Απόφαση daee-2287/16 - Άρθρο 7

Άρθρο 7: Στάδιο Μελέτης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του φράγματος συντάσσονται όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία. Ο σχεδιασμός του φράγματος και των συναφών έργων, εκπονείται σύμφωνα με κατάλληλα κριτήρια μελέτης, που εγγυώνται την ασφάλειά του, σε θέματα υδραυλικού, γεωτεχνικού και δομοστατικού σχεδιασμού, σε θέματα λειτουργίας του φράγματος και του ταμιευτήρα, καθώς και σε θέματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

Ο Μελετητής συντάσσει επίσης το Σχέδιο Παρακολούθησης, το οποίο αποτελεί στοιχείο του Φακέλου Κατασκευής Φράγματος. Στο Φάκελο Κατασκευής Φράγματος περιλαμβάνονται και τα βασικά κριτήρια μελέτης και παραδοχών σχεδιασμού, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

 

τα κριτήρια που υιοθετούνται στη μελέτη του φράγματος, όπως αυτά καθορίζονται από ελληνικά και διεθνή πρότυπα και Κανονισμούς,
τις βασικές παραδοχές σχεδιασμού του φράγματος, ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής συμπεριφορά του σε όλα τα στάδια της ζωής του.

 

2. Τα βασικά κριτήρια της μελέτης περιλαμβάνουν:

 

Ορισμούς, συμβολισμούς και μεγέθη όλων των τύπων φορτίων καταπόνησης (μόνιμα, έκτακτα, ακραία) του φράγματος και των συναφών του έργων, όπως νεκρά και κινητά φορτία, υδροστατικές πιέσεις και πιέσεις ανώσεως, φορτία διήθησης, πιέσεις γαιών, φορτία από ιζήματα, φορτία σεισμού, υδροδυναμικά φορτία, φορτία παγετού, ανέμου, θερμοκρασίας, φορτία πρόσκρουσης, καθώς και φορτία σχεδιασμού υπογείων έργων κ.λ.π.
Κατηγορίες σκυροδέματος, χάλυβα και λοιπών δομικών υλικών με αναφορά στους αντίστοιχους κανονισμούς.
Τιμές παραμέτρων που χρησιμοποιούνται στη μελέτη και αφορούν τα χαρακτηριστικά (γεωλογικά, τεχνικογεωλογικά, ορυκτολογικά κ.α.) των σχηματισμών στη θεμελίωση των έργων, καθώς και τις συνθήκες εφαρμογής τους.
Παραδοχές φορτίσεων στο φράγμα και στα συναφή έργα, συμπεριλαμβανομένων και των φορτίσεων από αποθέσεις φερτών υλών στον ταμιευτήρα.
Τους απαιτούμενους τύπους αναλύσεων φράγματος και συναφών έργων (ευστάθειας, τάσεων και παραμορφώσεων, δυναμικής καταπόνησης), με ειδική αναφορά στις μεθοδολογίες που εφαρμόζονται και στις εξεταζόμενες περιπτώσεις.
Τα βασικά κριτήρια σχεδιασμού και αποδοχής των πετασμάτων στεγάνωσης και αποστράγγισης των θεμελιώσεων.
Τα κριτήρια επιλογής των τύπων των οργάνων στο φράγμα, στα αντερείσματα κ.λ.π.
Τα βασικά κριτήρια υδραυλικού σχεδιασμού των συστημάτων και έργων υπερχείλισης, υδροληψίας, εκτροπής ποταμού, εκκένωσης ταμιευτήρα, εμπλουτισμού, παραγωγής ενέργειας, αντιπλημμυρικής προστασίας, διαχείρισης φερτών.
Τα βασικά κριτήρια σχεδιασμού του υδρομηχανολογικού και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (θυροφράγματα, δικλίδες, δοκοί έμφραξης, εσχάρες, ανυψωτικοί εξοπλισμοί κ.λ.π.).

 

3. Οι βασικές παραδοχές σχεδιασμού περιλαμβάνουν:

 

Τεκμηρίωση για τις επιλογές των παροχών σχεδιασμού του συστήματος υπερχείλισης λαμβάνοντας υπ' όψη τη διακινδύνευση των έργων αυτών.
Τεκμηρίωση για την επιλογή της παροχής σχεδιασμού του συστήματος εκτροπής και του ύψους των προφραγμάτων, λαμβάνοντας υπ' όψη τη διακινδύνευση των έργων αυτών.
Τεκμηρίωση για τις επιλογές των παραμέτρων σεισμικής καταπόνησης και των μεγεθών τους για το σχεδιασμό των έργων.
Τεκμηρίωση καταλληλότητας και επάρκειας των υλικών κατασκευής.

 

4. Για το Σύστημα υπερχείλισης ισχύουν οι ακόλουθες ειδικές απαιτήσεις:

 

Το σύστημα υπερχείλισης πρέπει να είναι σε θέση να παροχετεύει με ασφάλεια τη μέγιστη πλημμύρα σχεδιασμού, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς τη συνδρομή εκκενωτών ή άλλων συστημάτων.
Το σύστημα υπερχείλισης πρέπει να είναι σε θέση να παροχετεύει την πιθανή μέγιστη πλημμύρα χωρίς υπερπήδηση του φράγματος, εκτός εάν υπάρχει ειδικός σχεδιασμός αυτού, με αποδεκτό επίπεδο ζημιών που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του φράγματος.
Το σύστημα υπερχείλισης με έλεγχο της παροχής εκροής με θυροφράγματα, περιλαμβάνει τις παρακάτω πρόσθετες προβλέψεις:
Το σύστημα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ανεξάρτητα ανοίγματα.
oΟ χειρισμός των θυροφραγμάτων να γίνεται μηχανικά και χειροκίνητα και οι εντολές μηχανικής λειτουργίας να μπορούν να δίδονται επιτόπου και από απόσταση.
oΣε περιπτώσεις εγκατάστασης θυροφραγμάτων με αυτόματη λειτουργία, θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός ελέγχου της αυτόματης λειτουργίας των θυροφραγμάτων, ανεξάρτητα από τη στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα.

 

5. Για το Σύστημα εκκένωσης και ελέγχου ταχύτητας ανόδου στάθμης ταμιευτήρα ισχύουν οι ακόλουθες ειδικές απαιτήσεις:

 

Φράγματα οι μελέτες των οποίων θα προκηρυχθούν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος Κανονισμού πρέπει να διαθέτουν εκκενωτή πυθμένα.
Μόνο μετά από επαρκή αιτιολόγηση μπορεί κατ' εξαίρεση να μην προβλεφθεί εκκενωτής πυθμένα.
Κατά την πρώτη πλήρωση ο εκκενωτής πυθμένα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ελέγχου της ταχύτητας ανόδου της στάθμης του ταμιευτήρα σε αποδεκτά από τη μελέτη επίπεδα, εκτός αν υπάρχει πρόβλεψη για ανεξάρτητο σύστημα ελέγχου της στάθμης.

 

6. Η Μελέτη πρέπει να περιλαμβάνει:

 

Την εγκατάσταση οργάνων μέτρησης στάθμης υδροφόρου ορίζοντα στα αντερείσματα, πιέσεων πόρων σε κατάλληλες θέσεις του φράγματος και της θεμελίωσης του, παροχών διηθούμενων νερών ή διαρροών, καταγραφής επιταχύνσεων κατά τη διάρκεια σεισμικών γεγονότων, μετακινήσεων και παραμορφώσεων του φράγματος και των συναφών έργων, μετακινήσεων πρανών, φορτίων προεντεταμένων αγκυρώσεων, αγκυρίων βράχου κ.λ.π.
Τεκμηρίωση ότι οι χώροι απόρριψης ακατάλληλων υλικών δεν επηρεάζουν την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του φράγματος, ούτε επιδεινώνουν την ευστάθεια της περιοχής απόρριψης.
Τεκμηρίωση για την υλοποίηση ή μη συστημάτων στεγανοποίησης και αποστράγγισης του φράγματος και των αντερεισμάτων, καθώς και την πρόβλεψη δυνατότητας εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών στεγανοποίησης ή/και αποστράγγισης, εάν απαιτηθεί.
Εξειδίκευση των απαιτήσεων θεμελίωσης του φράγματος και των συναφών έργων.
Προσχέδιο πρώτης πλήρωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαδικασίες έμφραξης του συστήματος εκτροπής και χρονικό προγραμματισμό των σχετικών εργασιών, και το οποίο θα οριστικοποιείται όπως προβλέπεται στο άρθρο 9.

 

7. Το εγχειρίδιο λειτουργίας και συντήρησης θα συντάσσεται κατ' αρχάς στα πλαίσια της Οριστικής Μελέτης και θα αναθεωρείται και συμπληρώνεται με το πέρας της κατασκευής με ευθύνη του Φορέα Υλοποίησης Φράγματος.

 

Το εγχειρίδιο λειτουργίας και συντήρησης θα περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον:

 

Κατάλογο προσωπικού με την απαιτούμενη εμπειρία ανά θέση και οργανόγραμμα
Πλήρη συνοπτική περιγραφή του έργου
Πλήρη κατάλογο εξοπλισμού και οργάνων με τα σχέδια τους, τις θέσεις τοποθέτησης και τα εγχειρίδια λειτουργίας (οριστικοποιείται με το πέρας της κατασκευής)
Απαιτήσεις προληπτικών, τακτικών και εκτάκτων ελέγχων και συντηρήσεων
Σχέδιο Παρακολούθησης του φράγματος όπως αναλυτικότερα περιγράφεται στο άρθρο 8

 

8. Με πρωτοβουλία της Διοικητικής Αρχής Φραγμάτων, δύναται να συντάσσονται οδηγίες σύνταξης μελετών φραγμάτων, λαμβάνοντας υπόψη και ενσωματώνοντας ισχύοντες κανονισμούς και προδιαγραφές, και την κείμενη νομοθεσία. Οι οδηγίες θα περιλαμβάνουν κατ' ελάχιστον:

 

Πλήρη περιεχόμενα μελέτης
Διαδικασίες σύνταξης και ελέγχου μελετών
Κριτήρια επιλογής πλημμυρών
Κριτήρια επιλογής σεισμικών δράσεων
Σενάρια ελέγχων ευστάθειας και αποδεκτών συντελεστών ασφαλείας.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.