Νόμος 4277/14 - Άρθρο p9

Παράρτημα IX


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Άρθρο 20, Παράγραφος 2)γ α)α

 

1. Υγρότοποι Α' προτεραιότητας:

 

Λιμνοθάλασσα Ωρωπού και εκβολές Ασωπού,
Υγρότοπος Βουρκαρίου Μεγάρων,
Υγροτοπικό τμήμα της περιοχής Αλυκών Ανάβυσσου
Έλος Ψάθρας Βιλίων
Έλος Ψήφτας Μεθάνων
Ρέμα Πύργου Βραυρώνας
Έλος Λουτρού Σπάτων
Ρέμα Ραφήνας
Ρέμα Πεντέλης
Παράκτιος υγρότοπος Λεγραινών
Υγροτοπικό σύστημα Σχίνου
Ρέμα Ερασίνου
Υγροτοπικό σύστημα Μπρέξιζας
Παράκτιος υγρότοπος Αγίων Αποστόλων
Παράκτιος υγρότοπος Λουμπάρδας
Παράκτιος Υγρότοπος Αρτέμιδας
Παράκτιος υγρότοπος Αγίου Νικολάου
Ρέμα Κερατέας
Έλος Βραυρώνας Μαρκόπουλου.

 

2. Μέτρα προστασίας των παραπάνω υγροτόπων: απαγόρευση δόμησης, επιχωμάτωσης, άσκησης οχλουσών δραστηριοτήτων, και κάθε δραστηριότητας που υποβαθμίζει την οικολογική κατάσταση τους. Επιτρέπεται η διενέργεια παρεμβάσεων οικολογικής αποκατάστασης, η επίσκεψη με σκοπό την αναψυχή και την επιστημονική έρευνα και η περίφραξη ιδιαίτερα ευαίσθητων τμημάτων που χρήζουν απόλυτης προστασίας. Είναι δυνατόν, επίσης, να επιτρέπεται η διαμόρφωση υπαίθριων εγκαταστάσεων αναψυχής και παρατήρησης της βιοποικιλότητας και του τοπίου. Οι υποδομές επίσκεψης και εκπαίδευσης διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες στις περιοχές αυτές.

 

Παρατήρηση: Οι εν λόγω παρεμβάσεις είναι επιτρεπτές μόνο στο μέτρο που έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από την περιβαλλοντική νομοθεσία διαδικασίες.

 

3. Σκοποί του χαρακτηρισμού των ορεινών όγκων Αιγάλεω - Ποικίλου και της Λίμνης Ρειτών (Κουμουνδούρου) ως Περιφερειακού Πάρκου είναι:

 

α) η ανάσχεση της περαιτέρω περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής από την επέκταση του αστικού ιστού και την εγκατάσταση χρήσεων ασύμβατων με την διατήρηση του φυσικού οικοσυστήματος της σε κατάσταση οικολογικής ισορροπίας.

 

β) η αποκατάσταση των τμημάτων που έχουν υποστεί αλλοίωση της φυσικής τους κατάστασης από υποβαθμιστικές επενέργειες.

 

γ) η διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής και των ειδών αυτοφυούς χλωρίδας και πανίδας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός προστατευόμενων, ενδημικών και σημαντικών ειδών.

 

δ) η λήψη μέτρων για την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής ως φυσικού φράγματος μεταξύ Θριάσιου και της Χωρικής Ενότητας Αθήνας - Πειραιά, ως φίλτρου αέριων ρύπων και ως ρυθμιστικού παράγοντα του κλίματος της Αττικής.

 

ε) η λήψη μέτρων για την προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών, αισθητικών, γεωλογικών, χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και την ανάπτυξη φυσιολατρικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

 

Άρθρο 20, Παράγραφος 2)γ β)β

 

Υγρότοποι Β' προτεραιότητας:

 

Εσωτερικός Υγρότοπος Λούτσας Βάλμας,
Λίμνη Βουλιαγμένης,
Λίμνη Μαραθώνα,
Παράκτιος Υγρότοπος Ακτής Αγίου Βασιλείου Αίγινας,
Παράκτιος Υγρότοπος Αννίτσας,
Παράκτιος Υγρότοπος Εκβολής Ελευσίνας,
Παράκτιος Υγρότοπος Επιχωματώσεων Λαυρίου,
Παράκτιος Υγρότοπος Λουτρών Αλίμου,
Παράκτιος Υγρότοπος στο Λιμανάκι Θορικού,
Παράκτιος Υγρότοπος Μακρύ Άμμου,
Παράκτιος Υγρότοπος Μαρικών,
Παράκτιος Υγρότοπος Μαυρολίμνης,
Παράκτιος Υγρότοπος Μερόπης,
Παράκτιος Υγρότοπος Μύχου Αυλακίου,
Παράκτιος Υγρότοπος Πεύκου Λαγονησίου,
Παράκτιος Υγρότοπος Σαλαμίνας,
Παράκτιος Υγρότοπος Σχοινιά,
Παράκτιος Υγρότοπος Φαληρικού Δέλτα, κατά την οριοθέτηση του οποίου λαμβάνεται υπόψη ο σχεδιασμός που υπάρχει για την ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και τις δραστηριότητες που προβλέπεται να αναπτυχθούν,
Ποταμός Ασωπός (Σχηματάρι),
Ποταμός Ασωπός (Μέσος ρους),
Ποταμός Ασωπός (Κάτω ρους),
Ποταμός Κηφισός (ρέμα Σούνα),
Ποταμός Κηφισός (Μέσος ρους) (Αριστοφάνης),
Ποταμός Κηφισός (Άνω Ρους),
Ρέματα Μαραθώνα,
Ρέμα Κινέττας,
Ρέμα Μεγάρων,
Ρέμα Οινόης,
Ρέμα Οινόης (Κάτω ρους),
Ρέμα Ποδονίφτη,
Πικροδάφνης,
Ρέμα Πύργου Βασιλίσσης,
Τεχνητή Λίμνη Ιπποδρόμου,
Τεχνητός υγρότοπος Νερών Πύργου Βασιλίσσης,
Τεχνητός υγρότοπος Παλαιοντολογικού Πικερμίου,
Μικρο-υγρότοπος ρέματος Ηριδανού.

 

Άρθρο 20, Παράγραφος 2)γ)γ)γ

 

Υγρότοποι Γ προτεραιότητας:

 

Παράκτιος Μικρο-Υγρότοπος Μαύρου Λιθαριού,
Εσωτερικός Μικρο-Υγρότοπος Λούτσας Καλαμιών,
Τεχνητός Υγρότοπος Κανάτας Κερατέας
και οι σχεδόν εξαφανισθέντες υγρότοποι: Εσωτερικός Υγρότοπος Μαρκόπουλου, Εσωτερικός Υγρότοπος Βαλομάντρας, Εσωτερικός Υγρότοπος στις Λούτσες Μαρκόπουλου - Παράκτιος υγρότοπος περιοχής Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού Λαυρίου, Παράκτιος Υγρότοπος Έλους Αυλακίου.

 

Άρθρο 20, Παράγραφος 2)γ δ)δ.

 

Για το σύνολο των υγροτόπων της Αττικής ισχύουν τα εξής:

 

α) Μέχρι την οριοθέτησή τους: η οποιαδήποτε ενέργεια ή σχεδιασμός στην άμεση και ευρύτερη περιοχή γίνεται με γνώμονα την ολοκληρωμένη υγροτόπων και του άμεσα περιβάλλοντος χώρου, με τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Αθήνας. Προστατεύονται, βελτιώνονται, αποκαθίστανται και αναδεικνύονται τα υγροτοπικά χαρακτηριστικά των υγροτόπων και λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της λεκάνης απορροής τους.

 

β) Μετά την οριοθέτησή τους: απαγορεύεται η δόμηση εντός της ζώνης απόλυτης προστασίας τους, συνδέονται με τους λοιπούς οικολογικούς διαδρόμους και ελεύθερους χώρους προστασίας στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον και προστατεύονται, κατά το δυνατόν, με χερσαία μεταβατική ζώνη προστασίας κατά τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

 

Άρθρο 20, Παράγραφος 2)στ

 

Το εξειδικευμένο πρόγραμμα μέτρων σχετικών με την οικιακή, τη βιομηχανική και τη γεωργική χρήση των υδατικών πόρων περιλαμβάνει:

 

α) επαναχρησιμοποίηση υδάτων για τις ίδιες τις χρήσεις καθώς και για εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων.

 

β) εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης κατανάλωσης, εξοικονόμησης και ανακύκλωσης σε επίπεδο Δήμων για διαμερίσματα / πολυκατοικίες.

 

γ) δημιουργία νέων και εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αρδευτικών δικτύων και μεθόδων άρδευσης, αναδιάρθρωση των καλλιεργειών / προώθηση καλλιεργειών / ποικιλιών μειωμένων υδατικών αναγκών.

 

δ) διαμόρφωση και εφαρμογή μέτρων για τις ευπρόσβλητες από νιτρορύπανση και βιομηχανική ρύπανση περιοχές.

 

Άρθρο 20, Παράγραφος 2)ζ

 

Τα εξειδικευμένο πρόγραμμα μέτρων για τα δίκτυα ύδρευσης περιλαμβάνει τα εξής:

 

α) Προστασία των λεκανών απορροής των λιμνών των δύο υποσυστημάτων ύδρευσης της Πρωτεύουσας. (Εύηνου - Μόρνου και Υλίκης - Μαραθώνα). Η προστασία αφορά σε κάθε είδους παρέμβαση, ανθρωπογενή και μη, η υπονομεύσει την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του πόρου, όπως ρύπανση, πυρκαγιά, απώλειες.

 

β) Παρακολούθηση των σεναρίων της προσφοράς ύδατος και της ζήτησης σε πραγματικό χρόνο, καθώς και μελλοντικές προβλέψεις. σεναρίων προσφοράς - ζήτησης συναρτώμενα με διάφορα πιθανά μοντέλα ανάπτυξης (όπως τουριστική, οικιστική δραστηριότητα) και με γνώμονα την αειφορία και την επάρκεια του υδάτινου πόρου.

 

γ) Έλεγχο της ισορροπίας του ύδατος. Δηλαδή, έλεγχο του όγκου του ύδατος, το οποίο εισάγεται στο σύστημα δικτύων ύδρευσης, με σκοπό τον εντοπισμό του μη τιμολογημένου ύδατος και ειδικότερα του ποσοστού των απωλειών οι οποίες οφείλονται σε διαρροές. Ο εντοπισμός και η μείωση, κατά τα διεθνή πρότυπα, των διαρροών επιβάλλεται τόσο από περιβαλλοντικής άποψης όσο και από τις στρατηγικές της αειφορίας, καθώς και κατά τον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων (όπως τιμολογιακή πολιτική, παρεμβάσεις μητροπολιτικής σημασίας, επανεπένδυση σε νέα έργα ύδατος)

 

γ) Το προς κατανάλωση ύδωρ και ειδικότερα αυτό, η χρήση του οποίου, σχετίζεται με την δημόσια υγεία, υπόκειται σε καθεστώς επεξεργασίας, παρακολούθησης και τακτικών ελέγχων.

 

Άρθρο 20, Παράγραφος 2)η

 

1. Το πρόγραμμα για τη συνδυασμένη διαχείριση των ομβρίων . περιλαμβάνει τα εξής:

 

α) μείωση των μη διαπερατών επιφανειών, με αποφυγή νέων αστικών επεκτάσεων, δημιουργία νέων πράσινων και ελεύθερων χώρων, έλεγχο τήρησης των αδειών οικοδομής για ποσοστό φυτεύσεων επί της επιφανείας των οικοπέδων, καθώς και επιδίωξη χρήσης ημιδιαπερατών / διαπερατών επιφανειών στον ελεύθερο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.

 

β) αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία με φιλική στο περιβάλλον λειτουργία των υδατορεμάτων, σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 31.

 

αποφεύγεται η κατασκευή συλλεκτήρων με κλειστή διατομή καθώς και οι διευθετήσεις με ευθυγράμμιση και εγκιβωτισμό της κοίτης, εκτός από τις περιπτώσεις όπου αποδεδειγμένα δεν είναι τεχνικά δυνατόν να εφαρμοστούν άλλες επιλύσεις.
διατηρούνται όσες φυσικές κοίτες είναι συλλογείς πλημμυρικών υδάτων, αποφορτιζόμενες όμως προς τεχνητούς αγωγούς με κατάλληλα έργα κατά περίπτωση, όπως κατασκευή ανακουφιστικών αγωγών κάτω από τους εκατέρωθεν δρόμους.
πραγματοποιείται συνολική μελέτη όλων των παραμέτρων, μαζί με την πλημμυρική αιχμή από την αστική περιοχή, προκειμένου για εκτροπή νερών των ορεινών λεκανών ή λεκανών ανάσχεσης της πλημμύρας για τη μείωση των παροχών στους ποταμούς - ρέματα που αποτελούν κύριους αποδέκτες.
οι αναγκαίες διευθετήσεις γίνονται με μεθόδους που διευκολύνουν τον έλεγχο, την επισκεψιμότητα τη συντήρηση των αποδεκτών και την αξιοποίηση των πρανών για δημιουργία ζωνών πρασίνου στο πνεύμα του άρθρου 19.

 

γ) τη διαχείριση των όμβριων:

 

κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών απαιτείται ο τεχνικός και οικονομικός προγραμματισμός της κατασκευής δικτύων όμβριων και τρόποι μερικής συλλογής τους, κατά προτεραιότητα στις αστικές περιοχές με χωριστικά συστήματα αποχέτευσης.
απαιτείται η μελέτη και κατασκευή έργων ανάσχεσης όμβριων ή επεξεργασίας και διοχέτευσης στον υδροφόρο ορίζοντα, για την έγκριση περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών δημόσιων και ιδιωτικών έργων κατά προτεραιότητα σε περιοχές με παντορροϊκό σύστημα ή περιοχές χωρίς δίκτυο όμβριων.
οι Δήμοι εφαρμόζουν συστήματα απορρύπανσης στις εκβολές δικτύων όμβριων σε χειμάρρους που έχουν αναπλαστεί.
πρόβλεψη όρων αποταμίευσης όμβριων κατά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις νέων ιδιωτικών και δημόσιων έργων, για κατασκευή, όπου είναι δυνατόν, δεξαμενών επανάχρησης των όμβριων.

 

Άρθρο 20, Παράγραφος 3

 

1. Ως υδατορέματα Β' και Γ προτεραιότητας, για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας, καθορίζονται, καταρχήν, τα εξής:

 

α) Υδατορέματα Β' προτεραιότητας

 

Ρέματα και παραπόταμοι του Κηφισού: Εσχατιά, Πύρνα, Ρέμα Χαλανδρίου Αμαρουσίου καθώς και Ποδονίφτη που έχει οδηγηθεί στο ρέμα Ραφήνας, Ρέμα Τραχώνων (στην άκρη του χώρου ανάπλασης Ελληνικού), Ρέμα Ποταμός στην Ανατολική Αττική και τα λοιπά ρέματα της Λαυρεωτικής, Ρέμα Παλατίων Βόρεια Αττική, Ρέμα Γιαννούλας (Άνω Λιόσια), Ρέμα Αγία Παρασκευή - Έξω Βρύση (Μέγαρα), Ρέμα Αγίου Ιωάννη (Ασπρόπυργος), Ρέματα Σούρες, Λούτσας, Ιωάννη και τα λοιπά ρέματα λεκάνης απορροής Σαρανταπόταμου, καθώς και τα ρέματα Μαύρης Ώρας, Τσαβδερέλα και παραπόταμοι ρέματος Γιαννούλα στο Θριάσιο Πεδίο, Ρέματα Μαυρατζάς και Καμάρες στη Μεγαρίδα, Ηριδανός (πηγές, αρχαιολογικός χώρος Κεραμικού, μετρό Μοναστηράκι).

 

β) Υδατορέματα Γ' προτεραιότητας

 

Όλα τα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ρέματα του χερσαίου τμήματος της Αττικής τα οποία χαρακτηρίστηκαν με την υπουργική απόφαση 9173/1642/1993 (ΦΕΚ πέραν αυτών που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο 1)α, και είναι τα ρέματα: Σαμωνοπόταμου, Γιαμπουρλά, Κατάρας, Αγίου Γεωργίου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φλόγας, Βαρυμπόμπης, Φασίδερι, Ρέμα Δροσιάς (Καΐρη), Εκάλης, Χελιδονούς, Παναγίτσας, Μαραθώνος, Σελληνίων (Σαλαμίνα), Γέρακα, Τζώτη, Μεγάλο Ρέμα, Βάρης, Ξερέας, Ποταμού και οι Χείμαρροι: Κοκκιναρά, Ξενίας και Σαπφούς.

 

γ) Υδατορέματα Δ' προτεραιότητας

 

Όλα τα μη καταγεγραμμένα υπόλοιπα ρέματα της Αττικής.

 

2. Για το σύνολο των υδατορεμάτων ισχύουν τα προβλεπόμενα στο νόμο 3199/2003, την κοινή υπουργική απόφαση 38822/1542/Ε103/2010 (ΦΕΚ 1108/Β/2010) και τα σχετικά Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και διαχείρισης πλημμυρικού κινδύνου.

 

Συμπληρωματικά εφαρμόζονται τα εξής:

 

α) καθορισμός των ορίων ζωνών προστασίας ρεμάτων με όρους και περιορισμούς σε χρήσεις και δόμηση για διαφύλαξη των ευαίσθητων οικοσυστημάτων τους.

 

β) οι μελέτες οριοθέτησης περιλαμβάνουν υδραυλικές, τοπογραφική περιβαλλοντικές και άλλες απαραίτητες υποστηρικτικές μελέτες.

 

Υ) οι απαραίτητες διευθετήσεις γίνονται με χρήση υλικών φιλικών στο περιβάλλον.

 

δ) καταγραφή και, κατά προτεραιότητα, κατεδάφιση των αυθαιρέτων που βρίσκονται μέσα στην κοίτη των ρεμάτων, εφόσον οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις έχουν τελεσιδικήσει.

 

ε) διατήρηση της ανοικτής κοίτης και της φυσικής διατομής και, κατά το δυνατόν, επανάκτηση της φυσικής κοίτης.

 

στ) ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών σχηματισμών των ρεμάτων και των πολιτιστικών χαρακτηριστικών, που συναρτώνται με τη φυσική τους λειτουργία

 

ζ) δημιουργία κατά το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό παραρεμάτιων ζωνών προστασίας ως ανοικτών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, υπαίθριας αναψυχής και αθλητισμού στον εξωαστικό χώρο και στον αστικό χώρο, καθώς και μεταβατικών ζωνών χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης προς τις παραρεμάτιες ζώνες.

 

η) δημιουργία εκατέρωθεν των ρεμάτων διαπερατών πεζοδρομίων ή πεζοδρόμων καθώς και γραμμικών πάρκων και στοιχείων σύνδεσης αστικού - περιαστικού πρασίνου, ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά και παράλληλα με άλλους χώρους πρασίνου, με αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.