Νόμος 4600/19 - Άρθρο 90

Άρθρο 90: Διατάξεις για συνταγογράφηση ναρκωτικών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του νόμου [Ν] 3892/2010 (ΦΕΚ 189/Α/2010) αντικαθίσταται ως εξής:

 

{Αν η συνταγή αφορά στη χορήγηση ιδιοσκευασμάτων ή σκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες που περιλαμβάνονται στους πίνακες Α' - Δ' του άρθρου 1 του νόμου 3459/2006 (ΦΕΚ 103/Α/2006) και της παραγράφου 8 του άρθρου 1 του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 148/2007 (ΦΕΚ 191/Α/2007), η συνταγή καταχωρίζεται ηλεκτρονικά και φέρει ειδική σήμανση με αναγραφή της φράσης ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. Σε κάθε συνταγή περιλαμβάνονται αποκλειστικά ιδιοσκευάσματα ή σκευάσματα που περιέχουν τις ουσίες που περιλαμβάνονται στους πίνακες Α' - Δ' του άρθρου 1 του νόμου 3459/2006 (ΦΕΚ 103/Α/2006) και της παραγράφου 8 του άρθρου 1 του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 148/2007. Κάθε συνταγή περιλαμβάνει μόνο ιδιοσκευάσματα ή σκευάσματα που περιέχουν τις ουσίες του ίδιου πίνακα.}

 

2. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του νόμου [Ν] 3892/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

 

{Αν η συνταγή αφορά τη χορήγηση ιδιοσκευασμάτων ή σκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες που περιέχονται στους πίνακες Α' - Δ' του άρθρου 1 του νόμου 3459/2006 και της παραγράφου 8 του άρθρου 1 του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 148/2007, οι ιατροί εκτυπώνουν αντίγραφο της συνταγής, το οποίο φυλάσσουν επί τριετία από την καταχώρισή της.}

 

3. Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 8 του νόμου [Ν] 3892/2010 οι λέξεις:

 

{Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης}

 

αντικαθίστανται από τις λέξεις:

 

{Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας.}

 

4. Η παράγραφος 5 του άρθρου 1 του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 148/2007 αντικαθίσταται ως εξής:

 

{5. Η μέγιστη ημερήσια δόση για τις κατωτέρω ουσίες είναι:

 

ΚΟΚΑΪΝΗΣ υδροχλωρική Σκόνη 30 MG

ΟΠΙΟΥ σκόνη 500 MG

ΟΠΙΟΥ βάμμα απλό 5 ML

ΟΠΙΟΥ βάμμα καμφορούχο 100 ML

ΟΠΙΟΥ βάμμα κροκούχο (λαύδανο) 5 ML

ΟΠΙΟΥ εκχύλισμα 250 MG

ΠΕΘΙΔΙΝΗΣ υδροχλωρική σκόνη 250 MG

ΠΕΘΙΔΙΝΗΣ υδροχλωρικά δισκία 50 MG 5

ΠΕΘΙΔΙΝΗΣ υδροχλωρικά φύσιν) 100 MG 3

ΠΕΘΙΔΙΝΗΣ υδροχλωρικά φύσιν) 50 MG 5

ΔΕΞΤΡΟΠΡΟΠΟΞΥΦΑΙΝΗΣ ΥΔΡ Σκόνη 260 MG

ΔΙΥΔΡΟΚΩΔΕΪΝΟΝΗΣ (υδροκωδόνης) σκόνη 60 MG

ΔΙΦΑΙΝΟΞΥΛΑΤΗΣ σκόνη 20 MG

ΜΕΟΥΛΟΦΑΙΝΙΔΑΤΗΣ σκόνη 60 MG

ΠΕΝΤΑΖΟΚΙΝΗΣ σκόνη 450 MG.}

 

5. Στο άρθρο 1 του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 148/2007 προστίθεται παράγραφος 5Α ως εξής:

 

{5. Α) Για την αντιμετώπιση του πόνου νεοπλασματικής αιτιολογίας επιτρέπεται η συνταγογράφηση οπιοειδών, όπως κωδεΐνης, διυδροκωδεΐνης, τραμαδόλης, οξυκωδόνης, μορφίνης, φαιντανύλης, ταπενταδόλης, από ιατρό ειδικότητας αναισθησιολογίας ή παθολογίας-ογκολογίας σε μέγιστη δόση που προσδιορίζεται με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς και την εμπειρία του ιατρού. Σε κάθε συνταγή αναγράφεται ποσότητα για την κάλυψη μόνο των μηνιαίων αναγκών του ασθενών. Αν κριθεί απολύτως αναγκαίο από τον ιατρό, μπορεί να εκδοθεί τρίμηνη συνταγή με μηνιαία εκτέλεση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν οι ανάγκες του ασθενούς σε αναλγησία μεταβάλλονται μέσα στο μήνα και δεν καλύπτονται από την αγωγή που έχει συνταγογραφηθεί, μπορεί να συνταγογραφείται ως συμπληρωματική θεραπεία επιπλέον ποσότητα οπιοειδών, με αιτιολογημένη διάγνωση που συμπληρώνεται στο πεδίο σχόλια της συνταγής.

 

β) Για την αντιμετώπιση του πόνου νεοπλασματικής αιτιολογίας από ιατρό άλλης ειδικότητας, πλην της ειδικότητας αναισθησιολογίας ή παθολογίας-ογκολογίας, επιτρέπεται η συνταγογράφηση των κατωτέρω ουσιών με μέγιστη ημερήσια δόση:

 

Κωδεΐνη έως 240 mg

Διυδροκωδεΐνη έως 240 mg

Τραμαδόλη έως 400 mg

Οξυκωδόνη έως 20 mg

Μορφίνη έως 30 mg

Διαδερμική φαιντανύλη έως 12 μg/h/72 h

 

γ) Η συνταγογράφηση οπιοειδών της περίπτωσης β' σε μεγαλύτερες δόσεις γίνεται με επανάληψη συνταγής που έχει εκδοθεί από ιατρό ειδικότητας αναισθησιολογίας ή παθολογίας-ογκολογίας. Σε κάθε συνταγή αναγράφεται ποσότητα για την κάλυψη μόνο των μηνιαίων αναγκών του ασθενών. Η επανάληψη της συνταγής με έκδοση μηνιαίων συνταγών γίνεται για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 μηνών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν οι ανάγκες του ασθενούς σε αναλγησία μεταβάλλονται μέσα στο μήνα και δεν καλύπτονται από την αγωγή που έχει συνταγογραφηθεί, μπορεί να συνταγογραφείται ως συμπληρωματική θεραπεία επιπλέον ποσότητα οπιοειδών, με αιτιολογημένη διάγνωση που συμπληρώνεται στο πεδίο σχόλια της συνταγής. Η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να χορηγηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία δεν μπορεί να ξεπερνά σε ημερήσια δόση το 25% της ημερήσιας δόσης που έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό ειδικότητας αναισθησιολογίας ή παθολογίας-ογκολογίας και σε συνολική ποσότητα την αναγκαία για την κάλυψη 7 ημερών.

 

δ) Για την αντιμετώπιση νοσημάτων μη νεοπλασματικής αιτιολογίας από ιατρό άλλης ειδικότητας, πλην της ειδικότητας αναισθησιολογίας, επιτρέπεται η συνταγογράφηση των κατωτέρω ουσιών με μέγιστη ημερήσια δόση:

 

Κωδεΐνη έως 240 mg

Διυδροκωδεΐνη έως 240 mg

Τραμαδόλη έως 400 mg

Οξυκωδόνη έως 20 mg

Μορφίνη έως 30 mg

Διαδερμική φαιντανύλη έως 12 μg/h/72 h

 

ε) Για την αντιμετώπιση νοσημάτων μη νεοπλασματικής αιτιολογίας από ιατρό ειδικότητας αναισθησιολογίας, επιτρέπεται η συνταγογράφηση των κατωτέρω ουσιών με μέγιστη ημερήσια δόση:

 

Κωδεΐνη έως 240 mg

Διυδροκωδεΐνη έως 240 mg

Τραμαδόλη έως 400 mg

Ταπενταδόλη έως 200 mg

Οξυκωδόνη έως 20 mg,

 

που, ύστερα από λήψη αγωγής για 1 τουλάχιστον μήνα σε αυτή τη δόση και μη ανταπόκριση, μπορεί να αυξηθεί έως 30 mg με επανεκτίμηση της αναγκαιότητας και της δόσης χορήγησης μηνιαίως.

 

Μορφίνη έως 30 mg που ύστερα από λήψη αγωγής για 1 τουλάχιστον μήνα σε αυτή τη δόση και μη ανταπόκριση, μπορεί να αυξηθεί έως 90 mg με επανεκτίμηση της αναγκαιότητας και της δόσης χορήγησης μηνιαίως.

 

Διαδερμική φαιντανύλη έως 12 μg/h/72 h που ύστερα από λήψη αγωγής για 1 τουλάχιστον μήνα σε αυτή τη δόση και μη ανταπόκριση, μπορεί να αυξηθεί έως 25 μg/h/72 h με επανεκτίμηση της αναγκαιότητας και της δόσης χορήγησης μηνιαίως.

 

στ) Σε κάθε συνταγή των περιπτώσεων δ' και ε' αναγράφεται ποσότητα για την κάλυψη μόνο των μηνιαίων αναγκών του ασθενούς.

 

ζ) Χορήγηση ισχυρών οπιοειδών με υποδόρια, ενδοφλέβια, υπαραχνοειδή ή επισκληρίδια οδό χορήγησης επιτρέπεται μόνο από ιατρό ειδικότητας αναισθησιολογίας.

 

η) Η συνταγογράφηση βουπρενορφίνης, μεθαδόνης και φαιντανύλης άμεσης απελευθέρωσης για υπογλώσσια, διαπαρειακή ή διαρρινική χορήγηση επιτρέπεται μόνο από ιατρό δημόσιας δομής ειδικότητας αναισθησιολογίας ή παθολογίας-ογκολογίας για τον πόνο νεοπλασματικής αιτιολογίας ή από ιατρό δημόσιας δομής ειδικότητας αναισθησιολογίας για τον πόνο μη νεοπλασματικής αιτιολογίας. Βουπρενορφίνη και μεθαδόνη μπορεί να συνταγογραφούνται μόνο: α)α) για τον πόνο νεοπλασματικής αιτιολογίας σε περίπτωση ανάπτυξης ανοχής στα οπιοειδή, β)β) για τον πόνο μη νεοπλασματικής αιτιολογίας μόνο όταν γίνεται προσπάθεια απεξάρτησης από οπιοειδή, γ)γ) για ασθενείς με σοβαρού βαθμού νεφρική ανεπάρκεια, σύνδρομο άπνοιας ύπνου, διαταραχές συμπεριφοράς και σοβαρές χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με την πιθανότητα αναπνευστικής καταστολής. Φαιντανύλη άμεσης απελευθέρωσης για υπογλώσσια, διαπαρειακή ή διαρρινική χορήγηση μπορεί να συνταγογραφείται μόνο σε περιπτώσεις μη ανταπόκρισης στα χορηγούμενα οπιοειδή ως συμπληρωματική θεραπεία για παροξυσμικό πόνο.

 

θ) Ισχυρά οπιοειδή αναλγητικά εκτός αυτών που αναφέρονται στις περιπτώσεις α', β', δ', ε' και η' χορηγούνται μόνο από ιατρό ειδικότητας αναισθησιολογίας για τον πόνο μη νεοπλασματικής αιτιολογίας και από ιατρό ειδικότητας αναισθησιολογίας ή παθολογίας-ογκολογίας για τον πόνο νεοπλασματικής αιτιολογίας, σε δόσεις ισοαναλγητικές με την από του στόματος μορφίνη.

 

ι) Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός που συνταγογραφεί οπιοειδή είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση του ασθενούς για τη δοσολογία, τη σωστή χρήση, τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τους κινδύνους από τη χορήγηση οπιοειδών.

 

ι)α) Κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των οπιοειδών αναλγητικών, αναγράφεται στη συνταγή η συγκεκριμένη νόσος (βάσει κωδικοποίησης ICD-10), για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση της αγωγής με οπιοειδή.}

 

6. Καταργούνται το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου 6, οι περιπτώσεις α', β', γ' και ε' της παραγράφου 7 και οι παράγραφοι 9 και 10 του άρθρου 1 του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 148/2007.

 

7. Οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 6 του παρόντος αρχίζουν να ισχύουν από τη 02-05-2019.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.