Απόφαση ed2a-02-44-f11/84 - Άρθρο 10

Άρθρο 10: Προστασία σωλήνων από χημικές επιδράσεις


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Σε περίπτωση που οι αγωγοί χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά διαβρωτικών υγρών ή τοποθετούνται μέσα σε διαβρωτικά διαβρωτικών υγρών η τοποθετούνται μέσα σε διαβρωτικά εδάφη, θα πρέπει η εξωτερική ή η εσωτερική ή και οι δυο επιφάνειές τους να προστατεύονται με κατάλληλη επένδυση. Η προστασία των σωλήνων κρίνεται σκόπιμη όταν αυτοί χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά υγρών με PH≤6 ή με περιεκτικότητα σε θεϊκά μεγαλύτερη από 300 mg/l, ή τοποθετούνται σε εδάφη με περιεκτικότητα σε θειικά μεγαλύτερη από 3000 mg/Kg εδάφους ξηρού στον αέρα.

 

1. Υλικό επενδύσεως -Εργαστηριακή εξέταση.

 

α) Σαν υλικό επενδύσεως των σωλήνων χρησιμοποιείται θερμοσκληρυνόμενο θερμοπλαστικό ή άλλο ανθεκτικό στις χημικές επιδράσεις και τη διάβρωση υλικό.

 

β) Από το υλικό επενδύσεως του σωλήνα μορφώνονται χυτά δοκίμια διαστάσεων 2,5 cm * 7,5 cm * 0,3 cm σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τα δοκίμια αφού παραμείνουν για 40 ώρες σε χώρο θερμοκρασίας 23±2 οC και σχετικής υγρασίας 50±5% ζυγίζονται με ακρίβεια 0,005 g. Σε περιπτώσεις διαφωνίας μεταξύ προμηθευτή και αγοραστή οι ανοχές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας γίνονται αντίστοιχα ±1 οC και ±2%.

 

Στη συνέχεια ανά έξι δοκίμια βυθίζονται τελείως στα ακόλουθα υγρά:

 

Αποσταγμένο νερό
διάλυμα 10% κατά βάρος θειικού οξέος
διάλυμα 5% κατά βάρος οξικού οξέος
διάλυμα 5% κατά βάρος καυστικού οξέος

 

Τα δοκίμια παραμένουν βυθισμένα για χρονικές περιόδους 7 και 30 ημερών στα προηγούμενα υγρά, σε χώρο θερμοκρασίας 23±2 οC, ενώ αναδεύεται το υγρό μια φορά την ημέρα κατά την πρώτη εβδομάδα. Μετά από 7 ημέρες και ένα από τα τρία δοκίμια απομακρύνεται από το διάλυμα, πλένεται με άφθονο νερό βρύσης και σφουγγίζεται με στεγνό ύφασμα η διηθητικό χαρτί και αμέσως ζυγίζεται μέσα σε φιαλίδιο ζυγίσεως με ακρίβεια 0,0005 g. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται με τα άλλα τρία δοκίμια, που παρέμειναν βυθισμένα για 30 ημέρες.

 

Σαν μεταβολή βάρους του υλικού λαμβάνεται ο μέσος όρος της μεταβολής βάρους των τριών δοκιμίων, που υπολογίζεται με ακρίβεια 0,01%.

 

Η μέγιστη επιτρεπτή μεταβολή βάρους είναι 0,5% του αρχικού βάρους για εμβάπτιση 7 ημερών και 0,9% του αρχικού βάρους για εμβάπτιση 30 ημερών.

 

2. Εμφάνιση και πάχος προστατευτικής επενδύσεως.

 

Σωλήνας με επένδυση δεν πρέπει να παρουσιάζει φλύκταινες, γδαρσίματα η γενικά επιφάνειες με ανεπαρκή προστασία. Το πάχος της προστατευτικής επενδύσεως δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 0,3 mm. Η μέτρηση του γίνεται με παχύμετρο ακρίβειας, σε τμήμα της επενδύσεως κατάλληλα αποκολλημένο από τα τοιχώματα του σωλήνα.

 

3. Πρόσφυση υλικού επενδύσεως.

 

Η επένδυση πρέπει να έχει ικανοποιητική πρόσφυση στα τοιχώματα του σωλήνα κατά τις τρεις δοκιμές που περιγράφονται πιο κάτω. Οι δοκιμές αυτές γίνονται σε δοκίμια διαστάσεων 5 cm x 15 cm που κόβονται από τον έτοιμο επενδεδυμένο σωλήνα.

 

α) Το δοκίμιο βαπτίζεται και παραμένει για 24 ώρες μέσα σε αποσταγμένο νερό που βράζει. Στη συνέχεια σφουγγίζεται με στεγνό πανί και εξετάζεται.

 

β) Το δοκίμιο βαπτίζεται σε αποσταγμένο νερό θερμοκρασίας 65 οC και παραμένει στις ίδιες συνθήκες για 96 ώρες. Στη συνέχεια σφουγγίζεται με στεγνό πανί και εξετάζεται.

 

γ) Το δοκίμιο βαπτίζεται σε αποσταγμένο νερό θερμοκρασίας δωματίου (~20 οC) για 90 ημέρες. Στη συνέχεια σφουγγίζεται και εξετάζεται.

 

Η πρόσφυση θεωρείται ικανοποιητική όταν τα δοκίμια που θα υποβληθούν στις τρεις πιο πάνω δοκιμασίες δε παρουσιάσουν εκδορές, φλύκταινες ή οποιαδήποτε αποκόλληση από τα τοιχώματα του σωλήνα.

 

4. Αντοχή επενδεδυμένου σωλήνα σε διάλυμα θειικού οξέος.

 

Τμήμα επενδεδυμένου σωλήνα μήκους 30 cm πωματισμένο κατά το ένα άκρο του με κατάλληλο αδρανές υλικό τοποθετείται κατακόρυφα και γεμίζεται μέχρι 5 cm από την ανώτατη στάθμη πληρώσεώς του με διάλυμα 5% κατά βάρος θειικού οξέος (Η2SO4). Στη συνέχεια ο σωλήνας παραμένει σκεπασμένος σε θερμοκρασία δωματίου (~20 οC) για 45 ημέρες.

 

Μετά από 45 ημέρες απομακρύνεται το θειικό οξύ, ξεπλένεται ο σωλήνας από το οξύ με νερό της βρύσης, στεγνώνεται και εξετάζεται.

 

Αν εμφανιστεί οποιαδήποτε φλύκταινα με βάθος ή διάμετρο μεγαλύτερη από 4 mm θεωρείται ότι το δοκίμιο δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Προδιαγραφής.

 

5. Αντοχή επενδεδυμένου σωλήνα σε διάλυμα καυστικού νατρίου.

 

Λαμβάνεται όπως και στην προηγούμενη παράγραφο τμήμα επενδεδυμένου σωλήνα μήκους 30 cm το οποίο γεμίζεται για τη δοκιμή αυτή με διάλυμα 5% κατά βάρος καυστικού νατρίου (Na OH) και επαναλαμβάνεται η διαδικασία της προηγουμένης παραγράφου.

 

Αν εμφανιστεί οποιαδήποτε ρωγμή, διόγκωση ή άλλο ορατό ελάττωμα, θεωρείται ότι το δοκίμιο δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Προδιαγραφής.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο τίθεται όπως τροποποιήθηκε με το (ΦΕΚ 433/Α/1984).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.