Προεδρικό διάταγμα 30/9/16 - Άρθρο 2

Άρθρο 2: Κατευθύνσεις και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Εγκρίνεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου Αστέρας Βουλιαγμένης και της τροποποίησης του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης, με τους ακόλουθους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος που επιβάλλεται να τηρούνται κατά την εξειδίκευση και υλοποίηση του σχεδίου, με μέριμνα της αρχής σχεδιασμού, καθώς και του συνόλου των φυσικών και νομικών προσώπων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του σχεδίου:

 

α. Κατά την κατανομή των ελεύθερων και αδόμητων χώρων που θα προκύψουν στην πορεία της ανάπτυξης νέων εγκαταστάσεων εντός του ακινήτου, πρέπει ο σχεδιασμός, κατά τρόπο ισόρροπο λειτουργικά αποδοτικό, να επιδιώκει:

 

α)α) Τη συνοχή και αυξημένη οικολογική συνεργεία με το πράσινο της ζώνης ΙΑ και IB, ώστε αφενός να διατηρείται η ευρωστία των φυσικών λειτουργιών και των υπηρεσιών του οικοσυστήματος της έκτασης και αφετέρου να συνδυάζονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, από την άποψη του μεγέθους, της διαμόρφωσης και της οικολογικής και πολεοδομικής λειτουργικότητας, οι ελεύθεροι χώροι με τις ελεύθερες ζώνες που ήδη προβλέπονται στην ΣΜΠΕ και οι άλλες εκτάσεις μεταξύ του ορίου της Ζώνης III και του ορίου του ακινήτου.

 

β)β) Τη χωροθέτηση των επιμέρους ειδικών χρήσεων και εγκαταστάσεων που καθορίζονται στο άρθρο 1, με τρόπο που να διασφαλίζει τον περιορισμό των μορφολογικών αλλοιώσεων του φυσικού τοπίου και την ένταξη των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στην αισθητική του τοπίου, τη λειτουργική διασύνδεση υποδομών, δικτύων, αρχιτεκτονικών συνόλων και αδόμητων/ελεύθερων χώρων, την προσαρμογή των έργων στο περιβάλλον καθώς και τη διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στην παραλία και τον αιγιαλό.

 

γ)γ) Στη Ζώνη ΙΙIB, η ανέγερση νέων κατοικιών πραγματοποιείται μόνο μετά την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών. Η χωροθέτηση των κατοικιών πραγματοποιείται με την ελάχιστη δυνατή αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου και της υφιστάμενης βλάστησης, υπό τους προβλεπόμενους στο παρόν όρους.

 

β. Κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των κτιριακών έργων, υιοθετούνται οι αρχές της αειφόρου ή πράσινης δόμησης, ιδίως μέσω συστημάτων ανάπτυξης κτιρίων ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης, όπου αυτό είναι εφικτό, ενσωματώνοντας τουλάχιστον τις ακόλουθες πρόνοιες:

 

α)α) Την εξοικονόμηση ενέργειας: Η ενέργεια που χρειάζεται κάθε κτίριο προκειμένου να λειτουργήσει όπως σύμφωνα με τις προδιαγραφές του θα πρέπει να ελαχιστοποιείται με το βέλτιστο κάθε φορά, μέσω κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων, τόσο σε παθητικό επίπεδο (βιοκλιματικός σχεδιασμός, μονώσεις, ψυχρά υλικά, σκιάσεις, κ.ά.) όσο και σε ενεργητικό επίπεδο (εξοπλισμός υψηλής απόδοσης, έξυπνο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης στα μεγάλα κτίρια, δυνατότητα χρήσης φυσικού αέρα στα συστήματα κλιματισμού, λαμπτήρες εξοικονόμησης κ.ά.).

 

β)β) Την ορθολογική χρήση του νερού: Η κατανάλωση νερού εντός και γύρω από τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι πλήρως εξορθολογισμένη, μέσω κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων για την ελαχιστοποίηση κατανάλωσης, τη διαμόρφωση δικτύων δεύτερης χρήσης (γκρι νερό), την αποτελεσματική άρδευση και την αξιοποίηση ομβρίων υδάτων.

 

γ)γ) Την περιβαλλοντική συμβατότητα υλικών και μεθόδων κατασκευής: Κατά την επιλογή υλικών κατασκευής συνεκτιμάται η απόσταση της πηγής προέλευσής τους, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι συνολικές επιπτώσεις του κύκλου παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης των υλικών.

 

Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται, μέσω της κατάλληλης κάθε φορά μεθόδου, η περιβαλλοντική συμβατότητα των υλικών, η απουσία επικίνδυνων ουσιών και η κατά το δυνατόν φυσική προέλευση των συστατικών τους. Οι μέθοδοι κατασκευής διαμορφώνονται συνεκτιμώντας με αυξημένη βαρύτητα την περιβαλλοντική διάσταση, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές προς την ατμόσφαιρα, η παραγωγή αποβλήτων και η πρόκληση ρύπων.

 

δ)δ) Την εξισορρόπηση ισοζυγίου χωματισμών και τη μείωση σχετικών μεταφορών: Κατά την εκτέλεση των χωματουργικών εργασιών, εφαρμόζεται λεπτομερές πρόγραμμα εκσκαφών, κατεδαφίσεων και επιχώσεων εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή επαναξιοποίηση των εκχωμάτων, τη μείωση των προς διάθεση ποσοτήτων τους και την ανακύκλωση στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό των υλικών από τις κατεδαφίσεις.

 

γ. Στη Ζώνη ΙΙIB, κάθε δέντρο που θα αφαιρεθεί κατά την κατασκευαστική περίοδο πρέπει να αντικαθίσταται με ένα ή περισσότερα νέα εντός των ορίων του ακινήτου, ώστε να διατηρείται ή αυξάνεται το ισοζύγιο πρασίνου. Στην ίδια ζώνη επιδιώκεται η κατασκευή πράσινων - φυτεμένων δωμάτων.

 

δ. Στις περιοχές του ακινήτου που παραμένουν αδόμητες, η διαχείριση των βασικών στοιχείων του οικολογικού κεφαλαίου (βλάστησης και γόνιμου εδαφικού στρώματος) επιδιώκει τους εξής στόχους:

 

α)α) Την εξασφάλιση της συνέχειας των ζωνών βλάστησης, ώστε η έκταση να λειτουργεί ως ενιαίο οικοσύστημα και όχι ως κατακερματισμένες ζώνες πρασίνου.

 

β)β) Τη διατήρηση του χαρακτήρα και της φυτοκοινωνιολογικής διάπλασης των οικοσυστημάτων που έχουν διαμορφωθεί από τη χρόνια αλληλεπίδραση φυσικών συνθηκών και ανθρωπογενών παρεμβάσεων.

 

γ)γ) Τη διατήρηση των φυσικών λειτουργιών και των υπηρεσιών οικοσυστήματος της χερσονήσου.

 

δ)δ) Τη βλαστητική αποκατάσταση και επανασύνδεση με το τοπικό οικοσύστημα των εκτάσεων που θα ελευθερωθούν μετά την καθαίρεση κατασκευών εντός της Ζώνης IB και της Ζώνης ΙΙIB.

 

ε)ε) Τον περιορισμό των εκτάσεων με χλοοτάπητα μόνο στις απαραίτητες ζώνες της περιμέτρου των κτιρίων, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η έκταση φύτευσης δένδρων και θάμνων.

 

στ)στ) Την επίτευξη καλλωπιστικού αποτελέσματος ως δευτερογενή συνέπεια των παραπάνω στόχων και όχι ως πρωταρχική επιλογή.

 

ζ)ζ) Την αντιπυρική προστασία κατάλληλης αποτελεσματικότητας για τη χαλέπιο πεύκη.

 

ε. Σε όλη την έκταση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου ενδεχόμενη διαμόρφωση μονοπατιών και διαδρομών θα γίνεται με βάση το υφιστάμενο ανάγλυφο.

 

στ. Στη Ζώνη ΙΙΙΑ επιβάλλεται η λειτουργία των υφιστάμενων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων η οποία θα γίνεται σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και προϋποθέσεις. Για το σκοπό αυτό προωθείται, μετά την έκδοση του παρόντος, η άμεση μελέτη και διοικητική έγκριση των απαιτούμενων εργασιών.

 

ζ. Κατά την αδειοδοτική ωρίμανση και την εκτέλεση εργασιών κατασκευής λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία της έκτασης του ακινήτου που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου, με τήρηση των όρων που προβλέπονται στις υπ' αριθμόν ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΑΧ/Φ26/113248/58371/7755/3741/2013 Κήρυξη και οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή της Βουλιαγμένης, Δήμου Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης, Περιφέρειας Αττικής (ΦΕΚ 350/ΑΑΠ/2013) και ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΑΧ/Φ43/211149/113904/13939/6398/2013 Καθορισμός Ζωνών Προστασίας αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή της Βουλιαγμένης, Δήμου Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης, Περιφέρειας Αττικής (ΦΕΚ 402/Α/2013) αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Κατά την αδειοδοτική ωρίμανση του σχεδίου, ο χώρος όπου βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα μεταξύ των δύο τμημάτων Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου και ο οποίος ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, να μετατραπεί σε οργανωμένο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ξεχωριστή είσοδο από τον δημόσιο δρόμο, αποκομμένη από τις λουτρικές εγκαταστάσεις, προκειμένου το μνημείο να είναι προσβάσιμο ώρες και ημέρες που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ' αριθμόν ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ3/73839/41734/3569/853/2016 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

η. Κατά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τη λειτουργία των χρήσεων που θα υποδεχθεί το ακίνητο:

 

α)α) Ενσωματώνονται, όσον αφορά τα απόβλητα αστικού τύπου, προβλέψεις για διαχωρισμό στην πηγή και κατάλληλες μεθόδους χωριστής συλλογής και διάθεσης, ώστε να προωθηθεί στον μέγιστο εφικτό βαθμό η επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση των υλικών.

 

β)β) Υιοθετούνται, όσον αφορά τα απόβλητα από τις εργασίες πρασίνου, διαδικασίες επιτόπιας αξιοποίησης.

 

θ. Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων από τη λειτουργία των χρήσεων που θα υποδεχθεί το ακίνητο διενεργείται κατά τους ορισμούς της σχετικής νομοθεσίας, αξιοποιώντας το υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο της Βουλιαγμένης.

 

ι. Οι καθαιρέσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων πρέπει να πραγματοποιούνται με βάση λεπτομερές πρόγραμμα εκσκαφών, κατεδαφίσεων, επιχώσεων, ώστε να ελαχιστοποιείται η εκπομπή σκόνης, να προωθείται η επιτόπου αξιοποίηση χρήσιμων υλικών με μέγιστη δυνατή επαναξιοποίηση των εκχωμάτων, και να διασφαλίζεται η μείωση των απόβλητων και η διαχείρισή τους σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

ι)α. Το σύστημα συλλογής και εκβολής των ομβρίων υδάτων στη θάλασσα σχεδιάζεται με τρόπο που να μειώνεται η στερεομεταφορά και να αποφεύγεται η διάβρωση των ακτών, αξιοποιώντας κατά το δυνατόν φυσικές διεργασίες (παρεμβολή φυσικών αναχωμάτων και φίλτρων από πέτρες ή χαλίκι στις ανοικτές διαδρομές απορροής, λεκάνες ή υπόγειες κυψέλες προσωρινής διακράτησης και καθίζησης κ.ά.).

 

ι)β. Ο σχεδιασμός των εργασιών κατασκευής και της χωροθέτησης των προσωρινών εγκαταστάσεων, λαμβάνει ειδική μέριμνα για την ελαχιστοποίηση της έκτασης στην οποία θα επέλθουν μόνιμες αλλοιώσεις του εδάφους, όπως ιδίως η συμπίεσή του, η αφαίρεση του γόνιμου επιφανειακού εδαφικού στρώματος ή η αλλοίωση της σύστασής του. Ο εποχικός προγραμματισμός των επιμέρους κατασκευών, οι μέθοδοι και τα χρησιμοποιούμενα υλικά, καθώς και ο χρονικός προγραμματισμός δρομολογίων των φορτηγών οχημάτων, ενσωματώνουν λεπτομερή μέριμνα για την ελαχιστοποίηση της εκπεμπόμενης σκόνης, των πτητικών ουσιών, των ηχητικών οχλήσεων και της επιβάρυνσης του δημόσιου οδικού δικτύου.

 

2. α. Η παρακολούθηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εφαρμογή του σχεδίου του άρθρου 1 πραγματοποιείται ως εξής:

 

α)α) Στο σχεδιασμό της διαχείρισης και λειτουργίας του ακινήτου ενσωματώνεται συστηματικός τρόπος συλλογής των απαραίτητων στοιχείων από όσους θα συμμετάσχουν στην αξιοποίηση του δημόσιου ακινήτου, με βάση πρόγραμμα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου, συναφές με το προτεινόμενο στη ΣΜΠΕ.

 

β)β) Η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων διεξάγεται σε ετήσια τουλάχιστον βάση. Στη διάρκεια του έτους είναι δυνατό να συλλέγονται στοιχεία σε τακτικότερη βάση, ώστε να καθίσταται δυνατή η αποτύπωση τάσεων με συντομότερη χρονική εξέλιξη.

 

γ)γ) Εκπαίδευση του προσωπικού λειτουργίας των εγκαταστάσεων και υποδομών του ακινήτου για την απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης και εφαρμογής των πράσινων πολιτικών που θα πρέπει να υιοθετήσει ο φορέας λειτουργίας του ακινήτου.

 

δ)δ) Ως βασικά μεγέθη παρακολούθησης χρησιμοποιούνται περιβαλλοντικοί δείκτες, αντιπροσωπευτικοί των σημαντικών πτυχών της εξέλιξης στην κατάσταση του περιβάλλοντος.

 

β. Οι σχετικοί περιβαλλοντικοί δείκτες καθορίζονται στο οικείο πρόγραμμα παρακολούθησης μετά από καταγραφή σε μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης των στοιχείων του περιβάλλοντος, η οποία θα χρησιμεύει σε συγκριτική αξιολόγηση κατά το στάδιο της παρακολούθησης. Μεταξύ των δεικτών αυτών μπορεί να περιλαμβάνονται:

 

α)α) Δείκτες πληθυσμού: Αναφέρονται στον αριθμό των ατόμων που διαμένουν ή εργάζονται στους χώρους και κτίρια του ακινήτου, στον μέσο χρόνο παραμονής αυτών και στις εποχιακές τους διακυμάνσεις.

 

β)β) Δείκτες οικολογικής κατάστασης και λειτουργίας: Αναφέρονται σε χαρακτηριστικά μεγέθη της κατάστασης και λειτουργίας των οικοσυστημάτων του ακινήτου και των όμορων εκτάσεων, με έμφαση στη ζώνη ΙΑ και στη ζώνη IB.

 

γ)γ) Δείκτες περιβαλλοντικών επιδόσεων: Αναφέρονται στις βελτιώσεις που επιφέρει η εφαρμογή των όρων του παρόντος διατάγματος και άλλων περιβαλλοντικών πρακτικών στους τομείς της διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ποσότητες απορριμμάτων, ποσοστό απορριμμάτων που μπορεί να διατεθούν σε ΧΥΤΑ, ποσοστό ανακύκλωσης κ.ά.), της διαχείρισης νερού (συνολική κατανάλωση νερού, μεγέθη άρδευσης, ποσοστό συμμετοχής επαναξιοποιούμενων ομβρίων υδάτων κ.ά.), της κατανάλωσης ενέργειας (ηλεκτρισμός, καύσιμα, συνολικά και κατά κεφαλήν μεγέθη), την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα (μείωση παραγόμενων αέριων ρύπων κατά την κατασκευή αλλά και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων), και τη βιοποικιλότητα (προστασία και διατήρηση ειδών χλωρίδας και πανίδας), σε σύγκριση με τυπικούς μέσους όρους.

 

γ. Οι τιμές των δεικτών και των λοιπών μεγεθών της παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτυπώνονται σε ετήσια έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης η επεξεργασία και η αξιολόγηση των σχετικών αποτελεσμάτων, καθώς και προτάσεις για τις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες. Η έκθεση αυτή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα δημοσιοποιείται με ανάρτησή της στην αρχική σελίδα του ιστοχώρου τον οποίο υποχρεωτικά διατηρεί ο φορέας του σχεδίου, όπου δίδεται η δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κοινό να υποβάλει τις απόψεις του για τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.