Προεδρικό διάταγμα 17/9/02b - Άρθρο 5

Άρθρο 5


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Α. Στον οικισμό ΧΩΡΑ της νήσου Κύθνου ισχύουν οι διατάξεις των από 19-10-1978 (ΦΕΚ 594/Δ/1978) και 11-05-1989 (ΦΕΚ 345/Δ/1989) προεδρικών διαταγμάτων καθώς και οι αποφάσεις οίκοθεν ΤΠ/5830/1994 και ΤΠ/501/1992 (ΦΕΚ 275/Δ/1992) του Νομάρχη Κυκλάδων. Επιπλέον, καθορίζονται ειδικότερα τα παρακάτω:

 

Ορίζεται συνεκτικό τμήμα του οικισμού, το οποίο περιλαμβάνει τον πυρήνα του οικισμού, και μη συνεκτικό (διευρυμένο) τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει τις νεώτερες επεκτάσεις του, σύμφωνα με τις αποφάσεις ΤΠ/501/1992 και οίκοθεν ΤΠ/5830/1994.

 

Β. Και για τα δύο αυτά τμήματα του οικισμού ισχύουν οι παρακάτω ειδικοί όροι δόμησης:

 

1. α) Η αρτιότητα των οικοπέδων ορίζεται σε:

 

600 m2 για το συνεκτικό τμήμα του οικισμού
2.000 m2 για το μη συνεκτικό τμήμα του οικισμού. Κατά παρέκκλιση άρτια είναι τα οικόπεδα με το εμβαδόν που είχαν μέχρι 06-02-1992, ημερομηνία υπογραφής της σχετικής απόφασης του Νομάρχη Κυκλάδων.

 

β) Ο συντελεστής δόμησης των οικοπέδων παραμένει, όπως ορίζεται με το από 11-05-1989 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 345/Δ/1989).

 

γ) Τυχόν βοηθητικά κτίσματα εντός του οικοπέδου προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης και στο ποσοστό κάλυψης.

 

2. α) Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο γίνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παράγραφοι 8 και 9 του από 11-05-1989 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 345/Δ/1989).

 

β) Προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να εγκρίνουν την θέση του κτιρίου στο οικόπεδο, πρέπει να υποβάλλεται πλήρης φωτογραφική αποτύπωση του περιβάλλοντος χώρου του οικοπέδου (όμορα οικόπεδα, δρόμοι ή κοινόχρηστοι χώροι που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το οικόπεδο).

 

γ) Ειδικά για το διευρυμένο τμήμα του οικισμού η απόσταση των κτιρίων από τον επαρχιακό δρόμο ορίζεται σε 6,50 m.

 

3. α) Τα νέα κτίρια επιβάλλεται να έχουν λιτή γεωμετρική μορφή κατά τα τοπικά επικρατούντα ιστορικώς αρχιτεκτονικά πρότυπα. Η αρχιτεκτονική σύνθεση πρέπει να συμβάλει στην ένταξη του κτιρίου κατάλληλα στο φυσικό τοπίο και στη φυσιογνωμία του οικισμού έτσι ώστε:

 

να προσαρμόζεται στη φυσική μορφολογία του εδάφους,
να μην παραμορφώνει και να μην υπερβαίνει την κορυφογραμμή,
να διαφυλάττει και να εντάσσεται αρμονικά στα χαρακτηριστικά στοιχεία του φυσικού (δένδρα, βράχια κ.λ.π.) και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

 

β) Η ογκοπλαστική διαμόρφωση του κτιρίου, η τοποθέτησή του μέσα στο γήπεδο και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά πρέπει να προσαρμόζονται στα τοπικά επικρατούντα ιστορικώς αρχιτεκτονικά πρότυπα.

 

4. α) Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε 2.

 

β) Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ορίζεται σε 4,50 m για μονώροφα κτίρια και 7,50 m για διώροφα. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στο διευρυμένο τμήμα του οικισμού ορίζεται σε 6,50 m.

 

γ) Το ύψος μετράται στο περίγραμμα του κτιρίου από τη στάθμη του περιβάλλοντος φυσικού ή τεχνητά διαμορφωμένου εδάφους. Καμία όψη του κτιρίου δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται υψηλότερη, είτε λόγω τυχόν έντονης κλίσης του φυσικού εδάφους, είτε λόγω υποβάθμισής του. Σε κάθε περίπτωση διατηρείται η υποχρέωση του ενός ή των δύο ορόφων με την επιβολή μιας σειράς ανοιγμάτων ανά επίπεδο. Υπεράνω του ύψους αυτού επιτρέπεται μόνον η κατασκευή στέγης και καπνοδόχων.

 

5. Απαγορεύεται κάθε εκσκαφή ή επιχωμάτωση στο οικόπεδο, εκτός από τις απολύτως αναγκαίες για το περίγραμμα της οικοδομής και για την τυχόν διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

 

6. α) Ο μέγιστος επιτρεπόμενος ενιαίος κτιριακός όγκος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 800 m3 για διώροφο κτίριο και τα 400 m3 για μονώροφο κτίριο. Τα κτίρια που έχουν όγκο μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου πρέπει να διαχωρίζονται, είτε ως προς το ύψος (στάθμη) κατά 0,50 εκατοστά τουλάχιστον, είτε ως προς την κάτοψη κατά 1,00 μ τουλάχιστον. Οι όγκοι που διαμορφώνονται μπορούν να βρίσκονται είτε σε επαφή μεταξύ τους, είτε να συνδέονται με ημιυπαίθριους χώρους ή αυλές, δημιουργώντας απαραίτητα ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο με ενότητα και συνοχή, σύμφωνα με τα τοπικά επικρατούντα ιστορικώς αρχιτεκτονικά πρότυπα. Σε περίπτωση διαχωρισμού των κτιρίων, η μεταξύ τους απόσταση είναι τουλάχιστον 2.50 m.

 

β) Οι όγκοι επιβάλλεται να είναι συμπαγείς. Δεν επιτρέπεται η υποχώρηση στον όροφο για τη δημιουργία ανοικτής ή στεγασμένης βεράντας. Η κλιμάκωση των όψεων μπορεί να προκύψει από τη σύνθεση των επί μέρους κτιριακών όγκων.

 

γ) Κατ' εξαίρεση σε κτίρια πολιτιστικών δραστηριοτήτων ή κτίρια κοινής ωφελείας αποφαίνεται το Υπουργείο Αιγαίου για την αναγκαιότητα ή μη τήρησης των προϋποθέσεων στην παράγραφο 6, εδάφια α και β του παρόντος άρθρου.

 

7. Το μέγιστο συνεχές ενιαίο τμήμα όψεως κτιρίου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 10,00 m μήκους. Οι όψεις των κτιρίων διαμορφώνονται σε επιμέρους τμήματα που πλησιάζουν τον κάνναβο και τις διαστάσεις των τοπικών προτύπων. Σε περίπτωση κατά την οποία στον περιβάλλοντα του κτιρίου χώρο επικρατεί το συνεχές σύστημα δόμησης και η πρόσοψη του οικοπέδου είναι μεγαλύτερου μήκους, μπορεί να διαμορφωθεί μεγαλύτερο μήκος όψεως, κατόπιν εγκρίσεως των κατά τις κείμενες διατάξεις αρμοδίων οργάνων.

 

8. Η επικάλυψη των κτιρίων γίνεται:

 

α) είτε με τοποθέτηση τετράρριχτης κεραμοσκεπούς στέγης, με βυζαντινά ή ρωμαϊκά κεραμίδια χρώματος κόκκινου. Μονόρριχτη ή δίρριχτη στέγη επιτρέπεται μόνο σε μικρά κτίσματα, με εμβαδόν κάτοψης έως 60 m2. Κάθε άλλη περίπτωση επιτρέπεται, μετά από έγκριση των κατά τις κείμενες διατάξεις αρμοδίων οργάνων. Η κλίση της στέγης δεν θα υπερβαίνει το 30% και το ύψος της το 1,50 m. Η στέγη δύναται να προεξέχει των όψεων έως 0,15 m μόνο στις πλευρές του κτιρίου με το χαμηλότερο ύψος. Στις άλλες πλευρές θα είναι ενσωματωμένη σε αυτό, κατά τα τοπικά πρότυπα. Η κατασκευή της στέγης επιβάλλεται να ολοκληρωθεί, μετά την κατασκευή του φέροντα οργανισμού και της τοιχοποιίας και πριν από οποιαδήποτε άλλη οικοδομική εργασία. Η κατασκευή της στέγης επιβάλλεται και σε περιπτώσεις όπου δεν έχει εξαντληθεί ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης.

 

β) είτε με δώμα το οποίο θα έχει περιμετρικά κτιστό συμπαγές στηθαίο, ύψους έως 0,50 m, συνυπολογιζομένου στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου. Η απόληξη του στηθαίου θα γίνεται με πέτρα ή σοβά. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή κουβουκλίου απόληξης του κλιμακοστασίου στο δώμα. Δεν επιτρέπονται τα στέγαστρα στο δώμα των κτιρίων.

 

9. α) Τα εξωτερικά ανοίγματα δεν θα υπερβαίνουν το 30% της επιφανείας των όψεων που αντιστοιχούν. Η αναλογία πλάτους / ύψους θα είναι 1:1,5 έως 1:2 για τα παράθυρα και 1:2 έως 1:2,5 για τις μονόφυλλες πόρτες και 1:1,5 για τις δίφυλλες, μη συμπεριλαμβανομένων των φεγγιτών. Οι φεγγίτες επιτρέπονται.

 

β) Το πλάτος των θυρών δεν θα υπερβαίνει το 1,20 m.

 

γ) Σε περίπτωση κατασκευής ανοιγμάτων σε ισόγεια καταστήματα, τα κουφώματα διαμορφώνονται είτε με δίφυλλη ταμπλαδωτή πόρτα (με τζαμιλίκια στο επάνω μέρος), είτε με μονόφυλλη ταμπλαδωτή και δύο δίφυλλα παράθυρα εκατέρωθεν.

 

δ) Η απόσταση των ανοιγμάτων από τις ακμές των κτιρίων είναι τουλάχιστον 1.50 m και η μεταξύ τους απόσταση 0.50 m.

 

ε) Επιβάλλεται η κατασκευή πλαισίων (μαντωμάτων) περιμετρικά των ανοιγμάτων. Τα μαντώματα θα είναι επιχρισμένα με λείο σοβά και θα προεξέχουν 0,02 - 0,03 m από την επιφάνεια της όψης του κτιρίου.

 

στ) Επιτρέπονται τα ανακουφιστικά τόξα στα υπέρθυρα των ανοιγμάτων, ύψους έως 0,15 m.

 

ζ) Επιτρέπεται η κατασκευή λίθινης προεξοχής (μαρκίζας), υπεράνω του μαντώματος, και σε όλο το μήκος του ανοίγματος βάθους έως 0.10 m και ύψους έως 0,07 m.

 

10. α) Τα κουφώματα επιβάλλεται να είναι ξύλινα καρφωτά ή περσιδωτά (γαλλικά ή γερμανικά). Τα υαλοστάσια των ανοιγμάτων πρέπει να υποδιαιρούνται με δύο οριζόντια καΐτια.

 

β) Το σύνολο των κουφωμάτων του κτιρίου επιβάλλεται να έχουν ενιαίο χρωματισμό και να είναι μονόχρωμα σε χρώμα μπλε, καφεκόκκινο, πράσινο, γκρίζο, ώχρα, γκριζοπράσινο, λουλακί ή μουσταρδί.

 

γ) Επιβάλλεται να βάφονται στο ίδιο χρώμα και τα μεταλλικά στοιχεία των κουφωμάτων (μεντεσέδες κ.λ.π.).

 

δ) Οι αυλόθυρες να είναι ξύλινες ή σιδερένιες απλής μορφής, βαμμένες στο χρώμα των κουφωμάτων ή των τυχόν άλλων μεταλλικών στοιχείων του κτιρίου (π.χ. κιγκλιδωμάτων). Απαγορεύεται η κατασκευή στεγάστρων πάνω από αυτές.

 

11. α) Οι εξώστες σε πρόβολο (μπαλκόνια) κατασκευάζονται από ξύλο ή σίδερο με ξύλινο δάπεδο (κατά τα τοπικά πρότυπα) και έχουν ορθογωνική κάτοψη. Κατασκευάζονται μόνο σε κοινόχρηστους χώρους πλάτους μεγαλύτερου των 6 m και το μήκος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2,5 m. Επιτρέπεται η κατασκευή ξύλινων ή σιδερένιων υποστηριγμάτων κάτω από το δάπεδο των εξωστών, τα οποία θα είναι είτε σε επαφή με το δάπεδο του εξώστη είτε σε γωνία έως 35 μοιρών.

 

β) Οι εξώστες απέχουν από τις ακμές του κτιρίου τουλάχιστον 1 m και η μεταξύ τους απόσταση επιβάλλεται να είναι τουλάχιστον 1,50 m.

 

γ) Ημιυπαίθριοι χώροι επιτρέπονται μόνο στο ισόγειο των κτιρίων.

 

12. α) Τα στηθαία των εξωστών κατασκευάζονται:

 

είτε από ξύλο ή σίδερο απλής ορθογωνικής διατομής με τρία οριζόντια στοιχεία (κατά τα τοπικά παραδοσιακά πρότυπα), και βάφονται τα μεν ξύλινα με χρώμα ανάλογο με αυτό των κουφωμάτων, τα δε σιδερένια με χρώμα μαύρο.
είτε συμπαγή με διάτρητα σχήματα σύμφωνα με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε απλή διάταξη.

 

β) Κιγκλιδώματα νεοκλασικού τύπου επιτρέπονται μόνον στα αντίστοιχα κτίρια.

 

γ) Τα στηθαία των ανοικτών εξωστών στις εσοχές κατασκευάζονται από ξύλο ή σίδερο ή είναι κτιστά με διάτρητα στοιχεία. Επίσης μπορούν να κατασκευασθούν και με πεσσούς (0.40 x 0.40), σε συνδυασμό με ξύλινο ή σιδερένιο στηθαίο απλής ορθογωνικής διατομής.

 

13. α) Προστεγάσματα - στέγαστρα κατασκευάζονται από ξύλινο σκελετό ορθογωνικής διατομής και η επιφάνεια κάλυψης είναι οριζόντια ή με μικρή κλίση έως 3%, αποκλειστικά με καλάμια. Τα οριζόντια στοιχεία του σκελετού δεν πρέπει να προεξέχουν των κάθετων στοιχείων. Ο χρωματισμός του ξύλινου σκελετού των στεγάστρων είναι λευκός ή αυτός των κουφωμάτων.

 

β) Στο μη συνεκτικό τμήμα του οικισμού επιτρέπεται η επικάλυψη των στεγάστρων και με ύφασμα λευκού χρώματος. Το μέγιστο ύψος των στεγάστρων στον όροφο των κτιρίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2,30 m και να απέχει τουλάχιστον 0,70 m από την απόληξη της όψης.

 

γ) Απαγορεύεται η κατασκευή καμπύλων προστεγασμάτων, η χρήση πλαστικών, αλουμινίων, ετερνίτ και αμιαντοτσιμέντου (ελενίτ), καθώς και η τοποθέτηση κάθετων προς το έδαφος πετασμάτων.

 

14. α) Εάν υπάρχουν εξωτερικά κλιμακοστάσια, αυτά κατασκευάζονται συμπαγή και εφαπτόμενα παράλληλα στο σώμα του κτιρίου με ή χωρίς κτιστό στηθαίο (πλάτους 0,30 m) ή ξύλινο κάγκελο απλής μορφής. Κάθετα προς την όψη του κτιρίου μπορούν να κατασκευαστούν μόνον κλίμακες πρόσβασης σε υπερυψωμένα ισόγεια κτίσματα που σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα τέσσερα πατήματα. Η επικάλυψη των βαθμίδων γίνεται με σχιστόπλακες μόνο στις οριζόντιες επιφάνειες (πατήματα) ή με πατητή τσιμεντοκονία. Τα πατήματα πρέπει να είναι από σχιστόπλακες ή από τσιμεντοκονία χρώματος γκρι και τα ρίχτια σοβατισμένα και βαμμένα σε χρώμα λευκό. Τα στηθαία των ανοικτών κλιμάκων επιβάλλεται να είναι κτιστά, συμπαγή σοβατισμένα και βαμμένα σε χρώμα λευκό, είτε ξύλινα ή σιδερένια απλής μορφής βαμμένα σε χρωματισμούς ανάλογους των κουφωμάτων τα ξύλινα και μαύρα τα σιδερένια. Απαγορεύεται κάθε άλλο υλικό επίστρωσης. Τα στηθαία των ανοικτών κλιμάκων επιβάλλεται να είναι είτε κτιστά (πλάτους 0,30 m), συμπαγή σοβατισμένα και βαμμένα σε χρώμα λευκό, είτε ξύλινα ή σιδερένια απλής μορφής βαμμένα σε χρωματισμούς ανάλογους των κουφωμάτων τα ξύλινα, και μαύρα τα σιδερένια. Η απόληξη του κτιστού στηθαίου πρέπει να επικαλύπτεται με λίθινη πλάκα ή να επιχρίεται.

 

β) Οι ανοικτές κλίμακες δεν προσμετρώνται στο ποσοστό κάλυψης και στο συντελεστή δόμησης των οικοπέδων.

 

15. α) Απαγορεύεται η δημιουργία τόξων, αψίδων, βόλτων ή άλλων διακοσμητικών στοιχείων στις εξωτερικές όψεις των κτιρίων και στις περιφράξεις των οικοπέδων.

 

β) Οι περιτοιχίσεις των οικοπέδων κατασκευάζονται από ξερολιθιά, πάχους τουλάχιστον 0,50 m και σε κάθε περίπτωση παραμένουν ανεπίχριστες. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί άλλο δομικό υλικό, υποχρεωτικά κατασκευάζονται με πάχος τουλάχιστον 0,40 m, επιχρίονται, βάφονται με χρώμα λευκό και επικαλύπτονται μόνον από πέτρα. Ορίζεται ως μέγιστο ύψος του συμπαγούς τμήματος των περιτοιχίσεων το 1,20 m, του οποίου η απόληξη θα είναι ευθεία.

 

γ) Πάνω από το κτιστό τμήμα επιτρέπεται η κατασκευή φράχτη από ξύλο, μέχρι ύψους 1,00 m, απλής μορφής, βαμμένου στα επιτρεπόμενα χρώματα.

 

Οι αναλημματικοί τοίχοι κατασκευάζονται από ξερολιθιά ανεπίχριστη ή άλλο δομικό υλικό με πάχος 0,40 m επιχρισμένο και βαμμένο σε χρώμα λευκό.

 

16. α) Ο χρωματισμός στις εξωτερικές επιφάνειες των όψεων του κτιρίου πρέπει να είναι από λευκό υδρόχρωμα ή ασβέστη, σύμφωνα με τα πρότυπα της περιοχής. Ο χρωματισμός τμημάτων ή ολόκληρων των όψεων με άλλο χρώμα, εκτός από λευκό, γίνεται μετά τη σύμφωνη γνώμη των κατά τις κείμενες διατάξεις αρμόδιων οργάνων.

 

β) Απαγορεύεται οιουδήποτε είδους επένδυση των εξωτερικών όψεων (λίθινες πλάκες, κεραμικά πλακάκια, κ.λ.π.).

 

17. Οι καπνοδόχοι πρέπει να είναι ορθογωνικής διατομής και απόληξης, κατά τα τοπικά πρότυπα.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.