Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Εις χώρους υψηλού βαθμού κινδύνου κτιρίων εις τα οποία στεγάζονται αίθουσα συγκεντρώσεως κοινού, πρέπει να τοποθετείται σύστημα αυτομάτου ανιχνεύσεως πυρκαϊάς, συμφώνως προς το παράρτημα Α της παρούσης. Ως χώρος υψηλού βαθμού κινδύνου νοείται κάθε στεγασμένος χώρος εις τον οποίον υπάρχει πιθανότης εμφανίσεως και ταχείας εξαπλώσεως πυρκαϊάς με κίνδυνο παγιδεύσεως ατόμων εξ αυτής, λόγω των εύφλεκτων υλικών τα οποία υπάρχουν εντός αυτού.
2. Όλα τα κτίρια που στεγάζουν αίθουσες συγκέντρωσης κοινού των κατηγοριών Β και Γ υποχρεούνται να τοποθετούν σύστημα χειροκίνητης ενεργοποίησης συναγερμού,για την έγκαιρη εκκένωση σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου συμβάντος. Το σύστημα χειροκίνητης ενεργοποίησης του κοινού θα είναι σύμφωνα με το παράρτημα Α της παρούσας διάταξης.
3. Όπου απαιτείται τοποθέτησις αυτομάτου συστήματος καταιονισμού ύδατος sprinkler, υπό της παρούσης διατάξεως, τούτο να θέτει εις λειτουργία το σύστημα συναγερμού άμα τη δημιουργία ροής ύδατος εις τον κατακόρυφο σωλήνα τροφοδοσίας του.
4. Τα ανωτέρω συστήματα των παραγράφων 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου πρέπει να συνδέονται μετά των ηχητικών και φωτιστικών μέσων συναγερμού, σειρήνας, βομβητές, κώδωνας και φωτεινούς επαναλήπτες.
5. Εις αίθουσες συγκεντρώσεως κοινού οι οποίες διαθέτουν σκηνή προς παρουσίαση παραστάσεων ή οθόνη προς προβολή films, εικόνων και ετέρου συναφούς υλικού πρέπει να εφαρμόζονται και τα κάτωθι μέτρα:
α) Τα ηχητικά και φωτεινά σήματα συναγερμού να μην ακούγονται από την αίθουσα θεατών αλλά να δίδονται εκτός του χωρίου των καθήμενων, εις το γραφείον του υπευθύνου Πυροπροστασίας, τα παρασκήνια και λοιπούς χώρους, προς αποφυγήν δημιουργίας πανικού.
β) Να ειδοποιείται αμέσως η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ακολούθως να γίνεται προσπάθεια κατασβέσεως της πυρκαϊάς από το προσωπικόν πυρασφάλειας της επιχειρήσεως, χωρίς τούτο να καθυστερεί η δυσχεραίνει την έξοδον του κοινού εκ του κτιρίου.
γ) Να υπάρχει μεγαφωνικό σύστημα δια του οποίου να καθοδηγείται το κοινόν προς τις εξόδους κινδύνου με τάξιν.
6. Το σήματα συναγερμού να δίδονται ως κατωτέρω:
α) Ηχητικό σήμα το οποίον να δίδει:
(1) Διακοπτόμενη ήχηση των κωδώνων (γκονγκ) η οποία να σημαίνει ειδοποίηση του προσωπικού Πυροπροστασίας δι' εκδήλωση πυρκαϊάς και προετοιμασία εκκενώσεως της αιθούσης.
(2) Συνεχιζόμενη ήχηση των κωδώνων η οποία σημαίνει έναρξη εκκενώσεως της αιθούσης.
β) Φωτεινό σήμα το οποίον συμπληρώνει το ηχητικό με αντίστοιχα φωτεινά σήματα, ως ακολούθως:
(1) Δια την περίπτωσιν της παραγράφου 6)α (1) του παρόντος με αφεσβενόμενου φως, εις κύκλους μεγάλης περιόδου, π.χ. 5 δευτερόλεπτα των φωτεινών στοιχείων.
(2) Δια την περίπτωσιν της παραγράφου 6)α (2) με σταθερό φως των φωτεινών στοιχείων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την υπ' αριθμόν 3/2015 πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 529/Β/2015).
|