Νόμος 4277/14 - Άρθρο p13

Παράρτημα XIII


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Άρθρο 28, Παράγραφος 2

 

1. Προωθούνται υποδομές, κατά προτεραιότητα, για την ανάπτυξη των εξής μορφών τουρισμού:

 

Πολιτιστικός, περιηγητικός, συνεδριακός, εκθεσιακός, επιχειρηματικός, θαλάσσιος (σκαφών αναψυχής και κρουαζιέρας), ιατρικός, τουρισμός φύσης, αθλητικός - προπονητικός, τουρισμός μεγάλων γεγονότων (mega events), τουρισμός, σπορ αέρος, προσκυνηματικός, αγροτουρισμός, γαστρονομικός, ιαματικός και θεραπευτικός, αναψυχής και διασκέδασης.

 

2. Οι τουριστικές υποδομές λειτουργούν συμπληρωματικό και δημιουργούν συνέργειες με τις υποδομές αναψυχής και αθλητισμού. Αναλυτικότερα:

 

α) Πολιτιστικός και Περιηγητικός: Βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τους πολιτιστικούς πόρους. Στο πλαίσιο προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού, ενδυναμώνεται ο ρόλος της Αθήνας ως αφετηρίας των περιηγήσεων.

 

β) Συνεδριακός τουρισμός: Προωθείται η δημιουργία διεθνούς συνεδριακού κέντρου στο Φαληρικό Όρμο (κτίριο tae-kwon-do), καθώς και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων και η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων μικρότερης κλίμακας σε συνδυασμό με καταλύματα υψηλών προδιαγραφών ή σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή ερευνητικών κέντρων.        

 

γ) Θαλάσσιος τουρισμός και αναψυχή: Προβλέπεται η ολοκλήρωση του προγράμματος έργων τουριστικών λιμένων, η συμπλήρωση, αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων καθώς και η δημιουργία νέων τουριστικών λιμένων. Δίδεται έμφαση στις κρουαζιέρες και αναβαθμίζεται σχετικά ο ρόλος των Επιβατικών Λιμένων Πειραιά και Λαυρίου, όπως αναφέρεται και στην παράγραφο 1)β του άρθρου 30.

 

Υποστηρίζεται ο καταδυτικός τουρισμός και ο ναυταθλητισμός.

 

δ) Γήπεδα golf: Για τη δημιουργία νέων γηπέδων, πλην του υφιστάμενου στη Γλυφάδα, πρέπει να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι υδάτινοι πόροι από αφαλάτωση και επεξεργασία λυμάτων.

 

ε) Τουρισμός - ημερήσια αναψυχή: Αναπτύσσεται στους υπερτοπικούς αναψυχής, στα Θεματικά Πάρκα, στους χώρους πράσινου, στο παράκτιο συνδυασμό με θαλάσσια αναψυχή και κολύμβηση, καθώς και στους ορεινούς όγκους, σε συνδυασμό με τον τουρισμό φύσης και τον ήπιο ορεινό τουρισμό,

 

στ) Θεματικά Πάρκα: Τα Περιαστικά Μητροπολιτικά Πάρκα πρασίνου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του άρθρου 18, ιδιαίτερα του Τατοΐου, των αρχαίων λατομείων Πεντέλης, των αρχαίων μεταλλείων Σουνίου, του πολιτιστικού πάρκου της Βραυρώνας θα αποτελέσουν θεματικά πάρκα. Επίσης προωθούνται, καταρχήν Θεματικά Πάρκα, σε συνάρτηση με τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας και σε κόμβους μεταφορών σε συνδυασμό και με το απόθεμα πολιτιστικών και φυσικών πόρων στις Χωρικές Ενότητες Δυτικής και Αττικής.

 

ζ) Ζωολογικό Πάρκο: Χωροθετείται στα Μεσόγεια - Σπάτα σε συνέχεια του υφιστάμενου Επιχειρηματικού Πάρκου. Το όριο και οι όροι δόμησης καθορίζονται με απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από γνώμη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών.

 

η) Αθλητικός τουρισμός: Προωθείται η ανάπτυξη του προπονητικού τουρισμού μέσω της αξιοποίησης της ολυμπιακής αθλητικής υποδομής για διοργανώσεις και του Ολυμπιακού Πάρκου ως αξιοθέατου. Προωθείται, επίσης ανάπτυξη σπορ αέρος με χρήση του αεροδρομίου Τατοΐου και των αερολεσχών. Προωθείται η ανάδειξη της διοργάνωσης των Μαραθωνίων.

 

θ) Παραθεριστικός τουρισμός: Κυρίως στη Χωρική Ενότητα Νησιωτικής Αττικής και στο παράκτιο χώρο.

 

ι) Τουρισμός φύσης - ήπιος ορεινός τουρισμός: Προωθείται η διαμόρφωση ενιαίου περιαστικού πάρκου αναψυχής, πολιτισμού και πεζοπορίας στους ορεινούς όγκους του Υμηττού και του Αιγάλεω, η δημιουργία διαδρομών και δραστηριοτήτων (δημιουργία υποδομών παρατήρησης της φύσης), δικτύου μονοπατιών στους ορεινούς όγκους Αιγάλεω, Υμηττού, Πάρνηθας, Πεντέλης, Λαυρεωτικής, Γερανείων, Πάστρα, Πατέρα, στο περιαστικά πράσινο και σε ενδιαφέρουσες περιβαλλοντικά ή αρχαιολογικά περιοχές, όπως τα αρχαία λατομεία Πεντέλης, οι αρχαιολογικοί χώροι Αιγοσθένων και Ελευθερών.

 

ι)α) Ιαματικός τουρισμός: Προωθείται κυρίως στα Μέθανα και στη Βουλιαγμένης.

 

ι)β) Ιατρικός τουρισμός: Ενθαρρύνεται, όπως αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 2.1)δ.

 

ι)γ) Αγροτουρισμός: Ενθαρρύνεται με τη στήριξη αγροτικών δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον. Ειδικότερα, έμφαση δίνεται στα νησιά της Περιφέρειας.

 

3. Για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών προκύπτουν από αυτή, συνυπολογίζονται στα κατώτερα επίπεδα σχεδιασμού οι απαιτήσεις και επιπτώσεις στους τόπους προορισμού και επισκέψεων. Ειδικότερα για τις περιπτώσεις που επιδιώκεται η δημιουργία κόμβου αφετηρίας - επιβίβασης και αποβίβασης, η οποία πρόκειται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη ανά επισκέπτη σε σχέση με την απλή επίσκεψη, πρέπει να διαμορφωθεί ελκυστικό περιβάλλον και εναλλακτικοί προορισμοί με σκοπό τη διάχυση στην Αττική των επιπτώσεων των επισκέψεων και την άμβλυνση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης, αλλά και άλλων πιέσεων που δημιουργούνται όταν οι προορισμοί είναι περιορισμένοι.

 

Για το λόγο αυτόν, προτείνεται η δυνατότητα κατάρτισης ειδικών σχεδίων εμπλουτισμού και διαχείρισης προορισμών, τα οποία θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη στρατηγικών και προτάσεων για την ενσωμάτωσή τους στα κατώτερα επίπεδα σχεδιασμού, αλλά και για την κατάρτιση προγράμματος δράσης δεσμευτικού προς τους εμπλεκόμενους φορείς.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.