Προεδρικό διάταγμα 28/2/02 - Άρθρο 3

Άρθρο 3


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Στους ως άνω οικισμούς που χαρακτηρίζονται παραδοσιακοί, κατά την επισκευή των υφισταμένων κτισμάτων ή την ανέγερση νέων, καθορίζονται οι παρακάτω ειδικοί όροι επιμέρους μορφολογικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων:

 

Α. Τοποθέτηση κτιρίου στο οικόπεδο

 

1. α) Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο γίνεται με τα εξής κριτήρια:

 

ι) να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού

ii) να προστατεύεται η θέα των κοινόχρηστων χώρων

iii) να προστατεύεται όπου είναι δυνατόν η θέα των όμορων οικοπέδων να μην διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες.

 

β) Τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Αιγαίου που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις εγκρίνουν τη θέση του κτιρίου στο οικόπεδο και μπορεί να επιβάλλουν επιπλέον περιορισμούς ως προς την μορφή και τον όγκο του κτιρίου, με σκοπό την προστασία του δομημένου και μη περιβάλλοντος.

 

2. Το κτίριο τοποθετείται κατά το δυνατόν σε κεντρική θέση του οικοπέδου. Εφόσον για λόγους λειτουργικούς ή εκμετάλλευσης του οικοπέδου δεν μπορεί να επιλεγεί κεντρική θέση, η οικοδομή τοποθετείται προς μια μόνο πλευρά του οικοπέδου (πλάγια ή οπίσθια) και σε απόσταση τουλάχιστον 0,50 m από το κοινό όριο για τη δημιουργία αδόμητου χώρου τύπου σούδας, κατά τα τοπικά πρότυπα, ο οποίος δεν προσμετράται στην κάλυψη και στην δόμηση του οικοπέδου.

 

3. Στην περίπτωση κατά την οποία με την εφαρμογή της παραπάνω παραγράφου δεν εξασφαλίζεται η κατασκευή κτίσματος πλευράς κάθετης προς το όριο, τουλάχιστον 5 m, είναι δυνατόν το κτίσμα να τοποθετείται και προς τις δύο πλευρές των όμορων ιδιοκτησιών, τηρώντας την ελάχιστη απόσταση 0,50 m και από τα δύο όρια.

 

4. Εφόσον η απόσταση της οικοδομής από τα πλάγια ή πίσω όρια είναι μικρότερη των 2,50 m, επιτρέπεται αποκλειστικά η κατασκευή μικρών ανοιγμάτων αερισμού χώρων του κτιρίου, μετά από σχετική έγκριση των αρμοδίων οργάνων.

 

5. Σε περίπτωση κατασκευής δύο ή περισσότερων κυρίων κτιρίων στο ίδιο οικόπεδο η μεταξύ τους απόσταση είναι τουλάχιστον 2,50 m.

 

Β. Μορφολογικοί όροι

 

1. Ο μέγιστος ενιαίος όγκος κτιρίου για κατοικία στο οικόπεδο δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερος από 600 m3, χωρίς να υπολογίζεται ο όγκος της στέγης.

 

2. Ογκοπλαστικά χαρακτηριστικά των κτισμάτων Οι ενιαίοι όγκοι των κτιρίων είναι καθαροί χωρίς σπασίματα. Ακόμα και όταν είναι σε επαφή με τα βοηθητικά, τα κύρια κτίσματα κατοικίας είναι πάντα αυτοτελή ή καθαρά σχήματα ορθογώνιων παραλληλόγραμμων ή κύβων που απλώς εφάπτονται. Τα βοηθητικά κτίσματα μπορούν να έχουν κάποια πλαστικότητα και σπασίματα των επιφανειών τους.

 

3. Ως βοηθητικά κτίσματα νοούνται όλα τα κτίρια, των οποίων ο όγκος, χωρίς τη στέγη, δεν ξεπερνά τα 70 m3. Τα βοηθητικά κτίρια είναι πάντοτε ισόγεια με ύψος που δεν ξεπερνά τα 2,60 m χωρίς τη στέγη. Μέσα στους χώρους των βοηθητικών κτισμάτων νοείται και ο πιθανός προβλεπόμενος καλυμμένος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτου, εφόσον ο χώρος αυτός, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25 m2, προορίζεται για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί χώρων σταθμεύσεως δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

 

4. Δύο κύρια κτίρια δεν μπορούν να εφάπτονται καθ' οιονδήποτε τρόπο, αλλά δύνανται να τελούν σε επαφή με το ίδιο βοηθητικό κτίριο με την προϋπόθεση ότι η ελάχιστη μεταξύ τους απόσταση είναι το λιγότερο 6,00 m.

 

Γ. Κάλυψη

 

1. Είδος στέγης Τα κτίρια πρέπει να καλύπτονται υποχρεωτικά από μία τετράρριχτη στέγη, ενώ τα βοηθητικά κτίσματα από τετράρριχτη ή δίρριχτη ή μονόρριχτη, ανάλογα με το σχήμα της κάτοψής τους. Σε όλες τις στέγες η κλίση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%. Μέσα στη στέγη του κτιρίου δεν επιτρέπεται η δημιουργία ανοιγμάτων, ορόφου ή τμήματος ορόφου. Τμήματα του ίδιου κτιρίου δεν μπορούν να είναι στεγασμένα με διαφορετικές στέγες.

 

2. Οι στέγες πρέπει να καλύπτονται υποχρεωτικά με βυζαντινά κεραμίδια.

 

3. Το γείσο κάτω από τη στέγη μπορεί να προεξέχει το πολύ 0,15 cm έξω από το κτίριο, ενώ, μαζί με τα κεραμίδια, η στέγη δεν μπορεί να προεξέχει περισσότερο από 0,20 cm. Στην περίπτωση κατασκευής δίρριχτης στέγης, οι κάθετες πλευρές της στέγης θα ενσωματώνονται στο περίγραμμα της κάτοψης του κτιρίου, χωρίς προεξοχές.

 

4. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν προστεγάσματα στις όψεις.

 

Δ. Όψεις

 

1. Υλικά όψεων

 

Οι όψεις των κτιρίων μπορούν να είναι επιχρισμένες (σοβατισμένες όχι πεταχτό, σαγρέ κ.λ.π.) ή να έχουν εμφανή λιθοδομή, η οποία είναι πάντα αρμολογημένη με το ίδιο είδος αρμολόγησης που εφαρμοζόταν στα παλαιότερα κτίρια, όπως αυτό περιγράφεται στη συνέχεια. Το μεγαλύτερο μέρος των λίθων που θα χρησιμοποιούνται σε περίπτωση εμφανούς λιθοδομής πρέπει να έχει το τοπικό κυρίως χρώμα, δηλαδή γκρι, ώχρα, καφέ, μπεζ και σκούρο κεραμιδί.

 

2. Σε περίπτωση χρησιμοποίησης εμφανούς λιθοδομής στην εξωτερική τοιχοποιία της οικοδομής, κατά τα παραδοσιακά και επικρατούντα στους οικισμούς τοπικά πρότυπα, το εμβαδόν που καταλαμβάνει η εξωτερική τοιχοποιία δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης και στο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου.

 

3. Τρόπος δόμησης των υλικών των όψεων Το αρμολόγημα πρέπει να καλύπτεται όχι μόνο από τον αρμό, αλλά και ένα μεγάλο τμήμα από την περίμετρο της όψης κάθε λίθου. Πρέπει να καλύπτονται με κονίαμα όλες οι μικρές πέτρες (τσιβίκια και μικρές πλάκες), αφήνοντας εμφανή μόνο τμήματα των όψεων από τις μεγάλες πέτρες. Η εξωτερική επιφάνεια της αρμολόγησης πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με τις επιφάνειες των λίθων που παραμένουν εμφανείς (δεν διαμορφώνονται εισέχοντες ή εξέχοντες αρμοί). Το κονίαμα πρέπει να είναι ανοικτού μπεζ χρώματος, κατά τρόπο ώστε να μην δημιουργείται μεγάλη αντίθεση με το χρώμα των εμφανών λίθων. Οπωσδήποτε αποκλείεται το χρώμα που έχει η απλή τσιμεντοκονία.

 

4. Διακοσμητικά στοιχεία των όψεων και αρχιτεκτονικές προεξοχές Δεν επιτρέπονται τα διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις και οι αρχιτεκτονικές προεξοχές. Επιτρέπονται μόνο τα ακόλουθα:

 

α) Γύρω από τα ανοίγματα μπορούν να υπάρχουν λίθινα ή διαμορφωμένα στο κονίαμα περιμετρικά πλαίσια (μαντώματα) ή από μπετόν κατ' απομίμηση πέτρας (κτυπητό), τα οποία δεν θα εξέχουν πάνω από 2 εκ από την επιφάνεια του τοίχου.

 

β) Μεταξύ των τοίχων και της στέγης μπορεί να μεσολαβεί γείσο, διατομής το πολύ 10 - 15 cm.

 

γ) Πάνω από τα ανοίγματα μπορεί να υπάρχει γείσο λίθινο ή με επίχρισμα απλής διατομής για την προστασία των κουφωμάτων από τα νερά της βροχής. Το γείσο αυτό δεν μπορεί να προεξέχει πάνω από 5 cm από την εξωτερική επιφάνεια των τοίχων.

 

5. Άξονες συμμετρίας

 

Πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός άξονας συμμετρίας στην πρόσοψη του κτιρίου.

 

6. Θέση εισόδων και ανοιγμάτων στις όψεις. Τα ανοίγματα δεν μπορούν να καταλαμβάνουν περισσότερο από το 25% της συνολικής επιφάνειας της πρόσοψης και στις άλλες όψεις δεν μπορεί να καταλαμβάνουν περισσότερο από το 20% της συνολικής επιφάνειας της κάθε όψης. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ δύο ανοιγμάτων είναι 0,50 cm και η ελάχιστη απόσταση των ανοιγμάτων από τις ακμές του κτιρίου είναι 1,00 m.

 

7. Ανοικτοί πρόβολοι, διαστάσεις, αναλογίες. Τα μπαλκόνια στην πρόσοψη πρέπει να βρίσκονται πάνω από την είσοδο του ισογείου και να λειτουργούν ως προστέγασμα της εισόδου, εφόσον αυτή είναι τοποθετημένη στο κέντρο της πρόσοψης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρίσκονται στον άξονα συμμετρίας της πρόσοψης και να μην υπερβαίνουν στο μήκος τους το 1/3 του μήκους της πρόσοψης. Σε περίπτωση κατασκευής εξωστών στις λοιπές όψεις, πρέπει να τηρούνται κανόνες τήρησης αξόνων συμμετρίας σε σχέση με τα ανοίγματα της αντίστοιχης όψης. Η προεξοχή τους από το κτίριο δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 1,20 m, ενώ το πλάτος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2,20 m. Η προεξοχή των μπαλκονιών μπορεί να ελαττωθεί, εάν εμποδίζει την κυκλοφορία τροχοφόρων, σε δρόμο μπροστά από το κτίριο, τηρουμένων κατά τα λοιπά των διατάξεων του κτιριοδομικού κανονισμού και του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Το δάπεδό τους μπορεί να είναι ξύλινο ή οπλισμένο σκυρόδεμα επιχρισμένο τριφτό ή κτυπητό, κατά απομίμηση της πέτρας, πάχους όχι μεγαλύτερου των 0,15 cm και χρωματισμένο όπως ακριβώς και οι όψεις. Τα κιγκλιδώματα των ξύλινων μπαλκονιών πρέπει να είναι επίσης ξύλινα, ενώ αυτά των μπαλκονιών από οπλισμένο σκυρόδεμα μπορούν να είναι ξύλινα ή σιδερένια, απλού σχήματος και χωρίς να προεξέχουν πέραν του δαπέδου του μπαλκονιού με ξύλινα δοκάρια ή σιδερένια φουρούσια, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα. Τα κιγκλιδώματα των μπαλκονιών πρέπει να είναι χρωματισμένα στην ίδια απόχρωση με τα κουφώματα και τα σκούρα των ανοιγμάτων.

 

8. Αναλογίες διαστάσεων στις κύριες όψεις Το μέγιστο μήκος όψης ενός κύριου κτιρίου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 15,00 m, ενώ του βοηθητικού 7,00 m. Σε περίπτωση επαφής κύριου με βοηθητικό κτίριο ο πιο πάνω περιορισμός υπολογίζεται για την όψη του καθενός ξεχωριστά. Επίσης, το ελάχιστο μήκος οποιασδήποτε όψης ενός κύριου μόνο κτιρίου δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 5,00 m.

 

9. Χρωματισμοί όψεων Στα κτίρια με επίχρισμα πρέπει να χρησιμοποιούνται γήινα χρώματα, όπως διάφορες αποχρώσεις της ώχρας, ανοικτό κεραμιδί, ανοικτό καφέ, ανοικτό ροδί ή λουλακί και να αποφεύγεται το άσπρο στο σύνολο της όψης. Επιβάλλεται το άσπρο στο χρωματισμό των επιχρισμένων πλαισίων των ανοιγμάτων ή των γείσων στη στέγη και πάνω από τα ανοίγματα, όταν αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στο κτίριο. Ειδικότερα, για τον οικισμό Κοντιά επιβάλλεται η χρησιμοποίηση χρωματισμών που να μην αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και την εικόνα του οικισμού και να εντάσσονται στο περιβάλλον της περιοχής π.χ. αποχρώσεις γκρι, μπεζ, κεραμιδί ανοικτό, ώχρας αποκλειόμενου του λευκού.

 

Ε. Ανοίγματα - Κουφώματα

 

1. Τα ανοίγματα των όψεων (θύρες, παράθυρα), τα οποία μπορούν να τονίζονται με διακοσμητικά περιγράμματα, επιβάλλεται να ακολουθούν τα παραδοσιακά πρότυπα ως προς τη θέση και ως προς τις αναλογίες και διαστάσεις που συνηθίζονται στον κάθε οικισμό, δηλαδή αναλογία πλάτους - ύψους 1/1,5-1/2 και για το συνεκτικό τμήμα του οικισμού 0,80 m και για το υπόλοιπο μέγιστο πλάτος 1,20 μ. Οι πόρτες καταστημάτων μπορούν να διαμορφώνονται με πλάτος έως 2,00 m, για λόγους προσαρμογής σε αντίστοιχα τοπικά αρχιτεκτονικά πρότυπα, μετά την έγκριση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αιγαίου.

 

Η απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών ανοιγμάτων στις όψεις ορίζεται τουλάχιστον σε 0,50 m. Η απόσταση των ανοιγμάτων από τις ακμές του κτιρίου ορίζεται τουλάχιστον στο 1,00 m.

 

2. Υλικά και τύπος κουφωμάτων Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση κουφωμάτων αλουμινίου χρωματισμένων, με διατομές (ως προς το πλάτος-βάθος) ανάλογες του ξύλου και με τους προβλεπόμενους από την επόμενη παράγραφο χρωματισμούς.

 

3. Χρωματισμοί κουφωμάτων Τα χρώματα στα κουφώματα θα είναι παραδοσιακά και κοινά για όλα τα κουφώματα του κτιρίου και τα επιμέρους στοιχεία τους. Τέτοια χρώματα μπορεί να είναι: πράσινο ανοιχτό (λαδί), πράσινο σκούρο (κυπαρισσί), ανοικτό ή σκούρο κεραμιδί, ανοιχτό γκρι αναμεμειγμένο με μπλε και σκούρο θαλασσί, βυσσινί και χονδροκόκκινο. Τα κουφώματα αποκλείεται να μένουν στο φυσικό χρώμα του ξύλου, οποιασδήποτε απόχρωσης.

 

4. Πόρτες για στεγασμένο γκαράζ Οι θύρες των στεγασμένων γκαράζ πρέπει να είναι ιδίας μορφής και χρώματος με τα κουφώματα του κτιρίου. Το πλάτος τους δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 2,5 m και το ύψος τους δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 2 m.

 

ΣΤ. Ανοιχτές κλίμακες

 

Απαγορεύεται η κατασκευή ανοικτής κλίμακας προς τον όροφο. Δύνανται να κατασκευαστούν χτιστές ανοικτές κλίμακες που να οδηγούν στο ισόγειο.

 

Τα κιγκλιδώματα των κλιμάκων που οδηγούν στο ισόγειο επιβάλλεται να είναι απλού σχεδίου και κατά προτίμηση ξύλινα ή χτιστού πάχους τουλάχιστον 0,30 cm. Το πλάτος τους δεν μπορεί να ξεπερνά το 1,00 m. Το τυχόν διευρυμένο πλατύσκαλο στο τέλος της κλίμακας, μπορεί να προεξέχει από την πρόσοψη του κτιρίου το μέγιστο κατά 1,20 m το δε πλάτος του θα πρέπει είναι μικρότερο από 2,00 m. Η ανοικτή κλίμακα δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης.

 

Ζ. Τρόπος κατασκευής και περιγραφή όψης της περίφραξης

 

α) Το ύψος των λιθοδομών περίφραξης, χωρίς κιγκλίδωμα, κυμαίνεται από 1,00 m έως 1,60 m. Το ύψος των λιθοδομών όπου πάνω τους στηρίζεται κιγκλίδωμα κυμαίνεται από 60 cm έως 1,20 m. Το συνολικό ύψος λιθοδομής και κιγκλιδώματος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 2,00 m. Τα κιγκλιδώματα των περιφράξεων θα είναι απλού σχήματος και ίδιων χρωμάτων με τα κουφώματα των κτιρίων.

 

β) Αυλόπορτες περιγραφή, διαστάσεις και θέση Οι ξύλινες ή σιδερένιες πόρτες απλής κατασκευής είναι με διάκενα και έχουν ύψος που δεν ξεπερνά τα 2 m.

 

Στις περιπτώσεις που η περίφραξη του οικοπέδου γίνεται με εμφανή λιθοδομή τότε θα κατασκευάζεται χτιστό πλαίσιο της πόρτας με ξύλινο πρέκι από πάνω και με μικρή δίρριχτη στέγη καλυμμένη με βυζαντινά κεραμίδια. Η στέγη της αυλόπορτας θα βρίσκεται το πολύ 1 m πάνω από την πόρτα και δεν μπορεί να έχει μήκος μεγαλύτερο από 2 m και πλάτος μεγαλύτερο από 1 m. Οι σιδερένιες αυλόπορτες των περιφράξεων θα είναι ίδιου σχήματος, προδιαγραφών και χρώματος με τα κιγκλιδώματα των περιφράξεων ή με αυτά των μπαλκονιών.

 

γ) Υλικά τοίχου ή κιγκλιδώματος περίφραξης Οι περιφράξεις θα είναι χτιστές και επιχρισμένες ή με εμφανή λιθοδομή αρμολογημένη που θα καταλήγει σε σαμάρι τριγωνικό ή καμπύλο.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.