Προεδρικό διάταγμα 28/4/93b - Άρθρο 3

Άρθρο 3


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων καθορίζονται ως εξής:

 

Ι. Ζώνη Α (Άγιοι Ανάργυροι)

 

1. Συντελεστής δόμησης: 0,4.

 

2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης: 50%, το οποίο μπορεί να προσαυξάνεται κατά 10% για την εφαρμογή του άρθρου 41 του νόμου 1337/1983 (οικογενειακή στέγη).

 

3. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων: 4 m συμπεριλαμβανομένου σ' αυτό και του ύψους του στηθαίου, μετρούμενο σε κάθε σημείο του κτιρίου από τη φυσική στάθμη του εδάφους και μη επιτρεπομένης της υπέρβασης αυτού για την εφαρμογή του άρθρου 41 του νόμου 1337/1983 (οικογενειακή στέγη).

 

4. Ελάχιστη απόσταση του κτιρίου από την εκτιμώμενη γραμμή αιγιαλού τουλάχιστον 50 m.

 

5. Το κτίριο τοποθετείται στο βάθος του οικοπέδου ώστε να δημιουργείται υποχρεωτικά ελεύθερος χώρος (πρασιά) στο μέρος του οικοπέδου που είναι πιο κοντά στην θάλασσα. Εφόσον δύο πλευρές του οικοπέδου βλέπουν προς την θάλασσα το κτίσμα τοποθετείται υποχρεωτικά στο βάθος του οικοπέδου ώστε να δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι (πρασιές) και προς τις δύο πλευρές του οικοπέδου που βλέπουν προς την θάλασσα.

 

Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου εγκρίνει κατά τα παραπάνω τη θέση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο και επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς ως προς τη μορφή και τον όγκο των κτιρίων.

 

Το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 2,5 m από το όριο της ιδιοκτησίας που έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστους χώρους (δρόμους) πλάτους μικρότερου ή ίσου των 8 m.
Ως προς τα πλάγια όρια το οικόπεδο εφάπτεται ή απέχει τουλάχιστον 2,5 m από τα όμορα οικόπεδα.

 

6. Απαγορεύεται η κατασκευή υπογείων.

 

7. Απαγορεύεται η τοποθέτηση λυόμενων οικίσκων.

 

Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση ηλιακού συλλέκτη σε εμφανή σημεία της οικοδομής.

 

ΙΙ. Ζώνη Β1 (Όρμος Πιπέρι)

 

Μέγιστη συνολική επιτρεπόμενη επιφάνεια του δημοτικού αναψυκτηρίου: 40 m2, με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτού: 2,4 m.
Μέγιστη συνολική επιτρεπόμενη επιφάνεια των εγκαταστάσεων εξυπηρετήσεως των λουόμενων: 40 m2.

 

ΙΙΙ. Ζώνη Β2 (Όρμος Πιπέρι)

 

Α. 1. Συντελεστής δόμησης: 0,4.

 

2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης: 50% το οποίο μπορεί να προσαυξάνεται κατά 10% για την εφαρμογή του άρθρου 41 του νόμου 1337/1983 (οικογενειακή στέγη).

 

3. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων: 4 m μετρούμενο από τη φυσική στάθμη του εδάφους μη επιτρεπομένης της υπέρβασης αυτού για την εφαρμογή του άρθρου 41 του νόμου 1337/1983 (οικογενειακή στέγη). Λόγω μεγάλης κλίσης του εδάφους επιτρέπεται δύο μόνο ακμές του κτιρίου να έχουν ύψος 4,5 m. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να προκύπτει διώροφο κτίριο λόγω χρήσης του υπογείου.

 

4. Απαγορεύεται η κατασκευή υπογείου με πρόσβαση από τον εξωτερικό χώρο του κτιρίου.

 

5. Απαγορεύεται η τοποθέτηση λυομένων οικίσκων.

 

Β. Επιπλέον των ανωτέρω καθορίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης ως εξής:

 

1. Η τοποθέτηση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο γίνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

 

α. Να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού.

β. Να προστατεύονται βασικά σημεία θέας των κοινοχρήστων χώρων.

γ. Να προστατεύονται κατά το δυνατόν η θέα των όμορων οικοπέδων.

δ. Να μην διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες.

 

Ως προς τα πλάγια όρια το κτίριο εφάπτεται ή απέχει τουλάχιστον 2,5 m από τα όμορα οικόπεδα. Σε οικόπεδα μεγαλύτερα των 500 m2 το κτίριο τοποθετείται υποχρεωτικά σε απόσταση 4 m από το όριό του με τον κοινόχρηστο χώρο. Σε περίπτωση που το οικόπεδο έχει πρόσωπο σε δύο τουλάχιστον κοινόχρηστους χώρους η απόσταση των 4 m είναι υποχρεωτική για τον κοινόχρηστο χώρο με την μικρότερη διάσταση (πλάτος). Η Επιτροπή πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου εγκρίνει την θέση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο και μπορεί να επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς ως προς την μορφή και τον όγκο των κτιρίων.

 

2. Επιβάλλεται η διάσπαση των όγκων των κτιρίων σε μικρότερους όταν προκύπτει κτιριακός όγκος μεγαλύτερος των 550 m3.

 

3. Η συνολική επιτρεπόμενη εκμετάλλευση του οικοπέδου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 m3 για χώρους κυρίας χρήσεως και 350 m3 για υπόγειους χώρους.

 

4. Το μέγιστο ενιαίο μήκος πρόσοψης του κτιρίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 m. Σε περίπτωση μεγαλύτερης πρόσοψης, αυτή διαμορφώνεται κλιμακωτά ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

5. Για την διαμόρφωση ακάλυπτων χώρων των οικοπέδων, επιτρέπονται μόνο οι απολύτως αναγκαίες εκσκαφές.

 

Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους, επιτρέπεται η διαμόρφωση του οικοπέδου με αναλληματικούς τοίχους ή πρανή μεγίστου ύψους 1,50 m μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

6. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων σε υποστηλώματα (pilotis) η τοποθέτηση λυομένων οικίσκων.

 

7. Η οροφή του υπογείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 0,80 m από την φυσική στάθμη του εδάφους.

 

IV. Επιπλέον των ανωτέρω και για τις Ζώνες Α, Β1, Β2 καθορίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης ως εξής:

 

1. Οι αναλογίες των διαστάσεων των ανοιγμάτων είναι:

 

α. 1:1,3 έως 1:2 με μέγιστη οριζόντια διάσταση 1,00 m.

β. για του φεγγίτες στους βοηθητικούς χώρους 1:1 έως 1:2 με μέγιστη οριζόντια διάσταση 0,60 m.

γ. για τις πόρτες (μονόφυλλες και δίφυλλες ) 1:2 με μέγιστη οριζόντια διάσταση 1,00 και μόνο για την κύρια είσοδο ή οριζόντια ορίζεται σε 1,20 m.

 

Για τις προσθήκες καταστημάτων οι αναλογίες ανοιγμάτων είναι 1:1,5 έως 1:2 και η μέγιστη οριζόντια διάσταση 1,20 m.
Ανάμεσα σε δύο παράθυρα ή πόρτες ή προθήκες πρέπει να υπάρχει λαμπάς τουλάχιστον 0,60 m.
Το άθροισμα των ανοιγμάτων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 25% της αντίστοιχης όψης που βρίσκονται.

 

2. Απαγορεύεται η δημιουργία τόξων, αψίδων, βολτών διακοσμητικών εκτός σώματος κτιρίου. Απαγορεύεται η δημιουργία γύψινων διακοσμήσεων και άλλων παρεμφερών. Επιτρέπονται οι σοβαντιστές ή μαρμάρινες παραδοσιακές φάσεις κουφωμάτων πλάτους τουλάχιστον 0,10 m.

 

3. Ο μόνος επιτρεπτός τρόπος στέγασης είναι το επίπεδο δώμα. Το δώμα έχει υποχρεωτικά συμπαγές στηθαίο με ύψος από 0,20 έως 0,80 m και ίση ή κυρτή απόληξη.

 

Απαγορεύονται οι διακοσμήσεις επί του στηθαίου (υπερυψώσεις πάνω από την άνω στάθμη του στηθαίου, εγκοπές ψευδολαϊκής μορφής κ.λ.π.).

 

4. Επιτρέπεται η δημιουργία μη μονίμων ξύλινων ή σιδηρών σκιαδιών και τεντών με επικάλυψη με καλάμι ή ύφασμα υπό τον όρο θα είναι οριζόντιες. Απαγορεύονται ρητά τα καμπύλα προστεγάσματα και ή χρήση πλαστικού, αλουμινίου, ετερνίτ ή παρεμφερούς υλικού.

 

Οι τέντες πρέπει να είναι μονόχρωμες, περιορισμένων διαστάσεων και για την τοποθέτησή τους απαιτείται οικοδομική άδεια, εκδιδόμενη μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, ως προς την μορφή, τον χρωματισμό, τις διαστάσεις, τα υλικά και τον τρόπο στήριξής τους.

 

5. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι καθ' ολοκληρίαν απαραίτητα επιχρισμένοι με κονίαμα τριπτό, αποκλεισμένης κάθε άλλης επιφάνειας (ξύλο, πλαστικό, αλουμίνιο, ετερνίτ, σαγρέ, αρτιφισιέλ, ρελιέφ, πεταχτό, μέταλλο κλπ.). Το χρωμάτισμα τους γίνεται αποκλειστικά με υδρόχρωμα ή πλαστικό αποκλειομένου κάθε άλλου υλικού.

 

6. Κατώφλια, ποδιές, λαμπάδες, υπέρθυρα, σκαλοπάτια είναι υποχρεωτικά από σοβά, πέτρα ή πλάκες ή ορατό μπετόν επεξεργασμένο κατάλληλα βαμμένο άσπρο.

 

7. Τα κουφώματα είναι ξύλινα, μονόχρωμα σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα. Απαγορεύεται να μείνουν στο φυσικό τους χρώμα με βαφή λαδιού ή παρεμφερούς υλικού.

 

Απαγορεύονται τα μονόφυλλα κουφώματα χωρίς αφαίρεση με καΐτια εκτός αν είναι φεγγίτες.

 

Απαγορεύονται οι διακοσμητικοί (φερφορζέ) μεντεσέδες. Οι ορατοί μεντεσέδες είναι ευθύγραμμοι χωρίς διακοσμήσεις.

 

Τα παντζούρια είναι ταμπλαδωτά, καρφωτά ή περσιδωτά απαγορευμένων των γερμανικών ή γαλλικών παντζουριών.

 

8. Ο χρωματισμός στοιχείων, τμημάτων ή ολόκληρου του κτιρίου με χρώμα πλην του λευκού υπόκειται στην κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, μετά από πλήρως αιτιολογημένη έκθεση.

 

9. Επιτρέπονται τα παρακάτω λειτουργικά και μορφολογικά στοιχεία.

 

α. Δεξαμενές νερού περιορισμένων διαστάσεων με μέγιστον ύψος 0,80 m οι οποίες δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

β. Ανοιχτές κλίμακες.

γ. Τοίχοι αντιστήριξης.

δ. Συμπαγή στηθαία και σκάλες και εξώστες ή στο ξύλο ή στο σίδερο.

ε. Καμινάδες και υπαίθριοι παραδοσιακοί φούρνοι.

 

10. Οι περιφράξεις των οικοπέδων κατασκευάζονται από τοιχοποιία επιχρισμένη, ή από ξερολιθιά, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα. Οι αυλόθυρες κατασκευάζονται από υλικά, μορφή και ύψος σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

11. Κάθε έργο υποδομής, που εκτελείται από Οργανισμό Κοινής Ωφελείας (Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού, Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λ.π.) και γενικά κάθε εργασία, που αφορά στην διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων, προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα και εκτελείται μετά από έγκριση της σχετικής μελέτης από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Ειδικότερα η τοποθέτηση μετρητού ηλεκτρικού ρεύματος και κάθε άλλο στοιχείο παροχής των οργανισμών κοινής ωφελείας τοποθετείται σε μη εμφανή επιφάνεια.

 

Επιβάλλεται η εγκατάσταση μιας κεντρικής κεραίας τηλεοράσεως κατά οικοδομικό τετράγωνο σε θέση μη εμφανή από τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού.

 

12. Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων σε εμφανή σημεία της οικοδομής.

 

13. Οι Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας υποχρεούνται να αναλαμβάνουν με δικές τους δαπάνες κατά την εγκατάσταση ή και την βελτίωση των εγκαταστάσεών τους την αποκατάσταση της αρχικής μορφής των οδών και γενικά των κοινόχρηστων χώρων.

 

14. Η πολεοδομική Υπηρεσία διαβιβάζει υποχρεωτικά στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου τον φάκελλο οποιουδήποτε θέματος προκειμένου αυτή να γνωμοδοτήσει, ειδικότερα για θέματα επεμβάσεων επί των οδών και των κοινοχρήστων χώρων απαιτείται και σχετική γνωμοδότηση του Κοινοτικού Συμβουλίου.

 

Οι υποβαλλόμενες στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μελέτες προς έγκριση εμπεριέχουν τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:

 

α. Μία σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων (ή προσχεδίων).

β. Τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:200 όπου σημειώνεται με ακρίβεια η υπάρχουσα κατάσταση με τα υψόμετρα, τα διαγράμματα κάλυψης (υπάρχουσα και προτεινόμενη), τα γειτονικά οικόπεδα όπου σημειώνεται το κτίριο όπου υπάρχει εντός των οικοπέδων αυτών, την θέση και τις διατάσεις του ακάλυπτου χώρου του καθώς και σχηματική τομή του εδάφους του οικοπέδου. Σε περίπτωση μικροεπισκευών δεν είναι απαραίτητη η υποβολή τοπογραφικού.

γ. Φωτογραφίες με γενική άποψη της οδού και όλων των όψεων του κτιρίου καθώς και φωτογραφίες όλων των γειτονικών κτιρίων θεωρημένες από την Κοινότητα.

δ. Δειγματολόγιο χρωμάτων σε περίπτωση χρωματισμού.

 

15. Η τελική θεώρηση της άδειας οικοδομής για την σύνδεση του κτιρίου με τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρικού ρεύματος παρέχεται μόνο μετά την έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Η έγκριση αυτή παρέχεται αφού υποβληθούν φωτογραφίες όλων των όψεων του κτιρίου που πιστοποιούν την εφαρμογή της εγκεκριμένης από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μελέτης.

 

V. Και στις δύο ζώνες Β1 και Β2, η ελάχιστη απόσταση των κτιρίων από την εκτιμώμενη γραμμή αιγιαλού καθορίζεται τουλάχιστον 30 m.

 

VI. Δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 9, 14 και 16 του νόμου 1577/1985 Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός και του άρθρου 41 του νόμου 1337/1983, εφόσον τα θέματα αυτά ρυθμίζονται διαφορετικά από τις διατάξεις του παρόντος.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.