Νόμος 4277/14 - Άρθρο p4

Παράρτημα IV


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Άρθρο 14, Παράγραφος 2

 

Μητροπολιτικές Παρεμβάσεις προωθούνται σε επιλεγμένες περιοχές -που συγκεντρώνουν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 

Χαρακτηρίζονται από φαινόμενα χωρικής αναδιάρθρωσης πολυτομεακού χαρακτήρα, όπως παραγωγικές ζώνες λειτουργούσες ή απαξιωμένες ή υπό ανάπτυξη ή αναπτυξιακής υστέρησης, με επιπτώσεις σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής και απασχόλησης.
Βρίσκονται σε γειτνίαση ή σε ακτίνα άμεσης επιρροής σημαντικών μεταφορικών υποδομών ή μεταφορικών κόμβων
Περιλαμβάνουν δημόσιες ιδιοκτησίες ή εκτάσεις υπό αναμόρφωση ή αλλαγή διαχειριστικού καθεστώτος, ή έχουν ζωτική σημασία για την πόλη, όπως παράκτιες ή παραλιμένιες ζώνες, ιστορικά σύνολα
Φυσικές ζώνες που χρήζουν ειδικής προστασίας στον αστικό και εξωαστικό χώρο αλλά προσφέρονται ταυτοχρόνως για ήπια ανάπτυξη υπερτοπικών πόλων πολιτισμού, αθλητισμού και υπαίθριας αναψυχής, ή εντάσσονται σε ενιαίο δίκτυο με αυτές και με άλλες ζωτικές εκτάσεις του αστικού ιστού, όπως ιστορικό κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία.
Ειδικές περιοχές - πόλοι που προσφέρονται, λόγω πλεονεκτημάτων θέσης, για την εφαρμογή προγραμμάτων υπερτοπικού χαρακτήρα με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη/αναβάθμιση του συνόλου της μητροπολιτικής περιοχής.
Περιλαμβάνουν τμήματα εντός και εκτός σχεδίου ή ειδικού καθεστώτος και απαιτούν ενιαία θεώρηση/ρύθμιση, η οποία είναι ωστόσο χρονοβόρα με τις συνήθεις διαδικασίες.

 

Άρθρο 14, Παράγραφος 4

 

1. Η παρέμβαση στην οδό Πανεπιστημίου θα συνδέσει τον περίπατο στους αρχαιολογικούς χώρους με τα μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της πόλης ισχυρά πεδία της σύγχρονης πολιτιστικής, εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

2. Ολοκληρωμένη παρέμβαση πολεοδομικής αναβάθμισης στην περιοχή Ακαδημίας Πλάτωνος με τις εξής κατευθύνσεις πολιτικής:

 

α) Επέκταση προς τα δυτικά του προγράμματος ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων σε σύνδεση με τον Κεραμεικό, την Ακαδημία Πλάτωνος και το λόφο του Κολωνού και άξονα την ανάδειξη του Δημόσιου Σήματος.

 

β) Οριοθέτηση και κατοχύρωση του αρχαιολογικού χώρου, αναίρεση της διάσπασής του από διέλευση οχημάτων, αναβάθμιση των αστικών μετώπων που τον περιβάλλουν, δημιουργία του νέου Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών.

 

γ) Πολεοδομική ανάπλαση και αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής κατοικίας στην κατεύθυνση μείωσης των συντελεστής δόμησης και ελέγχου των χρήσεων γης, καθώς και κατοχύρωσης και οργάνωσης του δικτύου κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων.

 

δ) Προώθηση προγράμματος πολεοδομικής αναβάθμισης στρατηγικού χαρακτήρα στην περιβάλλουσα τον αρχαιολογικό χώρο περιοχή Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ, παρά τις λεωφόρους Αθηνών και Κηφισού) στην κατεύθυνση ελέγχου και αναδιάρθρωσης των χρήσεων γης και της πυκνότητας δόμησης σε συσχέτιση με την περιοχή του Ελαιώνα, της οποίας αποτελεί λειτουργική και πολεοδομική συνέχεια. Αξιολόγηση, διατήρηση και επανάχρηση των μνημείων νεότερης βιομηχανικής αρχαιολογίας.

 

ε) Απομάκρυνση του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΤΕΛ) με εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος για τον Ελαιώνα, με λήψη ειδικών μέτρων διαχειριστικού και συντονιστικού χαρακτήρα όπως: την εκπόνηση της πράξης εφαρμογής και άμεση κύρωση της για την απόδοση εισφορών γης και χρήματος με συνεργασία των όμορων Δήμων Αθηναίων, Περιστερίου και την ανάληψη του έργου της μετεγκατάστασης του Σταθμού στην προβλεπόμενη θέση από δημόσιο φορέα.

 

3. Πρόγραμμα ανάπλασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας σε συνδυασμό με τη διπλή ανάπλαση το οποίο αποσκοπεί:

 

α) στην επανάχρηση και αξιοποίηση του συγκροτήματος, χωρίς αλλοίωση της μορφολογίας του, με χρήσεις κατοικίας, υπηρεσιών, πολιτισμού, εκπαίδευσης, διαμονής και φιλοξενίας, στην κατεύθυνση λειτουργικής διασύνδεσης των νέων χρήσεων με τις δραστηριότητες στην άμεση περιοχή.

 

β) στη διάσωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος ως σημαντικού μνημείου της νεώτερης αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος.

 

γ) στην αναβάθμιση του ελεύθερου ακάλυπτου χώρου μεταξύ των κτηρίων με την απομάκρυνση της άτυπης στάθμευσης, τη συμπλήρωση της φύτευσης και την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο οικολογικών διαδρόμων μεταξύ Λυκαβηττού και Τουρκοβουνίων.

 

Οι ανωτέρω στόχοι μπορούν να συνδυαστούν με πρόγραμμα διπλής ανάπλασης και δημιουργία κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων στην περιοχή του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, εφόσον υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα υλοποίησης νέου γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού κατά τις ειδικότερες διατάξεις των νόμων 4117/2013 και 3983/2011 και του από 29-04-2013 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 161/ΑΑΠ/2013).

 

4. Παρέμβαση στην περιοχή Νότιας Πύλης, που περιλαμβάνει την έκταση από το Γήπεδο του Καραϊσκάκη έως τον Άγιο Διονύσιο, με τις εξής κατευθύνσεις:

 

α) Ένταξη σε ενιαίο πρόγραμμα των επί μέρους πολεοδομικών παρεμβάσεων στις περιοχές με ιστορικές χρήσεις για τον Πειραιά, με εφαρμογή εργαλείων πολιτικής για την αύξηση των χώρων κοινόχρηστου πρασίνου, όπως η πολεοδομική αναμόρφωση σε περιοχές αλλαγής χρήσης γης ή χαρακτηρισμένες ως αστικό πράσινο.

 

β) Τόνωση της παραγωγικής και οικονομικής βάσης της περιοχής με ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα με στόχο τη δικτύωση και τον εκσυγχρονισμό τους, την αύξηση της παραγωγικότητας, την προσφορά θέσεων εργασίας, την τόνωση του εξαγωγικού προσανατολισμού και την υιοθέτηση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον.

 

γ) Ανάπτυξη ζώνης ή δικτύου ζωνών καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και ναυτιλιακού κέντρου.

 

δ) Χωροθέτηση ξενοδοχειακών υποδομών, σε συνδυασμό με ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού και θεματικού αστικού τουρισμού στον Φαληρικό Όρμο, τον Αργοσαρωνικό και την πόλη του Πειραιά.

 

ε) Εξασφάλιση δικτύου ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων, στα πλαίσια των επί μέρους πολεοδομικών αναπλάσεων.

 

5. Οργανωμένη πολεοδομική ανασυγκρότηση - ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο 640 στρεμμάτων του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα της θέσης λόγω γειτνίασης με το λιμένα Πειραιά, σύμφωνα με τις εξής κατευθύνσεις:

 

α) Δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά, με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πράσινου και αναψυχής. Έμφαση δίνεται στην ενίσχυση χρήσεων, αυτού του χαρακτήρα, άμεσα συνδεδεμένων με τη λειτουργία του αστικού ιστού και στην χωροθέτηση συμπληρωματικών χρήσεων της αναψυχής προς το θαλάσσιο μέτωπο.

 

β) Εξασφάλιση σημαντικών αδόμητων χώρων για κοινόχρηστες χρήσεις και χρήσεις αναψυχής στην κατεύθυνση αποκατάστασης της συνέχειας μεταξύ γειτονικής ενδοχώρας και παραλιακού μετώπου με τη δημιουργία εκτεταμένου πάρκου κοινόχρηστου πρασίνου, που θα προκύψει στο μεγαλύτερο ποσοστό από την εφαρμογή εργαλείων πολιτικής γης και εισφορών, όπως αυτά καθορίζονται από την πολεοδομική μελέτη ανάπλασης που εκπονείται από το δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Η χρήση αναψυχής θα εφαρμοστεί μετά την εξειδίκευσή της από την πολεοδομική μελέτη. Ο μέγιστος συντελεστής δόμησης που είναι δυνατόν να καθοριστεί από την πολεοδομική μελέτη ορίζεται σε 0,15 επί της συνολικής έκτασης.

 

γ) Προστασία και ανάδειξη των μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας με επανάχρησή τους με συμβατές στις ανωτέρω χρήσεις δραστηριότητες, οι οποίες ανάγονται στην ιστορικότητα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της περιοχής.

 

δ) Εξασφάλιση αποτελεσματικής προσπέλασης με μέσα σταθερής τροχιάς για την εξυπηρέτηση του Πειραιά, αλλά και για τη σύνδεση της περιοχής με το δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 5 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 28 του νόμου 4342/2015 (ΦΕΚ 143/Α/2015).

 

6. Καταρτίζονται Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων Αττικής ως εξής: στα Κέντρα Αθήνας και Πειραιά σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της παραγράφου 4, του άρθρου 12 του παρόντος, στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της παραγράφου 1.3, του άρθρου 9 του παρόντος καθώς και στον Δήμο Φυλής με κατεύθυνση την αντιμετώπιση των πολεοδομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικής συνοχής προβλημάτων.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.