Προεδρικό διάταγμα 19/6/92b - Άρθρο 2

Άρθρο 2


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των χαρακτηριζομένων με το προηγούμενο άρθρο οικισμών ως παραδοσιακών καθορίζονται όπως στις επόμενες παραγράφους:

 

1. Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου των οικοπέδων είναι αυτά που καθορίζονται με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Νομάρχη Πέλλας για τους οικισμούς:

 

Οικισμοί

Απόφαση Νομάρχη

ΦΕΚ

Άγιος Αθανάσιος

1989/1987

(ΦΕΚ 668/Δ/1987)

Αρχάγγελος

3419/1986

(ΦΕΚ 1033/Δ/1986)

Άνω Γαρέφι

521/1987

(ΦΕΚ 410/Δ/1987)

Νοτιά

2720/1985

(ΦΕΚ 663/Δ/1985)

Αετοχώρι

3046/1986

(ΦΕΚ 663/Δ/1985)

Περίκλεια

4781/1986

(ΦΕΚ 1364/Δ/1986)

Λαγκαδιά

4781/1986

(ΦΕΚ 1364/Δ/1986)

 

Για δε τους οικισμούς Κρώμνης και Παλαιά Ξανθόγεια αυτά που έχουν καθορισθεί με το από 02-03-1981 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 138/Δ/1981).

 

2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων 60% της επιφανείας τους.

 

3. α. Επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων με συντελεστή δόμησης που κλιμακώνεται προοδευτικά και ανάλογα με την επιφάνεια του οικοπέδου ως εξής:

 

για τα πρώτα 100 m2 επιφανείας του οικοπέδου, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 1,00,
για τα επόμενα 100 m2 επιφανείας του οικοπέδου, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,80,
για τα επόμενα 100 m2 επιφανείας του οικοπέδου, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,60,
για τα πέρα των 300 m2 τμήμα επιφανείας του οικοπέδου, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,40.

 

Η συνολική επιφάνεια ορόφων στο οικόπεδο για κύρια και βοηθητικά κτίρια δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 400 m2.

 

3. β. Η παρέκκλιση των διατάξεων του προηγουμένου εδαφίου και προκειμένου για κτίρια κοινής ωφέλειας, τουριστικών εγκαταστάσεων και αμιγούς επαγγελματικής χρήσης έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του εδαφίου 2)γ του άρθρου 5 του προεδρικού διατάγματος Τροποποίηση του από 24-04-1985 προεδρικού διατάγματος τρόπος καθορισμού ορίων οικισμών της χώρας μέχρι 2.000 κατοίκους, κατηγορίες αυτών και καθορισμός όρων και περιορισμών δόμησής τους (ΦΕΚ 293/Δ/1989).

 

4. Επιβάλλεται η διάσπαση των όγκων του κτιρίου μέχρι τον πλήρη διαχωρισμό τους σε περισσότερα του ενός κτίρια, όταν προκύπτει συνολική επιφάνεια ορόφων κτιρίου μεγαλύτερη των 240 m2.

 

5. α. Μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων 2 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτών 7,5 m, μετρούμενο από τη γύρω φυσική ή τεχνητή στάθμη εδάφους.

 

Λόγω μεγάλης κλίσης του εδάφους επιτρέπεται η μία μόνο όψη του κτιρίου να έχει ύψος 8,50 m από το φυσικό ή τεχνητό έδαφος.

 

β. Ελάχιστο ελεύθερο ύψος του ισογείου και του ορόφου ορίζεται σε 2,80 m.

 

6. Υπεράνω του μεγίστου ύψους των κτιρίων, επιτρέπεται μόνον η κατασκευή καπνοδόχου και στέγης.

 

Κάθε κτίριο επικαλύπτεται υποχρεωτικά με τετράρριχτη ή δίρριχτη στέγη από κεραμίδια βυζαντινού ή ρωμαϊκού ή γαλλικού τύπου και σχιστόπλακες. Το μέγιστο ύψος αυτής ορίζεται σε δύο μέτρα και εβδομήντα εκατοστά (2,70) του μέτρου και η κλίση της μέχρι 40%. Η στέγη δεν μπορεί να προεξέχει από τους τοίχους περισσότερο από 0,60 m, εκτός αν καλύπτει εξώστες ή εισόδους.

 

Απαγορεύεται η σύνδεση του κτιρίου με τα δίκτυα της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού και ύδρευσης, πριν από την πλήρη αποπεράτωση των εργασιών της κατασκευής της στέγης.

 

7. Η τοποθέτηση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο γίνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

 

α. Να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού.

β. Να προστατεύονται τα βασικά σημεία θέας των κοινοχρήστων χώρων.

γ. Να προστατεύεται κατά το δυνατό η θέα των όμορων οικοπέδων.

δ. Να μην διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες και κτίσματα.

 

Η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου εγκρίνει τη θέση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο και μπορεί να επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς και ως προς το ύψος και τη μορφή του όγκου των κτιρίων.

 

8. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών σε πρόβολο ή εσοχή εντός του κτιρίου. Οι εξώστες καλύπτονται πάντα με στέγη, η οποία αποτελεί συνέχεια φυσική της στέγης του κτιρίου. Δεν επιτρέπονται γωνιακοί εξώστες. Οι εξώστες μπορούν να καταλαμβάνουν όλο το μήκος μιας μόνο όψης του κτιρίου και μετά από έγκριση της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ). Στους οικισμούς Νότια, Αετοχώρι, Αρχάγγελος, Περίκλεια, Λαγκάδια, το μήκος των εξωστών συνολικά δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τα 2/5 του συνολικού μήκους των όψεών του. Στους οικισμούς Άγιος Αθανάσιος, Κρώμνης και Παλαιά Ξανθόγεια το μήκος συνολικά των εξωστών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 1/5 του συνολικού μήκους των όψεών του.

 

Η πρόσβαση στους εξώστες με εξωτερική σκάλα επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Στην περίπτωση αυτή, η σκάλα κατασκευάζεται σε επαφή με το κτίριο, δεν είναι κυκλική και ο χώρος κάτω από αυτή κλείνεται με τοιχοποιία.

 

Ο λόγος πλάτους ως προς το μήκος εξώστη είναι μικρότερο ή ίσος με το λόγο 2/3.

 

Το πλάτος ανοικτού εξώστη δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 0,80 m.

 

Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί κατά την κρίση της να επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς ως προς τη θέση και το μέγεθος των εξωστών σε κάθε κτίριο ξεχωριστά για λόγους προσαρμογής και προστασίας του κτισμένου και του φυσικού χώρου που το περιβάλλει.

 

Τα υποστηλώματα των εξωστών και των στεγών των εξωστών είναι ξύλινα. Τα κιγκλιδώματα κατασκευάζονται από ξύλο ή συμπαγές σίδερο.

 

9. Το συνολικό πλάτος των ανοιγμάτων κάθε όψης του κτιρίου δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερο από τα 2/5 του πλάτους της. Η αναλογία πλάτους ως προς το ύψος πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με τα παράθυρα ως προς το λόγο 2/3 και για τις θύρες το λόγο 1/2 έως 1/2,5.

 

Δεν επιτρέπονται τα εξωτερικά συρόμενα κουφώματα. Όλα τα εξωτερικά κουφώματα επιβάλλεται να είναι χρωματισμένα και να έχουν ενιαίο χρωματισμό σε μονόχρωμους τόνους των παραδοσιακών χρωμάτων. Τα ξύλινα κουφώματα επιτρέπεται να φέρουν αποχρώσεις του φυσικού χρώματος του ξύλου.

 

10. Οι εξωτερικοί τοίχοι των κτιρίων κατασκευάζονται από οποιοδήποτε οικοδομικό υλικό και επιχρίζονται με ασβεστοκονία.

 

Η λίθινη τοιχοποιία μπορεί να μείνει ανεπίχριστη.

 

Ο χρωματισμός των εξωτερικών όψεων των κτιρίων γίνεται με λευκό χρώμα ή αποχρώσεις αυτού, όπως υποκίτρινο, ώχρα, κ.λ.π. καθώς και με έντονα παραδοσιακά χρώματα, όπως λουλακί, κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

11. Για τη διαμόρφωση ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου επιτρέπονται μόνο οι απολύτως αναγκαίες εκσκαφές. Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους επιτρέπεται η διαμόρφωση του οικοπέδου με αναλημματικούς τοίχους ή πρανή, μεγίστου ύψους 1,20 m από το φυσικό έδαφος. Παρέκκλιση από το παραπάνω μέγιστο ύψος επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και σε περιπτώσεις όπου τούτο επιβάλλεται απολύτως για λόγους τεχνικούς και αισθητικούς και με την προϋπόθεση ότι η κατασκευή μπορεί να ενταχθεί αισθητικά στο περιβάλλον.

 

12. Απαγορεύεται η ανάρτηση φωτεινών επιγραφών ή διαφημίσεων. Επιτρέπεται η ανάρτηση απλών επιγραφών μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία εγκρίνει και τη θέση, τις διαστάσεις και τη μορφή αυτών.

 

Απαγορεύεται η ανάρτηση επιγραφών σε στέγες και εξώστες κτιρίων.

 

13. Για κάθε εργασία που αφορά διαμόρφωση, τροποποίηση, ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων (οδών, πλατειών, πεζοδρομίων, τοίχων αντιστήριξης κ.λ.π.) απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

14. Για τη χάραξη κοινοτικής, δημοτικής ή επαρχιακής οδού, διερχόμενης εντός του οικισμού, απαιτείται έγκριση της μελέτης από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου που πρέπει να κοινοποιείται έγκαιρα στην Διεύθυνση Πολιτισμού του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, και στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας Θεσσαλονίκης για ενημέρωση.

 

15. Για κάθε εργασία απαιτείται έκδοση οικοδομικής αδείας μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, στην οποία υποβάλλονται εκτός των στοιχείων που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις, έγχρωμες φωτογραφίες διαστάσεων 0,09 x 0,13 cm τουλάχιστον, θεωρημένες από τη δημοτική ή κοινοτική αρχή:

 

α. Του οικοπέδου από δύο τουλάχιστον διαφορετικές θέσεις εκ των οποίων η μία να έχει ληφθεί από τον κοινόχρηστο χώρο.

β. Φωτογραφίες των κτισμάτων που βρίσκονται στα όμορα οικόπεδα.

 

16. Δεν έχουν εφαρμογή τα άρθρα 9, 12, 14 και η παράγραφος 5 του άρθρου 23 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.