Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Προς ίδρυση επιχειρήσεως εκ των αναφερομένων εις την παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου απαιτείται άδεια της Αστυνομικής Αρχής μετά προηγούμενη εγκριτική απόφαση της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής.
2. Προς τούτο ο ενδιαφερόμενος θέλει υποβάλει αίτηση προς την Αστυνομική Αρχήν, ήτις διαβιβάζει ταύτη εις το αρμόδιο Υγειονομικό Κέντρον. Εν τη αιτήσει θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμον του επιχειρηματία, η διεύθυνσις αυτού και η τοποθεσία ένθα πρόκειται να ιδρυθεί η επιχείρησις.
Μετά της αιτήσεως ταύτης θα συνυποβάλλεται εις διπλούν λεπτομερές σχεδιάγραμμα του κτιρίου της επιχειρήσεως υπογεγραμμένο υπό διπλωματούχου μηχανικού, επίσης και πιστοποιητικόν του Γραφείου Σχεδίου Πόλεων εμφαίνον την απόσταση από του εγκεκριμένου σχεδίου δια τις επιχειρήσεις εκείνες, οι οποία πρέπει να είναι εγκατεστημένες εκτός του Σχεδίου Πόλεων. Προκειμένου περί στάβλων θα αναγράφεται ο αριθμός και το είδος των ζώων.
3. Η Υγειονομική Επιτροπή αποφαίνεται κατ' αρχήν εάν θα δοθεί άδεια ιδρύσεως, ήτις και ανακοινώνεται εις τον αιτούντα.
Ευθύς ως η επιχείρησις συμπληρώσει την εγκατάστασή της, γίνεται επιθεώρησις υπό μελών της Υγειονομικής Επιτροπής, εις την οποίαν συμμετέχουν απαραιτήτως ο Διευθυντής του Υγειονομικού Κέντρου, δια δε τους σταυλισμούς και ο Νομοκτηνίατρος και αποφασίζεται η έγκρισις της χορηγήσεως αδείας λειτουργίας εάν πληρούνται οι όροι της παρούσης.
Εν τη αδεία η οποία θα ισχύει μόνον δια το οίκημα δι' ο χορηγήθηκε, θα αναγράφεται και ο αριθμός των ζώων, τα οποία δύνανται να σταυλιστούν σε αυτό κατ' ανώτατον όριον.
Την υπό της παρούσης διατάξεως προβλεπόμενη άδεια, δέον ο ενδιαφερόμενος να λάβει προς πάσης άλλης αδείας απαιτουμένης εξ άλλων νόμων. Η μεταφορά ή μεταβίβασις ή ριζική μεταρρύθμισις της επιχειρήσεως ή του εργοστασίου θεωρείται ίδρυσις νέου τοιούτου.
4. Η αρμοδία Υγειονομική Επιτροπή είναι δια μεν το Υγειονομικό Κέντρον Αττικοβοιωτίας η Υγειονομική Επιτροπή Διοικήσεως Πρωτευούσης, δια δε το Υγειονομικό Κέντρον Πειραιώς η Υγειονομική Επιτροπή Πειραιώς.
Οι αποφάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών κοινοποιούνται εις τους ενδιαφερομένους δια της οικείας Αστυνομικής Αρχής.
Εντός προθεσμίας 5 ημερών από της κοινοποιήσεως επιτρέπεται ένστασις κατά της αποφάσεως ενώπιον της αρμοδίας Κεντρικής Υγειονομικής Επιτροπής Διοικήσεως Πρωτευούσης. Τα έξοδα μεταβάσεως των μελών της Επιτροπής προς επιθεώρηση και έκδοση της αδείας βαρύνουν την επιχείρησιν την αιτούσαν την άδεια.
5. Οι επιχειρήσεις της παραγράφου 6 οι λειτουργούσες κατά την δημοσίευση της παρούσης, υποχρεούνται όπως, συμμορφωθούν προς τις διατάξεις της παρούσης εντός προθεσμίας ενός έτους.
6. Οι επιχειρήσεις δι' ας ισχύουν τα ανωτέρω είναι:
α) Μικροί σταύλοι. Εις τοιούτους στάβλους επιτρέπεται η διατήρησις μέχρι 3 μεγάλων ζώων (ίππων, αγελάδων, ημιόνων, όνων) ή μέχρι 5 μικρών ζώων (αιγών και προβάτων).
β) Μικροί ορνιθώνες, περιστερεώνες ή μικρά κονικλοτροφεία. Εις ταύτα επιτρέπεται η διατήρησις μέχρι 10 ορνίθων ή περιστερών ή κονίκλων.
γ) Μεγάλοι σταύλοι.
δ) Βουστάσια.
ε) Χοιροτροφεία.
στ) Ορνιθοτροφεία και πτηνοτροφεία.
ζ) Αποθήκες αποξηράνσεως νωπών δερμάτων.
η) Βυρσοδεψεία.
θ) Ακροκαθαριστήρια.
ι) Εργοστάσια τήξεως λίπους.
ι)α) Εργοστάσια επεξεργασίας αίματος.
ι)β) Αποθήκες αποξηράνσεως νωπών εντέρων.
ι)γ) Αλλαντοποιεία.
ι)δ) Πάσα ομοειδής επιχείρησις.
7. Εις εκάστην των ανωτέρω επιχειρήσεων, θα υπάρχει βιβλίον υγειονομικών επιθεωρήσεων επέχουν θέσιν επισήμου τοιούτου εις το οποίον θα αναγράφεται δια μελάνης το όνομα του ιατρού που επιθεώρησε, το αποτέλεσμα των εκάστοτε υγειονομικών επιθεωρήσεων, τα υποδειχθέντα μέτρα και πάσα άλλη ενέργεια.
Το βιβλίον τούτο του οποίου ο τύπος καθορισθήσεται υπό του Υγειονομικού Κέντρου θα είναι διαστάσεων 0,20 Χ 0,30 m αριθμημένο και θεωρημένο υπό του οικείου Υγειονομικού Κέντρου και της Αστυνομικής Αρχής.
Δια την καλήν τήρηση του βιβλίου τούτου ως και τυχόν απώλεια αυτού ευθύνεται ο Διευθυντής του καταστήματος.
8. Η Υγειονομική Υπηρεσία δύναται εις τοιαύτα ακάθαρτα καταστήματα και επιχειρήσεις εκτός πάσης άλλης ποινής να επικολλά δια της Αστυνομικής Αρχής ταινία με την λέξιν, Ακάθαρτο.
9. Δύναται η αρμοδία Υγειονομική Υπηρεσία να απαιτήσει από τους καταστηματάρχες και υπαλλήλους όπως λαμβάνουν αυτοί λουτρόν καθαριότητος κατά χρονικά διαστήματα τα οποία αυτή θέλει ορίσει.
10. α) Εις τις πρωτεύουσες νομών και πόλεις άνω των 5.000 κατοίκων επιτρέπεται η διατήρησις παρ' εκάστης οικογενείας ωδικών πτηνών ως και μέχρι 2 γαλών ή 2 κυνών ή μιας γαλής και ενός κυνός.
β) Επιτρέπεται η διατήρησις προς εμπορία ορνίθων και άλλων πτηνών μέχρι 20 κεφαλών σε σύνολο εντός πτηνοπωλείων εις άτινα δεν θα πωλούνται σφαγμένα πουλερικά ή άλλα τρόφιμα, κατόπιν αδείας και κατά την κρίσιν της αρμοδίας επιτροπής επιχειρήσεων, ήτις δύναται να επιβάλει όρους και περιορισμούς προς προστασία της υγείας των περιοίκων και της ευπρεπούς εμφανίσεως του χώρου της περιοχής.
γ) Δια τα καταστήματα πωλήσεως ωδικών πτηνών απαιτείται άδεια της Αστυνομικής Αρχής χορηγούμενη κατόπιν γνωματεύσεως της αρμοδίας' επιτροπής επιχειρήσεων.
δ) Εις τις προηγούμενες α, β και γ περιπτώσεις δέον να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μη δημιουργούνται ανθυγιεινές εστίες ή εγκαταστάσεις πτηνοτροφείων και λοιπών σταυλισμών εντός των πόλεων.
ε) Η άδεια η αναφερομένη στην πρώτην παράγραφο του παρόντος άρθρου απαιτείται και δια τους σταυλισμούς και συναφείς επιχειρήσεις των γεωργικών ή άλλων συνεταιρισμών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 10 προστέθηκε με την παράγραφο 18 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΓΙΓ/6001/1967 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 360/Β/1967).
|
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 22 της Α1Β/8181/1986 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 623/Β/1987).
|