Προεδρικό διάταγμα 12/2/16 - Άρθρο 6

Άρθρο 6


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων ορίζονται κατά τομείς ΙΑ και IIB ως εξής:

 

Α. Τομέας ΙΑ

 

1. - Ελάχιστο πρόσωπο: 18 m

- Ελάχιστο εμβαδόν: 600 m2.

 

2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: 40% της επιφανείας τους.

 

3. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται ως εξής:

 

α. Για το τμήμα του οικοπέδου από 0 - 300 m2: 0.6.

β. Για το τμήμα του οικοπέδου από 301 - 600 m2: 0.5.

γ. Για το τμήμα του οικοπέδου από 601 m2 και άνω: 0.4.

 

4. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων: 8 m το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.5 m σε περίπτωση κατασκευής στέγης.

 

Β. Τομέας IIB

 

1. - Ελάχιστο πρόσωπο: 20 m

- Ελάχιστο εμβαδόν: 800 m2.

 

2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: 30% της επιφανείας τους.

 

3. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται ως εξής:

 

α. Για το τμήμα του οικοπέδου από 0 - 800 m2: 0.5.

β. Για το τμήμα του οικοπέδου από 801 m2 και άνω: 0.4.

 

4. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων: 8 m, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.5 m σε περίπτωση κατασκευής στέγης.

 

Γ. Για το χώρο Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων - Ξενοδοχείου που καθορίζεται με το άρθρο 2 του παρόντος καθώς και για τα λοιπά ξενοδοχεία το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων ορίζεται σε 11 m, προσαυξανόμενο κατά 2 m σε περίπτωση κατασκευής στέγης.

 

Δ. Επιπλέον των ανωτέρω και για τους δύο τομείς ΙΑ και IIB ισχύουν τα εξής:

 

1. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 1 της ενότητας Α θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα που προκύπτουν από την οριστική πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης εφ' όσον έχουν:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 15 m
Ελάχιστο εμβαδόν: 300 m2 και με την προϋπόθεση ότι τα οικόπεδα έχουν προκύψει πριν την έναρξη ισχύος του νόμου 651/1977.

 

2. Απαγορεύεται η κατάτμηση για τη δημιουργία οικοπέδων με επιφάνεια μικρότερη των 1000 m2.

 

3. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστυλωμάτων (pilotis).

 

4. Δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 24 του νόμου 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/2012).

 

5. Κατά την εκσκαφή των θεμελίων των οικοδομών επιβάλλεται έλεγχος από την αρμόδια Αρχαιολογική υπηρεσία στις περιοχές που φαίνονται στα διαγράμματα του άρθρου 2 με γαλάζια διαγράμμιση. Απαγορεύεται η δόμηση σε ακτίνα 50 m πέριξ του αρχαίου μνημείου.

 

6. Για κάθε οικοδομικό έργο ή κατασκευή σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται, κατόπιν μελέτης, το ζήτημα της συλλογής και απομάκρυνσης των ομβρίων υδάτων του οικοπέδου μέσω κατάλληλου αποχετευτικού συστήματος προς το συλλογικό δίκτυο ομβρίων.

 

7. Ανάλογα με την περιοχή εφαρμόζονται οι παρακάτω προϋποθέσεις δόμησης σε σχέση με τη γεωλογική καταλληλότητα:

 

α. Περιοχές Κ, κατάλληλες για δόμηση:

 

Σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα που φαίνονται στα διαγράμματα του άρθρου 2 με το στοιχείο Κ, η δόμηση επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς με την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

 

Εφόσον η δόμηση βρίσκεται σε κλιτείς, οι εκσκαφές που δημιουργούν υψηλά πρανή ορυγμάτων προστατεύονται, πριν την γενική χαλάρωση του εδάφους.

 

β. Περιοχές κατάλληλες για δόμηση υπό προϋποθέσεις (ΚΠ1, ΚΠ2, ΚΠ3, και ΚΠ4):

 

β)α. Στις περιοχές που φαίνονται στα ίδια ως άνω διαγράμματα με το στοιχείο ΚΠ1, όπου εντοπίζονται εκτάσεις καλυμμένες με επιφανειακές αποθέσεις, αυτές απομακρύνονται.

 

β)β. Στις περιοχές που φαίνονται στα ίδια ως άνω διαγράμματα με το στοιχείο ΚΠ2, όπου επικρατούν χαλαρά υλικά ελλουβιοκολλουβιακού μανδύα η πιστοποίηση των γεωτεχνικών παραμέτρων, του πάχους των λιθοτύπων το είδος και το βάθος θεμελίωσης ή και τα μέτρα βελτίωσης των γεωμηχανικών χαρακτηριστικών του εδάφους προκύπτει με εκπόνηση γεωλογικής -γεωτεχνικής έρευνας και εκτέλεση μίας τουλάχιστον γεώτρησης ή ερευνητικού φρέατος σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό.

 

β)γ. Στις περιοχές που φαίνονται στα ίδια ως άνω διαγράμματα με το στοιχείο ΚΠ3, όπου εντοπίζεται η ζώνη της ρηξιγενούς επιφάνειας ενεργού ρήγματος, η δόμηση επιτρέπεται λαμβάνοντας υπόψη πιθανή σεισμική δράση σχεδιασμού αυξημένη κατά 25% και μετά από εκπόνηση γεωλογικής και γεωτεχνικής έρευνας για τον προσδιορισμό των τοπικών φυσικομηχανικών ιδιοτήτων του εδάφους θεμελίωσης

 

β)δ. Στις περιοχές που φαίνονται στα ίδια ως άνω διαγράμματα με το στοιχείο ΚΠ4, που επηρεάζονται ή βρίσκονται δυνητικά εκτεθειμένα σε πλημμυρικά προβλήματα και παροδικές συγκεντρώσεις υδάτων λόγω ύπαρξης:

 

β)δ)α. μισγαγγειών - κοιλοτήτων,

β)δ)β. παραρεμάτιων περιοχών και

β)δ)γ. περιοχή εκατέρωθεν της ζώνης έργου του υφιστάμενου πλακοσκεπούς αγωγού εργατικών κατοικιών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,

 

όπως αναλυτικά αναφέρεται στην παράγραφο 4 κεφάλαιο 8 της τεχνικής έκθεσης μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας στις οποίες προβλέπονται τεχνικά έργα, η δόμηση επιτρέπεται στις μεν (-β)δ)α-) υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξασφαλιστεί οι τελικές στάθμες της ερυθράς των δρόμων και των οικοπέδων και ότι στην έκδοση της οικοδομικής αδείας έχει αντιμετωπισθεί και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου σύμφωνα με τις τελικές στάθμες της μελέτης εφαρμογής με ευθύνη του αρμόδιου για την επίβλεψη μηχανικού και τον έλεγχο της αρμόδιας πολεοδομίας, στις δε (-β)δ)β-) και (-β)δ)γ-) υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν κατασκευαστεί τα έργα διευθέτησης και τα άλλα τεχνικά έργα που προβλέπονται από τις ειδικές υδραυλικές μελέτες,

 

γ. Στις εκτάσεις που εμπίπτουν σε περισσότερες από μία κατηγορία των περιοχών που είναι κατάλληλες για δόμηση υπό προϋποθέσεις, εφαρμόζονται οι ανάλογοι όροι και προϋποθέσεις που προβλέπονται για το αντίστοιχο τμήμα τους.

 

δ. Περιοχές ακατάλληλες για δόμηση:

 

Απαγορεύεται η δόμηση σε περιοχές ρεμάτων, περιοχές με σύγχρονες αποθέσεις κοίτης και παράκτιες αποθέσεις, περιοχές που παρουσιάζουν φαινόμενα αστάθειας, περιοχές που επηρεάζονται από την θαλάσσια διάβρωση, περιοχές θεσμοθετημένων ορίων αιγιαλού και παραλίας, ζώνη έργου διέλευσης προτεινόμενων κεντρικών αγωγών ομβρίων υδάτων, χώρος υφιστάμενου κοιμητηρίου και περιμετρική ζώνη αυτού. Κατά περίπτωση και μετά από ειδική γεωλογική και γεωτεχνική μελέτη επιτρέπονται έργα υποδομών (όπως γέφυρες για την διέλευση ρεμάτων ή έργα προστασίας από την διάβρωση ή υποσκαφή στον πόδα των πρανών στην παράκτια ζώνη ή ακόμη έργα για την δημιουργία λιμενοβραχίονα).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.