Προεδρικό διάταγμα 13/18 - Άρθρο 25

Άρθρο 25: Διεύθυνση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος εποπτεύει, παρακολουθεί και συντονίζει τις Λιμενικές Αρχές για την πρόληψη και καταπολέμηση ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών, μεριμνά για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των διατιθέμενων μέσων και υλικών καταπολέμησης ρύπανσης στις Λιμενικές Αρχές και στους Περιφερειακούς Σταθμούς Καταπολέμησης Ρύπανσης, τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στα θέματα αρμοδιότητάς της και παρακολουθεί και συμμετέχει στις εργασίες των διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω των ακόλουθων Τμημάτων:

 

α) Τμήμα Πρόληψης - Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης

 

β) Τμήμα Τεχνικών Μέσων

 

γ) Τμήμα Διεθνούς Συνεργασίας.

 

2. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Πρόληψης - Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη και την καταπολέμηση των περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών και η μέριμνα για τον καθορισμό των λιμένων καταφυγής στην επικράτεια, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου.

 

β) Ο συντονισμός του έργου των Λιμενικών Αρχών στον τομέα της πρόληψης της ρύπανσης, της σχεδίασης και εφαρμογής τοπικών σχεδίων καταπολέμησης της ρύπανσης και η ανάληψη του επιχειρησιακού ελέγχου σε σοβαρά περιστατικά.

 

γ) Η αξιολόγηση της δραστηριότητας των Λιμενικών Αρχών στον τομέα των επιθεωρήσεων των υπόχρεων πλοίων και εγκαταστάσεων σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 

δ) Η μέριμνα για τη βελτίωση της οργάνωσης των Περιφερειακών Σταθμών Καταπολέμησης Ρύπανσης και η συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες, Αρχές και Φορείς της ημεδαπής και αλλοδαπής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών.

 

ε) Η μέριμνα για την έκδοση των αποφάσεων επιβολής διοικητικών κυρώσεων από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά των υπαιτίων ρύπανσης της θάλασσας.

 

στ) Η αναζήτηση των υπαιτίων πλοίων για ρύπανση της θάλασσας και των ακτών στους χώρους ευθύνης Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και η διερεύνηση των καταγγελιών ξένων χωρών για παραβάσεις ελληνικών πλοίων, για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων.

 

ζ) Η οργάνωση του εθελοντισμού στον τομέα της προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, η τήρηση και επικαιροποίηση του καταλόγου εθελοντών και μέσων.

 

η) Η διατύπωση απόψεων, κατά λόγο αρμοδιότητος, όσο αφορά κατασκευές στη θάλασσα, προς λήψη μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 

3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Τεχνικών Μέσων είναι οι ακόλουθες:

 

α) Ο έλεγχος εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας ως προς τα υλικά και μέσα απορρύπανσης πλοίων και εγκαταστάσεων για την αντιμετώπιση ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή ή άλλες ρυπαντικές ουσίες.

 

β) Η συγκέντρωση, αξιολόγηση και τήρηση στοιχείων και τεχνικών προδιαγραφών και η μέριμνα για την προμήθεια των κατάλληλων υλικών, εξοπλισμού και μέσων απορρύπανσης, καθώς και η κατανομή τους σε Περιφερειακούς Σταθμούς Καταπολέμησης Ρύπανσης (ΠΣΚP), σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

 

γ) Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της συνολικής διαχείρισης των υλικών και μέσων απορρύπανσης της Κεντρικής Αποθήκης Υλικών Απορρύπανσης και των Λιμενικών Αρχών.

 

δ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων της διεθνούς τεχνολογίας και η συνεργασία με οργανισμούς, φορείς και ιδρύματα ημεδαπής και αλλοδαπής στον τομέα ανάπτυξης τεχνολογιών για υλικά, εξοπλισμό και μέσα απορρύπανσης.

 

ε) Η καταγραφή των αναγκών για την κατάρτιση και υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης προς έγκριση από το Πράσινο Ταμείο για την αξιοποίηση των πόρων του ειδικού λογαριασμού Γαλάζιο Ταμείο.

 

στ) Η κατάρτιση και υποβολή των προτάσεων χρηματοδότησης και αναπτυξιακών προγραμμάτων προς έγκριση και η μέριμνα για κάθε άλλη ενέργεια που απαιτείται για την υλοποίηση των προτάσεων και προγραμμάτων αυτών.

 

ζ) Η τήρηση των αναγκαίων στοιχείων που αφορούν την έκδοση αποφάσεων επιβολής προστίμων που αποτελούν πόρους του Γαλάζιου Ταμείου.

 

η) Η εκπροσώπηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου, όταν συζητείται η διάθεση και αξιοποίηση των πόρων του Γαλάζιου Ταμείου και σε φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

 

θ) Η ανάληψη δράσεων για την ενημέρωση του πολίτη και την κατάρτιση προγραμμάτων προβολής των δράσεων του Υπουργείου σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, την προβολή και προώθηση του εθελοντισμού ως προς τα θέματα αυτά και η εκπόνηση, έκδοση και διανομή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού.

 

4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η επικύρωση των διεθνών Συμβάσεων και η ενσωμάτωση τους στο εθνικό δίκαιο, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες και ιδίως αυτές του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων.

 

β) Η συμμόρφωση προς τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τα αρμόδια διεθνή και ενωσιακά όργανα και η λήψη των κατάλληλων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων.

 

γ) Η συνεργασία με τη Διεύθυνση Μελετών και Κατασκευών Πλοίων και τη Διεύθυνση Κανονισμών και Ελέγχου Οργανισμών του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων για την έκδοση κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων-διαταγών που αφορούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πλοία.

 

δ) Η συνεργασία με Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων και Οργανισμούς για την από κοινού λήψη μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 

ε) Ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών για τη διαμόρφωση των εθνικών θέσεων, στα θέματα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης, η εκπροσώπηση και συμμετοχή σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), των Διεθνών Κεφαλαίων Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC FUNDS), του Περιφερειακού Κέντρου Καταπολέμησης Ρύπανσης της Μεσογείου θάλασσας (REMPEC), καθώς και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.