Προεδρικό διάταγμα 1073/81 - Άρθρο 96

Άρθρο 96: Αντιμετώπιση πυρκαγιών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών στα εργοτάξια, τηρούνται οι Κανονισμοί Πυρασφάλειας του Πυροσβεστικού Σώματος και κατά περίπτωση οι οικίες Διατάξεις του Υπουργείου Βιομηχανίας.

 

2. Ως λαμβανόμενα μέτρα ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

 

α) Απομάκρυνση κάθε μη αμέσως χρησιμοποιήσιμου ποσότητος εύφλεκτων, ως ξυλείας αχρήστου (παλαιών ξυλότυπων, ξυλείας από συσκευασίας κ.ά.), αχρήστων τηλμάτων (στουπιών), απορριμμάτων, πετρελαίων, ελαίων, χρωμάτων, δοχείων ή βαρελιών έστω και κενών τα οποία περιείχαν όμως εύφλεκτα υγρά κ.ά. Τα παραπάνω αναφερόμενα πρέπει να τοποθετούνται σε θέσεις ασφαλείς, κατά το δυνατόν απομονωμένες από το έργο και από άλλες επικινδύνους γειτνιάσεις εάν δεν είναι δυνατή η τελική απομάκρυνση ή η διάθεσή τους.

 

β) Εργασίες ανοικτής φλόγας, κοπής, συγκολλήσεων, καύσεων κ.λ.π. πρέπει να εκτελούνται μόνο σε ακίνδυνες περιοχές και υπό συνεχή παρακολούθηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν αναφλέξεως.

 

γ) Κατά την εκτέλεση απαραίτητων εργασιών συγκολλήσεων ή άλλων ανοικτής φλόγας ή ανατινάξεων σε θέσεις επικίνδυνες για ανάφλεξη, επιβάλλεται η λήψη ειδικών μέτρων πυρασφάλειας καθοριζομένων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου. Σε ό,τι αφορά τις εργασίες συγκολλήσεων και κοπής μετάλλων, ισχύουν επίσης και τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 95/1978 περί μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των απασχολουμένων σε εργασίες συγκολλήσεων.

 

δ) Φωτιές προχείρου τύπου, έστω και για την προσωπική εξυπηρέτηση και θέρμανση εργαζομένων, απαγορεύονται.

 

ε) Σε χώρους επικινδύνους για πυρκαγιά, όπως σε αποθήκες καυσίμων, χρωμάτων και άλλων εύφλεκτων υλών κ.λ.π., απαιτείται η λήψη προσθέτων ειδικών μέτρων προλήψεως πυρκαγιάς όπως:

 

ε)α) Ο έλεγχος της τυχόν υπάρξεως εύφλεκτων αερίων με ειδική συσκευή (ανιχνευτής εύφλεκτων αερίων). Ο έλεγχος αυτός διενεργείται τόσο πριν την έναρξη των εργασιών όσον και κατά διαστήματα κατά την διάρκειά τους.

 

ε)β) Η μέριμνα για συνεχή καλό εξαερισμό και διατήρηση της θερμοκρασίας των χώρων σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να αποκλείεται αυτανάφλεξη.

 

ε)γ) Η απαγόρευσις καπνίσματος, εργασιών γυμνής φλόγας ή άλλων οι οποίες συνεπάγονται ενδεχομένως παραγωγή σπινθήρα. Η απαγόρευση πρέπει να επισημαίνεται με ειδικές ευκρινείς επιγραφές.

 

στ) Εξασφάλιση ζώνης πυρασφάλειας στα όρια του χώρου του εργοταξίου, ιδίως προκειμένου περί εργοταξίου ευρισκομένου πλησίον δασώδους περιοχής ή έχοντος άλλες επικίνδυνες γειτνιάσεις.

 

ζ) Στα εργοτάξια πρέπει να υπάρχουν μέσα σήμανσης, συναγερμού και πυροσβέσεως (σωλήνες εκτοξεύσεως ύδατος, πυροσβεστήρες κατάλληλων τύπων κατά περίπτωση, σκαπανικά εργαλεία κ.α.) Τα ανωτέρω καθοριζόμενα πρέπει να είναι έτοιμα για άμεση χρήση, και σε θέσεις και ποσότητα ανάλογες προς τις ανάγκες.

 

η) Το προσωπικό του εργοταξίου πρέπει να είναι εξοικειωμένο στην αναγνώριση και αποτελεσματική χρήση των ανωτέρω μέσων.

 

θ) Στα εργοτάξια πρέπει να υπάρχουν οδοί διαφυγής ή έξοδοι κινδύνου. Αυτές πρέπει να είναι γνωστές στο προσωπικό, να επισημαίνονται καταλλήλως και να φωτίζονται.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.