Προεδρικό διάταγμα 24/8/99h - Άρθρο 6

Άρθρο 6


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου, καθώς και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων ορίζονται κατά τομείς Ι, ΙΙ και ΙΙΙ όπως φαίνονται στο διάγραμμα του άρθρου 2 ως εξής:

 

Α. Τομείς Ι και ΙΙ

 

1. Ελάχιστο πρόσωπο: 12 m.

Ελάχιστο εμβαδόν: 300,00 m2.

 

2. Κατά παρέκκλιση της προηγουμένης παραγράφου τα οικόπεδα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον στις 18-01-1988 ημερομηνία δημοσίευσης της 5033/1987 απόφασης του Νομάρχη Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 31/Δ/1988) είχαν ελάχιστο πρόσωπο 6 m και ελάχιστο εμβαδόν 100 m2.

 

3. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: 50% της επιφανείας τους.

 

4. Συντελεστής δόμησης ορίζεται ως εξής:

 

Για το τμήμα του οικοπέδου από 0 έως 300 m2: 0,6.
Για το τμήμα του οικοπέδου από 300 m2 και άνω: 0,4.

 

Β. Τομέας ΙΙΙ

 

1. Ελάχιστο πρόσωπο: 15 m.

Ελάχιστο εμβαδόν: 500 m2.

 

2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: 40% της επιφανείας τους.

 

3. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται ως εξής:

 

Για το τμήμα του οικοπέδου από 0 έως 500 m2: 0,6.
Για το τμήμα του οικοπέδου από 500 m2 και άνω: 0,4.

 

Γ. Επιπλέον των ανωτέρω ισχύουν τα εξής:

 

1. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων:

 

στους τομείς Ι και ΙΙ: 6,50 m.
στον τομέα ΙΙΙ: 7,50 m.

 

2. α. Ως αφετηρία μέτρησης του ύψους καθορίζεται το φυσικό έδαφος. Σε περιπτώσεις εκσκαφών, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του νόμου 1577/1985, η αφετηρία μέτρησης καθορίζεται από την οριστική στάθμη του εδάφους, όπως διαμορφώνεται με την εκσκαφή.

 

β. Πάνω από το μέγιστο των κτιρίων, επιβάλλεται η κατασκευή στέγης με κόκκινα κεραμίδια, με κλίση μέχρι 35% και μέγιστο ύψος 2 m.

 

3. Στους τομείς Ι και ΙΙ, όταν το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πλάγια και πίσω όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση τουλάχιστον 2,5 m.

 

Η ίδια απόσταση καθορίζεται και μεταξύ ανεξαρτήτων κτιρίων στο ίδιο οικόπεδο.

 

3. α. Τα ανεγερθησόμενα κτίρια εντός των κοινωφελών, ειδικών χρήσεων χώρων που καθορίζονται με το άρθρο 2 του παρόντος, πρέπει να απέχουν 2 m τουλάχιστον από τα όρια του χώρου στον οποίο βρίσκονται.

 

β. Για το κτίριο του ιερού ναού επιτρέπεται η εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 21 του νόμου 1577/1985 (ΦΕΚ 4/Α/1985).

 

4. α. Οι οικοδομικές άδειες ελέγχονται από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

β. Στον τομέα Ι, επιτρέπονται κατά παρέκκλιση των ισχυόντων όρων και περιορισμών δόμησης, και μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου οι εργασίες επισκευής, αποκατάστασης ή και ανακατασκευής ερειπωμένων κτισμάτων, προϋφιστάμενων του έτους 1940, αντιπροσωπευτικών της λαϊκής αρχιτεκτονικής του οικισμού μετά από μελέτη του τεκμηριώνει την ακριβή μορφή και χρονολογία τους, βάσει φωτογραφιών, αεροφωτογραφιών, καρτελών αναγνώρισης των κτιρίων κ.λ.π.

 

γ. Η κατεδάφιση οποιουδήποτε κτίσματος, στοιχείου της εξωτερικής διαμόρφωσής του, ή στοιχείων εξοπλισμού των κοινοχρήστων χώρων γίνεται μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

5. Απαγορεύεται η ανέγερση κτιρίων επί υποστηλωμάτων (pilotis).

 

6. Η ογκοπλαστική διαμόρφωση των κτιρίων, η διάταξή τους στο οικόπεδο και η θέση τους στο οικοδομικό τετράγωνο καθώς και η σύνθεση των όψεων και ο χρωματισμός τους προσαρμόζεται στα πρότυπα κτίρια του αξιόλογου οικισμού.

 

Κυρίαρχος τύπος των κτισμάτων θεωρείται ο λιθόκτιστος πλατυμέτωπος κλειστός διώροφος, καλυπτόμενος με τετράρριχτη κεραμοσκεπή στέγη και με συμπαγή μικρό ακάλυπτο εξώστη στον όροφο του κτιρίου ή και χωρίς αυτόν.

 

7. Απαγορεύονται οι κατασκευές του άρθρου 16 του νόμου 1577/1985 εκτός από καπνοδόχους, κατασκευές της παραγράφου 1)ζ και λοιπές κατασκευές της παραγράφου 1)α με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίες περιλαμβάνονται εντός του όγκου της στέγης.

 

8. Τα εξωτερικά ανοίγματα διαμορφώνονται με τονισμένο στον κατακόρυφο άξονα και με αναλογίες πλάτους ύψους 1/1,2 έως 1/1,5 για παράθυρα και 1/2 έως 1/2,5 για τις θύρες. Η συνολική επιφάνεια των ανοιγμάτων κάθε ορόφου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 30% του αντίστοιχου τμήματος της ίδιας όψεως. Τα υπέρθυρα των εξωτερικών ανοιγμάτων επιτρέπεται να είναι ευθύγραμμα ή ημικυκλικά.

 

9. Τα κουφώματα απαγορεύονται να σύρονται εξωτερικά. Τα υαλοστάσια κατασκευάζονται με υποδιαιρέσεις (καΐτια). Τα εξωτερικά κουφώματα είναι ξύλινα στο φυσικό χρώμα του ξύλου ή βαμμένα σύμφωνα με τα πρότυπα του οικισμού. Πλαστικοποιημένα αλουμίνια σε χρώματα σύμφωνα με τα πρότυπα της περιοχής επιτρέπονται μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Επιτρέπεται η τοποθέτηση στα εξωτερικά ανοίγματα μεταλλικών κιγκλιδωμάτων απλού σχεδίου.

 

10. Οι επιφάνειες των όψεων των κτιρίων διαμορφώνονται είτε με ανεπίχριστη λιθοδομή είτε με απλό τριπτό επίχρισμα.

 

Επιτρέπονται λειτουργικές προεξοχές (σαχνισιά) εσώτερα της οικοδομικής γραμμής με μέγιστο πλάτος μέχρι 0,90 m.

 

Απαγορεύεται η κατασκευή μη ευθύγραμμων εξωτερικών κλιμάκων προς τον όροφο ή το υπερυψωμένο ισόγειο.

 

Ο χώρος κάτω από κλίμακα διαμορφώνεται κλειστός.

 

12. Επιτρέπονται μόνο μη φωτεινές επιγραφές δηλωτικής λειτουργίας και επωνυμίας.

 

13. Τα υφιστάμενα και μη ρυμοτομούμενα περιγράμματα από λιθοδομή διατηρούνται σε ύψος μέχρι 2 m.

 

Το συμπαγές τμήμα των περιφράξεων διαμορφώνεται είτε με ανεπίχριστη λιθοδομή είτε με απλό τριπτό επίχρισμα.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.