Προεδρικό διάταγμα 25/14 - Άρθρο 7

Άρθρο 7: Αποθήκευση ηλεκτρονικών αρχείων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Ακεραιότητα δεδομένων - Επαλήθευση γνησιότητας ηλεκτρονικού εγγράφου

 

α) Τα ηλεκτρονικά έγγραφα που είναι ψηφιακά υπογεγραμμένα αποθηκεύονται με βάση τα τεχνικά πρότυπα που ορίζονται στην υπ' αριθμόν ΥΑΠ/Φ.40.4/3/1031/2012 Υπουργική Απόφαση Ρυθμίσεις για το Ηλεκτρονικό Δημόσιο Έγγραφο (ΦΕΚ 1317/Β/2012). Το ηλεκτρονικό σύστημα αρχειοθέτησης τηρεί τις πληροφορίες που απαιτούνται για την επαλήθευση της γνησιότητας της ψηφιακής υπογραφής και του ηλεκτρονικού εγγράφου - αρχείου.

 

β) Τα ηλεκτρονικά έγγραφα που δεν είναι ψηφιακά υπογεγραμμένα μπορούν να υπογράφονται ψηφιακά στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος αρχειοθέτησης, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ακεραιότητα τους καθ' όλη τη χρονική διάρκεια διατήρησης τους. Εναλλακτικά το σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης δύναται:

 

α) να προσθέτει σε ηλεκτρονικό έγγραφο ηλεκτρονικό υδατογράφημα ή άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία για την επιβεβαίωση της γνησιότητας και ακεραιότητας ενός εγγράφου ή αρχείου,

β) να αναγνωρίζει ηλεκτρονικά έγγραφα που φέρουν τέτοια στοιχεία και

γ) να αποθηκεύει τις πληροφορίες για αυτά τα στοιχεία.

 

γ) Το σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης πρέπει να προβλέπει δυνατότητες υψηλής διαθεσιμότητας που να επιτρέπουν τη συνέχιση της λειτουργίας του συστήματος στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την εμφάνιση και μέχρι την αποκατάσταση επιμέρους βλαβών.

 

2. Κρυπτογράφηση

 

α) Το σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης δύναται να αποθηκεύει τα δεδομένα σε κρυπτογραφημένη μορφή, εφόσον το υπαγορεύουν οι ανάγκες του φορέα.

 

Πρόσβαση επιτρέπεται μόνο μέσα από τις εφαρμογές του συστήματος ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης ή σε εξουσιοδοτημένους χρήστες, οι οποίοι ορίζονται από τον οικείο φορέα.

 

β) Το σύστημα αρχειοθέτησης δύναται να τηρεί και να αναγνωρίζει κρυπτογραφημένα αρχεία. Πρόσβαση στα έγγραφα αυτά αποκτούν μόνο οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες που έχουν το κατάλληλο κλειδί αποκρυπτογράφησης.

 

γ) Τα ελάχιστα μεταδεδομένα που χαρακτηρίζουν ένα κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό έγγραφο ή αρχείο είναι

 

α) ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης,

β) οι παράμετροι για την ενεργοποίηση του αλγόριθμου αποκρυπτογράφησης.

 

3. Ανάκτηση δεδομένων από καταστροφή

 

α) Το σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης τηρεί σε ημερήσια βάση αντίγραφα ασφαλείας για τους φακέλους, υποφακέλους, αρχεία και μεταδεδομένα τους, όπως και των κανόνων πρόσβασης και ενεργειών αλλά και των προκαθορισμένων αναφορών σε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο.

 

β) Τουλάχιστον ένα αντίγραφο ασφαλείας των παραπάνω δεδομένων αποθηκεύεται σε αποθηκευτικό χώρο που είναι σε απόσταση ασφαλείας από τον φυσικό χώρο του συστήματος ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης. Εναλλακτικά τα ανωτέρω στοιχεία δύναται να συγχρονίζονται σε κέντρο δεδομένων υψηλής διαθεσιμότητας που είναι σε αντίστοιχη απόσταση ασφαλείας.

 

γ) Το σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης παρέχει τη δυνατότητα α)α) ανάκτησης των δεδομένων που τηρούνται σε άλλο σημείο ή ανάκτησης των δεδομένων του συστήματος στην πιο πρόσφατη έκδοσή τους, β)β) αναφοράς για τα δεδομένα που δεν μπορούν να ανακτηθούν.

 

4. Επεκτασιμότητα

 

α) Το σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης παρέχει δυνατότητα επεκτασιμότητας ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες του φορέα

 

β) Το σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης παρέχει δυνατότητα για επικοινωνία με άλλα συστήματα αρχειοθέτησης και διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων ιδίως για θέματα αναζήτησης, μεταφοράς, επικύρωσης γνησιότητας κρυπτογραφημένων ή μη εγγράφων, ανάκτησης φακέλων και περιεχομένων ανάλογα με τα δικαιώματα πρόσβασης και το επίπεδο ασφάλειας.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.