Προεδρικό διάταγμα 517/91 - Άρθρο pb

Β2.7: Μονάδες εντατικής θεραπείας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ο χώρος όπου παρέχεται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο συνεχούς και αδιάσπαστης παρακολούθησης, φροντίδας και θεραπείας σε ασθενείς που οι ζωτικές τους λειτουργίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Η Μονάδα βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

 

Οι ασθενείς μεταφέρονται εκεί είτε από το Τμήμα Επειγόντων ή από τα Χειρουργεία ή από το Μαιευτήριο ή από τις Νοσηλευτικές Μονάδες Μία Μονάδα εντατικής θεραπείας μπορεί να είναι πολυδύναμη και να καλύπτει πολλές ειδικότητες, ή ειδική και να καλύπτει μία ειδικότητα. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας που προδιαγράφονται στο παρόν παράρτημα είναι οι παρακάτω:

 

1. Μονάδα εντατικής θεραπείας Πολυδύναμη

2. Μονάδα εντατικής θεραπείας Μετεγχειρητική

3. Μονάδα εντατικής θεραπείας Εμφραγμάτων

4. Μονάδα εντατικής θεραπείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας

5. Μονάδα εντατικής θεραπείας Παιδιατρική

 

Οι προδιαγραφές της Πολυδύναμης μονάδας της παρακάτω παραγράφου 7.1 ισχύουν και για τις υπόλοιπες Μονάδες εντατικής θεραπείας (7.2, 7.3, 7.4, 7.5) σε συνδυασμό με τις αναφερόμενες στις αντίστοιχες παραγράφους εξειδικευμένες απαιτήσεις.

 

7.1. Μονάδα εντατικής θεραπείας Πολυδύναμη

 

Ι. Αντικείμενο - σκοπός

 

Πολυδύναμη ονομάζεται η Μονάδα εντατικής θεραπείας που καλύπτει τις ανάγκες περισσοτέρων του ενός χειρουργικού ή και παθολογικού τομέα και προβλέπεται με τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 παράγραφος 4 του παρόντος Διατάγματος.

 

ΙΙ. Αρχές σχεδιασμού

 

α)1. Θέση του τμήματος στο κτίριο σχέση του με άλλα τμήματα. Η Μονάδα εντατικής θεραπείας πρέπει να βρίσκεται κοντά στα τμήματα από τα οποία δέχεται ασθενείς δηλαδή κοντά στα χειρουργεία και ειδικά κοντά στην ανάνηψη, κοντά στα Επείγοντα Περιστατικά και στο Μαιευτήριο.

 

Επίσης πρέπει να γειτονεύει με τις αντίστοιχες μονάδες Νοσηλείας, δηλαδή η Μονάδα Στεφανιαίας Ανεπάρκειας κοντά στην Καρδιολογική Μονάδα, η μονάδα αναπνευστικής ανεπάρκειας κοντά στην Πνευμονολογική Μονάδα κ.λ.π.

 

Να βρίσκεται σε ήσυχη περιοχή του κτιρίου και να προβλέπονται συνθήκες ηχοπροστασίας.

 

α)2. Δυναμικότητα τμήματος. Ένα ποσοστό 4% του συνολικού αριθμού των κρεβατιών αποτελεί την ελάχιστη απαιτούμενη αναλογία για τα κρεβάτια που θα έχει η Μονάδα εντατικής θεραπείας. Η δυναμικότητα μιας Μονάδας εντατικής θεραπείας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12 κρεβάτια.

 

Στις ιδιωτικές κλινικές 80 κρεβατιών η Μονάδα εντατικής θεραπείας που θα πρέπει να συνοδεύει αυτές τις κλινικές θα αποτελείται από τουλάχιστον 6 κρεβάτια εκ των οποίων το 1 θα είναι σχεδιασμένο σαν μόνωση.

 

Είναι δυνατός ο συνδυασμός διαφορετικών ειδικοτήτων σε μία ενιαία μονάδα εντατικής θεραπείας (πολυδύναμη). Στην περίπτωση που οι συνθήκες λειτουργίας συνδυαζόμενων Μονάδων εντατικής Θεραπείας δεν ταιριάζουν τότε είναι δυνατόν να δημιουργηθούν θάλαμοι ανεξάρτητοι, (σαν μεγάλες μονώσεις) με διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας, οι οποίοι όμως θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό και την βασική υποδομή σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Για κλινικές δυναμικότητας μικρότερης από 80 κλίνες, αντί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ελάχιστης δυναμικότητας 6 κλινών, είναι δυνατή η δημιουργία ενός θαλάμου εντατικής νοσηλείας με ελάχιστη δυναμικότητα 4 κρεβατιών και ελάχιστη απαίτηση 20 m2 ανά κρεβάτι στον κυρίως θάλαμο νοσηλείας. Τότε είναι δυνατή και η μείωση των αντιστοίχων τετραγωνικών στους πιο κάτω χώρους 1) αποθήκη εξοπλισμού (σε 6 m2). 2) αποθήκη αναλωσίμων ειδών (σε 4 m2), 3) ακάθαρτα / σκοραμίδες (σε 4 m2) υποδοχή / αλλαγή ενδυμασίας (σε 5 m2) 5) παραμονή των συγγενών (10 m2).

 

Για την ίδρυση μονάδων εντατικής θεραπείας ισχύουν τα πιο κάτω:

 

Σε κάθε ιδιωτική κλινική άνω των 80 κλινών, για την δημιουργία χειρουργικής μονάδας Νοσηλείας είναι απαραίτητη η δημιουργία αντίστοιχης Μετεγχειρητικής Μονάδας εντατικής Θεραπείας. Για την δημιουργία καρδιολογικής μονάδας Νοσηλείας είναι απαραίτητη η δημιουργία Μονάδας εμφραγμάτων.

 

Για την δημιουργία πνευμονολογικής μονάδας Νοσηλείας είναι απαραίτητη η δημιουργία Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας.

 

β. Λειτουργική Οργάνωση

 

Κάθε Μονάδα εντατικής θεραπείας αποτελείται από 4 λειτουργικές ενότητες δηλαδή:

 

β)α. Νοσηλεία: είναι η ενότητα που έχει άμεση σχέση με τη νοσηλεία των ασθενών.

 

β)β. Χώροι προσωπικού: είναι η ενότητα χώρων που έχει σχέση με τις δραστηριότητες του προσωπικού.

 

β)γ. Χώροι επισκεπτών: είναι η ενότητα χώρων που εξυπηρετούν τους επισκέπτες των ασθενών.

 

Οι απαιτήσεις σε χώρους, τετραγωνικά και συνθήκες λειτουργίας των πιο πάνω ενοτήτων, πιο αναλυτικά για μία μονάδα εντατικής θεραπείας 6 κρεβατιών, έχουν ως εξής:

 

β)α. Νοσηλεία

 

1. Χώρος ασθενών

 

Αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο μέσα στον οποίο αναπτύσσονται τα κρεβάτια για την νοσηλεία των ασθενών. Η διάταξη των κρεβατιών είναι τέτοια ώστε να επιτρέπεται η επιτήρηση του κάθε ενός από αυτά, από την βάση της μονάδας (π.χ. ακτινωτή διάταξη). Η απόσταση από άξονα σε άξονα κρεβατιού, πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,0 m έτσι ώστε να επιτρέπεται η απρόσκοπτη μετακίνηση προσωπικού και μηχανημάτων γύρω από τον ασθενή.

 

Ελάχιστη επιφάνεια ανά κρεβάτι 20 m2.

 

Στον χώρο αυτό πρέπει να προβλέπονται χωρίσματα ανάμεσα στα κρεβάτια για οπτική και ηχητική μόνωση. Χαμηλά μετακινούμενα χωρίσματα ύψους 1,20 m από πλαστικό η ελαφρύ μέταλλο δίνουν την δυνατότητα επιτήρησης των ασθενών αλλά και εύκολου καθαρισμού και μετακίνησης τους. Σε ειδικές περιπτώσεις το ύψος αυτών των χωρισμάτων πρέπει να αυξάνεται στο 1,80 m. Τουλάχιστον 1 κρεβάτι ανά μονάδα πρέπει να είναι μέσα σε ανεξάρτητο θάλαμο μόνωσης με εμβαδόν τουλάχιστον 20 m2. Το σχήμα της κάτοψης του πρέπει να είναι σχεδόν τετράγωνο (όχι Γάμμα) με πρόβλεψη πόρτας πλάτους 1,30 m για διέλευση ορθοπεδικών κρεβατιών με αρθρώσεις.

 

Σε κάθε μόνωση πρέπει να υπάρχει ένας νιπτήρας με μπαταρίες που λειτουργούν με φωτοκύτταρο ή βραχίονα αγκώνα ή άλλο σύστημα που δεν απαιτεί χειρισμό με το άκρο του χεριού, ενώ για τα υπόλοιπα κρεβάτια πρέπει να προβλεφθεί ένας νιπτήρας ανά 5 κρεβάτια, σε σημεία που να μην εμποδίζεται η αλλαγή της διάταξης των κρεβατιών.

 

Τα χωρίσματα ανάμεσα στις μονώσεις και τον ενιαίο θάλαμο θα πρέπει να αποτελούνται από διπλά τζάμια (από το ύψος της ποδιάς παραθύρου και πάνω) με στόρια ανάμεσα τους, για δυνατότητα επίβλεψης των ασθενών από την βάση του νοσηλευτικού προσωπικού ή από άλλα σημεία στο χώρο.

 

Πρέπει να αποφεύγεται το απευθείας ηλιακό φως και η αντανάκλαση από τα παράθυρα να ελέγχεται με περσίδες ή στόρια. Σε κάθε Μονάδα χρειάζεται τουλάχιστον ένας τεχνητός νεφρός (η έστω η ύπαρξη του μηχανήματος σε άλλο χώρο), ενώ σε κάθε Μονάδα Εμφραγμάτων χρειάζεται ένα ναυτικό μπαλόνι.

 

2. Βάση / Εποπτεία προσωπικού / Εργασία αδελφών.

 

Η βάση του Νοσηλευτικού προσωπικού πρέπει να είναι κεντροβαρικά τοποθετημένη στην μονάδα και να εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη συνεχή οπτική και ακουστική παρακολούθηση των ασθενών τόσο στην αίθουσα της Μονάδας εντατικής θεραπείας όσο και την Μόνωση. Πρέπει να περιλαμβάνει χώρο για τα monitors των ασθενών, οθόνες παράλληλης εναπόθεσης και παρατήρησης των ακτινογραφιών όλων των ασθενών, τηλέφωνο, γραφείο για 2 άτομα και χώρο αποθήκευσης των τρόλεϊ με τους φακέλους των ασθενών. Ο χώρος εργασίας αδελφών θα διαθέτει και μικρό κλίβανο αέρα. Επίσης θα περιλαμβάνει μικρό γραφείο εργασίας των αδελφών. Απαιτούνται τουλάχιστον 12 m2 για μία μονάδα 6 κρεβατιών.

 

3. Εργαστήριο

 

Ένα απλό εργαστήριο για άμεσες κλινικές εξετάσεις πρέπει να προβλεφθεί μέσα στη μονάδα αν και οι σοβαρές βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις θα γίνονται στα κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια.

 

Πρέπει να υπάρχει ένα ψυγείο για φύλαξη δειγμάτων και εξοπλισμός για τον προσδιορισμό αίματος, επίσης ένας νεροχύτης, πάγκος, ντουλάπια.

 

Πρέπει να επικοινωνεί με passo με τον χώρο των ασθενών. Τουλάχιστον 12 m2 χρειάζονται γι' αυτό το χώρο.

 

4. Ακάθαρτα - Σκοραμίδες. Βλέπε Β 3.5 της Γενικής Νοσηλευτικής Μονάδας.

 

5. WC ασθενών

 

Σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας 6 κρεβατιών πρέπει να προβλεφθεί ένα τουλάχιστον W.C. ασθενών για τους αναρρωνύοντες και μετακινούμενους ασθενείς.

 

3 m2 τουλάχιστον χρειάζονται για κάθε ένα WC.

 

6. Φορητό ακτινολογικό μηχάνημα. 3 m2 πρέπει να προβλεφθούν για την φύλαξη του φορητού ακτινολογικού μηχανήματος, κατά προτίμηση κοντά στην Αποθήκη Εξοπλισμού ή κοντά στον χώρο της Συντήρησης των Μηχανημάτων.

 

7. Λινοθήκη / Καθαρός Ιματισμός

 

Ο καθαρός ιματισμό που θα χρησιμοποιείται στην μονάδα κατά την διάρκεια της ημέρας, πρέπει να αποθηκεύεται σε χώρο μέσα στην μονάδα.

 

Ο χώρος μπορεί να σχεδιαστεί είτε σαν δύο ανεξάρτητα ντουλάπια με διπλή πρόσβαση (δηλαδή μέσα από την μονάδα αλλά και από τον διάδρομο έξω από αυτήν), είτε σαν ένας χώρος μέσα στον οποίο θα αποθηκεύονται και τα τρόλεϊ για την μεταφορά του καθαρού ιματισμού.

 

8. Χώρος καθαριότητας - Βλέπε β 3.6 της Γενικής Νοσηλευτικής Μονάδας.

 

β)β. Χώροι προσωπικού

 

1. Γραφείο Γιατρών - Συνεντεύξεις

 

Ένα γραφείο γιατρών 12 m2 τουλάχιστον, πρέπει να προβλεφθεί μέσα στη μονάδα, για την συνάντηση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ή γιατρών και συγγενών των ασθενών. Πρέπει να περιέχει γραφείο, τραπέζι, καρέκλες, βιβλιοθήκη και μία οθόνη για προβολή ακτινογραφιών.

 

2. Διημέρευση - Ανάπαυση Προσωπικού

 

Για την ανάπαυση του Προσωπικού απαιτούνται 9 m2. Πρέπει να σχεδιαστεί κοντά στο Office - κουζίνα για άμεση πρόσβαση σε ροφήματα και ελαφρύ φαγητό.

 

3. Διανυκτέρευση Γιατρού

 

Μέσα στην μονάδα, πρέπει να προβλεφθεί ένα δωμάτιο με κρεβάτι, γραφείο, ντουλάπα, βιβλιοθήκη, WC και Douche για την διανυκτέρευση του γιατρού.

 

Ελάχιστο εμβαδόν 6 m2 / κλίνη γιατρού.

 

4. Αποθήκη Εξοπλισμού και Αναλωσίμων Ειδών

 

Στην Αποθήκη Εξοπλισμού αποθηκεύεται όλος ο φορητός εξοπλισμός της μονάδας έτοιμος για άμεση χρήση. Ο χώρος πρέπει να περιέχει ράφια.

 

Ο χώρος πρέπει να ασφαλίζεται.

 

Στον χώρο Αναλωσίμων καθαρών ειδών χρειάζεται πρόβλεψη για: χώρο στάσης για ιατρικά τρόλεϊ, ντουλάπια. Απαιτούμενος χώρος 10 m2. Οι πιο πάνω χώροι μπορούν να έχουν πρόσβαση και μέσα από την μονάδα αλλά και από τον διάδρομο εκτός μονάδας.

 

5. Συντήρηση Μηχανημάτων

 

Ένα μικρό εργαστήριο χρειάζεται για μικροεπισκευές και συντήρηση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των αναπνευστικών συσκευών. Είναι προτιμότερο να βρίσκεται έξω από την μονάδα. Απαιτούνται τουλάχιστον 6 m2.

 

6. Κουζίνα - Office

 

Ένας μικρός χώρος στον οποίο θα παρασκευάζονται ροφήματα και ελαφρά γεύματα για τους ασθενείς, με ένα μικρό ψυγείο, ηλεκτρικό μάτι, βραστήρα, νεροχύτη και πάγκο με στραγγιστήρι, ντουλάπι για πιατικά, ροφήματα και μικρές ποσότητες τροφίμων. Πρέπει να χωροθετηθεί κοντά στην διημέρευση του προσωπικού για κοινή χρήση των εγκαταστάσεων.

 

Χρειάζονται 8 m2.

 

7. Αποδυτήρια προσωπικού - Χώροι Υγιεινής.

 

Κοντά στην είσοδο της μονάδας πρέπει να προβλεφθούν τα αποδυτήρια του νοσηλευτικού προσωπικού. Για κάθε μέλος του προσωπικού πρέπει να προβλεφθούν ντουλάπια (lockers) σε όλο το ύψος στον χώρο των αποδυτηρίων. WC, DS, και νιπτήρες πρέπει να τοποθετούνται στον χώρο των αποδυτηρίων και να προβλέπονται χωριστά για άνδρες και γυναίκες.

 

Ελάχιστη επιφάνεια 8 m2 συνολικά.

 

β)γ. Χώροι Επισκεπτών.

 

1. Υποδοχή Επισκεπτών - Αλλαγή Ενδυμασίας - WC συγγενών

 

Αυτός ο χώρος θα χρησιμοποιείται για αλλαγή ενδυμασίας από τους επισκέπτες των ασθενών και το νοσηλευτικό προσωπικό άλλων μονάδων. Το νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας εντατικής θεραπείας χρησιμοποιεί τα δικά του αποδυτήρια.

 

Πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της μονάδας και να περιλαμβάνει ντουλάπια, κρεμάστρες, πάγκο για αλλαγή και τοποθέτηση γαλοτσών και ράφια για τοποθέτηση καθαρών ρούχων ή σάκων με λερωμένα ρούχα και ένα νιπτήρα. Ένας προθάλαμος με air - lock χρειάζεται για έλεγχο της ροής του αέρα προς και από την μονάδα. Πρέπει να προβληθεί χώρος 6 m2 τουλάχιστον.

 

2. Παραμονή Συγγενών

 

Αυτός ο χώρος πρέπει να βρίσκεται έξω από την μονάδα. Θα περιλαμβάνει καρέκλες και πολυθρόνες / κρεβάτια. Ο χώρος προηγείται του χώρου αλλαγής της ενδυμασίας. Απαραίτητα τετραγωνικά γι' αυτό το χώρο τουλάχιστον 15 m2 στα οποία περιλαμβάνεται χώρος WC επισκεπτών.

 

Γ. Μετρικά στοιχεία απαραίτητων χώρων

 

Για κάθε είδος μονάδας εντατικής θεραπείας 6 κλινών ισχύει ο παρακάτω πίνακας μετρικών στοιχείων.

 

Πίνακας Μετρικών Στοιχείων μονάδας εντατικής θεραπείας 6 κλινών

Α/Α

Απαραίτητοι χώροι

Ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια (m2)

Ελάχιστες ωφέλιμες διαστάσεις (m)

Παρατηρήσεις

Νοσηλεία

1

Χώρος ασθενών, θάλαμος 5 κλινών

100

 

 

 

μόνωση 1 κλίνης

20

 

 

2

Βάση / εποπτεία

12

 

μέχρι 12 κλίνες

3

Εργαστήριο

4

 

 

4

Ακάθαρτα / σκοραμίδες

4

 

 

5

WC ασθενών

3

 

Μόνο στην Πολυδύναμη, Εμφραγμάτων, Παιδιατρική

6

Φορητό ακτινολογικό μηχάνημα

2

 

 

7

Λινοθήκη - ιματισμός

 

ερμάριο βάθους 0.60

 

8

Είδη καθαρισμού

4

 

 

Χώροι προσωπικού

9

Γραφείο ιατρών / συνεντεύξεις

12

 

6 m2 ανά γιατρό

10

Διημέρευση - ανάπαυση προσωπικού

9

 

κοντά στο office φαγητού

11

Διανυκτέρευση γιατρού

6 m2 / κλίνη γιατρού

 

επιπλέον 3 m2 WC - DS για 1 - 2 κλίνες

12

Αποθήκη εξοπλισμού και αναλώσιμων ειδών

10

 

 

13

Συντήρηση μηχανημάτων

6

 

 

14

Κουζίνα - office

8

 

 

15

Αποδυτήρια προσωπικού - χώροι υγιεινής με douche

8

 

 

Χώροι επισκεπτών

16

Υποδοχή / αλλαγή ενδυμασίας

6

 

 

17

Παραμονή συγγενών, WC

15

 

20 για παιδιατρικές

 

7.2. Μετεγχειρητική μονάδα εντατικής θεραπείας

 

Είναι εκείνη η μονάδα εντατικής θεραπείας η οποία δέχεται ασθενείς σε κρίσιμη φάση της ανάρρωσης τους μετά από κάποια σοβαρή χειρουργική επέμβαση, ή ασθενείς που έχουν υποστεί πολλαπλά τραύματα ή γενικά βρίσκονται σε κρίσιμη φάση της σταθεροποίησης και διατήρησης των αναγκαίων ζωτικών τους λειτουργιών. Η Μονάδα προβλέπεται όταν υπάρχει Συγκρότημα Επεμβάσεων (Χειρουργείο ή Μαιευτήριο).

 

Η μονάδα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα χειρουργεία, κοντά στα Επείγοντα Περιστατικά, στο Μαιευτήριο και κατά το δυνατόν κοντά στις νοσηλευτικές Μονάδες προς τις οποίες θα διοχετευτούν οι ασθενείς μετά την αποκατάσταση των βασικών λειτουργιών τους, για συνέχιση της περίθαλψης τους. Όπως όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας, θα πρέπει να έχει εύκολη εξυπηρέτηση από την Κεντρική Αποστείρωση και τα Διαγνωστικά εργαστήρια και να έχει εξασφαλισμένο υψηλό βαθμό ασηψίας μέσα στους χώρους των ασθενών.

 

7.3. Μονάδα εμφραγμάτων

 

Μονάδα Εμφραγμάτων ή καρδιολογική μονάδα εντατικής θεραπείας ή Στεφανιαία Μονάδα είναι η μονάδα που προορίζεται αποκλειστικά για ασθενείς που πάσχουν ή πιστεύεται ότι κινδυνεύουν από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, αρρυθμίες και άλλες επείγουσες καρδιακές καταστάσεις και η ύπαρξη της είναι υποχρεωτική, όταν προβλέπεται Καρδιολογική Νοσηλευτική Μονάδα.

 

Πρέπει να βρίσκεται κοντά στην καρδιολογική Νοσηλευτική Μονάδα, και να έχει εύκολη προσπέλαση από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (εφόσον υπάρχει).

 

Εάν προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης βηματοδότη μέσα στη μονάδα, πρέπει να προβλεφθεί ειδικός χώρος με την απαιτούμενη ακτινοπροστασία. Βαθμός ασηψίας μικρότερος τη Μετεγχειριτικής μονάδας εντατικής θεραπείας.

 

7.4. Μονάδα αναπνευστικής ανεπάρκειας

 

Η ύπαρξη της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας είναι υποχρεωτική όταν προβλέπεται Πνευμονολογική Νοσηλευτική Μονάδα. Μια Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (PICU) είναι απαραίτητη χρειάζεται σε προγράμματα αποκατάστασης χρόνιων ασθενειών των πνευμόνων.

 

7.5. Παιδιατρική μονάδα εντατικής θεραπείας

 

Μία Παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διέπεται από τις ίδιες αρχές οργάνωσης και λειτουργίας που ισχύουν και για τις άλλες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενηλίκων χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερος χώρος γαλακτοκομείου που μπορεί να συλλειτουργεί συγχρόνως με γαλακτοκομείο άλλης μονάδας της κλινική. Σ' αυτήν νοσηλεύονται παιδιά από ηλικίας 1 μήνα έως 14 ετών. Η δυναμικότητα των κρεβατιών σε μία Παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πρέπει να είναι ίση με το 6% του συνολικού αριθμού κρεβατιών της παιδιατρικής κλινικής. Σε μία Παιδιατρική η ελάχιστη απαίτηση τετραγωνικών ανά κρεβάτι είναι 20 m2. Επίσης πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε ο διαχωρισμός της νοσηλείας μέσα στην μονάδα σε εντατική νοσηλεία, και ενδιάμεση νοσηλεία για πιο ελαφρά ή αναρρωνύοντα παιδιά και οπωσδήποτε μόνωση.

 

Διαφοροποίηση σε απαιτήσεις χώρων που υπάρχει από τις αντίστοιχες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενηλίκων είναι η επιφάνεια που απαιτείται για τον χώρο παραμονής γονέων και συγγενών που πρέπει να είναι αυξημένη. Ελάχιστη απαίτηση γι' αυτό τον χώρο σε μία μονάδα 6 κρεβατιών θα είναι τα 20 m2.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.