Προεδρικό διάταγμα 28/7/89b - Άρθρο 2

Άρθρο 2


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων, που βρίσκονται μέσα στα όρια του παραδοσιακού τμήματος της πόλης των Ιωαννίνων, όπως αυτά καθορίζονται με το προηγούμενο άρθρο ορίζονται ως εξής:

 

1. α. Τα οικόπεδα είναι άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον έχουν ελάχιστο πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο 10 m και ελάχιστο εμβαδόν 300 m2.

 

β. Κατά παρέκκλιση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα εφόσον ήταν άρτια και οικοδομήσιμα, είτε κατά τον κανόνα είτε κατά παρέκκλιση, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημέραν δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος.

 

2. Ο συντελεστής δόμησης και το ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων ορίζονται κατά τομείς Ι και ΙΙ, όπως τα όριά τους φαίνονται με διακεκομμένη μαύρη και συνεχή γραμμή αντίστοιχα στο παραπάνω σχετικό διάγραμμα, ως εξής:

 

α. Τομέας Ι.

 

Συντελεστής δόμησης: 1.
Ποσοστό κάλυψης: 60%.
Ειδικότερα για τα γωνιακά διαμπερή, διαγώνια, μεσαία οικόπεδα εμβαδού μικρότερου των 100 m2 επιτρέπεται η κάλυψη της επιφάνειας τους 100% χωρίς υπέρβαση του συντελεστή δόμησης.
Σε περίπτωση μεσαίων οικοπέδων εμβαδού μικρότερου των 100 m2 επιβάλλεται υποχρεωτική απόσταση των κτιρίων από το πίσω όριο του οικοπέδου κατά 1 m.

 

β. Τομέας ΙΙ.

 

Ο συντελεστής δόμησης των οικοπέδων και το ποσοστό κάλυψης αυτών καθορίζονται κατά περίπτωση ως εξής:

 

α. Για οικόπεδα επιφανείας μικρότερης ή ίσης των 50 m2 ορίζεται συντελεστής δόμησης 1,8 για τα πρώτα 50 m2 και 1,4 για την υπόλοιπη επιφάνεια με ποσοστό κάλυψης 90% της επιφανείας τους.

 

β. Για οικόπεδα επιφάνειας μικρότερης ή ίσης των 100 m2 ορίζεται συντελεστής δόμησης 1,8 για τα πρώτα 50 m2 και 1,4 για την υπόλοιπη επιφάνεια με ποσοστό κάλυψης 90%.

 

γ. Για οικόπεδα επιφάνειας μικρότερης ή ίσης των 200 m2 ορίζεται συντελεστής δόμησης 1,6 για τα πρώτα 100 m2 και 1,2 για την υπόλοιπη επιφάνεια με ποσοστό κάλυψης 70%.

 

δ. Για οικόπεδα επιφάνειας μικρότερης ή ίσης των 300 m2 ορίζεται συντελεστής δόμησης 1,4 για τα πρώτα 200 m2 και 0,80 για την υπόλοιπη επιφάνεια μέχρι 300 m2 με ποσοστό κάλυψης 60%.

 

ε. Για οικόπεδα επιφάνειας μεγαλύτερης των 300 m2 ορίζεται συντελεστής δόμησης 1,4 για τα πρώτα 200 m2 0,8 για την επιφάνεια από 200 m2 μέχρι 300 m2 και 0,4 για την υπόλοιπη επιφάνεια πέραν των 300 m2 με ποσοστό κάλυψης 60%.

 

3. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε 2 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 7,50 m, μετρούμενο από τη γύρω φυσική ή τεχνητή στάθμη του εδάφους.

 

Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ισογείου κτιρίου ορίζεται σε 4,50 m.

 

4. Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο γίνεται έτσι ώστε:

 

α) Να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός της περιοχής.

β) Να προστατεύεται η θέα των κοινοχρήστων χώρων.

γ) Να προστατεύεται κατά το δυνατόν η θέα των όμορων οικοπέδων.

δ) Να μην διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες.

 

Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου εγκρίνει τη θέση του κτιρίου στο οικόπεδο και επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς ως προς τη μορφή και τον όγκο του κτιρίου.

 

5. Απαγορεύεται η κατασκευή ορόφων σε εσοχή.

 

6. Κάθε κτίριο επικαλύπτεται με τετράρριχτη ή δίρριχτη στέγη από κεραμίδια βυζαντινού ή ρωμαϊκού τύπου με κλίση μέχρι 25% έως 30%.

 

Σε περίπτωση που η στέγη είναι ξύλινη και με εμφανή τα φέροντα στοιχεία δύναται να προεξέχει από τους τοίχους μέχρι 0,70 m.

 

Σε περίπτωση που η στέγη δεν είναι ξύλινη και με εμφανή τα φέροντα στοιχεία, η προεξοχή δεν μπορεί να υπερβεί τα 0,40 m.

 

7. Οι όψεις του κτιρίου καθώς και τα εμφανή τμήματα των μεσοτοιχιών, τοίχων αντιστήριξης και περίφραξης, κατασκευάζονται από εμφανή λιθοδομή κατά τα παραδοσιακά πρότυπα ή οποιοδήποτε άλλο υλικό επιχρισμένο με τριπτό επίχρισμα.

 

Σε περίπτωση κατασκευής κτιρίου με λιθοδομή αυτή περιορίζεται στο ισόγειο.

 

Σε περίπτωση λιθεπένδυσης, αυτή έχει πάχος τουλάχιστον 0,15 m.

 

Σε κάθε περίπτωση η λιθοδομή του ισογείου δεν πρέπει να εξέχει από το επίπεδο του ορόφου.

 

8. Οι αναλογίες των ανοιγμάτων (πόρτες, παράθυρα, προθήκες) έχουν την παρακάτω σχέση πλάτους προς ύψος:

 

πόρτες και προθήκες 1:2.
παράθυρα 1:1,50.

 

Στο ισόγειο τα πλήρη τμήματα μεταξύ των ανοιγμάτων έχουν πλάτος τουλάχιστον 0.40 m.

 

Στον όροφο του κτιρίου επιτρέπεται η κατασκευή συνεχών ανοιγμάτων.

 

Τα κουφώματα είναι ξύλινα.

 

Στο ισόγειο οι προσθήκες και πόρτες των καταστημάτων είναι δυνατό να κατασκευάζονται σιδερένιες από μορφοσίδηρο και όχι στραντζαριστά.

 

Απαγορεύεται η χρήση του αλουμινίου, του πλαστικού και άλλων παρεμφερών υλικών.

 

Τα υαλοστάσια κατασκευάζονται ξύλινα με καΐτια τα δε εξώφυλλα ξύλινα περιστρεφόμενα περσιδωτά, ταμπλαδωτά ή καρφωτά.

 

9. Απαγορεύεται η κατασκευή συνεχών εξωστών σε όλο το μήκος της πρόσοψης. Η κατασκευή τους γίνεται κατά το δυνατόν μεμονωμένα ανά άνοιγμα ή ανά δύο ανοίγματα με προστέγασμα ανεξάρτητα από το προστέγασμα των καταστημάτων.

 

10. Επιτρέπεται η κατασκευή κλειστών εξωστών (σαχνισιά) στην πρόσοψη κατά τα παραδοσιακά πρότυπα με προεξοχή μέχρι 0,80 m. Οι κλειστοί εξώστες στεγάζονται με στέγη από κεραμίδια.

 

Η κατασκευή και οι διαστάσεις των προστεγασμάτων και των εξωστών (κλειστών και ανοικτών) εγκρίνονται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και απέχουν 0,50 m από το κράσπεδο του πεζοδρομίου.

 
Η επιφάνεια των κλειστών εξωστών δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη του ενός τετάρτου της συνολικής επιφανείας της όψης.

 

Η κάτω επιφάνεια των παρακάτω προεξοχών (κλειστών ή ανοικτών εξωστών ή προ-στεγασμένων) απέχει από τη στάθμη του πεζοδρομίου τουλάχιστον 3 m.

 

Τα προστεγάσματα των καταστημάτων είναι ανεξάρτητα από τους εξώστες και την τυχόν προεξοχή της στέγης γίνονται δε από ελαφρά κατασκευή σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

11. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών (πατάρια) σε ισόγεια καταστήματα, εφόσον έχουν ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 4,50 m και η επιφάνειά τους δεν υπερβαίνει το 35% της ωφέλιμης επιφάνειας του καταστήματος.

 

Το ελεύθερο ύψος του καταστήματος είναι τουλάχιστον 2,40 m κάτω από τον ανοικτό εξώστη.

 

Απαγορεύεται η κατασκευή ανοικτού εξώστη (πατάρι) στην πρόσοψη του καταστήματος.

 

Η σκάλα ανόδου τοποθετείται υποχρεωτικά στο εσωτερικό της αίθουσας.

 

12. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστηλωμάτων (pilotis).

 
13. Οι όψεις των κτιρίων χρωματίζονται σε αποχρώσεις λευκού ή ανοικτή ώχρας, με περιορισμένη χρήση, του χονδροκόκκινου, της καθαρής ώχρας και του ζωηρού κυανού (λουλακί) στη βάση του κτιρίου. Δεν επιτρέπεται η διαμόρφωση ζώνης πάνω από τα πρέκια, διαφορετικού χρώματος από την υπόλοιπη όψη του κτιρίου.

 

Τα υαλοστάσια και τα σκούρα των παραθύρων βάφονται σύμφωνα με τα παραδοσιακά χρώματα της περιοχής, ενώ τα σιδηρά κιγκλιδώματα μαύρα.

 

14. Τα βοηθητικά κτίσματα ακολουθούν τη μορφολογία του κυρίως κτιρίου.

 

15. Επιτρέπεται, με την επιφύλαξη της παραγράφου 24)δ του παρόντος άρθρου, η εγκατάσταση φωτεινών επιγραφών μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία εγκρίνει το μέγεθος, το χρώμα, τα στοιχεία και τη θέση τους.

 

16. Επιτρέπεται η ανάρτηση στις όψεις των καταστημάτων επιγραφών περιορισμένων διαστάσεων που δεν αλλοιώνουν τη μορφή του κτιρίου, μετά από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

17. Απαγορεύεται η ανάρτηση των επιγραφών σε στέγες και τους εξώστες των κτιρίων.

 

18. Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων καθώς και η τοποθέτηση υδατοδεξαμενών (boiler) πάνω στη στέγη.

 

19. α) Επιτρέπεται η αποκατάσταση ερειπωμένων κτισμάτων, αντιπροσωπευτικών της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, έστω και αν οι απαιτούμενες εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος. Η αποκατάσταση επιτρέπεται ύστερα από τεκμηριωμένη έρευνα που αποδεικνύει την ακριβή αρχική μορφή του κτίσματος και μετά από έγκριση της σχετικής μελέτης από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

β) Επιτρέπεται επίσης κατά την αποκατάσταση παραδοσιακού κτιρίου η προσθήκη λειτουργικών χώρων περιορισμένων διαστάσεων απαραιτήτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κτιρίου, όπως λουτρού ή κουζίνας έστω και κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του παρόντος, εκτός του συντελεστού δόμησης μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

20. Κάθε έργο υποδομής των οργανισμών κοινής ωφελείας (Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού, Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) επιβάλλεται να είναι υπόγειο.

 

Η τοποθέτηση των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος όπως και η τοποθέτηση κάθε άλλου στοιχείου παροχών οργανισμών κοινής ωφέλειας γίνεται σε θέση που δεν προβάλλεται σε κοινόχρηστους χώρους. Οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας (Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού, Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) ως και οι τεχνικές υπηρεσίες δήμων και κοινοτήτων (ΤΥΔΚ), Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Νομαρχίας (ΔΤΥΝ), υποχρεούνται να αναλαμβάνουν με δικές τους δαπάνες κατά την εγκατάσταση ή και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του κοινοχρήστου χώρου.

 
Κάθε εργασία που αφορά τη διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων (δρόμων - πλατειών, κρηπιδωμάτων κ.λ.π.) εκτελείται με τρόπο προσαρμοζόμενο στα παραδοσιακά πρότυπα και μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

21. Άδεια κατεδάφισης παλαιών κτισμάτων ή αφαίρεσης λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων από αυτά, όπως και κατεδάφιση εξοπλισμού ιδιωτικών και δημοσίων χώρων (μάνδρες, λιθόστρωτα, βρύσες κ.λ.π.) χορηγείται μόνο μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

22. Για τη διαμόρφωση ακαλύπτων χώρων των οικοπέδων επιτρέπονται μόνο οι απολύτως αναγκαίες εκσκαφές.

 

Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους επιτρέπεται η διαμόρφωση του οικοπέδου με αναλημματικούς τοίχους ή πρανή με μέγιστο ύψος 1,50 m.

 

23. Στην περίπτωση κατασκευής τοίχων αντιστήριξης, αυτοί διαμορφώνονται από άποψη υλικού και τρόπου κατασκευής σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα και τις υποδείξεις της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

24. Για το τμήμα του τομέα Ι που βρίσκεται εντός του φρουρίου καθώς και μεταξύ των τειχών και των οδών Γιοσέφ, Ελιγιά, Αβέρωφ, Ελευθερίου Βενιζέλου, Καλλάρη, Κουντουριώτη, και Πατριάρχου Ευαγγελίδη, ισχύουν επιπλέον και οι ακόλουθοι περιορισμοί:

 

α) Η επίστρωση των βαθμίδων στις εξωτερικές κλίμακες των κτιρίων σε κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς χώρους γίνεται με σχιστόπλακες ή πέτρες απλής κατεργασίας.

 
β) Οι μαντρότοιχοι στο πρόσωπο των οικοπέδων κατασκευάζονται με εμφαλιθοδομή ύψους δύο μέτρων ή λιθοδομή ύψους 1 m με κιγκλιδώματα ξύλινα ύψους ενός μέτρου.

 

γ) Η αυλόθυρα είναι ξύλινη ταμπλαδωτή ή καρφωτή και καλύπτει όλο το ύψος του ανοίγματος με στέγη δικλινούς ή τετρακλινούς μορφής ανάλογα με τη μορφή του κτιρίου και σε προεξοχή 0,50 m από την εξωτερική παρειά του μαντρότοιχου.

 

δ) Απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτεινών επιγραφών και διαφημιστικών πινακίδων.

 

25. Για κάθε οικοδομική εργασία απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της σχετικής μελέτης από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

26. Δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 9, 12, 14 και της παραγράφου 5 του άρθρου 23 του νόμου 1577/1985 Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός καθώς και του άρθρου 41 του νόμου 1337/1983.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.