδοσης της κοινής υπουργικής απόφασης χωροθέτησης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης.
4. Στις εκτάσεις του ακινήτου που διατηρούνται αδόμητες πρέπει να διασφαλίζονται οι εξής στόχοι:
α. Εξασφάλιση της συνέχειας των ζωνών βλάστησης, ώστε η έκταση να λειτουργεί ως ενιαίο οικοσύστημα και όχι ως κατακερματισμένες ζώνες πρασίνου.
β. Διατήρηση του χαρακτήρα των οικοσυστημάτων που έχουν διαμορφωθεί από τις φυσικές συνθήκες.
γ. Διατήρηση της ευρωστίας του οικοσυστήματος της περιοχής ανάπτυξης της επένδυσης (ιδίως κυκλοφορία αέρα, γονιμότητα και σταθερότητα ανώτερου εδαφικού στρώματος).
δ. Περιορισμός των εκτάσεων με χλοοτάπητα μόνο στις απαραίτητες ζώνες προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η έκταση φύτευσης δένδρων και θάμνων. Ειδικά στις εκτάσεις μεγάλων κλίσεων εντός του ακινήτου όπου, σύμφωνα με την Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας, δεν είναι δυνατή η δόμηση, να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η φυσική, υψηλή θαμνώδης βλάστηση της περιοχής (φοινικική άρκευθος ή κέδρος ή θαμνοκυπάρισσο).
ε. Στη φυτοτεχνική μελέτη, η οποία αποτελεί τμήμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης, να προβλεφθεί η φύτευση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου με είδη της τοπικής χλωρίδας.
στ. Κατάλληλη αντιπυρική προστασία για τις φυτεύσεις των αδόμητων εκτάσεων του ακινήτου.
5. Η χωροθέτηση των επιμέρους κτιρίων και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων (κτίρια - τοπόσημα, μονάδα αφαλάτωσης, Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων κ.λ.π.) - εντός του πλαισίου των γενικών προβλέψεων του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης - καθώς και η χάραξη του οδικού δικτύου, να σχεδιαστούν με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται:
α. Ο περιορισμός των μορφολογικών αλλοιώσεων του φυσικού τοπίου.
β. Η λειτουργική διασύνδεση υποδομών, δικτύων, αρχιτεκτονικών συνόλων και αδόμητων/ελεύθερων χώρων.
γ. Η καλύτερη δυνατή προσαρμογή τους στο τοπίο και τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
δ. Η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στην παραλία και τον αιγιαλό, κατά τα προβλεπόμενα στο νόμο 2971/2001, όπως ισχύει.
6. Να εξεταστούν στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του επενδυτικού σχεδίου εναλλακτικές λύσεις για την χωροθέτηση των κτιρίων - τοποσήμων, της μονάδας αφαλάτωσης, της κεντρικής Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (εφόσον τέτοια επιλεγεί), των σημείων συλλογής αστικών στερεών αποβλήτων (πράσινα σημεία) και γενικά εγκαταστάσεων κοινωφελούς χρήσης και να προταθεί κατά περίπτωση η βέλτιστη λύση, με κριτήριο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
7. Η οργάνωση των εργασιών κατασκευής εντός της έκτασης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων των εργοταξίων, του χρονικού προγραμματισμού των επιμέρους κατασκευών, των μεθόδων και υλικών κατασκευής, καθώς και του προγραμματισμού των δρομολογίων φορτηγών οχημάτων, να γίνεται κατά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η εκπεμπόμενη σκόνη, οι πτητικές ουσίες, οι ηχητικές οχλήσεις και η επιβάρυνση του δημόσιου οδικού δικτύου. Η εξειδίκευση των απαραίτητων κατά τα ανωτέρω μέτρων αποτελεί αντικείμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του επενδυτικού σχεδίου που θα προταθεί για το ακίνητο, σύμφωνα με τις χρήσεις γης που προβλέπονται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης.
8. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τη λειτουργία των χρήσεων που μπορεί να υποδεχθεί το ακίνητο, να ικανοποιεί της εξής βασικές αρχές:
α. Αναφορικά με τα αστικά στερεά απόβλητα, να ενσωματώσει προβλέψεις για τη διαλογή στην πηγή, καθώς και κατάλληλες μεθόδους χωριστής συλλογής και διαχείρισης, ώστε να προωθείται στο μέγιστο εφικτό βαθμό η επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση υλικών.
β. Να προταθεί συγκεκριμένο δίκτυο σημείων συλλογής αστικών στερεών αποβλήτων (πράσινα σημεία) που θα λειτουργούν συμπληρωματικά των συστημάτων διαλογής στην πηγή, για τη βέλτιστη προώθηση της χωριστής συλλογής αποβλήτων, εξασφαλίζοντας την κεντροβαρική κάλυψη των αναγκών του παραθεριστικού - τουριστικού χωριού και την εύκολη πρόσβαση των χρηστών στα σημεία συλλογής.
γ. Αναφορικά με τα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα από τις εργασίες συντήρησης του πρασίνου (βιοαποικοδομήσιμη φυτική βιομάζα), να εφαρμόζονται ειδικές διαδικασίες μεγιστοποίησης του ποσοστού αξιοποίησης τους, εντός του ακινήτου, ως εδαφοβελτιωτικό.
9. Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων από τη λειτουργία των χρήσεων εντός του ακινήτου, να συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας, αξιοποιώντας κατά το δυνατό το υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής. Επιπλέον, δύναται να εξεταστεί η λύση της λειτουργίας ενιαίας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) ή μικρότερης δυναμικότητας μονάδων ΕΕΛ ανά κτίριο ή ανά συστάδα κτιρίων, είτε αποκλειστικά είτε συνδυαστικά, με την διάθεση των υγρών αποβλήτων στο αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής. Η τελική επιλογή της βέλτιστης περιβαλλοντικά μεθόδου αποτελεί αντικείμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του επενδυτικού σχεδίου.
10. Το σύστημα συλλογής και διάθεσης των όμβριων υδάτων, εφόσον τελικός αποδέκτης είναι η θάλασσα, να σχεδιαστεί με τρόπο που να επιτυγχάνεται η μείωση της στερεομεταφοράς, αξιοποιώντας κατά το δυνατόν φυσικές διεργασίες (ιδίως παρεμβολή φυσικών αναχωμάτων και φίλτρων από πέτρες ή χαλίκι στις ανοικτές διαδρομές απορροής, λεκάνες ή υπόγειες κυψέλες προσωρινής συγκράτησης και καθίζησης).
11. Η παρακολούθηση των σημαντικότερων επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εφαρμογή του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης θα πραγματοποιείται ως εξής:
α. Στο σχεδιασμό της διαχείρισης και λειτουργίας του ακινήτου να ενσωματωθεί ένας συστηματικός τρόπος συλλογής και επεξεργασίας των απαραίτητων στοιχείων από όλους όσοι συμμετάσχουν στην αξιοποίηση του ακινήτου, με βάση λεπτομερές πρόγραμμα παρακολούθησης των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου, συναφές με το προτεινόμενο στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
β. Η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων να διεξάγεται σε ετήσια τουλάχιστον βάση ή σε τακτικότερη βάση, ώστε να καθίσταται δυνατή η αποτύπωση των τάσεων με συντομότερη χρονική εξέλιξη.
γ. Ο φορέας λειτουργίας του έργου είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση του προσωπικού λειτουργίας των εγκαταστάσεων και υποδομών του, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
12. Ο τελικός καθορισμός του συνόλου των δεικτών που θα παρακολουθούνται, αποτελεί αντικείμενο του προγράμματος παρακολούθησης, το οποίο συνοδεύει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης.
Ως βασικά μεγέθη της παρακολούθησης χρησιμοποιούνται αντιπροσωπευτικοί περιβαλλοντικοί δείκτες. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, μπορούν να καταγράφονται οι ακόλουθοι δείκτες.
α. Δείκτες πληθυσμού. Αναφέρονται στον αριθμό των ατόμων που διαμένουν ή εργάζονται στα κτίρια του ακινήτου, στο μέσο χρόνο παραμονής τους και στις εποχιακές διακυμάνσεις. Τα μεγέθη των δεικτών αυτών χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη διαπίστωση της επάρκειας των υποδομών και την έγκαιρη διάγνωση αναγκών επαύξησης της δυναμικότητάς τους. Δεν επιτρέπεται η επίκληση των ως άνω δεικτών για σκοπούς περιορισμού της πρόσβασης του κοινού σε οποιαδήποτε κοινόχρηστη έκταση του ακινήτου ή στην παραλία.
β. Δείκτες οικολογικής κατάστασης και λειτουργίας.
Αναφέρονται σε χαρακτηριστικά μεγέθη καταστάσεων και λειτουργιών των οικοσυστημάτων του ακινήτου και των όμορων εκτάσεων, με έμφαση στις ζώνες προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού τοπίου (ιδίως αριθμός νέων δέντρων που φυτεύονται, αριθμός δένδρων που αφαιρούνται, ποσοστό εκτάσεων χλοοτάπητα ως προς τη συνολική έκταση πρασίνου).
γ. Δείκτες περιβαλλοντικών επιδόσεων. Αναφέρονται στα αποτελέσματα της εφαρμογής των όρων της παρούσας απόφασης και άλλων περιβαλλοντικών πρακτικών στους τομείς της διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ιδίως ποσότητες αποβλήτων συνολικά, ποσοστό ανακύκλωσης συνολικά και ανά ρεύμα), της διαχείρισης νερού (συνολική κατανάλωση νερού, μεγέθη άρδευσης κ.ά.) και της κατανάλωσης ενέργειας (ηλεκτρισμός, καύσιμα, συνολικά και κατά κεφαλήν μεγέθη) σε σύγκριση με τυπικούς μέσους όρους.
13. Οι τιμές των δεικτών και άλλων μεγεθών παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να αποτυπώνονται σε ετήσια έκθεση, στην οποία να περιλαμβάνονται η επεξεργασία και η αξιολόγηση των σχετικών αποτελεσμάτων, καθώς και προτάσεις για τις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες. Η έκθεση αυτή να δημοσιοποιείται με ανάρτηση της σε ιστοσελίδα, στην οποία να δίδεται η δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κοινό να εκφράσει επωνύμως τις απόψεις του για το περιεχόμενο της έκθεσης.