Προεδρικό διάταγμα 28/2/12 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Σύνθεση - διάταξη - μορφολογικά στοιχεία


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η ογκοπλαστική διαμόρφωση των κτιρίων ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα ως προς τη σύνθεση, τη κλίμακα και τις αναλογίες των όγκων. Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί, κατά τη κρίση της, να επιβάλλει τροποποιήσεις και ιδίως διάσπαση του όγκου του κτιρίου ή διαχωρισμό του σε περισσότερα του ενός κτίρια, εάν αυτό υπαγορεύεται από τις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά πρότυπα του περιβάλλοντος.

 

Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο γίνεται έτσι ώστε:

 

α. Να μη βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού.

 

β. Να προστατεύονται βασικά σημεία θέας των κοινοχρήστων χώρων.

 

γ. Να προστατεύεται κατά το δυνατόν η θέα των ομόρων οικοπέδων.

 

δ. Να μη διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες.

 

ε. Να προστατεύονται τυχόν υφιστάμενες οικοδομές παραδοσιακού χαρακτήρα και ο περιβάλλων χώρος τους.

 

2. α. Οι οικοδομές καλύπτονται με στέγη, με επικάλυψη από κεραμίδια βυζαντινού ή ρωμαϊκού τύπου. Η μορφή της στέγης (τρίκλινη, τετράκλινη), καθώς και οι επιτρεπόμενες προεξοχές, πρέπει να είναι σύμφωνες με τα παραδοσιακά πρότυπα του άμεσου περιβάλλοντος της οικοδομής.

 

Η στέγη μπορεί να προεξέχει μέχρι 0,15 m από τις όψεις του κτιρίου με μαρκίζα απλή, κατά τα παραδοσιακά πρότυπα. Σε περίπτωση δημιουργίας λιακού (λιακωτού) επιτρέπεται η διαμόρφωση επίπεδου δώματος με στηθαίο, η μορφή του οποίου ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Στη περίπτωση που ο λιακός είναι στεγασμένος (χαγιάτι) οι διαστάσεις του δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 2,00 m πλάτος και τα 3,00 m μήκος, αυτός δε κατασκευάζεται συνδυασμένος με την ακάλυπτη σκάλα ανόδου στον όροφο και την κύρια είσοδο του ορόφου.

 

β. Η κατασκευή της στέγης είναι υποχρεωτική ακόμα και εάν επιτρέπεται ή προβλέπεται η ανέγερση επί πλέον ορόφου.

 

γ. Απαγορεύεται η διάνοιξη ανοιγμάτων στις στέγες των κτιρίων.

 

3. α. Οι εξωτερικές όψεις των κτιρίων καθώς και των στοιχείων που τις συνθέτουν, όπως κουφώματα, καμινάδες, σκάλες, διαμορφώνονται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα από άποψη υλικού, μορφής, τρόπου κατασκευής και χρωματισμού.

 

β. Σε περίπτωση χρήσης εμφανούς λιθοδομής, απαγορεύεται ο τονισμός της αρμολόγησης. Το χρώμα της πέτρας και η αρμολόγησή της επιβάλλεται να είναι σύμφωνες με τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής.

 

γ. Σε περίπτωση κάλυψης των εξωτερικών όψεων των κτιρίων με επίχρισμα (σοβά), αυτό είναι τριπτό ή πεταχτό, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία και κατά τα παραδοσιακά πρότυπα, χρώματος λευκού ή γκρι. Απαγορεύεται η χρήση άλλου χρώματος χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

δ. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να είναι ορατά στις όψεις του κτιρίου τα δομικά του στοιχεία (μπετόν, τούβλο).

 

4. α. Τα ανοίγματα των θυρών και παραθύρων διατάσσονται σε κατακόρυφο άξονα, και είναι ορθογώνια. Οι αναλογίες ύψους προς πλάτος πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5:1 για τα παράθυρα και 2:1 για τις πόρτες. Τα ανοίγματα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 20% των όψεων.

 

β. Σε περίπτωση που οι εξωτερικοί τοίχοι καλύπτονται με επίχρισμα, πρέπει να διαμορφώνονται πλαίσια γύρω από τα ανοίγματα πλάτους 0,10 μέχρι 0,15 m, χρώματος λευκού. Απαγορεύεται η χρήση άλλου χρώματος χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

γ. Τα κουφώματα των θυρών και των παραθύρων κατασκευάζονται ξύλινα με καΐτια, τα δε σκούρα αυτών ξύλινα δίφυλλα, αναδιπλούμενα περσιδωτά, ταμπλαδωτά ή καρφωτά, χωρίς να τονίζονται τα σημεία στήριξης (μεντεσέδες). Οι χρωματισμοί πρέπει να είναι στις αποχρώσεις των βασικών χρωμάτων του καφέ, πράσινου, μπλε - γαλάζιου, γκρι και στο χρώμα του ξύλου.

 

δ. Οι κύριες πόρτες των κτιρίων είναι ξύλινες κατά τα παραδοσιακά πρότυπα (ταμπλαδωτές ή καρφωτές).

 

ε. Οι προθήκες των καταστημάτων είναι ξύλινες, τα δε παραπετάσματα ασφαλείας αυτών επίσης ξύλινα, ταμπλαδωτά ή καρφωτά.

 

5. Ανοικτοί εξώστες επιτρέπονται μόνο στον α' όροφο, στις όψεις των κτιρίων που βλέπουν προς τη θάλασσα, εφόσον απαντώνται συχνά στα παραδοσιακά κτίρια του αντίστοιχου οικισμού. Το μέγιστο πλάτος αυτών είναι 1,20 m και το μέγιστο μήκος τους μικρότερο από το 1/3 του μήκους της όψης του κτιρίου. Οι εξώστες διατάσσονται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα, ανά ένα ή δύο κουφώματα, και πρέπει να απέχουν 1.00 m τουλάχιστον από την εξέχουσα γωνία του κτιρίου.

 

Τα κάγκελα των εξωστών κατασκευάζονται ξύλινα ή μεταλλικά απλής μορφής, κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

6. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτής σκάλας ανόδου στον όροφο, με μέγιστο πλάτος 1.00 m, η οποία δεν υπολογίζεται στο ποσοστό κάλυψης και τον συντελεστή δόμησης και αναπτύσσεται παράλληλα με την αντίστοιχη όψη του κτιρίου, ευθύγραμμη χωρίς ενδιάμεσο πλατύσκαλο και χωρίς να συνεχίζει στο υπόγειο του κτιρίου.

 

Το στηθαίο της ανοιχτής σκάλας είναι συμπαγές, κατασκευάζεται από το ίδιο υλικό και έχει την ίδια μορφή με τις υπόλοιπες όψεις του κτιρίου και συνεχίζει στο ίδιο κατακόρυφο επίπεδο μέχρι το έδαφος, κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

7. Η επίστρωση των βαθμίδων των εξωτερικών κλιμάκων των κτιρίων γίνεται με φυσικές πλάκες ή τσιμεντοκονία. Απαγορεύεται η επίστρωσή τους με σχιστό μάρμαρο.

 

Κατά τη διαμόρφωση των αύλειων και των κοινόχρηστων χώρων επιτρέπεται μόνο η χρήση φυσικών τοπικών σχιστολιθικών πλακών.

 

8. Απαγορεύεται η επίχριση των υπαρχόντων κτιρίων από λιθοδομή.

 

9. Οι περιφράξεις των οικοπέδων κατασκευάζονται από ανεπίχριστη λιθοδομή, χωρίς τονισμένους αρμούς, με μέγιστο ύψος 1,20 m. Οι περιφράξεις, μπορεί να κατασκευάζονται και από τοιχοποιία επιχρισμένη με τριπτό σοβά, ο χρωματισμός του οποίου (λευκό, γκρι, ώχρα) εγκρίνεται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, με κριτήριο την προσαρμογή της περίφραξης στο φυσικό περιβάλλον της γύρω περιοχής. Κατ' εξαίρεση, μετά από αιτιολογημένη κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, το συνολικό ύψος της περίφραξης δύναται να ορίζεται μεγαλύτερο από 1,20 m και μέχρι 1,80 m, στη θέση δε της αυλόπορτας μέχρι 2,30 m.

 

Επίσης η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, με αιτιολογημένη πράξη, δύναται να επιβάλλει τη κατασκευή κτιστού περιφράγματος ελάχιστου ύψους 1,80 m για τον διαχωρισμό χώρων εργασίας όπως αποθηκών, από τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού.

 

10. Απαγορεύεται η καταστροφή ή αλλοίωση των κτισμάτων που αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καθώς και επιμέρους στοιχείων τους, όπως αρχιτεκτονικά ή στατικά ή λειτουργικά στοιχεία ή στοιχεία εξοπλισμού (φούρνοι, καμινάδες, τζάκια), με μη συμβατές επεμβάσεις και ιδίως με επισκευές, μετατροπές ή προσθήκες. Στα κτίσματα αυτά επιτρέπονται εργασίες επισκευής ή αποκατάστασης, ύστερα από αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, ακόμα και αν οι απαιτούμενες για τον σκοπό αυτές επεμβάσεις αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία με βάση τα οποία τεκμηριώνεται η αρχική μορφή και ο χρόνος ανέγερσης του κτιρίου, όπως φωτογραφίες με βεβαία χρονολογία, προσηκόντως θεωρημένες για τη γνησιότητα τους, εγκεκριμένα σχέδια, βιβλιογραφικές μαρτυρίες, τεχνικές εκθέσεις, επίσημα έγγραφα. Όλες οι εργασίες πρέπει να εκτελούνται κατά τα παραδοσιακό πρότυπα, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, την κατασκευαστική δομή και τεχνική του κτίσματος. Τα παραπάνω ισχύουν και για την αναστήλωση ερειπωμένων κτισμάτων.

 

11. Απαγορεύεται η χρήση αλουμινίου, πλαστικού και άλλων παρεμφερών υλικών σε οποιαδήποτε κατασκευή ακόμα δε και σε στοιχεία εξοπλισμού των οικισμών, όπως κρήνες, μνημεία, πλατείες.

 

12. Απαγορεύεται η τοποθέτηση πετασμάτων (τεντών) σε όλους τους χώρους. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η τοποθέτηση πετασμάτων σε ισόγειους χώρους παραμονής ατόμων, όπως εστιατόρια και αναψυκτήρια, μετά από σχετική κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, που αναφέρεται ιδίως στην μορφή, το χρώμα και το υλικό.

 

13. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, κλιματιστικά καθώς και φωτοβολταϊκά ή ηλιακά συστήματα ψύξης - θέρμανσης μικρής κλίμακας, τοποθετούνται μόνο σε επιλεγμένα σημεία του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου, ώστε κατά το δυνατόν να μην είναι ορατά από τους χώρους προσπέλασης σε αυτόν.

 

14. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων σε οποιαδήποτε θέση των ακινήτων στον οικισμό, καθώς και σε ικριώματα μέσα στον χώρο των οικοπέδων ή μπροστά από αυτά.

 

Επιτρέπονται μόνον επιγραφές περιορισμένων διαστάσεων που πληροφορούν για τη χρήση των χώρων του κτιρίου. Οι επιγραφές αυτές τοποθετούνται, κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά τρόπο ώστε να μην καλύπτεται ή αλλοιώνεται η μορφή του κτιρίου.

 

15. Επιβάλλεται η εγκατάσταση, με μέριμνα του οικείου Δήμου, ομαδικών κεραιών λήψης τηλεοπτικού σήματος σε κατάλληλες θέσεις του οικισμού, ώστε να μην είναι ορατές από τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού. Μέχρι την τοποθέτηση των ομαδικών κεραιών κατά το προηγούμενο εδάφιο, επιτρέπεται κατ' εξαίρεση, μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η εγκατάσταση μεμονωμένης κεραίας σε θέση που δεν είναι ορατή από κεντρικό κοινόχρηστο χώρο ή δεν προσβάλλει τη μορφή μεμονωμένων μνημείων ή συνόλου αξιόλογων αισθητικά κτιρίων ή στοιχείων.

 

Μετά την τοποθέτηση των ομαδικών κεραιών απομακρύνονται υποχρεωτικά από τον οικείο Δήμο οι μεμονωμένες κεραίες.

 

16. Τα βοηθητικά κτίσματα, εφόσον αυτά είναι ορατά από κοινόχρηστο χώρο, κατασκευάζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα για το κυρίως κτίσμα.

 

17. Κάθε επέμβαση και εργασία διαμόρφωσης των κοινοχρήστων χώρων των οικισμών που εκτελείται από τη δημοτική αρχή καθώς και κάθε έργο υποδομής, όπως έργα για δίκτυα τηλεπικοινωνιών ή ενεργειακά δίκτυα, εγκρίνεται προηγουμένως από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής. Οι συγκεκριμένες εργασίες διαμόρφωσης ή ανάπλασης γίνονται με τη μικρότερη αλλοίωση της φυσικής μορφής του εδάφους του κάθε οικισμού.

 

18. α. Για οποιαδήποτε επέμβαση ή οικοδομική εργασία όπως ανέγερση, κατεδάφιση ετοιμόρροπου ή όχι κτιρίου, επισκευή, αποκατάσταση, προσθήκη, καθαίρεση στοιχείων, διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος χώρου, τοποθέτηση επιγραφών, που αφορά είτε ιδιωτικό είτε δημόσια ή δημόσιου χαρακτήρα κτίρια, απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, ύστερα από σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων, που συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία και φωτογραφίες.

 

β. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις επεμβάσεων ή εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, εφόσον η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου διαπιστώσει αλλοιώσεις ή επεμβάσεις γενικά σε υφιστάμενα κτίσματα του ακινήτου μη συμβατές με τη φυσιογνωμία του κτιρίου ή του οικισμού, δύναται να επιβάλλει στον ενδιαφερόμενο την άρση των μη συμβατών επεμβάσεων, υποδεικνύοντας και τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.