Προεδρικό διάταγμα 8/2/00 - Άρθρο 4

Άρθρο 4


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Και στους δύο τομείς Α και Β του κατά το άρθρο 1 χαρακτηριζόμενου παραδοσιακού οικισμού καθορίζονται οι παρακάτω ειδικοί όροι και μορφολογικοί περιορισμοί δόμησης για όλες τις επιτρεπόμενες χρήσεις:

 

Α. Η ογκοπλαστική διαμόρφωση του κτιρίου, η διάταξή του στο γήπεδο και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά προσαρμόζονται στα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής.

 

Β. Η σύνδεση του κτιριακού όγκου που προκύπτει από την εκμετάλλευση του γηπέδου, πρέπει να έχει καθαρούς ορθογωνικούς όγκους και διέπεται από τους παρακάτω όρους:

 

1. Ο μέγιστος όγκος των κτιρίων πάνω από το φυσικό έδαφος ορίζεται σε 800 m3 για τα μονώροφα κτίσματα και 1.200 m3 για τα διώροφα κτίσματα, μη συμπεριλαμβανομένης της στέγης. Πέραν αυτού επιβάλλεται η διάσπαση του κτιρίου σε μικρότερους όγκους ή σε ανεξάρτητα κτίρια.

 

2. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων σε υποστυλώματα (Pilotis). Απαγορεύεται η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών (επιχρίσματα, χρωματισμοί) στον όροφο των κτιρίων, πριν την ολοκλήρωση και της φάσης των εξωτερικών επιχρισμάτων στο ισόγειο.

 

3. Ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να τοποθετηθούν μόνο σε επιλεγμένα σημεία του ακάλυπτου χώρου του γηπέδου, ώστε κατά το δυνατόν να μην είναι ορατοί από τους χώρους προσπέλασης σε αυτό.

 

4. Οι περιφράξεις των γηπέδων κατασκευάζονται από λιθοδομή χωρίς τονισμένους αρμούς, ανεπίχριστη με μέγιστο ύψος 1,20 m. Ο μαντρότοιχος μπορεί να φτάσει μέχρι το ύψος 1,80 m στην θέση της αυλόπορτας μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

5. Τα ανοίγματα των θυρών και παραθύρων πρέπει να διατάσσονται σε κατακόρυφο άξονα και οι διαστάσεις ύψους και πλάτους να μην είναι μικρότερες από 1,5/1 για τα παράθυρα και 2/1 για τις πόρτες και τις προθήκες.

 

Τα μεταξύ δύο ανοιγμάτων πλήρη τμήματα τοίχου πρέπει να έχουν διάσταση τουλάχιστον 0,80 m.

 

6. Τα υαλοστάσια πρέπει να κατασκευάζονται από ξύλο με καΐτια, τα δε σκούρα αυτών να είναι ξύλινα δίφυλλα αναδιπλούμενα περσιδωτά, ταμπλαδωτά ή και καρφωτά. Οι κύριες πόρτες των κτιρίων πρέπει να είναι ξύλινες, ταμπλαδωτές ή καρφωτές.

 

7. Απαγορεύεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών σε πρόβολο. Επιτρέπεται η κατασκευή στεγασμένου ημιυπαίθριου χώρου (χαγιάτι).

 

8. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτής σκάλας ανόδου στον όροφο μέγιστου πλάτους 1,0 μέτρα η οποία δεν υπολογίζεται στην κάλυψη και το συντελεστή δόμησης και πρέπει να αναπτύσσεται παράλληλα με την αντίστοιχη όψη του κτιρίου, ευθύγραμμη χωρίς ενδιάμεσο πλατύσκαλο και χωρίς να συνεχίζει στο υπόγειο του κτιρίου. Το στηθαίο της ανοικτής σκάλας πρέπει να είναι συμπαγές του ιδίου υλικού και μορφής με τις υπόλοιπες όψεις του κτιρίου και να συνεχίζει στο ίδιο κατακόρυφο επίπεδο μέχρι το έδαφος κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

9. Απαγορεύεται η επίχριση υπαρχόντων κτιρίων από λιθοδομή.

 

10. Σε περίπτωση κατασκευής στεγασμένου κλειστού χώρου στάθμευσης (γκαράζ) η επιφάνεια αυτού, που δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 25 m2 ανά άρτιο γήπεδο.

 

11. Απαγορεύεται η χρήση του αλουμινίου, του πλαστικού και άλλων παρεμφερών υλικών σε οποιαδήποτε κατασκευή ακόμα και σε στοιχεία εξοπλισμού του οικισμού (κρήνες, μνημεία, πλατείες κ.λ.π.).

 

12. Απαγορεύεται η κατασκευή λυομένων οικίσκων.

 

13. Απαγορεύεται η τοποθέτηση πετασμάτων (τεντών) σε οποιουσδήποτε χώρους.

 

14. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων σε οποιαδήποτε θέση των ακινήτων στον οικισμό καθώς και σε ικριώματα μέσα στο χώρο των οικοπέδων ή μπροστά από αυτά.

 

Επιτρέπεται μόνο, ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου η τοποθέτηση επιγραφών περιορισμένων διαστάσεων που πληροφορούν για την χρήση των χώρων του κτιρίου και οι οποίες τοποθετούνται σε θέση που δεν καλύπτουν ή αλλοιώνουν την μορφή του κτιρίου.

 

15. Επιτρέπεται η επισκευή και αποκατάσταση παλαιών κτιρίων του οικισμού (παραδοσιακής αρχιτεκτονικής) κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, έστω και αν οι απαιτούμενες να εκτελεσθούν εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος. Η παραπάνω επέμβαση γίνεται εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ακριβή αρχική μορφή του κτιρίου (φωτογραφίες με βεβαίωση χρονολογίας θεωρημένες από τον Δήμο ή εγκεκριμένα σχέδια ή βιβλιογραφικές μαρτυρίες).

 

16. Δεν επιτρέπεται η καταστροφή των αλωνιών και η ανοικοδόμησή τους, όπως αυτά φαίνονται σημειωμένα στο διάγραμμα του άρθρου 1 του παρόντος.

 

17. α) Τα έργα υποδομής των οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) επιβάλλεται να είναι υπόγεια.

 

β) Η τοποθέτηση των μετρητών του ηλεκτρικού ρεύματος κ.λ.π. όπως και η τοποθέτηση κάθε άλλου στοιχείου παροχών οργανισμών κοινής ωφέλειας επιβάλλεται να γίνεται σε θέση που δεν προβάλλεται σε κοινόχρηστους χώρους.

 

γ) Οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας αναλαμβάνουν με δαπάνες τους την αναμόρφωση και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους ώστε να μην προσβάλλεται το περιβάλλον. Αναλαμβάνουν επίσης την υποχρέωση της αποκαταστάσεως της αρχικής μορφής των δρόμων και κοινοχρήστων χώρων όπου επενέβησαν για την εγκατάσταση των δικτύων τους.

 

18. Επιτρέπεται η τοποθέτηση μόνο μίας κεραίας τηλεόρασης σε κάθε οικόπεδο και σε θέση που να μην προσβάλλονται τα κτίρια αυτού.

 

19. Κάθε εργασία που αφορά την επίστρωση, διαμόρφωση, τροποποίηση, ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων (οδών / πλατειών, κρηπιδωμάτων κ.λ.π.) εκτελείται με τρόπο προσαρμοσμένο στα παραδοσιακά πρότυπα και μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

20. Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία (ανέγερση νέου κτιρίου, κατεδάφιση ετοιμόρροπου ή όχι κτιρίου, επισκευή, αποκατάσταση, προσθήκη, καθαίρεση στοιχείων, διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος χώρου) καθώς και για την τοποθέτηση επιγραφών απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων που συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία και φωτογραφίες.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.