Προεδρικό διάταγμα 27/4/12b - Άρθρο 3

Άρθρο 3


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο γίνεται με τα ακόλουθα κριτήρια:

 

α. να μη βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού

β. να προστατεύεται η θέα των κοινοχρήστων χώρων

γ. να προστατεύεται κατά το δυνατόν η θέα των ομόρων οικοπέδων

δ. να μη διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες.

ε. Η θέση του κτιρίου στο οικόπεδο εγκρίνεται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου η οποία μπορεί να επιβάλλει επί πλέον περιορισμούς ως προς τη μορφή και τον όγκο του.

 

2. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστυλωμάτων (pilotis) και η εγκατάσταση λυόμενων οικοδομών.

 

3. Σε κάθε οικοδομή επιβάλλεται η κατασκευή στέγης.

 

Εφόσον έχει ήδη κατασκευασθεί το 50% του επιτρεπομένου συντελεστή δόμησης η κατασκευή της στέγης είναι υποχρεωτική έστω και αν πάνω από το κατασκευαζόμενο τμήμα της οικοδομής επιτρέπεται ή προβλέπεται η κατασκευή άλλου ορόφου. Τα κτίρια του κεντρικού δρόμου (Εμμανουήλ και Δημητρίου Γαλάνη) δύνανται να καλύπτονται με μονόρριχτες στέγες με κλίση προς την πρόσοψη. Η κλίση στην στέγη δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 1:2,5 και μεγαλύτερη του 1:3

 

Η στέγη καλύπτεται με βυζαντινά ή ρωμαϊκά κεραμίδια.
Εάν υφιστάμενο κτίριο έχει κάλυψη στέγης από πλάκες Πηλίου ή Καρύστου, μπορεί να διατηρήσει το είδος της κάλυψης αυτής.
Σε κάθε οικοδομή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του φέροντος οργανισμού και των τοίχων πληρώσεως επιβάλλεται η κατασκευή στέγης.

 

4. Η εξωτερική επιφάνεια κατασκευής των τοίχων είναι είτε εμφανής λιθοδομή είτε επιχρισμένη με τριπτό επίχρισμα, ανεξαρτήτως υλικού κατασκευής των τοίχων πληρώσεως ή του φέροντος οργανισμού.

 

Απαγορεύεται η χρήση αρτιφισιέλ καθώς και η επένδυση με πλάκες μαρμάρου.

 

5. Στον τομέα Α η κύρια όψη, τουλάχιστον του ισογείου, κατασκευάζεται υποχρεωτικά από πελεκητή λιθοδομή ορθογωνισμένων ισόδομων λίθων τοπικής προέλευσης.

 

6. Στην περίπτωση που οι εξωτερικοί τοίχοι κατασκευάζονται στο σύνολο τους από λιθοδομή, η διαφορά του εμβαδού που προκύπτει από την θεωρητική εφαρμογή τοιχοποιίας 30 cm μέχρι το εφαρμοζόμενο πάχος της λιθοδομής δεν προσμετράται στο ποσοστό κάλυψης και τον συντελεστή δόμησης.

 

7. Για την συνέχιση των εργασιών μετά την κατασκευή των εξωτερικών τοίχων και εφόσον αυτοί κατασκευάζονται από λιθοδομή, απαιτείται πιστοποίηση του προϊσταμένου της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Η πιστοποίηση αυτή χορηγείται μετά από αυτοψία και βεβαίωση για την ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας, συνοδευόμενη από φωτογραφίες του κτιρίου, όπου επισημαίνεται η ακρίβεια της εφαρμογής.

 

Σε περίπτωση που η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία διαπιστώσει μη εφαρμογή της μελέτης, οι οικοδομικές εργασίες διακόπτονται και ακολουθείται η διαδικασία περί αυθαιρέτων για το σύνολο της οικοδομής σύμφωνα με τις ισχύουσες περί αυθαιρέτων κατασκευών διατάξεις.

 

Η συνέχιση των εργασιών χορηγείται μόνο μετά την εφαρμογή της μελέτης ή την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

 

8. Ο χρωματισμός των εξωτερικών επιφανειών (τοίχοι, ανοίγματα) ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα, μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Στον τομέα Α εφαρμόζονται χρωματισμοί παραπλήσιοι ή μη διαφέροντες κατά πολύ από εκείνο του τοπικού ωχροκίτρινου μαργαϊκού λίθου.

 

Απαγορεύεται ο χρωματισμός των εμφανών λιθοδομών.

 

9. Οι αναλογίες των ανοιγμάτων είναι από 1:1,5 μέχρι 1:2 (πλάτος προς ύψος). Το πλάτος τους δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να είναι μεγαλύτερο του 1.20 m. Μεταξύ των ανοιγμάτων μεσολαβεί πλήρης τοίχος τουλάχιστον 0,50 m.

 

10. Σε ισόγεια καταστήματα επιτρέπεται η κατασκευή συνεχών ανοιγμάτων συνολικού πλάτους μέχρι τα 2/3 της όψης, αλλά χωρισμένων σε τμήματα με ορθοστάτες, Τα τμήματα αυτά ακολουθούν τις αναλογίες 1:1,5 μέχρι 1:2 και κάθε τμήμα μπορεί να έχει πλάτος μέχρι 1.20 m. Τυχόν διαμορφωμένα παραδοσιακά μορφολογικά στοιχεία πάνω από τα κουφώματα (υπέρθυρα, φεγγίτες) δεν περιλαμβάνονται στην παραπάνω συνολική αναλογία του κουφώματος.

 

11. Τα υπέρθυρα των ανοιγμάτων είναι είτε καμπύλα με ελαφρά τόξα ή και ημικυκλικά, είτε ευθύγραμμα, εναρμονιζόμενα με την συνολική μορφή του κτιρίου.

 

Τα κουφώματα κατασκευάζονται από ξύλο. Για τις κάσες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στραντζαριστή λαμαρίνα. Τα κουφώματα των καταστημάτων είναι ανάλογης κατασκευής και με τα ίδια υλικά με τα υπόλοιπα του κτίσματος.

 

Εφόσον τα τζαμιλίκια χωρίζονται κατά την έννοια του ύψους, η διαίρεση αυτή γίνεται σε τετράγωνα τμήματα. Η υποδιαίρεση αυτή δεν ισχύει για τους φεγγίτες.

 

Τα σκούρα (παραθυρόφυλλα) κατασκευάζονται περσιδωτά γαλλικά ή ταμπλαδωτά.

 

Στον τομέα Γ τα σκούρα μπορεί να είναι καρφωτά.

 

12. Στις όψεις των κτιρίων επιτρέπονται εξώστες μέγιστου πλάτους 1.20 m μεγίστου μήκους 2,50 m και όχι μεγαλύτερου του 1/3 της αντίστοιχης όψης. Οι εξώστες δεν επιτρέπεται να αρχίζουν από γωνία ή το όριο του κτιρίου, να καταλαμβάνουν όλο το μήκος της όψης του κτιρίου και να περιλαμβάνουν περισσότερα των δύο ανοιγμάτων. Οι εξώστες επίσης εφόσον η μορφολογία του κτιρίου το επιτρέπει, μπορεί να είναι μη στεγασμένοι (μπαλκόνια). Η τυχόν στέγαση τους γίνεται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα (χαγιάτια), απαγορευόμενων γενικά των κλειστών εξωστών και των καμπύλων στοιχείων στις όψεις.

 

Η στήριξη των εξωστών γίνεται με φουρούσια ή δοκούς ξύλινους ή σιδηρούς, σύμφωνα με την γενικότερη μορφολογία του κτιρίου.

 

Τα κιγκλιδώματα είναι σιδηρά απλά, χυτοσίδηρο ή με λάμες προσαρμοζόμενα στη γενική εμφάνιση του κτιρίου.

 

13. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή. Επιτρέπεται μόνο η κατασκευή στέγης, καπνοδόχων και αεραγωγών με μορφή, διαστάσεις, κλίσεις κ.λ.π. που προσομοιάζουν με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Επίσης επιτρέπεται η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων, κλιματιστικών, φωτοβολταϊκών ή ηλιακών συστημάτων ψύξης θέρμανσης με την προϋπόθεση ότι ενσωματώνονται στη στέγη. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι τεχνικά δυνατό, κατ' εξαίρεση επιτρέπεται να επικάθονται αυτής ακολουθώντας απολύτως την κλίση της στέγης, το δε δοχείο αποθηκεύσεως του θερμού ύδατος τοποθετείται κάτωθεν της στέγης.

 

Είναι δυνατή η τοποθέτηση των ανωτέρω συστημάτων σε επιλεγμένα σημεία του οικοπέδου με τρόπο ώστε να μην είναι ορατά από τον κοινόχρηστο χώρο.

 

14. Οι περιφράξεις των οικοπέδων (τοίχοι, κάγκελα, αυλόθυρες) κατασκευάζονται ως προς το υλικό, τη μορφή και το ύψος κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Επιβάλλεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η κατασκευή κτιστού περιφράγματος μέγιστου ύψους 2.00 m για την απομόνωση ακάλυπτων χώρων εργασίας όπως αποθηκών, συνεργείων αυτοκινήτων, βιοτεχνιών, από τους κοινοχρήστους χώρους του οικισμού.
Εφόσον η τοιχοποιία είναι εμφανής κατασκευάζεται από ισόδομη λιθοδομή, άλλως γίνονται τριπτά επιχρίσματα με γωνιόλιθους προσαρμοζόμενοι στα κτίρια που ανήκουν.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.