Προεδρικό διάταγμα 67/11 - Άρθρο 23

Άρθρο 23: Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης και Κανονισμών Λιμένων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης και Κανονισμών Λιμένων είναι αρμόδια για τον προγραμματισμό, σχεδίαση, συντονισμό και παρακολούθηση της άσκησης των καθηκόντων αστυνόμευσης, τροχονομίας και τάξης από τις Λιμενικές Αρχές και την έκδοση Κανονισμών Λιμένων και λοιπών κανονιστικών πράξεων.

 

2. Η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης και Κανονισμών Λιμένων συγκροτείται από τα εξής Τμήματα:

 

α) Τμήμα 1ο Αστυνόμευσης και Τάξης.

 

β) Τμήμα 2ο Τροχαίας και Αγορανομίας.

 

γ) Τμήμα 3ο Θαλάσσιων Δραστηριοτήτων Αναψυχής και Τουρισμού.

 

δ) Τμήμα 4ο Οργάνωσης Νομοθεσίας και Κανονισμών Λιμένων.

 

3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Αστυνόμευσης και Τάξης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Ο σχεδιασμός, o συντονισμός και η παρακολούθηση των θεμάτων αστυνόμευσης που έχουν σχέση με τη δημόσια ειρήνη και την τήρηση της τάξης στους χώρους ευθύνης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. και ιδίως τη λήψη μέτρων τάξης, την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή άλλων σοβαρών περιστατικών, την ανέλκυση, απομάκρυνση και εξουδετέρωση ναυαγίων, επικίνδυνων - επιβλαβών πλοίων και πλωτών ναυπηγημάτων, καθώς και εγκαταλελειμμένων πλοίων, τη δραστηριοποίηση πάσης φύσεως επαγγελματιών λιμένα, την προστασία του αιγιαλού, παραλίας και θάλασσας από την εκτέλεση έργων κάθε είδους που αλλοιώνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, την φορτοεκφόρτωση επικίνδυνων φορτίων, των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών καθώς και την αγκυροβολία.

 

β) Η επεξεργασία και εισήγηση κανονιστικών πράξεων για τη ρύθμιση θεμάτων του Τμήματος και ο καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη δραστηριοποίηση των επαγγελματιών λιμένα και τη χορήγηση αδειών αστυνομικής φύσεως, όπου απαιτείται.

 

γ) Η παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών προς τις Λιμενικές Αρχές για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και η συνεργασία με τους καθ ύλη αρμόδιους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.

 

δ) Η παρακολούθηση και αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων και των κυρώσεων κατά των παραβατών των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας, η μελέτη και ανάλυση στατιστικών στοιχείων για θέματα αστυνομίας τάξης, καθώς και η εξαγωγή σχετικών συμπερασμάτων για την αξιοποίησή τους.

 

ε) Η μελέτη μεθόδων αστυνομικής τακτικής και πρακτικής και η κατάρτιση σχετικών οδηγιών για αστυνομικές δράσεις σε θέματα γενικής αστυνόμευσης και τάξης, στους χώρους ευθύνης Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

στ) Ο καθορισμός μεθόδων και κανόνων για την προστασία του προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, τη χρήση του οπλισμού του και το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών κατά την αστυνομική δράση, σε συνεργασία με τις καθ' ύλη αρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς.

 

4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Τροχαίας και Αγορανομίας είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η εποπτεία και ο έλεγχος εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για την τροχαία κίνηση, τις αγορανομικές διατάξεις στα δημόσια κέντρα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και το υπαίθριο εμπόριο, στους χώρους ευθύνης του Λιμενικού Σώματος  - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

β) Η παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών προς τις Λιμενικές Αρχές για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τους αγορανομικούς ελέγχους, το υπαίθριο εμπόριο, την οδική κυκλοφορία και διερεύνηση των τροχαίων ατυχημάτων.

 

γ) Η συνεργασία με τους καθ ύλη αρμόδιους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Τμήματος.

 

δ) Η παρακολούθηση και αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων και των κυρώσεων κατά των παραβατών των διατάξεων οδικής κυκλοφορίας, αγορανομίας και υπαίθριου εμπορίου, η μελέτη και ανάλυση στατιστικών στοιχείων για τα ανωτέρω θέματα, καθώς και η εξαγωγή σχετικών συμπερασμάτων για την αξιοποίησή τους.

 

ε) Η μέριμνα για την κατάλληλη εκπαίδευση στελεχών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής σε συνεργασία με καθ' ύλη αρμόδιες Υπηρεσίες.

 

5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Θαλάσσιων Δραστηριοτήτων Αναψυχής και Τουρισμού είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η εποπτεία και ο έλεγχος εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για τα θαλάσσια μέσα αναψυχής, τις λουτρικές εγκαταστάσεις, τους ναυαγοσώστες, τις καταδύσεις αναψυχής, τους λουόμενους, τα τουριστικά σκάφη, τους ναυταθλητικούς αγώνες και τον τουρισμό στους χώρους ευθύνης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

β) Η εποπτεία και ο έλεγχος εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για την τήρηση των λεμβολογίων και των Βιβλίων Εγγραφής Μικρών Σκαφών.

 

γ) Η επεξεργασία και εισήγηση κανονιστικών πράξεων για τη ρύθμιση θεμάτων του Τμήματος και ο καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την δραστηριοποίηση των επαγγελματιών και τη χορήγηση αδειών αστυνομικής φύσεως, όπου απαιτείται.

 

δ) Η συνεργασία με τους καθ ύλη αρμόδιους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Τμήματος, καθώς και η παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών προς τις Λιμενικές Αρχές για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

 

ε) Η παρακολούθηση και αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων και των κυρώσεων κατά των παραβατών των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας, η μελέτη και ανάλυση στατιστικών στοιχείων για τα θέματα του Τμήματος, καθώς και η εξαγωγή σχετικών συμπερασμάτων για την αξιοποίησή τους.

 

6. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Οργάνωσης Νομοθεσίας και Κανονισμών Λιμένων είναι οι ακόλουθες:

 

α) Ο προγραμματισμός, η επεξεργασία και η κατάρτιση των Γενικών Κανονισμών Λιμένων.

 

β) Ο έλεγχος και η έγκριση των Ειδικών Κανονισμών Λιμένων που εκπονούνται από τις Λιμενικές Αρχές.

 

γ) Η παρακολούθηση της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας, η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε οδηγίες της Ένωσης, ο συντονισμός και η εισήγηση θέσεων επί θεμάτων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης και η συμμετοχή εκπροσώπων σε διεθνή όργανα και όργανα της Ένωσης για θέματα της Διεύθυνσης.

 

δ) Η αξιοποίηση των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τη μελέτη και αξιολόγηση των στοιχείων που διενεργούν τα λοιπά Τμήματα της Διεύθυνσης, με σκοπό την κατάρτιση και προώθηση κανονιστικών πράξεων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.