Προεδρικό διάταγμα 284/89 - Άρθρο 69

Άρθρο 69: Επίλυση διαφορών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Σε περίπτωση απόρριψης μέρους ή του συνόλου των υπό παραλαβή ειδών ή της παραλαβής τους με έκπτωση της συμβατικής τιμής και εφόσον ο προμηθευτής δεν συμφωνεί με την απόφαση της επιτροπής ελέγχου και παραλαβής, δικαιούται να ζητήσει, μέσα σε 5 μέρες από την ημερομηνία του πρωτοκόλλου της απόρριψης ή της παραλαβής με έκπτωση τιμής, την παραπομπή της υπόθεσης σε επιτροπή επίλυσης διαφόρων. Η παραπάνω αίτηση υποβάλλεται έγγραφα στον αρμόδιο για την προμήθεια φορέα.

 

2. Σε περίπτωση διαφωνίας των μελών της επιτροπής ελέγχου και παραλαβής προμηθειών για την παραλαβή ή απόρριψη μέρους ή του συνόλου των ειδών ή της παραλαβής με έκπτωση της συμβατικής τιμής, αποφασίζει τελικά εκείνος που έχει την οικονομική εξουσία ή δικαιοδοσία.

 

Στην περίπτωση της παραγράφου αυτής μπορεί να γίνει από την Υπηρεσία αυτεπάγγελτη παραπομπή σε Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, η οποία οφείλει να εκδώσει το σχετικό πρωτόκολλο μέσα σε 1 μήνα από την παραπομπή.

 

3. Η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών αφού λάβει υπόψη το σχετικό πρωτόκολλο, τα υπόλοιπα σχετικά στοιχεία και τις απόψεις του προμηθευτή ή του νόμιμου εκπροσώπου του, και αφού εξετάσει πάλι το υπό προμήθεια είδος με όποιον τρόπο κρίνει καταλληλότερο, εκφράζει τη γνώμη της κατά πλειοψηφία ανέκκλητα και υποχρεωτικά και για τα δύο μέρη, με πρωτόκολλο, υπόδειγμα του οποίου παρατίθεται στο Παράρτημα Ι του παρόντος:

 

α) εάν εκδόθηκε η απόφαση της επιτροπής παραλαβών καλώς ή όχι.

 

β) Εάν κρίνεται ότι το είδος πρέπει να παραληφθεί και ότι είναι ισότιμο με αυτό που καθορίζεται από τη σύμβαση, μέσα στα όρια της παραδεκτής ανοχής, παρά τις ασήμαντες διαφορές που εμφανίζονται, και οι οποίες δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του προμηθευτή, αλλά σε ασαφή ή ελλιπή προδιαγραφή του.

 

γ) Εάν το είδος μπορεί να παραληφθεί ολικά ή μερικά με τη συμβατική τιμή ή με ελαττωμένη και σε ποιο ποσοστό ή να απορριφθεί οριστικά.

 

4. Το σχετικό πρωτόκολλο της Επιτροπής, που υπογράφεται από όσους συμμετείχαν σ' αυτή, υποβάλλεται στην Υπηρεσία που διέταξε την επίλυση διαφορών, για έκδοση διαταγής εκτέλεσης της σχετικής απόφασης, η οποία δεν υπόκειται σε κανένα διοικητικό ή ένδικο μέσο.

 

5. Το δημόσιο δεν φέρει καμία ευθύνη και ο προμηθευτής, εφόσον η διαφορά παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, δεν δικαιούται να ζητήσει απ' αυτό καμιά αποζημίωση για κάθε τυχόν ζημιά που υπέστη κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης.

 

6. Η συγκρότηση της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών από τρεις ανώτερους αξιωματικούς, που δεν πήραν μέρος στις επιτροπές διεξαγωγής του διαγωνισμού και παραλαβής του είδους για το οποίο γίνεται επίλυση διαφόρων και από ένα μέλος το οποίο αντιπροσωπεύει τον εμποροβιομηχανικό κόσμο, καθώς και ο τόπος και ο χρόνος συνεδρίασής της, ορίζονται έγκαιρα από τον αρμόδιο φορέα πραγματοποίησης της προμήθειας κατά περίπτωση. Στην παραπάνω επιτροπή μπορούν να συμμετέχουν και μόνιμοι υπάλληλοι, που έχουν βαθμούς αντίστοιχους με αυτούς των παραπάνω Αξιωματικών.

 

7. Ειδικότερα για προμήθειες μείζονος σημασίας, ο τρόπος επίλυσης των διαφορών καθορίζεται από τη σχετική σύμβαση. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη στους ειδικούς όρους της διακήρυξης του αντίστοιχου διαγωνισμού.

 

8. Τυχόν έξοδα για εργαστηριακούς ελέγχους ή άλλες δαπάνες, που προκαλούνται στα πλαίσια της διαδικασίας επίλυσης διαφορών, βαρύνουν το συμβαλλόμενο που αιτείται την παραπομπή της υπόθεσης στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 8 προστέθηκε με το άρθρο 31 του προεδρικού διατάγματος 189/1997 (ΦΕΚ 155/Α/1997). (ΦΕΚ 155/Α/1997).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.