Προεδρικό διάταγμα 9/10/82 - Άρθρο 2

Άρθρο 2: Σύνθεση όγκων - Διάταξη κτιρίων - Μορφολογικά στοιχεία


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η διαμόρφωση των όγκων των κτιρίων επιβάλλεται να προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα του περιβάλλοντος ως προς την κλίμακα, τις αναλογίες και τη σύνθεση των επί μέρους όγκων.

 

Η κάτοψη των κτιρίων πρέπει να έχει απλό σχήμα (τετράγωνο, ορθογώνιο, σχήμα Γ, σχήμα Π ή Τ) κατά τα υφιστάμενα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Η Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου δύναται να επιβάλλει τροποποιήσεις προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση τμημάτων του όγκου του κτιρίου μέχρι και δημιουργίας περισσοτέρων εντελώς διακεκριμένων κτιρίων, εάν αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες και τα παραδοσιακά πρότυπα του περιβάλλοντος.

 

2. Η επικάλυψη των οικοδομών γίνεται με κεραμοσκεπή στέγη σύμμετρη, δίρριχτη, τετράρριχτη ή πολύρριχτη με κλίσεις όχι μεγαλύτερες του 50% και με χρήση βυζαντινών ή γαλλικών κεραμιδιών. Η στέγη ακολουθεί το περίγραμμα της κάτοψης του τελευταίου ορόφου. Οι προεξοχές της στέγης και τα γείσα πρέπει να είναι οριζόντια και όχι μεγαλύτερα των 30 cm κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Σε κανένα σημείο του κτιρίου δεν επιτρέπεται να υφίσταται ύψος στέγης που να υπερβαίνει τα 2,5 m από το επίπεδο που εδράζονται.

 

3. Οι εξωτερικοί τοίχοι των κτιρίων κατασκευάζονται είτε λίθινοι ανεπίχριστοι χωρίς τονισμένους αρμούς είτε από οποιοδήποτε άλλο υλικό επιχρισμένο εξωτερικά με σοβά, όχι όμως το αρτιφισιέλ. Απαγορεύονται οποιουδήποτε είδους επενδύσεις των εξωτερικών όψεων.

 

Στοιχεία του φέροντος οργανισμού απαγορεύεται να είναι εξωτερικά ορατά, πλην της λιθοδομής.

 

4. Οι χρωματισμοί των εξωτερικών επιφανειών των κτιρίων πρέπει να είναι αυτοί που επικρατούν στα παραδοσιακά κτίρια του οικισμού δηλαδή το λευκό, ή ώχρα, το γκρίζο και το λευκορόζ.

 

5. Τα ανοίγματα των όψεων ακολουθούν τα παραδοσιακά πρότυπα ως προς τη θέση, τη μορφή και τις διαστάσεις. Επιβάλλεται να κυριαρχεί η κατακόρυφη διάσταση.

 

6. Τα πρέκια των ανοιγμάτων θα διαμορφώνονται οριζόντια. Τοξωτό πρέκι δύναται να διαμορφωθεί μόνο στην κυρία είσοδο του κτιρίου (ισόγειο) και την αυλόπορτα σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

7. α) Τα κουφώματα των κτιρίων πρέπει να είναι ξύλινα.

 

β) Τα εξώφυλλα πρέπει να είναι ταμπλαδωτά, καρφωτά ή περσιδωτά (γερμανικού ή γαλλικού τύπου).

 

γ) Τα ανοίγματα των καταστημάτων πρέπει να είναι περιορισμένων διαστάσεων, τα δε κουφώματα τους πρέπει να είναι ανάλογης κατασκευής με τα υπόλοιπα κουφώματα του κτίσματος.

 

δ) Οι θύρες εισόδου πρέπει να είναι ταμπλαδωτές (με ή χωρίς φεγγίτη) ή καρφωτές.

 

ε) Επιτρέπεται η τοποθέτηση σιδηρών κιγκλιδωμάτων ασφαλείας σε παράθυρα και πόρτες, απλής κατασκευής και σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

στ) Τα εξωτερικά κουφώματα των κτιρίων επιβάλλεται να είναι οπωσδήποτε βαμμένα και μονόχρωμα, σε χρώματα ώχρας έως το καφέ, ανοικτού γκρίζου, γαλανού- γκρίζου, μπλε κοβαλτίου ή μαγγανίου, πράσινου Βερονέζε, διαβαθμίσεις του καφεκόκκινου.

 

8. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών σε πρόβολο, μέγιστου πλάτους 1,00 m.

 

Ειδικότερα:

 

α) Οι εξώστες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 1,00 m από τα άκρα των όψεων.

 

β) Οι εξώστες των πλαγίων και οπισθίων όψεων του κτιρίου πρέπει να απέχουν 1,5 m από τα αντίστοιχα όρια.

 

γ) Το κατώτερο σημείο του εξώστη σε πρόβολο πρέπει να απέχει το λιγότερο 3 m από το κράσπεδο του πεζοδρομίου όταν το κτίριο τοποθετείται στη ρυμοτομική γραμμή. Οι εξώστες δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

 

δ) Απαγορεύονται οι γωνιακοί ανοικτοί εξώστες.

 

ε) Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτής βεράντας επάνω σε στύλους και δοκούς στον ακάλυπτο χώρο, επιφάνειας σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

στ) Τα κιγκλιδώματα των εξωστών και βεραντών πρέπει να είναι σιδερένια βαμμένα μονόχρωμα ή κτιστά (όχι συμπαγή) σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα και τις υποδείξεις της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

ζ) Απαγορεύονται οι σκεπαστοί εξώστες.

 

9. Απαγορεύονται τα προστεγάσματα μόνιμα ή κινητά.

 

10. Επιτρέπεται η κατασκευή εξωτερικής κλίμακας προς τον όροφο του κτιρίου σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα. Αυτή δεν προσμετράται στην κάλυψη και το συντελεστή δομήσεως. Τα κιγκλιδώματα των εξωτερικών κλιμάκων θα είναι σιδερένια ή κτιστά και ανάλογα με εκείνα των εξωστών του κτιρίου.

 

11. Η περίφραξη στην πρόσοψη των οικοπέδων κατασκευάζεται είτε με μαντρότοιχο ύψους περίπου 45 - 60 cm και πέρα αυτού του ύψους τοποθετείται κιγκλίδωμα απλής μορφής (ή σχεδίου αναλόγου με εκείνο που ορίζεται και για τους εξώστες), είτε εξ ολοκλήρου με συμπαγή μαντρότοιχο κατασκευασμένο με όμοια υλικά με εκείνα του κυρίου όγκου του κτιρίου.

 

Καμία από τις παραπάνω δυο κατασκευές δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2,00 m.

 

Σε περίπτωση κλίσης του εδάφους κατά μήκος της οδού ή κατά μήκος διαχωριστικού περιφράγματος των οικοπέδων αυτό δύναται να κλιμακώνεται ώστε κανένα σημείο του να μην υπέρκειται των 2,5 m της αντίστοιχης φυσικής ή τεχνητής στάθμης του εδάφους.

 

Γύρω από την αυλόπορτα δύναται να κατασκευασθεί πλαίσιο οριζόντιας ή τοξωτής μορφής. Η κατασκευή πρέπει να έχει μέγιστο ύψος 2,5 m. Το πάνω τελείωμα του πλαισίου πρέπει να είναι οριζόντιο.

 

12. Επιτρέπονται οριζόντιες ή κατακόρυφες αρχιτεκτονικές προεξοχές (γείσα, ζώνες) μόνο μέχρι 20 cm και σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα. Το ίδιο ισχύει και για την πίσω και τις πλάγιες όψεις των κτιρίων.

 

Προκειμένου για πλαίσια παραθύρων και θυρών οι παραπάνω προεξοχές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 cm.

 

Τα πλαίσια αυτά δεν πρέπει να έχουν πλάτος μεγαλύτερο από 20 cm.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.