Προεδρικό διάταγμα 283/89 - Άρθρο 41

Άρθρο 41: Διακοπή εργασιών - Διάλυση εργολαβίας - Ματαίωση διάλυσης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η σύμβαση του έργου μπορεί να λυθεί από τη Συνεταιριστική οργάνωση ή Συνεταιριστική Εταιρεία μετά από την κοινοποίηση απόφασής της στον ανάδοχο για οριστική διακοπή των εργασιών και διάλυση της εργολαβίας.

 

Στην ανωτέρω απόφαση καθορίζεται και ο χρόνος της διάλυσης, που μπορεί να είναι μεταγενέστερος, για να εκτελεσθούν τυχόν οριζόμενες στην απόφαση εργασίες.

 

2. Αν η σύμβαση λυθεί από τη Συνεταιριστική οργάνωση ή Συνεταιριστική Εταιρεία με υπαιτιότητά της, αποζημίωση στον ανάδοχο οφείλεται μόνο αν έχουν εκτελεσθεί εργασίες αξίας μικρότερης από τα τρία τέταρτα (3/4) του αρχικού συνολικού συμβατικού ποσού.

 

3. Ο ανάδοχος μπορεί να ζητήσει εγγράφως τη λύση της σύμβασης:

 

α) Αν μετά την υπογραφή της σύμβασης καθυστερήσει η έναρξη των εργασιών περισσότερο από τρεις μήνες με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου, εκτός αν στη σύμβαση ορίζεται διαφορετικά σχετικά με την έναρξη των εργασιών.

 

β) Αν οι εργασίες, ύστερα από την έναρξή τους, διακοπούν είτε με διαταγή είτε με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών από την κοινοποίηση της διαταγής διακοπής στην πρώτη περίπτωση ή από την επίδοση ειδικής δήλωσης για διακοπή εργασιών του αναδόχου στη δεύτερη. Σε περίπτωση διακοπής για καθυστέρηση πληρωμών σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 34 του παρόντος η διάλυση μπορεί να ζητηθεί μετά δίμηνο από τη δήλωση διακοπής των εργασιών.

 

γ) Αν η καθυστέρηση των εργασιών χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου υπερβεί την οριακή προθεσμία της παραγράφου 9 του άρθρου 31.

 

4. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 3 και με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, προβλέπεται αποζημίωση που υπολογίζεται και καταβάλλεται στον ανάδοχο, όπως αναλυτικά περιγράφεται στη διακήρυξη. Τα ίδια ισχύουν και για την αποζημίωση του αναδόχου, που αναφέρεται στην παράγραφο 2.

 

5. Αν η θετική ή απορριπτική απόφαση της Συνεταιριστικής οργάνωσης ή Συνεταιριστικής Εταιρείας για διάλυση της εργολαβίας δεν εκδοθεί μέσα σε δύο μήνες από την επίδοση της αίτησης του αναδόχου προς τη Συνεταιριστική οργάνωση ή Συνεταιριστική Εταιρεία θεωρείται ότι η αίτηση για διάλυση έγινε δεκτή. Η αποδοχή της έχει θέση βεβαίωσης για περαίωση εργασιών.

 

6. Σε περίπτωση που ο ανάδοχος συμφωνεί, μπορεί να ματαιωθεί η διάλυση, αφού αποζημιωθεί ο ανάδοχος για τις θετικές του μόνο ζημιές, που προκλήθηκαν από την καθυστέρηση της έναρξης ή τη διακοπή των εργασιών εφόσον βέβαια συντρέχουν λόγοι αποζημίωσης.

 

7. Η εκτέλεση των υπολειπομένων εργασιών μπορεί να συνεχιστεί αμέσως μετά την έκδοση απόφασης για διάλυση της εργολαβίας και πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης οφειλών προς τον ανάδοχο, με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε από το άρθρο 37 του νόμου 3698/2008 (ΦΕΚ 198/Α/2008).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.