Προεδρικό διάταγμα 17/10/84 - Άρθρο 2

Άρθρο 2


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των κτιρίων που χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα με το άρθρο 1 του παρόντος διατάγματος, ορίζονται ως εξής:

 

1. Επιβάλλεται η αποκατάσταση όλων των κυρίων όψεων των κτιρίων. Η αποκατάσταση των όψεων πρέπει να γίνει με βάση την αρχική αρχιτεκτονική σύνθεση του κτιρίου, τα ιδιαίτερα μορφολογικά του στοιχεία και τις σύγχρονες λειτουργικές του ανάγκες.

 

2. Η σχετική μελέτη για την αποκατάσταση κάθε κτιρίου εκπονείται είτε από ιδιώτες Αρχιτέκτονες Μηχανικούς με δαπάνη των κυρίων των ακινήτων, είτε από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος και εγκρίνεται από την Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου σε κάθε περίπτωση.

 

Η δαπάνη για την αποκατάσταση των κυρίων όψεων των κτιρίων βαρύνει τους κυρίους των ακινήτων.

 

3. Απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση, καταστροφή ή επικάλυψη αρχιτεκτονικών ή καλλιτεχνικών διακοσμητικών στοιχείων των όψεων των κτιρίων καθώς και η προσθήκη στοιχείων ξένων προς την αρχιτεκτονική τους μορφή.

 

4. Επιβάλλεται η διατήρηση των αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων των εσωτερικών χώρων των κτιρίων, εφόσον αυτά συνδέονται με τις εξωτερικές όψεις τους (στοές, είσοδοι, κλιμακοστάσια, οροφές, ακάλυπτοι χώροι, εσωτερικά αίθρια).

 

5. Επιτρέπεται η κατασκευή, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η στατική ενίσχυση και η εσωτερική διαρρύθμιση των κτιρίων αν δεν αλλάζει ο γενικός αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του κτιρίου και δεν θίγονται τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο 4.

 

6. Στις κύριες όψεις των κτιρίων απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε στοιχείου παροχών των οργανισμών κοινής ωφέλειας, καθώς και συσκευών ή εξαρτημάτων τους, στοιχείων τεχνητού αερισμού ή κλιματισμού. Επιτρέπεται μόνο η στήριξη γραμμών κινήσεως ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο για τεχνικούς λόγους.

 

7. Επιβάλλεται η απομάκρυνση των στοιχείων της παραγράφου 6 που ήδη υπάρχουν στις κύριες όψεις των κτιρίων, με μέριμνα των αρμόδιων φορέων, για την τοποθέτηση του αντίστοιχου στοιχείου και η τοποθέτησή τους σε θέσεις που θα εγκριθούν από την Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

8. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή ή η τοποθέτηση στα πεζοδρόμια οποιουδήποτε στοιχείου (περιπτέρων, πλαισίων για την τοποθέτηση διαφημίσεων, στεγάστρων συγκοινωνιακών μέσων, κ.λ.π.) εκτός από στύλους φωτισμού ή καλώδια των κοινωφελών οργανισμών, εφόσον η τοποθέτησή τους σε άλλη θέση δεν είναι τεχνικά εφικτή.

 

9. Οι ρυθμίσεις που επιβάλλονται με τις παραπάνω παραγράφου 3, 4, 5, 6, 7 και 8 ισχύουν και για τις άλλες κύριες όψεις και πεζοδρόμια των γωνιακών κτιρίων και για οποιοδήποτε άλλο σημείο της προσόψεως του οικοπέδου όλων των κτιρίων.

 

10. Στις κύριες όψεις των κτιρίων, επιτρέπεται η τοποθέτηση μόνο επιγραφών, όπως αυτές που αναφέρονται στην επόμενη παράγραφο 11 και με τους ειδικότερους όρους και περιορισμούς των επομένων παραγράφων.

 

11. Επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτεινών ή μη φωτεινών επιγραφών στο ισόγειο, που αναφέρονται αποκλειστικά στο όνομα και στο αντικείμενο των εργασιών των καταστημάτων.

 

Εφόσον πρόκειται για κτίριο όπου στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες, Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας και Τράπεζες, η τοποθέτηση των μη φωτεινών επιγραφών μπορεί να επεκταθεί και στους λοιπούς ορόφους. Επίσης επιτρέπεται η τοποθέτηση από τις αρμόδιες Αρχές σημάτων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και πληροφοριακών επιγραφών.

 

12. Οι επιγραφές δεν επιτρέπεται:

 

α) Να καλύπτουν, αλλοιώνουν ή καταστρέφουν στοιχεία της αρχιτεκτονικής ρυθμολογίας όλων των κυρίων όψεων του κτιρίου και ειδικότερα των υποστυλωμάτων, παραστάδων, επικράνων, επιστυλίων, αετωμάτων, γείσων κλπ, καθώς επίσης και λειτουργικά στοιχεία του κτιρίου. Η στερέωση των επιγραφών γίνεται με τρόπο που να μη προκαλείται μόνιμη βλάβη στα παραπάνω στοιχεία, όπως στηθαία δωμάτων και εξωστών, ανοίγματα θυρών και παραθύρων κ.λ.π.

 

β) Να εξέχουν από την επιφάνεια της κύριας όψεως που τοποθετούνται περισσότερο από 0,10 m, εκτός από το σήμα φαρμακείων (σταυρός), που μπορεί να τοποθετηθεί κάθετα, χωρίς όμως να προεξέχει οποιοδήποτε σημείο του περισσότερο από 0,80 m από αυτή.

 

13. Οι φωτεινές επιγραφές του ισογείου:

 

α) Έστω και αν τοποθετούνται μέσα στις προθήκες, πρέπει να έχουν χρώμα λευκό ή κίτρινο σταθερό και συνεχές.

 

β) Επιβάλλεται να αποτελούνται από μεμονωμένα στοιχεία, γράμματα, αριθμούς κ.λ.π.

 

14. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση επιγραφών ή διαφημίσεων οποιουδήποτε είδους, επάνω στις στέγες, στα δώματα και στα προστεγάσματα των κτιρίων.

 

15. Οι επιγραφές πρέπει να είναι γραμμένες στην Ελληνική γλώσσα. Επιτρέπεται η αναγραφή μαζί με την Ελληνική επιγραφή και ξενόγλωσσης, που μεταφράζει την Ελληνική με τον όρο ότι τα ξενόγλωσσα στοιχεία δεν υπερβαίνουν σε μέγεθος τα Ελληνικά.

 

16. Σε περίπτωση που τοποθετούνται περισσότερες από μία επιγραφές στην ίδια όψη ή προστίθεται νέα επιγραφή, εξετάζεται η συνολική στην πρόσοψη τοποθέτηση και σύνθεση των επιγραφών.

 

Στην περίπτωση αυτή, μπορεί η Αρχή να επιβάλλει τροποποιήσεις στις επιγραφές που ήδη υπάρχουν, για να επιτευχθεί αρτιότερο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Οι παραπάνω τροποποιήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται μέσα σε 3 μήνες από την κοινοποίηση της εγκεκριμένης μελέτης στους ενδιαφερόμενους.

 

17. Τα πρόσθετα στοιχεία που τυχόν υπάρχουν, στις κύριες όψεις, στις στέγες, στο δώμα, στα προστεγάσματα και γενικά σε οποιοδήποτε σημείο των προσόψεων των οικοπέδων των κτιρίων, όπως σταθερά ή κινητά προστεγάσματα (τα σταθερά εφόσον δεν αποτελούν αρχιτεκτονικό στοιχείο της αρχικής μορφής των κυρίων όψεων), διαφημίσεις φωτεινές ή μη επιγραφές που δεν ανταποκρίνονται στις διατάξεις αυτού του διατάγματος, φωτοβόλοι σωλήνες κ.λ.π., πρέπει να αφαιρεθούν και να αποκατασταθούν οι όψεις τους.

 

18. Για την τοποθέτηση επιγραφής και για την αποκατάσταση κύριας όψεως των κτιρίων, απαιτείται άδεια της Πολεοδομικής Υπηρεσίας ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου η οποία παίρνει υπόψη της και τα στοιχεία που τυχόν υπάρχουν στη Διεύθυνση Παραδοσιακών Οικισμών του Υπουργείου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος.

 

Εκτός από τα άλλα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση της αδείας επιβάλλεται ακόμα η υποβολή των παρακάτω στοιχείων:

 

α) Τοπογραφικό σχέδιο ή απόσπασμα τοπογραφικού χάρτη σε κλίμακα τουλάχιστον 1:500, που να σημειώνεται η θέση του κτιρίου, ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου, οι κύριες και πλάγιες είσοδοι κ.λ.π.

 

β) Έγχρωμα αρχιτεκτονικά σχέδια σε κλίμακα 1:50 όπου να φαίνονται οι επεμβάσεις για την αποκατάσταση των κυρίων όψεων του κτιρίου, καθώς και οι επιγραφές που προτείνεται να τοποθετηθούν.

 

γ) Έγχρωμο σχέδιο των επιγραφών (μακέτα) που προτείνονται, σε κλίμακα τουλάχιστον 1:10, με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες (μέγεθος, μορφή, χρωματισμούς, υλικά, τρόπο στερεώσεως και τρόπο τοποθετήσεως ηλεκτρικών καλωδίων ή μετασχηματισμών, εφόσον πρόκειται για φωτεινή επιγραφή).

 

δ) Έγχρωμες φωτογραφίες όλων των κυρίων όψεων του κτιρίου.

 

ε) Σύντομη περιγραφή των υλικών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και του τρόπου στερεώσεως των επιγραφών.

 

στ) Κάθε άλλο στοιχείο που κρίνει απαραίτητο η Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΕΑΕ). Όλα τα παραπάνω στοιχεία υποβάλλονται τριπλά.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.