Προεδρικό διάταγμα 13/18 - Άρθρο 14

Άρθρο 14: Διεύθυνση Επιχειρήσεων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Επιχειρήσεων σχεδιάζει επιτελικά, συντονίζει όπου απαιτείται, και παρακολουθεί επιχειρήσεις σε όλο το εύρος της αποστολής του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνεργαζόμενη κατά περίπτωση με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, συμπεριλαμβανομένων αυτών προς ανταπόκριση σε περιστατικά ναυτικής έρευνας και διάσωσης, εφαρμόζοντας οποιοδήποτε σχετικό Σύστημα Χειρισμού Κρίσεων και μεριμνά για θέματα οπλισμού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, μέσω των ακόλουθων Τμημάτων της:

 

α) Τμήμα Επιχειρήσεων Έρευνας-Διάσωσης

 

β) Τμήμα Επιχειρήσεων - Αποστολών

 

γ) Τμήμα Σχεδιασμού, Ειδικών Μονάδων και Οπλισμού

 

2. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Επιχειρήσεων - Έρευνας-Διάσωσης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η επιχειρησιακή λειτουργία του τομέα Ναυτικής Έρευνας - Διάσωσης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ο συντονισμός δράσης των επιχειρησιακών πόρων και μέσων και η εποπτεία εφαρμογής των διαδικασιών Έρευνας και Διάσωσης, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

 

β) Η επιχειρησιακή λειτουργία του Ραδιοτηλεπικοινωνιακού Κέντρου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής

 

γ) Ο καθορισμός των επιχειρησιακών αναγκών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για εφοδιασμό τηλεπικοινωνιακών μέσων που αφορούν επικοινωνίες GMDSS.

 

δ) Η επιχειρησιακή λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Αποστολών Λήψης και Διανομής Δορυφορικών Σημάτων Κινδύνου (GRMCC), σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

 

ε) Η μέριμνα διοικητικής υποστήριξης και εισήγησης για την οργάνωση, λειτουργία, στελέχωση, εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, επιμόρφωση των στελεχών του τομέα Ναυτικής Έρευνας - Διάσωσης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Ραδιοτηλεπικοινωνιακού Κέντρου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Αποστολών Λήψης και Διανομής Δορυφορικών Σημάτων Κινδύνου (GRMCC).

 

στ) Η μέριμνα για τη συγκέντρωση και υποβολή προτάσεων για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού του τομέα Ναυτικής Έρευνας - Διάσωσης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και των έτερων Κέντρων αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

ζ) Η εποπτεία εφαρμογής των διαδικασιών και λειτουργιών που απορρέουν από το πρόγραμμα COSPASSARSAT τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

η) Η έγκριση των Σχεδίων Συνεργασίας Επιβατηγών Πλοίων Διεθνών Πλόων και Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (SAR PLANS) και η εκτέλεση γυμνασίων με βάση τα Σχέδια αυτά.

 

θ) Η παρακολούθηση της διεθνούς νομοθεσίας σε ζητήματα Έρευνας και Διάσωσης και η συμμετοχή σε διεθνή όργανα και ενωσιακά όργανα που εξετάζουν συναφή θέματα.

 

ι) Η συνεργασία με πολιτικοστρατιωτικούς φορείς επί θεμάτων Έρευνας και Διάσωσης και επικοινωνιών κινδύνου και ασφάλειας.

 

3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Επιχειρήσεων-Αποστολών είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η επιχειρησιακή λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΚΕΠΙΧ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ)

 

β) Η μέριμνα διοικητικής υποστήριξης και εισήγησης για την οργάνωση, λειτουργία, στελέχωση, εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, επιμόρφωση των στελεχών του Κέντρου Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΚΕΠΙΧ/ΛΣ- ΕΛΑΚΤ), συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Αμέσου Δράσεως Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

γ) Η μέριμνα για τη συγκέντρωση και υποβολή προτάσεων για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Κέντρου Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΚΕΠΙΧ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) και του Κέντρου Αμέσου Δράσεως Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΚΑΔ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ).

 

δ) Ο συντονισμός δράσης των επιχειρησιακών πόρων και μέσων που χρησιμοποιούνται σε δραστηριότητες Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων.

 

ε) Η μέριμνα για την οργάνωση και την επιχειρησιακή λειτουργία του Κέντρου Αμέσου Δράσεως Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

στ) Η έκδοση διαταγών τακτικών περιπολιών - κινήσεων - αποστολών των επιχειρησιακών μέσων που έχουν διατεθεί στον Κλάδο.

 

ζ) Η διάθεση πλοίων - σκαφών, χερσαίων, εναέριων μέσων και προσωπικού Ειδικών Μονάδων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για την εκτέλεση αποστολών.

 

η) Η παρακολούθηση και ο χειρισμός θεμάτων που ανάγονται στη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας δραστηριοτήτων, αποστολών και επιχειρήσεων καθώς και επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και άλλους δημόσιους φορείς ή αποστολών παροχής κοινωνικού έργου.

 

4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Σχεδιασμού, Ειδικών Μονάδων και Οπλισμού είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η μέριμνα διοικητικής υποστήριξης και εισήγησης για τη στελέχωση, εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, επιμόρφωση των στελεχών, της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ/Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.) και των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ).

 

β) Η μέριμνα για τη συγκέντρωση και υποβολή προτάσεων για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού καθώς και μέσων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων που διεξάγουν οι Ειδικές Μονάδες.

 

γ) Η σχεδίαση και διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας σε όλο το εύρος της αποστολής του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και η εκπόνηση Μνημονίων Ενεργειών και Επιχειρησιακών Διαδικασιών.

 

δ) Η στατιστική παρακολούθηση, αξιολόγηση, αποτίμηση και ανάλυση περιστατικών στο πλαίσιο της επάρκειας και του βαθμού ανταπόκρισης των επιχειρησιακών πόρων και μέσων, του κόστους απασχόλησης προσωπικού σε επιχειρήσεις, του υφιστάμενου σχεδιασμού, των συστημάτων χειρισμού κρίσιμων περιστατικών, επικοινωνίας και λήψης αποφάσεων.

 

ε) Η έκδοση και αναθεώρηση Κανονισμών Οργάνωσης και Λειτουργίας και Ειδικών Μονάδων και Οπλισμού καθώς και η σύνταξη Ειδικών Σχεδίων που απαιτούνται για τη διενέργεια επιχειρήσεων, ιδίως για τη Διαχείριση Κρίσεων και τους Κανόνες Εμπλοκής.

 

στ) Η εποπτεία και ο έλεγχος λειτουργίας της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ/Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής) και των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ/Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής), συμπεριλαμβανόμενης της αξιολόγησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας και δραστηριότητας αυτών σε τακτικά χρονικά διαστήματα, η σύνταξη ετήσιας έκθεσης για τη δραστηριότητα των μονάδων αυτών και η εισήγηση μέτρων για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής των. Η μέριμνα έκδοσης διαταγών διάθεσης προσωπικού Ειδικών Μονάδων, πλην περιπτώσεων εκτέλεσης αποστολών.

 

Για την άσκηση αρμοδιοτήτων του Τμήματος, σε ό,τι αφορά στα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών / Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, λειτουργεί αυτοτελές Γραφείο Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών.

 

ζ) Η έκδοση των προβλεπόμενων αδειών/ πιστοποιητικών για την εισαγωγή και μεταφορά οπλισμού, πυρομαχικών και παρελκόμενων για την κάλυψη αναγκών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και του προσωπικού του,

 

η) Η έκδοση αδειών κατοχής και οπλοφορίας υπηρεσιακών όπλων σε δικαιούμενα στελέχη,

 

θ) Η τήρηση γενικού Μητρώου ειδών οπλισμού, πυρομαχικών και παρελκόμενων,

 

ι) Η φύλαξη, εισαγωγή, εξαγωγή και διάθεση οπλισμού, πυρομαχικών και παρελκόμενων, η έγκριση χρήσης τους καθώς και η παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων και η διοργάνωση παρουσιάσεων και δοκιμών τους.

 

ι)α) Η μέριμνα για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης ειδών οπλισμού, καθώς και επισκευών, μετασκευών, συναρμολογήσεων ή καταστροφών τους,

 

ι)β) Ο προγραμματισμός, η οργάνωση και η παροχή μετεκπαίδευσης και κατάρτισης, σε θέματα χρήσης και συντήρησης ειδών οπλισμού, σκοποβολής, αυτοάμυνας, αστυνομικής αυτοπροστασίας, οπλοτεχνικής καθώς και η αξιολόγηση και πιστοποίηση προσωπικού, εκπαιδευτών και η χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων,

 

ι)γ) Η λειτουργία, διαχείριση και περαιτέρω διάθεση των διατιθέμενων πεδίων βολής, σκοπευτηρίων, προσομοιωτών βολής και λοιπών μέσων και υλικού ειδικής εκπαίδευσης της περίπτωσης -ι)β,

 

ι)δ) Η οργάνωση και λειτουργία Κεντρικής Αποθήκης Οπλισμού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΚΑΟ) και Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης Όπλων και Τακτικών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΚΕΕΟΤ)

 

ι)ε) Η συγκέντρωση των αναγκών των Υπηρεσιών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής σε είδη οπλισμού, πυρομαχικών, παρελκόμενων, η αξιολόγησή τους και η εισήγηση κατανομής των διατιθέμενων πόρων και υλοποίησης των σχετικών έργων και προμηθειών.

 

ι)στ) Η εισήγηση για την αναγκαιότητα σύστασης ή κατάργησης Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών στις Λιμενικές Αρχές.

 

ι)ζ) Η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μπορούν να παρασχεθούν από τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών και τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών σε άλλες Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και σε υπηρεσίες τρίτων χωρών.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.