Απόφαση 34628/85 - Άρθρο 3

Κεφάλαιο 3.3: Σχεδίαση και κατασκευή του εξοπλισμού και των κτιρίων της εγκατάστασης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

3.3.1 Δεξαμενές

 

(α) Πρότυπα σχεδίασης.

 

(i) Οι υπέργειες δεξαμενές πρέπει να σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και συναρμολογούνται σύμφωνα με ανεγνωρισμένα πρότυπα δεξαμενών προηγμένων χωρών (π.χ. BS 2654, BS 4741, API STD 650, API STD 620, DIN 4119, BLATT 1 και 2).

 

Αυτά τα πρότυπα καλύπτουν τις κατακόρυφες δεξαμενές που λειτουργούν σε ατμοσφαιρική ή χαμηλότερη πίεση.

 

Για μικρότερες οριζόντιες δεξαμενές πρέπει να εφαρμόζονται άλλα αναγνωρισμένα πρότυπα (π.χ. BS 2594).

 

Οι δεξαμενές που προορίζονται για λειτουργία σε ψηλότερες πιέσεις από αυτές που καλύπτονται από τα παραπάνω πρότυπα πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται σύμφωνα με ένα αναγνωρισμένο κώδικα δοχείων υψηλής πιέσεως.

 

(ii) Πρέπει να δοθεί ειδική προσοχή στο φορτίο της οροφής της δεξαμενής, την ευστάθεια της δεξαμενής και για περιοχές όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ασυνήθιστα βαριές.

 

(iii) Όταν η δεξαμενή περιέχει υγρά σε θερμοκρασίες κάτω από -18 οC, απαιτείται ειδική προσοχή στη σχεδίαση και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις των χαμηλών θερμοκρασιών σύμφωνα με τα πρότυπα της παραγράφου 3.3.1 (α) (i).

 

(iv) Τα πρότυπα σχεδίασης της παραγράφου 3.3.1 (α), καλύπτουν τις δεξαμενές που κατασκευάζονται από χάλυβα. Δεξαμενές από υλικά διαφορετικά του χάλυβα πρέπει να σχεδιάζονται, να κατασκευάζονται, να συναρμολογούνται και να εξοπλίζονται με συνδέσμους και εξαρτήματα σύμφωνα με προδιαγραφές που περιέχουν αναγνωρισμένους κανόνες για καλή μηχανολογική σχεδίαση και για το είδος του υλικού που χρησιμοποιείται. Επίσης πρέπει να είναι αποδεκτοί από την Αρμόδια Αρχή.

 

(β) Πίεση για τη σχεδίαση των δεξαμενών:

 

Οι πιέσεις για τη σχεδίαση και για τις οποίες θα κατασκευαστεί η δεξαμενή προσδιορίζονται από τα πρότυπα σχεδίασης που αναφέρονται στην παράγραφο 3.3.1 (α) (i).

 

(γ) Εξαρτήματα δεξαμενών:

 

(i) Οι δεξαμενές πρέπει να συνοδεύονται με τα κατάλληλα εξαρτήματα για την πλήρωση, την εκκένωση, την εξυδάτωση, την αποστράγγιση, την καταμέτρηση, τη δειγματοληψία και τον εξαερισμό.

 

(ii) Τα εξαρτήματα της δεξαμενής κάτω από το επίπεδο του υγρού πρέπει να είναι στεγανά. Τα εξαρτήματα πάνω από το επίπεδο του υγρού πρέπει να είναι αεριοστεγή όταν είναι κλειστά σε περίπτωση που αποθηκεύονται πετρελαιοειδή Κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2).

 

(δ) Συνδέσεις δεξαμενής:

 

(i) Όλες οι συνδέσεις στις δεξαμενές από χάλυβα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τα πρότυπα σχεδίασης που αναφέρονται στην παράγραφο 3.3.1 (α) (i).

 

Οι συνδέσεις στα περιβλήματα ή στους πυθμένες των δεξαμενών από χάλυβα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από χάλυβα. Κάθε σύνδεσμος δεξαμενής μέσω του οποίου κανονικά ρέει υγρό, πρέπει να συνοδεύεται από βαλβίδα, τοποθετημένη όσο γίνεται πιο κοντά στο περίβλημα ή στον πυθμένα. Οι βαλβίδες αυτές πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου από χάλυβα, με ανάλογη αντίσταση στη φωτιά και με σωστή κατηγορία, σύμφωνα με τα πρότυπα σχεδίασης, πρέπει να ανήκουν είτε στο τύπο του ανυψωμένου βάκτρου ή να φέρουν ενσωματωμένο δείκτη που να δείχνει ευκρινώς την ανοικτή και κλειστή θέση. Κάθε σύνδεση κάτω από τη στάθμη του υγρού, μέσω της οποίας δεν ρέει συνήθως υγρό, πρέπει να διαθέτει μια στεγανή απόφραξη με τη μορφή βαλβίδας, πώματος ή τυφλής φλάντζας ή συνδυασμό αυτών.

 

(ii) Οι εσωτερικές σωληνώσεις των δεξαμενών για πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι και ΙΙ πρέπει να είναι τοποθετημένες ή να καταλήγουν κοντά στον πυθμένα της δεξαμενής, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα δημιουργίας φορτίων στατικού ηλεκτρισμού. Η σχεδίαση όλων των εσωτερικών συνδέσεων όλων των κατηγοριών πετρελαιοειδών πρέπει να εξασφαλίζει ομαλή ροή χωρίς να προκαλούν στροβιλισμό, διατάραξη της επιφάνειας του υγρού ή να αναταράζουν τα ιζήματα του πυθμένα.

 

(ε) Κανονικός εξαερισμός:

 

(i) Οι δεξαμενές πρέπει να εξαερίζονται επαρκώς για να εμποδίζεται η δημιουργία πίεσης ή κενού που να υπερβαίνει το ανεκτό μέγιστο που έχει υπολογιστεί κατά τη σχεδίαση της δεξαμενής όπως αναφέρεται στην παράγραφο 3.3.1 (α) (i).

 

Ο εξαερισμός πρέπει να αφήνει περιθώρια για τις μεταβολές της πίεσης που δημιουργείται από την πλήρωση ή και αφαίρεση του προϊόντος και από την αναπνοή της δεξαμενής που προκαλείται από τις ατμοσφαιρικές αλλαγές.

 

(ii) Τα εξαεριστικά για τον κανονικό εξαερισμό των δεξαμενών ατμοσφαιρικής και χαμηλής πίεσης πρέπει να έχουν διαστάσεις, σύμφωνα με ένα αναγνωρισμένο οδηγό εξαερισμού (π.χ. API STD 2000).

 

(iii) Οι δεξαμενές για τα πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) πρέπει να είναι εφοδιασμένες με εξαεριστικά πίεσης και κενού. Οι δεξαμενές για το πετρελαιοειδές κατηγορίας ΙΙ (1) ή iii πρέπει να φέρουν εξαεριστικά ανοικτού τύπου.

 

(iv) Τα εξαεριστικά πίεσης και κενού ή οι ανοικτού τύπου δεν πρέπει να φέρουν λεπτό και πυκνό πλέγμα που να υπάρχει κίνδυνος να φράξει από σκόνη, ακαθαρσία ή πάγο και να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού.

 

Εάν είναι εφοδιασμένοι με πλέγμα (σήτα) για να εμποδίζεται η είσοδος των πουλιών ή άλλων αντικειμένων, το άνοιγμα του πλέγματος δεν πρέπει να είναι λιγότερο από 8 mm.

 

(ζ) Εξαερισμός έκτακτης ανάγκης:

 

(i) Κάθε υπέργεια δεξαμενή πρέπει να φέρει εξαεριστικά επείγουσας ανάγκης τα οποία θα ανακουφίζουν τη δεξαμενή από την υπερβολική εσωτερική πίεση σε περίπτωση έκθεσης σε φωτιά ή άλλη αιτία.

 

(ii) Για τις κατακόρυφες δεξαμενές, ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης μπορεί να εξασφαλιστεί από την πλωτή οροφή ή σε περίπτωση σταθερής οροφής με μια αδύνατη ραφή στην ένωση της στέγης με το περίβλημα η οποία θα σπάσει πριν από κάθε άλλη ραφή ή έλασμα του περιβλήματος ή του πυθμένα της δεξαμενής.

 

(iii) Όταν ο εξαερισμός έκτακτης ανάγκης έχει προβλεφθεί μέσω των εξαεριστικών ανακούφισης της πίεσης, η ικανότητα εξαερισμού τόσο του κανονικού όσο και του έκτακτου, πρέπει να είναι ικανή για να εμποδίσει διάρρηξη του περιβλήματος ή του πυθμένα των κατακόρυφων δεξαμενών ή του περιβλήματος και των άκρων των οριζόντιων δεξαμενών.

 

(iv) Η ικανότητα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης που πρέπει να παρέχεται στις δεξαμενές πρέπει να γίνεται με ένα αναγνωρισμένο οδηγό εξαερισμού (π.χ. API STD 2000).

 

(η) Χωρητικότητα:

 

Η λειτουργική χωρητικότητα μιας δεξαμενής πρέπει να αφήνει αρκετό διάκενο που να επιτρέπει τη διαστολή του προϊόντος που οφείλεται σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της εναποθήκευσης.

 

Η στάθμη της μεγίστης πλήρωσης πρέπει να αφήσει περιθώρια για την πλεύση της πλωτής οροφής ή του εσωτερικού πλωτού διαφράγματος.

 

(θ) Συναγερμοί για υψηλή στάθμη πλήρωσης:

 

Όταν οι εργασίες πλήρωσης της δεξαμενής είναι σύνθετες όπως στην περίπτωση δεξαμενών που γεμίζονται με σωλήνες που διασχίζουν τη χώρα, πρέπει να προβλεφθεί η εγκατάσταση συναγερμών για υψηλή στάθμη πλήρωσης και μηχανισμό αυτόματης διακοπής.

 

(ι) Ανθρωποθυρίδες:

 

(i) Οι δεξαμενές πρέπει να έχουν ανθρωποθυρίδες σύμφωνα με τα πρότυπα σχεδίασης της παραγράφου 3.3.1 (α) (i) και να επιτρέπουν την είσοδο στις δεξαμενές ώστε να διευκολύνουν την απαερίωση και τις εργασίες του καθαρισμού της δεξαμενής. Πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να επιτρέπουν την είσοδο ατόμων όταν φορούν πλήρη προστατευτική στολή.

 

(ii) Για τις κατακόρυφες δεξαμενές πρέπει να κατασκευάζεται τουλάχιστο μια ανθρωποθυρίδα στη χαμηλότερη ζώνη του περιβλήματος και μια στην οροφή.

 

Για τις δεξαμενές με διάμετρο μεγαλύτερη των 25 m πρέπει να κατασκευάζονται τουλάχιστο δυο ανθρωποθυρίδες στη χαμηλότερη ζώνη του περιβλήματος και δύο στην οροφή για να διευκολύνεται ο εξαερισμός της δεξαμενής για λόγους καθαρισμού.

 

(κ) Σκάλες, σταθερές κλίμακες ανόδου και κινητές σκάλες:

 

(i) Πρέπει να υπάρχουν για το προσωπικό μέσα προσπέλασης ή διαφυγής από τις οροφές των δεξαμενών υπό μορφή σταθερών ή κινητών κλιμάκων που οδηγούν κατευθείαν στις οροφές των δεξαμενών ή γεφυρών ανάμεσα τους. Όλα τα μέσα προσπέλασης πρέπει να έχουν επιφάνεια που δεν γλιστρά και αρκετό πλάτος και να φωτίζονται επαρκώς, ώστε το προσωπικό να κινείται ελεύθερα και με ασφάλεια.

 

(ii) Οι κλίμακες, οι γέφυρες και οι κινητές σκάλες πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τη σχεδίαση των προτύπων της παραγράφου 3.3.1 (α) (i). Προτείνεται όταν το κατακόρυφο ύψος ανάβασης μιας κλίμακας είναι περισσότερο από 6 μέτρα να υπάρχουν ενδιάμεσα πλατύσκαλα.

 

(iii) Εάν η προσέγγιση στις οροφές διαδοχικών δεξαμενών γίνεται διαμέσου γεφυρών ή άλλων διαδρόμων προσπέλασης θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες από μια σταθερές κλίμακες που να δίνουν προσπέλαση στο σύνολο.

 

Οι συνδέσεις των διαδρόμων προσπέλασης ή των γεφυρών στις δεξαμενές θα πρέπει να επιτρέπουν τη διαφοροποίηση της διάταξης των δεξαμενών (π.χ. από ελαφρά καθίζηση, μετακίνηση κ.λ.π.).

 

(iv) Για δεξαμενές όχι υψηλότερες από 4,5 m μπορούν να υπάρχουν κινητές σκάλες που καταλήγουν σε κάποιο πλατύσκαλο για την προσπέλαση στις οροφές.

 

Για τέτοιες σκάλες ή οποιεσδήποτε άλλες σταθερές σκάλες ψηλότερες από 3,5 m πρέπει να προβλέπονται κλωβοί ασφαλείας.

 

(v) Πρέπει επίσης, να κατασκευάζονται επιφάνειες για ασφαλές βάδισμα σε όλα τα σημεία που απαιτείται εργασία ή συχνή συντήρηση π.χ. σημεία καταμέτρησης ή δειγματοληψίας, εξαεριστικά κ.λ.π.

 

(λ) Χειραγωγοί:

 

Στις κλίμακες, γέφυρες, σκάλες, πλατφόρμες, πλατύσκαλα και διάφορα σημεία της οροφής των δεξαμενών όπου υπάρχει ανάγκη συχνής προσπέλασης, πρέπει να κατασκευάζονται χειραγωγοί σύμφωνα με τα πρότυπα σχεδίασης της παραγράφου 3.3.1 (α) (1). Το κατώτερο μέρος του χειραγωγού δεν πρέπει να είναι χαμηλότερο από 0,25 m από το επίπεδο του βαδίσματος.

 

(μ) Καταμέτρηση, δειγματοληψία και μέτρηση θερμοκρασίας:

 

(i) Τα στόμια για καταμέτρηση, δειγματοληψία και λήψη θερμοκρασίας πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορούν να κλείνουν ερμητικά και να αποκλείουν την είσοδο υγρασίας στην περίπτωση των δεξαμενών πετρελαιοειδών Κατηγορίας Ι να είναι στεγανά και να μην επιτρέπουν τη διαφυγή αερίων όταν είναι κλειστά και σε απόσταση από το κέλυφος της δεξαμενής πάνω από 0,5 m για να έχουμε αντιπροσωπευτική ένδειξη της θερμοκρασίας προϊόντος.

 

(ii) Για να αποφεύγονται τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη δια χειρός καταμέτρηση των δεξαμενών μπορούν να τοποθετούνται μηχανισμοί για την καταμέτρηση του περιεχομένου υγρού και ανάγνωση της θερμοκρασίας του στην επιφάνεια του εδάφους κοντά στη δεξαμενή ή σε απόσταση. Σχετικοί παράγραφοι 3.4.5 (δ) (v) και 3.4.5 (δ) (vi). Αυτά πρέπει να τοποθετούνται σύμφωνα με αναγνωρισμένα πρότυπα (π.χ. BS 3792 ή άλλα ανάλογα). Για τις δεξαμενές πετρελαιοειδών Κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) παρόμοιος εξοπλισμός πρέπει να είναι κατάλληλα γεφυρωμένος με το σώμα της δεξαμενής.

 

(v) Δεξαμενές κινητής οροφής:

 

(i) Το σύνολο των όγκων που αποτελούν οι σχεδίες των πλωτών οροφών πρέπει να δίνουν αρκετή άνωση ώστε να ανταποκρίνονται σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας και με επαρκή συντελεστή ασφάλειας. Πρέπει να υπάρχουν εξαεριστικά στόμια για να αποφεύγεται η άνοδος της πίεσης κάτω από το σφραγιστικό χείλος και να απελευθερώνουν τα αέρια κάτω από την οροφή κατά τη διάρκεια της αρχικής πλήρωσης.

 

(ii) Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απαγωγή του νερού της βροχής από τη στέγη, με κατάλληλο σύστημα.

 

(iii) Για να υπάρχει προσπέλαση στις οροφές, πρέπει να τοποθετούνται κλίμακες με άρθρωση και στερέωση στη κυρτή σιδηρογωνιά του άνω χείλους της δεξαμενής και με τροχίσκους στο κατώτατο άκρο. Όταν υπάρχουν πλατιά σκαλοπάτια στις κλίμακες πρέπει να οριζοντιώνονται μόνα τους.

 

(iv) Οι οροφές πρέπει να εφοδιάζονται με υποστηρίγματα τα οποία μπορούν να προσαρμόζονται και να στηρίζουν την οροφή σε ύψος που είναι αρκετό και να επιτρέπει τη συντήρηση και τον καθαρισμό της δεξαμενής, όταν αυτό απαιτείται. Επίσης να μπορούν να προσαρμόζονται σε χαμηλότερο ύψος για να επιτρέπεται στην κινητή οροφή να επιπλέει πάνω στο προϊόν υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Αυτά τα στηρίγματα πρέπει να φέρουν οπές στράγγισης ώστε να μπορούν να καθαριστούν από το προϊόν, όταν η δεξαμενή πρόκειται να επαερωθεί για επισκευή.

 

(ξ) Εσωτερικά επιπλέοντα διαφράγματα:

 

Όταν οι δεξαμενές με σταθερή οροφή έχουν εσωτερικά επιπλέοντα διαφράγματα, πρέπει να υπάρχουν οι ακόλουθες διατάξεις:

 

(i) Το διάφραγμα στο χαμηλότερο σημείο πλεύσης δεν πρέπει να εμποδίζει τη ροή μέσω των στομίων του περιβλήματος ή του πυθμένα, ούτε την είσοδο από την ανθρωποθυρίδα του περιβλήματος και στο υψηλότερο του σημείου πλεύσης δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με οιονδήποτε μέρος της κατασκευής της οροφής.

 

(ii) Το διάφραγμα πρέπει να είναι ηλεκτρικά αγώγιμο και επαρκώς γεφυρωμένο με το κυρίως σώμα της δεξαμενής, σύμφωνα με την παράγραφο 3.10.1.

 

(ο) Γείωση και γεφύρωση:

 

(i) Η γείωση των δεξαμενών για τη μείωση της ηλεκτροστατικής φόρτισης και την προστασία έναντι κεραυνού πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την παραγράφου 3.10.1.

 

(ii) Η γεφύρωση της κινητής οροφής στο περίβλημα της δεξαμενής πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την παραγράφου 3.10.1.

 

(π) Θαμμένες ή τελείως σκεπασμένες με χώμα δεξαμενές:

 

(i) Η σχεδίαση των κατακόρυφων δεξαμενών σύμφωνα με τα πρότυπα της παραγράφου 3.8.1 (α) αφορά μόνο τις υπέργειες δεξαμενές. Μια κατακόρυφη δεξαμενή από χάλυβα που προορίζεται να εγκατασταθεί σαν θαμμένη ή τελείως σκεπασμένη με χώμα μπορεί μεν να κατασκευαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα αλλά πρέπει να δοθεί ειδική προσοχή στο να περιβληθεί η δεξαμενή με σκυρόδεμα ή άλλο υλικό προστασίας κατά της πίεσης που ασκείται από τη γη ή το νερό και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε υπερκείμενα φορτία.

 

(ii) Οι οριζόντιες δεξαμενές που σχεδιάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα της παραγράφου 3.3.1 (α) (1) μπορούν να εγκατασταθούν σαν θαμμένες ή τελείως σκεπασμένες από χώμα, αλλά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πιθανότητα πλεύσης των δεξαμενών αυτών.

 

(iii) Το σημείο πλήρωσης, μιας θαμμένης ή τελείως σκεπασμένης με χώμα, δεξαμενής, πρέπει να τοποθετείται ή να μεταφέρεται σ' ένα σημείο κοντά στο πυθμένα της δεξαμενής.

 

(ρ) Υπέργειες δεξαμενές:

 

Οι υπέργειες οριζόντιες δεξαμενές πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται, σύμφωνα με τα πρότυπα σχεδίασης οριζοντίων δεξαμενών της παραγράφου 3.3.1 (α) (i). Σχετική παράγραφος 3.3.1 (σ) (iv) για αντιπυρικά υποστηρίγματα.

 

(σ) Θεμελιώσεις και Υποστηρίγματα:

 

(i) Τα πρότυπα σχεδίασης για κατακόρυφες δεξαμενές της παραγράφου 3.3.1 (α) (i) δίνουν υποδείξεις για την κατασκευή των κατάλληλων θεμελιώσεων.

 

Το σχέδιο θεμελίωσης εξαρτάται γενικά, από τις συνθήκες της περιοχής.

 

Η σχεδίαση που θα εφαρμοστεί πρέπει να προβλέπει αποστράγγιση για να αποφεύγεται η διάβρωση του πυθμένα της δεξαμενής και να εξασφαλίζεται σταθερότητα κατά την υδραυλική δοκιμασία και σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας και τις κλιματολογικές αλλαγές. Εάν στην περιοχή της δεξαμενής υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας πρέπει να δοθεί προστασία στα θεμέλια για αποφυγή διάβρωσης και πιθανόν να είναι ανάγκη να αγκυρωθεί η δεξαμενή.

 

Πρέπει να λαμβάνεται απόλυτη γνώση των συνθηκών του εδάφους με ιδιαίτερη προσοχή στο ανεκτό όριο πίεσης στη συνολική και διαφορική καθίζηση που είναι πιθανή, στον κίνδυνο πλεύσης και στην πιθανή επιδείνωση των αρχικών συνθηκών.

 

Η καθίζηση και ιδιαίτερα η διαφορική καθίζηση, πρέπει να περιορίζεται για να αποφεύγονται οι υπερβολικές τάσεις στο σώμα των δεξαμενών και των συνδεδεμένων σωλήνων.

 

Οι περιοχές με συνθήκες αδυνάτου υπεδάφους έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας.

 

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών καλό είναι οι δεξαμενές να γεμίζονται με νερό κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, ώστε η καθίζηση των δεξαμενών να γίνεται κανονικά προτού χρησιμοποιηθούν για κανονική λειτουργία. Σχετική παράγραφος 3.3.1 (τ) (ii).

 

(ii) Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη σχεδίαση των θεμελιώσεων και των κατασκευών υποστήριξης για τις δεξαμενές που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σύμφωνα με τους κώδικες δοχείων πίεσης της παραγράφου 3.3.1 (α) (i).

 

(iii) Τα πλαίσια των στηριγμάτων για τις οριζόντιες δεξαμενές πρέπει να έχουν σχήμα που να ταιριάζει με τα περιβλήματα των δεξαμενών. Πρέπει να τοποθετούνται όσο είναι δυνατόν λιγότερα στηρίγματα, κατά προτίμηση δύο, σε τέτοιο σημείο, ώστε να δίνουν τις μικρότερες ροπές και κάμψεις.

 

Η σχεδίαση τους δεν πρέπει να επιτρέπει τη συσσώρευση νερού. Όταν υπάρχει πιθανότητα για σοβαρή διάβρωση μεταξύ του περιβλήματος της δεξαμενής και των υποστηριγμάτων, πρέπει να συγκολλούνται χαλύβδινες πλάκες κατά της διάβρωσης, επί του περιβλήματος ή διαφορετικά να χρησιμοποιούνται αδιάβροχα επιθέματα.

 

Η δεξαμενή πρέπει να είναι σταθερή ή να φέρει βάση για να αντιστέκεται στους κινδύνους από δυνατούς ανέμους και να πακτώνεται σε περίπτωση που μπορεί να πλεύσει λόγω πλημμύρας ή να φέρει βάρη ή να έχει αρκετά υψηλά στηρίγματα.

 

(iv) Τα υποστηρίγματα των υπέργειων δεξαμενών πρέπει να έχουν προστασία εναντίον της πυρκαγιάς, εκτός εάν ο κίνδυνος κατάρρευσης από πυρκαγιά θεωρείται απίθανος.

 

(τ) Επιθεώρηση και δοκιμές:

 

(i) Πρέπει να γίνονται επιθεωρήσεις και έλεγχοι (συγκολλήσεων κ.λ.π.) τόσο στο μηχανουργείο όσο και στον τόπο ανέγερσης της δεξαμενής σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων σχεδίασης της παραγράφου 3.3.1 (α) (i).

 

(ii) Οι κατακόρυφες δεξαμενές πρέπει να δοκιμάζονται επί τόπου σύμφωνα με το πρότυπο σχεδίασης της παραγράφου 3.3.1 (α) (i). Αυτό περιλαμβάνει δοκιμή του πυθμένα της δεξαμενής για διαρροή με βεντούζα κενού (Vacuum Box) ή άλλη κατάλληλη μέθοδο, δοκιμή του περιβλήματος της δεξαμενής σε στεγανότητα και ασφάλεια με τη μέθοδο της πλήρωσης της δεξαμενής με νερό και στη συνέχεια οπτική επιθεώρηση και δοκιμή της οροφής και των εξαρτημάτων της για στεγανότητα αερίων. Η ελεγχόμενη πλήρωση με νερό της δεξαμενής κατά τη διάρκεια των δοκιμών είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί κανονική έδραση.

 

Επίσης, πρέπει να μετρηθεί μετά προσεκτικά η συνολική και η διαφορική καθίζηση. Καλό είναι να γίνεται μια ελάχιστη δοκιμή 48 ωρών, όταν η δεξαμενή είναι γεμάτη κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να γίνονται σωστές μετρήσεις της στάθμης του νερού μαζί με μετρήσεις θερμοκρασίας ώστε να εξακριβωθεί εάν έχει συμβεί διαρροή κατά την περίοδο της δοκιμής.

 

Επίσης, η ολική και διαφορική καθίζηση πρέπει να μετράται συνέχεια. Η δοκιμή σε στεγανότητα στα αέρια στην οροφή και στα εξαρτήματα, πρέπει να γίνεται όταν η δεξαμενή είναι γεμάτη με νερό. Επίσης, πρέπει να γίνεται έλεγχος των εξαεριστικών πίεσης και κενού, εάν λειτουργούν στις επιθυμητές πιέσεις.

 

(iii) Οι θαμμένες ή τελείως σκεπασμένες με χώμα δεξαμενές πρέπει να ελέγχονται προτού ταφούν ή σκεπαστούν με χώμα.

 

(υ) Προστασία εναντίον της διάβρωσης:

 

(i) Οι δεξαμενές, τα εξαρτήματα και τα υποστηρίγματα των δεξαμενών πρέπει να έχουν επαρκή εξωτερική επίστρωση με αντισκωριακό υλικό.

 

(ii) Οι θαμμένες ή τελείως σκεπασμένες με χώμα δεξαμενές πρέπει να βάφονται με ικανή προστατευτική επένδυση για να ανθίστανται στη διάβρωση από το έδαφος.

 

(φ) Λεκάνες ασφαλείας κατά της πυρκαγιάς: Σχετικοί παράγραφοι 3.2.4 και 3.2.5.

 

(i) Οι λεκάνες ασφαλείας κατά της πυρκαγιάς μπορούν να κατασκευαστούν από χώμα, σκυρόδεμα, χάλυβα, τοιχοποιία, τούβλα ή άλλο κατάλληλο υλικό.

 

(ii) Κάθε κύρια λεκάνη ασφαλείας κατά της πυρκαγιάς πρέπει να έχει αρκετή στερεότητα ώστε να αντέχει την πίεση την οποία θα μπορούσε να δεχθεί εάν ο χώρος του συγκροτήματος των δεξαμενών γεμίσει με νερό.

 

3.3.2 Σωληνώσεις, βαλβίδες, εξαρτήματα

 

(α) Πρότυπα σωληνώσεων:

 

Η σχεδίαση των δικτύων σωληνώσεων και εκλογή των υλικών για την κατασκευή, συναρμολόγηση, επιθεώρηση και δοκιμή των πρέπει να είναι κατάλληλη για τις πιέσεις λειτουργίας, τις θερμοκρασίες και τις καταπονήσεις στις οποίες θα υπόκειται το σύστημα κατά τη λειτουργία. Πρέπει να εφαρμόζονται οι ανάλογες οδηγίες ενός αναγνωρισμένου προτύπου σωληνώσεων (π.χ. BS 3351 ή API STD 5L κ.λ.π.). Τα δίκτυα σωληνώσεων για τη μεταφορά πετρελαιοειδών σε θερμοκρασίες πάνω από 100 βαθμούς Κελσίου η πίεσης πάνω από 19 Bar πρέπει να είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις ενός αναγνωρισμένου προτύπου (π.χ. του BS 3351 ή άλλου ισότιμου).

 

Για τα δίκτυα σωληνώσεων που μεταφέρουν προϊόντα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή πιέσεις πρέπει να ακολουθείται σχετικό αναγνωρισμένο πρότυπο (πχ κώδικας BS 3351 ή άλλο ισότιμο). Σχετικοί παράγραφοι 3.3.2 (γ), 3.3.2 (δ), 3.3.2 (ε), 3.3.2 (θ), 3.3.2 (κ), 3.3.2 (μ).

 

(β) Υλικά:

 

(i) Όλα τα υλικά, συμπεριλαμβανομένων και των μη μεταλλικών μερών των βαλβίδων, σφραγίδων, παρεμβυσμάτων και διαφραγμάτων, πρέπει να ανθίστανται στην ενέργεια των πετρελαιοειδών στις συνθήκες λειτουργίας.

 

(ii) Υλικά σωληνώσεων από χυτοσίδηρο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με εξαίρεση στις βαλβίδες από χυτοσίδηρο όπως αναφέρονται στην παράγραφο 3.3.2 (ε) (iii).

 

(iii) Σωλήνες ή αυλοί από χαλκό, μπρούντζο ή αργίλιο με μεγέθη 25 mm, και κάτω μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο πιθανός κίνδυνος λόγω του χαμηλότερου σημείου τήξης τους, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

Τα υλικά αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε θέσεις που θα μπορούσε να προκληθεί τραυματισμός σε άτομα ή ζημιά σε ιδιοκτησίες.

 

(iv) Οι χαλύβδινοι σωλήνες πρέπει να ακολουθούν αναγνωρισμένο ανάλογο πρότυπο (π.χ. API STD 5L ή ισότιμο).

 

(γ) Πάχος σωληνώσεων:

 

Το πάχος των σωληνώσεων πρέπει να υπολογίζεται σύμφωνα με τον κώδικα της παραγράφου 3.3.2 (α).

 

Παρ' όλα αυτά, επειδή οι πιέσεις σε πολλές σωληνώσεις είναι χαμηλές ίσως χρειαστεί η χρησιμοποίηση σωλήνων με μεγαλύτερο πάχος απ' ότι υπολογίζεται, ώστε να εξασφαλίζεται μηχανική ακαμψία και να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη αντοχή στη διάβρωση.

 

(δ) Συνδέσεις σωληνώσεων:

 

(i) Οι συνδέσεις σωληνώσεων πρέπει να είναι κατά προτίμηση συγκολλητές. Η συγκόλληση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον κώδικα της παραγράφου 3.3.2 (α).

 

(ii) Οι κοχλιωτές συνδέσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε σωληνώσεις με ονομαστική διάμετρο 50 mm και κάτω. Οι κοχλιωτές συνδέσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με αναγνωρισμένο πρότυπο (π.χ. API STD 5L).

 

(iii) Εύκαμπτοι σύνδεσμοι με ενσωματωμένους μη μεταλλικούς στεγανωτικούς δακτυλίους δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συγκροτήματα δεξαμενών που θα μπορούσε να προκληθεί φθορά στους δακτυλίους αυτούς σε περίπτωση πυρκαγιάς και κατά συνέπεια απώλεια προϊόντος.

 

(ε) Βαλβίδες:

 

(i) Τα δίκτυα σωληνώσεων πρέπει να περιέχουν ένα ικανό αριθμό καταλλήλων βαλβίδων που να επιτρέπει στο δίκτυο να λειτουργεί κανονικά, να προστατεύει την εγκατάσταση και να κλείνει γρήγορα χωρίς ζημιά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι βαλβίδες πρέπει να ανταποκρίνονται στα πρότυπα της παραγράφου 3.3.2 (α). Οι στυπιοθλίπτες πρέπει να σχεδιάζονται ώστε να επιτρέπουν την αντικατάσταση του στοιχείου στεγανότητας χωρίς μετακίνηση της βαλβίδας από τη θέση λειτουργίας.

 

Όταν οι βαλβίδες δεν ανήκουν στον τύπο ανυψούμενου βάκτρου πρέπει να φέρουν σαφή ένδειξη της θέσης της βαλβίδας.

 

(ii) Όλες οι βαλβίδες που είναι προσαρμοσμένες σε δεξαμενές αποθήκευσης στις σωληνώσεις εκφόρτωσης και φόρτωσης πλοίων στις προκυμαίες και αποβάθρες και έξω από την περίφραξη μιας εγκατάστασης όπου μια βλάβη βαλβίδας θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση ή κίνδυνο από εισροή του προϊόντος σε κανάλια, χαντάκια ή οχετούς, πρέπει να κατασκευάζονται, από χάλυβα με την ανάλογη αντίσταση κατά της πυρκαγιάς.

 

(iii) Βαλβίδες από χυτοσίδηρο μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εξαίρεση των βαλβίδων που τοποθετούνται στις θέσεις που σημειώνονται στην παράγραφο 3.3.2 (ε) (ii), όπου βέβαια τούτο είναι τεχνικά επιτρεπτό. Βαλβίδες από σφυρηλατημένο ορείχαλκο με επένδυση μπρούντζου μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη το χαμηλότερο σημείο τήξης των υλικών αυτών σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

(iv) Για τη διευκόλυνση του χειρισμού των βαλβίδων πρέπει να προβλέπονται κατάλληλα μέσα προσέγγισης όπως κλίμακες, σκάλες και πλατφόρμες εργασίας, όπου αυτά είναι απαραίτητα.

 

(ζ) Φλάντζες και εξαρτήματα:

 

(i) Οι κοχλιωτοί σύνδεσμοι με φλάντζες από χάλυβα και τα εξαρτήματα τους πρέπει να κατασκευάζονται σύμφωνα με αναγνωρισμένα πρότυπα (π.χ. το BS 1560 ANSI B 16.5 ή άλλο ισότιμο).

 

(ii) Τα χαλύβδινα εξαρτήματα συγκολλήσεως άκρων πρέπει να διαμορφώνονται σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα πρότυπα (π.χ. το BS 1640 ANSI B 16.9 ή άλλο ισότιμο).

 

(iii) Οι χαλύβδινες υποδοχές που συγκολλούνται ή κοχλιώνονται πρέπει να διαμορφώνονται σύμφωνα με αναγνωρισμένα πρότυπα (π.χ. το BS 3799 ANSI B 16.11 ή άλλο ισότιμο).

 

(η) Κοχλίες:

 

Οι κοχλίες πρέπει να κατασκευάζονται σύμφωνα με αναγνωρισμένα πρότυπα (π.χ. το BS 4882 ή άλλο ισότιμο).

 

(θ) Εγκατάσταση και ελαστικότητα:

 

(i) Οι σωληνώσεις πρέπει να έχουν αρκετή ελαστικότητα ώστε να επιτρέπουν οποιαδήποτε καθίζηση ή μετατόπιση των δεξαμενών ή άλλου εξοπλισμού, τη θερμική διαστολή ή συστολή και άλλες τάσεις που μπορούν να συμβούν στα συστήματα σωληνώσεων.

 

Για να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική εγκατάσταση και ελαστικότητα των δικτύων σωληνώσεων πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψη, στη σχεδίαση και κατασκευή τα πρότυπα της παραγράφου 3.3.2 (α).

 

(ii) Η ελαστικότητα μπορεί να επιτυγχάνεται με τις αλλαγές στην κατεύθυνση των σωληνώσεων, με τη χρησιμοποίηση καμπυλών, δακτυλίων και αντισταθμιστών.

 

Όταν λόγω έλλειψης χώρου δεν επιτρέπεται η χρήση παρόμοιων μεθόδων για την εξασφάλιση ελαστικότητας μπορεί να χρησιμοποιούνται κατάλληλοι επεκτατικοί σύνδεσμοι τύπου φυσαρμόνικας κατάλληλα στερεωμένοι και σε κατάλληλη κατεύθυνση.

 

Οι σύνδεσμοι τύπου φυσαρμόνικας πρέπει να προστατεύονται από φορτία στρέψης.

 

(iii) Τα υποστηρίγματα των σωλήνων πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένα και να έχουν τις αποστάσεις που ταιριάζουν στη διαμόρφωση των σωλήνων, όπως και να ανθίστανται στις ροπές πάκτωσης, στις δυνάμεις τριβής από ολίσθηση και στις καταπονήσεις που δημιουργούνται στα δίκτυα των σωληνώσεων. Οι σωληνώσεις που διασχίζουν μονοπάτια, δρόμους ή πλατφόρμες πρέπει να στηρίζονται από κατάλληλες σκαλωσιές, γέφυρες ή άλλες κατασκευές.

 

(iv) Οι σωληνώσεις που βρίσκονται κάτω από το έδαφος πρέπει να προστατεύονται από πιθανή καθίζηση του εδάφους όταν περνούν κάτω από σιδηροτροχιές, δρόμους ή άλλα σημεία που μπορεί να δεχθούν βαριά φορτία.

 

(v) Η διαδρομή θαμμένων σωληνώσεων πρέπει να σημειώνεται πάνω στο έδαφος, αλλά εάν αυτό δεν είναι δυνατό πρέπει να υπάρχουν σχεδιαγράμματα που να δίνουν όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

 

(vi) Στα ανοικτά χαντάκια όπου υπάρχουν σωληνώσεις πρέπει να υπάρχουν κατά διαστήματα φράκτες κατά της πυρκαγιάς.

 

(vii) Σωληνώσεις νερού ή σωληνώσεις που μπορεί να συσσωρευτεί νερό πρέπει να εξοπλίζονται με σημεία αποστράγγισης σε όλες τις περιοχές που χρειάζεται να λαμβάνονται προφυλάξεις κατά του παγετού.

 

(i) Ανακούφιση από πίεση που προέρχεται από μεταβολές θερμοκρασίας:

 

Κάθε τμήμα της σωλήνωσης στο οποίο μπορεί να παγιδευτεί υγρό π.χ. μεταξύ βαλβίδων που κλείνουν, πρέπει να προστατεύεται από την υπερβολική πίεση που προκαλείται από θερμική διαστολή του περιεχόμενου υγρού.

 

Η έξοδος από την ανακουφιστική βαλβίδα που έχει προβλεφθεί για την περίπτωση αυτή πρέπει να γίνεται σε μια δεξαμενή εναποθήκευσης ή σε κάποιο γειτονικό τμήμα της σωλήνωσης στο οποίο υπάρχει σύστημα ανακούφισης.

 

(κ) Δοκιμές:

 

(i) Όσον αφορά την επιθεώρηση και τις δοκιμές σχετική παράγραφος 3.3.2 (α).

 

(ii) Προτού τεθούν σε λειτουργία και στην περίπτωση των θαμμένων σωλήνων προτού κλειστούν τα χαντάκια όπου είναι τοποθετημένοι, οι έτοιμοι σωλήνες, πρέπει να ελέγχονται υδροστατικά σε πίεση ίση με μια και μισή φορά της μέγιστης πίεσης λειτουργίας.

 

Στις περιπτώσεις που δεν γίνει υδροστατική δοκιμασία προτείνεται να γίνει έλεγχος για διαρροές με αέρα που θα διοχετευθεί υπό πίεση όχι μεγαλύτερη από 1 Bar και στη συνέχεια δοκιμή με προϊόν σε πίεση ίση με μια και μισή φορά της μέγιστης πίεσης λειτουργίας.

 

(λ) Θερμαινόμενες σωληνώσεις:

 

Προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται για να εμποδίζουν το προσωπικό να έρθει σε επαφή με το θερμαινόμενο υγρό ή τις σωληνώσεις ατμού.

 

(μ) Μόνωση σωλήνων:

 

Η μόνωση των σωλήνων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα πρότυπα της παραγράφου 3.3.2 (α).

 

(v) Ελαστικοί σωλήνες:

 

Οι ελαστικοί σωλήνες πρέπει να ακολουθούν το αναγνωρισμένο πρότυπο που ισχύει για τη λειτουργία που πρέπει να επιτελέσουν π.χ.:

 

(i) Ελαστικοί σωλήνες για εκφόρτωση ή φόρτωση πλοίου (π.χ. πρότυπα BS 1435, BS 1102, TYPE F ή FX).

 

(ii) Ελαστικοί σωλήνες για εκφόρτωση ή φόρτωση βυτιοφόρων ή σιδηροδρομικών δεξαμενών (π.χ. πρότυπο BS 3492).

 

(ξ) Αρθρωτές συνδέσεις σωληνώσεων:

 

Η σχεδίαση, τα υλικά και η κατασκευή των αρθρωτών συνδέσεων των σωληνώσεων πρέπει να είναι κατάλληλα για τα προϊόντα που διακινούν.

 

Οι αρθρωτές συνδέσεις πρέπει να είναι ικανές να ανθίστανται σε δοκιμή πίεσης ίση με μια και μισή φορά της μέγιστης πίεσης που θα δέχονται κατά τη λειτουργία.

 

(ο) Προστασία κατά της διάβρωσης:

 

(i) Οι πάνω από το έδαφος σωληνώσεις πρέπει να είναι κατάλληλα χρωματισμένες εξωτερικά για να αποφεύγεται η διάβρωση.

 

(ii) Οι θαμμένες σωληνώσεις πρέπει να είναι προστατευμένες εξωτερικά με κατάλληλο αντιδιαβρωτικό υλικό.

 

(π) Εξουδετερωτές κύματος πίεσης:

 

Εξουδετερωτές με κατάλληλη στερεότητα και αποτελεσματικότητα πρέπει να τοποθετούνται εκεί όπου οι συνθήκες λειτουργίας δημιουργούν υψηλές πιέσεις π.χ. λόγω απότομης μεταβολής της ροής στις σωληνώσεις.

 

(ρ) Διαχωρισμός σωληνώσεων:

 

Όπου χρησιμοποιούνται απομονωτικές τυφλές φλάντζες και διαφράγματα για να διαχωρίσουν τα τμήματα σε ένα δίκτυο σωληνώσεων πρέπει να έχουν την κατάλληλη αντοχή και να έχουν ενσωματωμένο σύστημα ένδειξης της τοποθέτησής τους.

 

(σ) Αναγνώριση σωληνώσεων:

 

Πρέπει να εφαρμόζονται τρόποι αναγνώρισης των σωληνώσεων και των βαλβίδων που να υποδεικνύουν το προϊόν ή τη χρήση για την οποία χρησιμοποιούνται. Σχετικά παράγραφος 3.4.7 (β).

 

3.3.3 Αντλίες

 

(α) Τοποθέτηση:

 

(i) Οι αντλίες πρέπει να τοποθετούνται κατά προτίμηση στο ύπαιθρο, εκτός εάν υπάρχουν βαριές κλιματολογικές συνθήκες.

 

Πρέπει κατά προτίμηση να μην τοποθετούνται κάτω από την επιφάνεια εδάφους.

 

Οι αντλίες και οι αγωγοί τους δεν πρέπει να τοποθετούνται στο εσωτερικό λεκανών ασφαλείας των συγκροτημάτων των δεξαμενών.

 

(ii) Οι αντλίες μπορούν να συγκεντρωθούν όλες μαζί σε μια περιοχή ή να είναι η κάθε μια ανεξάρτητη της άλλης ώστε να εξυπηρετεί τις κατασκευαστικές και λειτουργικές ανάγκες.

 

(iii) Οι αντλίες για τα πετρελαιοειδή Κατηγοριών Ι ή ΙΙ (2) πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση όχι μικρότερη από 15 m από τα όρια, αλλά στην περίπτωση εγκαταστάσεων κατηγορίας Β μπορεί να ελαττωθεί στα 10 m, κατόπιν έγκρισης από τις Αρχές.

 

(β) Διαχωρισμός Προϊόντων:

 

Κατά τον προγραμματισμό της χρήσης των αντλιών και των αγωγών πρέπει να ληφθεί υπόψη η ενδεχόμενη μόλυνση του προϊόντος και τα επιτρεπτά όρια της. Γενικά οι αντλίες που χρησιμοποιούνται για πετρελαιοειδή Κατηγορίας Ι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για πετρελαιοειδή Κατηγορίας ΙΙ ή III αλλά εάν αυτό είναι αναπόφευκτο πρέπει να προβλεφθεί να υπάρχουν οι δυνατότητες που θα επιτρέπουν να γίνει μια φυσική διακοπή στις σωληνώσεις αναρρόφησης της αντλίας και να υπάρχουν αρκετά σημεία στράγγισης ώστε και η αντλία και οι αγωγοί της να στραγγιχθούν πριν από την αλλαγή του προϊόντος.

 

(γ) Τύπος Αντλίας:

 

(i) Ο τύπος αντλίας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί θα καθορισθεί από τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και τις απαιτήσεις της άντλησης ειδικότερα για τις συνθήκες αναρρόφησης.

 

(ii) Οι μηχανικοί στυπιοθλίπτες είναι προτιμότεροι από τους στυπιοθλίπτες με παρέμβυσμα. Εάν, όμως, χρησιμοποιούνται στυπιοθλίπτες με παρέμβυσμα θα πρέπει να ανήκουν σε τύπο που το παρέμβυσμα μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα χωρίς να πρέπει να αποσυναρμολογηθεί η μονάδα σε μεγάλο βαθμό.

 

(δ) Εγκατάσταση Αντλιών:

 

(ι) Πρέπει να τοποθετούνται βαλβίδες αντεπιστροφής στο σημείο κατάθλιψης των αντλιών σε όλες τις περιπτώσεις που δύο ή περισσότερες αντλίες λειτουργούν παράλληλα ή εκεί όπου υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει προϊόν προς τα πίσω λόγω βαρύτητας, όταν η αντλία δεν λειτουργεί.

 

(ii) Οι αντλίες θετικού εκτοπίσματος πρέπει να φέρουν βαλβίδες παράκαμψης ή άλλη κατάλληλη προστασία κατά της υπερβολικής πίεσης ή υπερφόρτωσης.

 

(iii) Οι αντλίες θετικού εκτοπίσματος ή άλλες αντλίες, οι οποίες μπορεί να υποστούν ζημιά λόγω της παρουσίας στερεών αντικειμένων κατά την άντληση του προϊόντος πρέπει να προστατεύονται από παρόμοια ζημιά με ένα φίλτρο προσαρμοσμένο στη αναρρόφηση της αντλίας.

 

(iv) Όλα τα εξωτερικά κινούμενα μέρη πρέπει να φέρουν προστατευτικό κάλυμμα ώστε να εμποδίζονται τα ατυχήματα στο προσωπικό.

 

(ε) Κινητήριες μονάδες για τις αντλίες:

 

(i) Όταν οι αντλίες κινούνται μέσω κινητήριων μηχανών συνήθως κινούνται από ηλεκτρικούς κινητήρες, κινητήρες diesel ή βενζινοκινητήρες.

 

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι μονάδες που δίνουν κίνηση πρέπει να έχουν το μέγεθος που ανταποκρίνεται σε συνεχή λειτουργία στο μέγιστο της απαίτησης της άντλησης και για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν.

 

Οι κινητήρες και όλος ο συναφής εξοπλισμός πρέπει να είναι απόλυτα κατάλληλος για λειτουργία στη ζώνη όπου θα τοποθετηθεί. Σχετική παράγραφος 3.10.4.

 

(ii) Τα αντλητικά συγκροτήματα με βενζινοκινητήρες δεν πρέπει να λειτουργούν πουθενά αλλού εκτός από μη επικίνδυνη ζώνη. Τα αντλητικά συγκροτήματα με κινητήρες diesel όταν λειτουργούν σε ζώνη όπου υπάρχει κίνδυνος ύπαρξης εύφλεκτου αερίου πρέπει να συμμορφώνονται με υποδείξεις για την προστασία των ντιζελομηχανών που λειτουργούν σε επικίνδυνες περιοχές (π.χ. οι δημοσιευμένες από την OCMA).

 

Μηχανές diesel με στροβιλοσυμπιεστή παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα υψηλής θερμοκρασίας των επιφανειών εξάτμισης τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν χρησιμοποιούνται εντός εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών κατηγορίας Α.

 

(iii) Οι ντιζελομηχανές πρέπει να εγκαθίστανται σε στάθμη πάνω από το έδαφος για να αποφεύγεται η λειτουργία τους σε περιβάλλον με εύφλεκτα αέρια.

 

(iv) Όλες οι μονάδες κίνησης πρέπει να φέρουν προφυλακτήρες σε όλα τα κινούμενα μέρη τους.

 

(v) Πρέπει να υπάρχει τρόπος ταχείας διακοπής λειτουργίας μιας μονάδας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

(ζ) Ηλεκτρικός εξοπλισμός για Αντλίες:

 

Όλος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός για αντλίες πρέπει να εγκαθίστανται σύμφωνα με την παράγραφο 3.10.1.

 

3.3.4 Ευκολίες φόρτωσης και εκφόρτωσης προϊόντων για οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές

 

(α) Διατάξεις για τη φόρτωση:

 

(i) Πρέπει να υιοθετούνται οι ανάλογες διατάξεις για φόρτωση είτε από την κορυφή είτε από τον πυθμένα των οδικών και σιδηροδρομικών οχημάτων.

 

Στην περίπτωση φόρτωσης από την κορυφή, ο σωλήνας φόρτωσης πρέπει να χαμηλώνει μέσω ενός ανοικτού στομίου επί της οροφής της δεξαμενής του οχήματος.

 

Στη φόρτωση από τον πυθμένα μπορεί να γίνει μια στεγανή σύνδεση στον πυθμένα της δεξαμενής του σχήματος που μπορεί να είναι ή να μην είναι η ίδια με τη σύνδεση που χρησιμοποιείται για την εκφόρτωση της δεξαμενής.

 

Η σύνδεση μπορεί να γίνει με τη χρησιμοποίηση αυτοκλείστων στεγανών συνδέσμων (dry break) που να συγκρατούν το υγρό μετά τη σύνδεση των σωληνώσεων ή με την χρησιμοποίηση ανοικτού τύπου συνδέσμων όταν το προϊόν που βρίσκεται στο σωλήνα φόρτωσης ή το συνδεδεμένο με το όχημα εύκαμπτο σωλήνα απαιτεί αποστράγγιση πριν από την αποσύνδεση.

 

Όταν γίνεται κανονική φόρτωση χωρίς οπτικό έλεγχο της στάθμης μέσω μιας ανοικτής ανθρωποθυρίδας ή στομίου ή μιας διαβαθμισμένης ράβδου, πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επαρκούς ελέγχου για την ποσότητα που φορτώνεται μέσα στη δεξαμενή ή στο διαμέρισμα δεξαμενής ώστε να αποφεύγεται η υπερχείλιση.

 

(ii) Οι διατάξεις για τη φόρτωση πετρελαιοειδών Κατηγορίας Ι ή Κατηγορίας ΙΙ ή III πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να αποφεύγεται το πιτσίλισμα κατά τη φόρτωση ή η ελεύθερη πτώση του προϊόντος στη δεξαμενή του οχήματος.

 

Για ανοικτή φόρτωση ο σωλήνας εκροής φόρτωσης πρέπει να έχει τόσο μήκος ώστε να φθάνει στον πυθμένα της μεγαλύτερης δεξαμενής του οχήματος.

 

Για φόρτωση κλειστής οροφής ή για φόρτωση από τον πυθμένα τα στόμια πλήρωσης του οχήματος πρέπει να έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποφεύγεται η ελεύθερη πτώση του προϊόντος και ο στροβιλισμός (σχετικοί παράγραφοι 4.3.3 (v) και 4.6.3 (γ) (i)).

 

(iii) Η φόρτωση σιδηροδρομικών οχημάτων μπορεί να επιτελεσθεί σε μια πλευρική διάταξη φόρτωσης με ένα αριθμό σημείων φόρτωσης τοποθετημένα κατά διαστήματα τέτοια που να ανταποκρίνονται στις διαστάσεις των σιδηροδρομικών οχημάτων.

 

Εναλλακτικό γι' αυτό το σύστημα φορτώσεων από πολλαπλά σημεία είναι το σύστημα φόρτωσης από ένα μοναδικό σημείο στο οποίο οι βραχίονες φόρτωσης είναι συγκεντρωμένοι σε μια θέση και ο σιδηρόδρομος με τα οχήματα φόρτωσης κινείται έτσι ώστε το κάθε όχημα να φέρεται διαδοχικά στη θέση πλήρωσης.

 

Η φόρτωση από ένα μοναδικό σημείο διευκολύνει τον έλεγχο κατά τη διάρκεια των εργασιών της φόρτωσης όπως επίσης, και την αποστράγγιση της περιοχής της φόρτωσης αλλά δεν είναι οικονομικά πλέον καταλληλότερη για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών κατηγορίας Α.

 

(β) Διατάξεις για φόρτωση και εκφόρτωση για ομαδικές μεταφορές:

 

Η διάταξη για φόρτωση και εκφόρτωση για οδικές μεταφορές πρέπει να επιτρέπει εύκολη προσπέλαση και έξοδο των οχημάτων κατά προτίμηση χωρίς ανάγκη οπισθοπορείας. Τα σημεία φόρτωσης των οχημάτων πρέπει κατά προτίμηση να ευρίσκονται συγκεντρωμένα σε νησίδες, παράλληλες μεταξύ τους και με απόσταση τόση που να επιτρέπει τη χρήση και των δύο πλευρών των νησίδων ταυτόχρονα. Ο χώρος ανάμεσα στις νησίδες πρέπει να επιτρέπει την άνετη προσπέλαση και κίνηση των μεγαλυτέρων οχημάτων που χρησιμοποιούνται ή για την ενδεχόμενη χρήση μεγαλύτερων οχημάτων. Οι νησίδες πρέπει να φέρουν κράσπεδα για να προστατεύουν τον εξοπλισμό της φόρτωσης.

 

(γ) Σιδηροδρομικές συνδέσεις:

 

(i) Το τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής που εξυπηρετεί τη φόρτωση και εκφόρτωση των σιδηροδρομικών οχημάτων, πρέπει όπου είναι δυνατό να προβλέπεται για το σκοπό αυτό.

 

(ii) Οι σιδηροδρομικές συνδέσεις πρέπει να κατασκευάζονται με την ανάλογη απόσταση ασφάλειας.

 

(iii) Όπου είναι δυνατό η είσοδος στις σιδηροδρομικές συνδέσεις πρέπει να γίνεται με μια κατωφερική κλίση από την κεντρική γραμμή. Μια κατάλληλη κλίση είναι 1 προς 400.

 

(iv) Οι νομείς εδάφους ή οι μοχλοί που ελέγχουν τα σημεία πρέπει να είναι τοποθετημένοι παράλληλα με τις γειτονικές γραμμές και σε τέτοια θέση ώστε οι χειριστές να είναι μακρυά από τις γραμμές.

 

(v) Τα φράγματα των σιδηροδρομικών διαβάσεων πρέπει να φέρουν στέρεους γάντζους που να τα κρατούν ανοικτά όταν τούτο απαιτείται.

 

(vi) Πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται κατάλληλα φράγματα γάντζοι κλείστρα και άλλα μέσα ελέγχου που να εμποδίζουν την κίνηση ενός τραίνου χωρίς άδεια ή προσέγγιση από σιδηροδρομικές μηχανές κατά τη διάρκεια που οι δεξαμενές των είναι ακόμη συνδεδεμένες με τις εγκαταστάσεις φόρτωσης και εκφόρτωσης.

 

(δ) Οδικές και σιδηροδρομικές περιοχές φόρτωσης:

 

(i) Οι περιοχές φόρτωσης οχημάτων οδικών μεταφορών πρέπει να φέρουν επίστρωση με υλικά που δεν παθαίνουν ζημιά σε φωτιά ή σε έκχυση προϊόντος.

 

(ii) Οι επιφάνειες των οδικών περιοχών φόρτωσης πρέπει να διαχωρίζονται και οι περιοχές φόρτωσης οχημάτων οδικών και σιδηροδρομικών πρέπει να έχουν τέτοια διάταξη ώστε τυχούσα έκχυση προϊόντος σε ένα σημείο να μην κυλήσει κάτω από τα άλλα οχήματα σε άλλο σημείο.

 

Προτείνεται η περιοχή φόρτωσης οδικών μεταφορών να είναι μεγάλη, ώστε ανεξάρτητα τμήματα αυτής να περιβάλλονται από περιμετρικά φρεάτια ώστε να περιορίζεται η εξάπλωση μιας έκχυσης. Τα αποχετευτικά συστήματα των οδικών και σιδηροδρομικών οχημάτων πρέπει να είναι συνδεδεμένα με ελαιοδιαχωριστές.

 

(ε) Εξοπλισμός για τη φόρτωση και εκφόρτωση:

 

(i) Ο εξοπλισμός για τη φόρτωση μπορεί να είναι τοποθετημένος στη στάθμη του εδάφους ή πάνω σε πλατφόρμα σε ύψος που να εξυπηρετεί τα οχήματα μεταφοράς.

 

(ii) Οι εύκαμπτες συνδέσεις μεταξύ των σταθερών διατάξεων της εγκατάστασης πετρελαιοειδών κατηγορίας Α ή Β και των μεταφορικών οχημάτων μπορεί να είναι ελαστικοί σωλήνες (σχετική παράγραφος 3.3.2 (v) ή αρθρωτές σωληνωτές συνδέσεις (σχετική παράγραφος 3.3.2 (ξ)).

 

Πρέπει να σχεδιάζονται και να τοποθετούνται έτσι ώστε να μπορούν να φθάσουν τα κανονικά σταθμευμένα οχήματα μεταφοράς και να μην προκαλέσουν ανεπίτρεπτα τεντώματα στις σταθερές εγκαταστάσεις ή στις συνδέσεις των οχημάτων μεταφοράς και επίσης έτσι ώστε οι σωλήνες εκροής που χρησιμοποιούνται για ανοικτή φόρτωση να μπορούν όταν χρειάζεται να φθάσουν τον πυθμένα των δεξαμενών του οχήματος χωρίς δυσκολία (σχετική παράγραφος 3.3.4 (α) (ii)).

 

(iii) Τα σημεία εκφόρτωσης για οδικά και σιδηροδρομικά οχήματα πρέπει να φέρουν βαλβίδες ελέγχου εάν υπάρχει πιθανότητα αντίστροφης ροής λόγω βαρύτητας από τις δεξαμενές εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών κατηγορίας Α ή Β στην περίπτωση βλάβης του εύκαμπτου σωλήνα της σύνδεσης ή σε αδυναμία να κλεισθεί καλά η χειροκίνητη βαλβίδα πριν από την αποσύνδεση.

 

(ζ) Έλεγχος εργασιών φόρτωσης και εκφόρτωσης:

 

Πρέπει να υπάρχουν άμεσα προσιτά μέσα που να καθιστούν το χειριστή ικανό να διακόψει τη ροή (συμπεριλαμβανομένης και της ροής λόγω βαρύτητας του προϊόντος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όταν χρησιμοποιείται εξοπλισμός αυτόματης φόρτωσης πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι διακοπής της ροής. Υποδεικνύεται κατά τη φόρτωση πετρελαιοειδών κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) να τοποθετούνται ταχείες βαλβίδες διακοπής της ροής του προϊόντος στους σωλήνες παροχής ώστε να απομονώνονται τα σημεία φόρτωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

(η) Πλατφόρμες:

 

(i) Οι πλατφόρμες που διατίθενται για να επιτρέπουν την προσπέλαση στον εξοπλισμό φόρτωσης που βρίσκεται υψηλότερα από τη στάθμη του εδάφους, ή να περιορίζεται η απόσταση μεταξύ του εξοπλισμού φόρτωσης και της κορυφής των οδικών και σιδηροδρομικών οχημάτων, πρέπει να σχεδιάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν το πλέον κατάλληλο ύψος για τις εργασίες που θα γίνουν.

 

(ii) Πρέπει να χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά υλικά για τις επιφάνειες που πατιούνται στις πλατφόρμες και στα σκαλοπάτια των κλιμάκων που οδηγούν προς αυτές. Οι πλατφόρμες πρέπει να έχουν αρκετό πλάτος ώστε να επιτρέπουν ελεύθερο πέρασμα γύρω από κάθε μηχάνημα φόρτωσης, που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της πλατφόρμας. Πρέπει επίσης, να υπάρχουν χειρολαβές ή άλλα μέσα προστασίας κατά της πτώσης.

 

Χειρολαβές πρέπει να υπάρχουν και στα γεμιστήρια των οχημάτων για οδικές μεταφορές για το προσωπικό που χρησιμοποιεί τους διαδρόμους του οχήματος κατά τη διάρκεια εργασιών φόρτωσης από το επάνω μέρος του οχήματος.

 

(iii) Πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα μέτρα προσπέλασης προς τις πλατφόρμες με κλίμακες με χειρολαβές.

 

Πρέπει να υπάρχει έξοδος κινδύνου στην αντίθετη από τη κλίμακα πλευρά της πλατφόρμας είτε με τη μορφή μιας άλλης κλίμακας ή μιας σκάλας. Εάν υπάρχει σκάλα πρέπει να φέρει αλυσίδα ασφαλείας που να εμποδίζει την πτώση ατόμων από την άλλη πλευρά της πλατφόρμας.

 

(iv) Εάν απαιτείται προσπέλαση μεταξύ μιας σταθερής πλατφόρμας και της κορυφής των οχημάτων, χρειάζονται αρθρωτές σκαλωσιές που να γεφυρώσουν την απόσταση ή τη διαφορά ύψους.

 

(θ) Υλικά κατασκευής:

 

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εξαρτημάτων φόρτωσης και εκφόρτωσης πρέπει να είναι άκαυστα.

 

(ι) Ρεύματα διασποράς, γείωση και σύνδεση:

 

(i) Οι σιδηροδρομικές συνδέσεις για τη φόρτωση και εκφόρτωση σιδηροδρομικών οχημάτων πρέπει να φέρουν μονωτικές ενώσεις για να απομονώνουν την πλευρά οχήματος από την κεντρική γραμμή και να εμποδίζουν τα ηλεκτρικά ρεύματα διασποράς από ηλεκτρικά φορτισμένες γραμμές ή κυκλώματα σιδηροδρομικής σηματοδότησης (σχετική παράγραφος 3.10.1).

 

(ii) Διατάξεις φόρτωσης και εκφόρτωσης σιδηροδρομικών οχημάτων πρέπει να μη παρουσιάζουν ηλεκτρική συνέχεια και να γειώνονται. Οι διατάξεις φόρτωσης οχημάτων για οδικές μεταφορές πρέπει να είναι εφοδιασμένες με μέσα γεφύρωσης του οχήματος με τις σταθερές διατάξεις της φόρτωσης. Σχετική παράγραφος 3.10.1.

 

3.3.5 Διατάξεις φόρτωσης και εκφόρτωσης για θαλάσσιες μεταφορές

 

(α) Προβλήτες και Αποβάθρες:

 

Οι προβλήτες και οι αποβάθρες πρέπει να έχουν σχεδιασθεί και κατασκευασθεί από πεπειραμένους μηχανικούς για να ανταποκρίνονται με ασφάλεια σε όλα τα μεγέθη των πλοίων που θα χρησιμοποιούν αυτές τις εγκαταστάσεις και να έχει δοθεί ξεχωριστή προσοχή στις συνθήκες ανέμου, παλιρροϊκά ρεύματα ωκεάνια διόγκωση, τις τοπικές μεθόδους διακίνησης των πλοίων, το χώρο ελιγμών γύρω από την προβλήτα ή αποβάθρα και το βάθος του νερού που υπάρχει στο αγκυροβόλιο. Σχετική παράγραφος 3.2.9. Μπορεί εν προκειμένω να ακολουθούνται και υποδείξεις αναγνωρισμένου Διεθνούς Οδηγού Ασφαλείας Δεξαμενόπλοιων και Αγκυροβολίων (πχ IOTTSG, ISGOTT).

 

(β) Προσδέσεις:

 

Πρέπει να προβλέπονται ασφαλείς προσδέσεις για τη μεγαλύτερη κατηγορία πλοίων που μπορεί να χρησιμοποιήσουν το αγκυροβόλιο στις πιο αντίξοες συνθήκες.

 

(γ) Εξοπλισμός για τις προβλήτες και αποβάθρες:

 

(i) Πρέπει να προβλέπεται ένα ελαστικό περίζωμα που να περιορίζει το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης συμπαγών βαρών και να τα διαμοιράζει σε μια πλατιά επιφάνεια του πλοίου ή της αποβάθρας ή της προβλήτας.

 

(ii) Όλες οι συνδέσεις των πλοίων με την ακτή πρέπει να έχουν αρκετή ελαστικότητα που να επιτρέπει ανέβασμα, κατέβασμα, ευθυγράμμιση, των πλοίων εξ αιτίας της παλίρροιας, των κυμάτων ή των ρευμάτων ως και τις αλλαγές από το εκτόπισμα.

 

Οι συνδέσεις μεταξύ των σωλήνων της ακτής και των πλοίων πρέπει να γίνονται με εύκαμπτους σωλήνες, (σχετική παράγραφος 3.3.2 (v)) ή από μεταλλικούς εισελκόμενους αρθρωτούς βραχίονες (σχετική παράγραφος 3.3.2 (ξ)) ή έναν συνδυασμό και των δύο. Όταν οι εύκαμπτοι σωλήνες έχουν τέτοιο μέγεθος που δεν μπορεί να διακινηθούν με τα χέρια και με ασφάλεια πρέπει να διατίθενται ιστοί φόρτωσης ή άλλα ανυψωτικά μηχανήματα και να λαμβάνεται η αντίστοιχη φροντίδα ώστε οι αναρτήσεις του σωλήνα και ο συμπλέκτης ασφαλείας να μη δημιουργούν μεγάλη καμπυλότητα στο σωλήνα. Σχετική παράγραφος 3.4.1 (κ) (i).

 

Πρέπει να υπάρχει κατάλληλη προσπέλαση με κλίμακες σκάλες ή πλατφόρμες εργασίας που να διευκολύνουν τη χρήση των εύκαμπτων συνδέσεων μεταξύ πλοίου και ακτής.

 

(iii) Οι σωληνώσεις οι βαλβίδες και τα εξαρτήματα συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων τους ή των τμημάτων επέκτασης για τη σύνδεση μεταξύ πλοίου και ακτής, πρέπει να είναι κατασκευασμένα από χάλυβα ή άλλο ισοδύναμο υλικό. Πρέπει να συμμορφώνονται με την παράγραφο 3.3.2 του κανονισμού αυτού.

 

Οι σωληνώσεις της ακτής πρέπει να καταλήγουν στα άκρα τους στην παραλία με χαλύβδινες βαλβίδες ελέγχου οι οποίες πρέπει να είναι τοποθετημένες σε θέση άμεσα προσιτή για να τεθούν σε λειτουργία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι βαλβίδες ελέγχου πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις σωληνώσεις της προβλήτας ή αποβάθρας όσο το δυνατόν πλησιέστερα προς τις ενώσεις με το πλοίο για να αποτρέψουν έκχυση σε περίπτωση βλάβης της εύκαμπτης σύνδεσης του πλοίου με την ακτή.

 

Σε περίπτωση σωληνώσεων πάνω σε προβλήτα η τοποθέτηση βαλβίδας πάνω ή κοντά σε παράκτιο άκρο της προβλήτας μπορεί να αποτελέσει τρόπο παρεμπόδισης απώλειας προϊόντος σε περίπτωση ζημιάς της προβλήτας ή κατά την προσέγγιση στην προβλήτα.

 

(iv) Σε ότι αφορά οδηγίες για τον έλεγχο αντλιών εγκαταστάσεως πετρελαιοειδών κατηγορία Α για το χειρισμό ναυτικού φορτίου του πλοίου.

 

Για την τοποθέτηση μετρητών πίεσης μανομέτρων πρέπει να τοποθετούνται ή να υπάρχουν υποδοχές σε όλες τις σωληνώσεις της ακτής όσο το δυνατό πλησιέστερα προς τη σύνδεση του πλοίου ώστε να είναι ευκρινώς ορατοί από το υπεύθυνο χειριστή των εύκαμπτων συνδέσεων μεταξύ πλοίου και ακτής και των άλλων εξαρτημάτων εκφόρτωσης.

 

Οι μετρητές πίεσης που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι εκτίθενται σε συνθήκες φθοράς και εάν δεν τους παρέχεται αρκετή προστασία από το περιβάλλον είναι προτιμότερο να φυλάσσονται σε αποθήκη και να τοποθετούνται μόνο κατά τη διάρκεια των εργασιών.

 

(vi) Σε μεγάλες εγκαταστάσεις κατηγορίας Α μπορούν να χρησιμοποιηθούν συσκευές καταγραφής ροής αυτόματα συστήματα, διακόπτες ελέγχου χειρισμού από απόσταση και μηχανοκίνητες βαλβίδες.

 

Ο εξοπλισμός που λειτουργεί αυτόματα και μηχανοκίνητα πρέπει να σχεδιάζεται έτσι ώστε να παρέχει ασφάλεια σε περίπτωση βλάβης και να είναι κατάλληλος για χειροκίνητη λειτουργία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

(vii) Είναι επιθυμητό να υπάρχει τηλέφωνο μεταξύ πλοίου και ακτής ή VHF ράδιο - τηλεφωνική επικοινωνία, ιδιαίτερα σε μεγάλες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών κατηγορίας Α. Ο εξοπλισμός επικοινωνίας πρέπει να είναι κατάλληλου τύπου για τη ζώνη στην οποία προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί, ή όπου υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ εγκατάστασης και σημείου φορτοεκφόρτωσης ή προσέγγισης του πλοίου.

 

(δ) Υποβρύχιοι πετρελαιαγωγοί:

 

(i) Οι υποβρύχιοι πετρελαιαγωγοί που είναι προέκταση στις σωληνώσεις της ακτής σε αγκυροβόλια ανοικτής θάλασσας πρέπει να κατασκευάζονται από υπερενισχυμένους σωλήνες και αν είναι κατάλληλα προστατευμένοι κατά της διάβρωσης.

 

(ii) Οι βαλβίδες των υποβρύχιων αγωγών πρέπει να είναι από χάλυβα και εάν είναι εγκατεστημένες κάτω από το νερό να είναι μηχανοκίνητες να ελέγχονται εξ αποστάσεως ή να κλείνουν μόνες τους και να είναι δυνατό να λειτουργήσουν χειροκίνητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

Πρέπει να τοποθετούνται παράκτια βαλβίδες ελέγχου (αντεπιστροφής).

 

(iii) Οι συνδέσεις προς το πλοίο πρέπει να γίνονται μέσω διατάξεων που επιπλέουν ή εύκαμπτων σωλήνων.

 

Στην τελευταία περίπτωση το άκρον του εύκαμπτου σωλήνα πρέπει να φράσσεται μετά τη χρήση και να σημειώνεται η θέση του με ένα σημαντήρα για να διευκολύνεται η περισυλλογή του.

 

(ε) Προστασία κατά των φορτίων στατικού ηλεκτρισμού, κεραυνού και ηλεκτρικών ρευμάτων:

 

(i) Εάν υπάρχει κάποιο τμήμα ηλεκτρικά φορτισμένο μεταξύ του πλοίου και των διατάξεων φόρτωσης τα ηλεκτρικά ρεύματα που προέρχονται από την καθοδική προστασία ή από ηλεκτρικά ρεύματα διασποράς μπορούν να εκρεύσουν από το πλοίο προς την ακτή ή αντίθετα και τέτοια ρεύματα μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα εάν ο ηλεκτρικός αγωγός αποσυνδεθεί.

 

Γι' αυτό το λόγο δεν πρέπει να γίνεται γεφύρωση στο καλώδιο του πλοίου με την ακτή και προτείνεται να τοποθετείται ένα τμήμα μονωτικού ευκάμπτου σωλήνα ή μια μονωτική φλάντζα σε κάθε βραχίονα φόρτωσης ή σε κάθε σύνδεση της ακτής.

 

(ii) Όλα τα μεταλλικά τμήματα των μηχανημάτων της ακτής πρέπει να έχουν γείωση. Το πλοίο έχει γείωση μέσω του νερού.

 

(iii) Οι εύκαμπτοι σωλήνες για τη φόρτωση ή εκφόρτωση μπορούν να είναι αγώγιμης ή μη αγώγιμης κατασκευής, αλλά όταν χρησιμοποιούνται για τη φόρτωση ή εκφόρτωση πετρελαιοειδούς τύπου στατικού συσσωρευτή όλα τα μεταλλικά τμήματα στους εύκαμπτους αυτούς σωλήνες πρέπει να είναι ηλεκτρικά συνδεδεμένα είτε με το πλοίο είτε με τους σωλήνες της ακτής, αλλά όχι και με τα δύο.

 

Για να επιτευχθεί αυτό προτείνεται ο ένας εύκαμπτος σωλήνας να είναι μη αγώγιμος και οι άλλοι να είναι αγώγιμοι, και να υπάρχει μια φλαντζωτή μονωτική ένωση στη σύνδεση της παράκτιας σωλήνωσης.

 

(iv) Όταν πετρελαιοειδές τύπου στατικού συσσωρευτή φορτώνεται ή εκφορτώνεται χρησιμοποιώντας εξ ολοκλήρου όλους τους μεταλλικούς βραχίονες φόρτωσης ή εκφόρτωσης, μια μονωτική φλαντζωτή σύνδεση πρέπει να τοποθετηθεί στο σύστημα του βραχίονα, αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να εξασφαλισθεί ότι η μονωτική φλάντζα δεν θα βραχυκυκλωθεί από συρμάτινα καλώδια ή άλλους αγωγούς. Όταν χρησιμοποιείται μεταλλικός βραχίονας μαζί με εύκαμπτο σωλήνα, μια μονωτική φλάντζα πρέπει να τοποθετηθεί εκεί όπου ενώνεται ο εύκαμπτος σωλήνας με το μεταλλικό βραχίονα.

 

(v) Όταν χρησιμοποιούνται μονωτικές φλάντζες, πρέπει να συνοδεύονται με προστατευτικά καλύμματα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης σπινθήρα από τυχαία ένωση δια μέσου των δυο φλαντζών.

 

(vi) Στην περίπτωση υποβρυχίων σωληνώσεων μπορεί να παρουσιαστεί η ίδια κατάσταση και όταν χρησιμοποιούνται αγώγιμοι σωλήνες σε ένα τυπικό αγκυροβόλιο πρέπει να τοποθετείται μια μη αγώγιμη εύκαμπτη σημαδούρα μέσα σε κάθε τερματικό άκρο του ευκάμπτου σωλήνα.

 

Μονωτικές φλάντζες δεν είναι κατάλληλες για υποβρύχιες σωληνώσεις. Οι υποβρύχιοι εύκαμπτοι σωλήνες που ενώνουν τις υποβρύχιες σωληνώσεις προς ένα και μόνο ναύδετο πρέπει να είναι μη αγώγιμου τύπου, ώστε να μονώνεται το πλωτό ναύδετο από κάθε καθοδική προστασία στις σωληνώσεις. Εύκαμπτοι σωλήνες επιφάνειας μεταξύ ενός πλωτού ναύδετου και του πλοίου, πρέπει να είναι πλωτού τύπου.

 

Όταν ένα ναύδετο έχει καθοδική προστασία πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις που να εμποδίζουν τη ροή των ρευμάτων της καθοδικής προστασίας προς το πλοίο με τη χρησιμοποίηση ενός μη αγώγιμου ευκάμπτου σωλήνα ή άλλου τρόπου.

 

Σε όλες τις περιπτώσεις όπου οι υποβρύχιες σωληνώσεις έχουν καθοδική προστασία πρέπει να τοποθετείται μονωτική φλάντζα σε ένα κατάλληλο σημείο εκεί όπου οι σωληνώσεις βγαίνουν στην ακτή.

 

3.3.6 Κτίρια για πλήρωση, συσκευασία και αποθήκευση

 

(α) Γενικές κατασκευές:

 

(i) Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κτιρίων πλήρωσης συσκευασίας και αποθήκευσης πρέπει να είναι αντιπυρικά και για την κατασκευή του εξοπλισμού πρέπει να είναι άκαυστα.

 

(ii)Τα δάπεδα πρέπει να είναι επιστρωμένα με πλακάκια με πέτρινες πλάκες, με σκυρόδεμα, με σκληρό ξύλο ή σκληρό έδαφος αλλά εκεί όπου γεμίζονται και φορτώνονται τα βαρέλια, πρέπει να υπάρχει δάπεδο από χάλυβα ή άλλο ανθεκτικό στο έλαιο και στο νερό, υλικό.

 

(β) Θέρμανση:

 

Τα κτίρια στα οποία εναποθηκεύονται ή διακινούνται πετρελαιοειδή πρέπει να θερμαίνονται μόνο με τρόπο που να μη δημιουργεί εστία ανάφλεξης.

 

(γ) Εξαερισμός:

 

(i) Τα κτίρια πρέπει να εξαερίζονται επαρκώς αυτά που προορίζονται για πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) πρέπει να έχουν ανοίγματα εξαερισμού στην απέναντι πλευρά κοντά στο έδαφος και στην οροφή ή μπορεί να κατασκευάζονται με ανοικτές πλευρές οπότε η είσοδος μη εξουσιοδοτημένου προσωπικού πρέπει να παρεμποδίζεται με ένα μεταλλικό πλέγμα με μεγάλες οπές.

 

(ii) Η κατηγορία Ι ή ΙΙ (2) πετρελαιοειδών δεν πρέπει να εναποθηκεύονται ή να διακινείται σε κανένα μέρος του κτιρίου που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους εκτός εάν σ' αυτό το μέρος υπάρχει επαρκής εξαερισμός που να εμποδίζει τη συσσώρευση εύφλεκτου ή τοξικού αερίου.

 

(δ) Πόρτες υπηρεσίες, παράθυρα και φεγγίτες:

 

Οι πόρτες πρέπει να τοποθετούνται και να κατασκευάζονται έτσι ώστε να παρέχουν άμεσο τρόπο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οι πόρτες δεν πρέπει να έχουν πλάτος μικρότερο από 900 mm και πρέπει να ανοίγουν προς τα έξω.

 

Γυαλί με σύρμα πρέπει να χρησιμοποιείται, εάν διατίθεται για τα ανοίγματα των παραθύρων και των φεγγιτών.

 

(ε) Μηχανές συσκευασίας:

 

(ι) Εκτεθειμένοι οδοντωτοί τροχοί αλυσίδες και άλλα παρόμοια επικίνδυνα κινούμενα μέρη πρέπει να έχουν προφυλακτήρες ασφάλειας που να εμποδίζουν ατυχήματα και τραυματισμούς.

 

Οι προφυλακτήρες μπορεί να είναι σταθεροί ή αυτόματοι.

 

(ii) Πρέπει να υπάρχει επαρκής απόσταση γύρω από τις μηχανές που να επιτρέπει την ασφαλή λειτουργία και συντήρηση.

 

3.3.7 Περιοχές αποθήκευσης συσκευασμένων προϊόντων έξω ή μέσα στα κτίρια

 

(α) Κατασκευή:

 

Η περιοχή που έχει επιλεγεί για την αποθήκευση πρέπει να είναι ασφαλής από πλημμύρα και να παρέχει κατάλληλη αποστράγγιση. Το δάπεδο πρέπει να κατασκευαστεί από κατάλληλο υλικό που να είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να αντέχει στα φορτία που θα φέρει συμπεριλαμβανομένου και οιουδήποτε μηχανικού εξοπλισμού διακίνησης που εφαρμόζεται.

 

(β) Έκχυση:

 

Όπου μπορεί να δημιουργηθεί μια επικίνδυνη κατάσταση από διαρροή εναποθηκευμένων προϊόντων πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να εμποδιστεί ανεξέλεγκτη εκροή προϊόντων από την περιοχή αποθήκευσης.

 

(γ) Αποθήκευση:

 

Πρέπει να δοθεί προσοχή στη σχεδίαση και στην κατασκευή των χώρων που προορίζονται για αποθήκευση συσκευασμένων προϊόντων έξω ή μέσα στα κτίρια στο ασφαλές ύψος στο οποίο μπορούν να στοιβαχτούν τα συσκευασμένα προϊόντα διαφόρων μεγεθών, στη μέθοδο στοίβαξης εάν πρέπει να είναι με ή χωρίς παλέτες ή ράφια και στον τύπο εξοπλισμού μηχανικού χειρισμού που θα χρησιμοποιηθεί. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν περονοφόρα οχήματα ο χώρος πρέπει να είναι επαρκής για να επιτρέπει επαρκές πλάτος διαδρόμων για ασφαλείς ελιγμούς.

 

3.3.8 Ελαιοσυλλέκτες

 

(α) Πρέπει να υπάρχουν ελαιοσυλλέκτες που να εμποδίζουν την εκροή πετρελαιοειδών άλλων μολυσματικών προϊόντων από την εγκατάσταση πετρελαιοειδών κατηγορίας Α και Β.

 

Το σύστημα αποστράγγισης πρέπει να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξασφαλίζει ότι το μολυσμένο νερό ή πετρελαιοειδές που προέρχεται από διαρροή ή έκχυση θα κατευθύνεται προς τον ελαιοσυλλέκτη (σχετική παράγραφος 3.2.13).

 

Καλύτερα να υπάρχουν περισσότερες από μια μονάδες σύμφωνα πάντοτε με την πιθανότητα και το βαθμό μόλυνσης.

 

Με αυτή την έννοια πρέπει να δοθεί προσοχή και για την πιθανότητα άλλων μολυσματικών προϊόντων εκτός πετρελαιοειδών που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

 

Πρέπει επίσης να προβλεφθούν παρακαμπτήριες διατάξεις προς τους ελαιοσυλλέκτες που θα εμποδίζουν την υπερφόρτωση κατά τη διάρκεια κακών καιρικών συνθηκών.

 

Όπου διατίθενται αναρροφητικές αντλίες πρέπει να τοποθετούνται στις εξόδους των ελαιοδιαχωριστών.

 

(β) Οι ελαιοσυλλέκτες πρέπει να έχουν τη δυναμικότητα που απαιτείται από το χώρο που πρόκειται να αποστραγγιστεί και ο υπολογισμός τους βασίζεται στην εκτίμηση βροχόπτωσης ανά ώρα λαμβάνοντας υπόψη τους ποικίλους συντελεστές διαπερατότητας του εδάφους.

 

Εάν οι περιοχές που τοποθετούνται οι δεξαμενές είναι κανονικά απομονωμένες από τα συστήματα αποστράγγισης δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των ποσοτήτων εκροής.  Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και ένας χρόνος κατακράτησης εντός του ελαιοσυλλέκτη, αρκετός για να δίνεται η δυνατότητα στο πετρελαιοειδές να ανέβει στην επιφάνεια. Έχει βρεθεί από την πράξη ότι σε μια εγκατάσταση εμπορίας η μέση ταχύτητα ροής είναι ένα μέτρο ανά λεπτό και η ταχύτητα ανόδου 0,1 m/min είναι ικανοποιητική για μια βαθμίδα ελαιοσυλλέκτη.

 

(γ) Οι ελαιοσυλλέκτες πρέπει να φέρουν βαλβίδες απομόνωσης στην είσοδο και στην έξοδο τους.

 

Για να διευκολύνεται ο καθαρισμός συνιστάται να υποδιαιρεθεί ο ελαιοσυλλέκτης σε δύο παράλληλα κανάλια με βαλβίδες απομόνωσης σε κάθε κανάλι.

 

(δ) Οι κλειστοί ελαιοσυλλέκτες πετρελαιοειδών πρέπει να εξαερίζονται επαρκώς.

 

(ε) Οι ελαιοσυλλέκτες πρέπει να είναι εύκολα προσιτοί για επιθεώρηση και καθαρισμό.

 

3.3.9 Περιφράξεις

 

Οι περιφράξεις πρέπει να γίνονται από κάποιο εγκεκριμένο τύπο ασφαλούς φράκτη. Ο τύπος κατασκευής μπορεί να είναι αλυσιδωτός, με χαλύβδινους πασσάλους, με τούβλα, με συμπαγές σκυρόδεμα ή με κατασκευή από ξύλο ή προκατασκευασμένες πλάκες σκυροδέματος. Πολλές φορές χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν πολλοί τύποι φρακτών στην ίδια εγκατάσταση ανάλογα με τη χρησιμότητα που έχουν, όπως αλυσιδωτοί ή άλλου ανοικτού τύπου φράκτες για συγκροτήματα δεξαμενών, και τοίχοι από τούβλα ή σκυρόδεμα για περιοχές με πολλαπλές εργασίες, ειδικά όταν γειτνιάζουν με διαβάσεις κοινού. (Σχετική παράγραφος 3.2.2).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.